Last news in Fakti

29 Септември, 2023 09:08 2 521 22

Искрен Иванов пред ФАКТИ: За Републиканците Тръмп е мъченикът, отхвърлен от системата, защото се обяви срещу статуквото

  • тръмп-
  • сащ-
  • избори-
  • президент-
  • байдън-
  • дебати

Демократите признават, че на този етап няма по-добре подготвен човек от Байдън за поста президент, казва анализаторът

Искрен Иванов пред ФАКТИ: За Републиканците Тръмп е мъченикът, отхвърлен от системата, защото се обяви срещу статуквото - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седем души (губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм също бе допуснат до дебата заедно с ДеСантис, Хейли, Рамасуами, Кристи, Пенс и Тим Скот) се борят с Тръмп да бъдат номинирани за кандидат-президент от Републиканската партия на САЩ. Повечето от тях подкрепиха помощта за Украйна, макар и ДеСантис да каза, че "не би разписал празен чек". Кандидатите се обединиха срещу политиката на Байдън по отношение на кризата с мигрантите и провала му на южната граница - с Мексико, където нараства броят на незаконно влизащите в САЩ. Как се развива кампанията за президентския вот в САЩ. Пред ФАКТИ говори Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти и преподавател в Софийския университет.

- Г-н Иванов, съперниците на Доналд Тръмп за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ се сблъскаха в хаотични предизборни дебати преди ден. А основната тема бе защо Тръмп го няма. Защо го няма…
- Отсъствието на бившия американски президент може да бъде тълкувано в няколко направления. Първо, самият Тръмп на няколко пъти заяви, че няма да участва в дебати, които са организирани от Републиканската партия, защото твърдо вярва в подкрепата си. Обективно погледнато – от всички кандидати на Слоновете Тръмп има най-голяма подкрепа като единственият, който може да го конкурира е губернаторът на Флорида Рос ДеСантис. Дори и при този баланс на силите обаче ДеСантис все още няма достатъчно голяма подкрепа, за да настигне Тръмп. Това дава самочувствие на бившия държавен глава и той просто пропуска дебатите. Второ, по този начин Тръмп се опитва да заяви своя радикален протест срещу „установеното статукво“. Ако си спомняме внимателно, в края на неговото управление, поддръжниците му открито демонстрираха разочарованието си не само от Демократите, срещу които традиционно гласуват, но и от Републиканци като бившия вицепрезидент Майк Пенс. В този смисъл, ако Тръмп се нареди до тях, това ще му струва доста подкрепа. Трето, Тръмп иска политически да се еманципира от политическия елит на Републиканците, който отказва да го подкрепи. В този смисъл – за него би било унизително да застава на дебат редом до вицето си. Предполагам, че той ще реши все пак да участва, но едва когато сега протичащите дебати излъчат победител, срещу когото Тръмп ще трябва да се изправи, ако иска да получи номинацията. Така ще е много по-лесно и за самите Републиканци, които биха оправдали едно такова развитие на нещата с ценностите на американската демокрация или както още обичат да се изразяват американските политици – избирателите го искат, няма как да не го подкрепим, да го приемат.


Искрен Иванов

- Въпреки съдебните дела срещу Тръмп социолозите му дават 59% вот от избирателите на Републиканската партия, а ДеСантис е на второ място с 16%. Какво показва това?
- Тези статистика сочи две неща. Първото от тях е пълното разочарование на американците, които подкрепят Слоновете от собствената им партия. За тези хора Америка като република е много по-важна от Америка като демокрация и в този смисъл – те са твърдо убедени, че Републиканската партия е тази, която трябва да излъчи силен кандидат, около който да се обединят всички избиратели. Това е стара стратегия на Републиканците от времето на президенти като Роналд Рейгън и Джордж Буш – младши. Каква е разликата между Тръмп и кандидати като ДеСантис, Пенс или Кристи? Обективно погледнато, той е много по-богат от всички тях. Но в очите на републиканците Тръмп е единственият кандидат, който открито говори с реторика, която заклеймява „глобалния либерален елит“ и в този смисъл – Демократическата партия. Други избиратели, разбира се, са склонни да окачествят Тръмп като най-големият популист, който някога е управлявал САЩ. Но за по-голямата част от поддръжниците на Републиканците Тръмп е мъченикът, който системата отхвърли, защото се обяви срещу статуквото. Втората страна на въпроса касае посланията на Тръмп, които намират широка подкрепа в американското общество. Сред тях се открояват необходимостта от прекратяването на войната в Украйна, наложителността от споделено финансово бреме между САЩ и съюзниците в НАТО и бъдещето на Американската мечта. Голяма част от тези идеи шокират две трети от политиците в Републиканската партия, като изключим Тръмписткото ѝ крило, но за голяма част от избирателите те звучат релевантно и рационално.

- Тръмп пропусна и първите дебати. Над тях ли е…
- Парадоксалното е, че като подкрепа между съпартийците си не е, но като подкрепа между избирателите на републиканците – да. Тук има един важен момент и той е, че все пак президентът на САЩ се избира непряко и решаващо значение за избора има вотът на електоралната колегия. Тръмп добре разбира, че ако сега се включи в дебатите, той ще бъде „претопен“ сред останалите кандидати тъй като много от републиканците ще му обърнат гръб в последния момент. Ето защо той очаква да види кой ще победи и след това вероятно ще пожелае да се бори с въпросния кандидат за окончателната номинация. Ключовият въпрос по-скоро е дали Републиканците ще се съгласят? Както споменах – може и да го направят, защото в крайна сметка изборите се решават от електорите.

- Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи каза, че Доналд Тръмп "се страхува", и му се подигра, наричайки го Патока Доналд… Колко това е част от играта да говориш за човек, който не присъства?
- Крис Кристи е политик, известен с хапливия си речник, но тук, разбира се, има и друг момент. Кристи е един от най-силните поддръжници на Украйна в Републиканската партия и е твърд противник на идеята, която Тръмп лансира, че може да прекрати войната за 24 часа.

Нещо повече, губернаторът на Ню Джърси има лична история с Тръмп, тъй като на изборите през 2016 година точно Кристи беше спряган за вицепрезидент, но в последния момент – не без намесата на самия Тръмп – бе сменен с Майкъл Пенс.

След това Крис Кристи стана един от най-големите противници на Тръмп в политическия живот и един от политиците – републиканци, които на два пъти гласува в полза на това да бъде задвижена процедурата по импийчмънт на бившия държавен глава.

- Както и при първия дебат новоизлюпеният политик - предприемачът Вивек Рамасуами, успя да опъне нервите на своите опоненти. Кой е той?
- Вивек Рамасуами е един от най-образованите политици в Републиканската партия, когото съпартийците му заслужено наричат националист. Той е представител на онова пуританско, ултраконсервативно крило, което счита, че САЩ трябва да преотстъпят Украйна на Русия и да се върнат обратно към американските ценности от началото на 20 век. Той доста прилича на Тръмп, но и доста се различава от него. Рамасауми е далеч по-открит и по-ясен в изказванията си като понякога говори неща, които наистина карат дори и най-крайните изолационисти в САЩ да преосмислят позициите си. Интересното при него, е, че позициите му съвпадат с позициите на доста интелектуалци от индийски произход в академичните среди, които ежедневно повтарят на своите студенти колко зле е за Америка да има толкова голямо глобално влияние. Всъщност, голяма част от умерените Републиканци се страхуват, че Вивек в един момент може да подкрепи Тръмп и тогава те да са поставени пред свършен факт.

- Минути преди началото на дебатите Доналд Тръмп държа реч пред стачкуващите работници в Мичиган, казвайки за опонентите си: „Всички те си търсят работа! Да виждате сред тях някой, който да става за вицепрезидент? Аз лично - не". Това ли ще бъде Тръмп по време на кампанията?
- Да, това ще бъде Тръмп не само по време на кампанията, но и ако бъде избран за втори мандат. Неговото говорене винаги е приемало за отправна точка опонентите му, тъй като все пак става дума за човек, който цял живот се е занимавал с бизнес. Интересно би било да видим какъв точно процент от хората, които подкрепят Тръмп, подкрепят и някои от другите кандидати. Но е рано за такива статистики, а и те най-вероятно ще покажат, че такива припокривания почти няма.

- При демократите има ли алтернатива на Байдън?
- Не мисля. Освен ако не се стигне до внезапно оттегляне на Джо Байдън от политиката едва ли Демократите ще могат да извадят друг по-добър кандидат. Камала Харис е едно много добро лице на тази администрация, но много влиятелни демократи вече се изказаха, че тя не би могла да се вмести в харизмата на президента. Същите тези хора признават, че на този етап няма по-добре подготвен човек от Байдън за тази позиция, въпреки че истината тук е друга. Никой демократ не желае да поеме кормилото на страна сега, в този момент, когато Вашингтон е изправен пред перспективата да подкрепи НАТО срещу Русия или да продължи да помага на Украйна. Ако забелязвате Байдън беше и продължава да бъде един от малкото демократи, които открито декларира подкрепата си за съюзниците на САЩ. И тук не говорим просто за морална подкрепа, а за реални действия.

Това е удобно на останалите Демократи, защото Байдън няма какво да губи – неговата политическа кариера или ще приключи след края на първия мандат, или след края на втория.

Това е причината, поради която Демократите решиха да стоварят отговорността за това управление върху него. И накрая – ключовото при Байдън е, че той е ветеран от Студената война, който добре познава американските стратегии от това време и може да ги прилага. А това – предвид днешните реалности – е необходимо на Вашингтон повече отвсякога.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    3 3 Отговор
    не по различен от наща опозиция
  • 2 мале , мале

    3 2 Отговор
    Всичките кандидати все изкукали .
  • 3 Смърт

    7 4 Отговор
    за хамерика
  • 4 Истината

    4 14 Отговор
    Интересно как всички наши анализатори подкрепят Тръмп и никога не споменават безбройните му нарушения на законите и Конституцията на САЩ, която е основа на демокрацията и 230 г. я пази, изпускат огромното количество обвинения срещу него, доказателствата,че руши САЩ отвътре и отвън с идиотските се решения като президент и на световната сцена, с опита му да предизвика Октомврийска революция във Вашингтон, е няма как да стане. Това не е Зимния дворец, не е Кремъл ,въпреки,че се хвали с приятелството си с Путин.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    анализаторите са русофили русослуги затова е така
  • 7 Очевадец

    2 4 Отговор
    Голям маитап бореца срещу статуквото беше наредил родните си на Виши раковидни места
  • 8 един

    0 1 Отговор
    Tинтири-минтири,републиканците ги е страх Тръмп/с аферите в които е участвал/ да не потопи партията им за дълго и затова застават на негова страна/щото и тяхното бъдеще като политици е застрашено по-този начин/,ей затова е цялата демагогкска игра!
  • 9 Боруна Лом

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    ТИ МАЙ СИ ОТ ТЕЛЧАРНИКА?
  • 10 Кольо,

    7 1 Отговор
    На дъртака БайДън кариерата ще приключи в най близките гробища...

    Коментиран от #12

  • 11 Историк

    1 6 Отговор
    Според републиканците бил "мъченик", а той е най-обикновен измамник, който се възползва от концептуалната безизходица на републиканските идеи, много от които са за оставането на САЩ в миналото. Избирателите на републиканците МАСОВО са от вътрешнонстта на страната, диви реднеци, изолационисти и селяни (в буквалния смисъл на думата). Нещо като нашите римски гета и села с месни дерибейове и веломожи.Тези хора се отдалечават от ЦИВИЛИЗОВАНОСТТА с бесни темпове.

    Коментиран от #14

  • 12 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кольо,":

    Е, защото на останалите ще приключи някъде другаде.
  • 13 Хахаха

    0 0 Отговор
    Тоз медиум щом е най-подготвен.. Номер две, какво?! Да не вярва, че земята е плоска?
  • 14 Травестит

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Историк":

    Вярно! И ние от ЛГБТИ подкрепяме Демократите! Ако, дойдат на власт Републиканците , особено начело с Тръмп срещу нас ще започнат масови гонения!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Историк

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Травестит":

    Не мога дори да си представя за какво психично състояние става дума при някои хора.

    Нормалните хора не си мислим постоянно за всякакви групи от обществото, пък били те и травестити, градинари, мотокаристи или ЛГБТ.
  • 17 Шемет

    4 0 Отговор
    Само Тръмп
  • 18 да живее

    2 0 Отговор
    Тръмп
  • 19 Тръмп има най висока подкрепа сред

    3 0 Отговор
    Републиканците!! Всички останали кандидати взети заедно нямат такава подкрепа! За това и Тръм не ги удостои на този Дебат!! Те не саму конкуренция!
  • 20 любител

    1 1 Отговор
    голям аналензатор няма що за да иска една деменция да управлява кравария. хахаха.
  • 21 Чекмедже бабаит

    0 0 Отговор
    във всяка държава има по един такъв мъченик. Подготвят ги за рестарта на всички държави като спасителите от демокрацията. (немога да се изкашлям толкова)
  • 22 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Едва ли са нужни толкова дълги ,,локуми" за да се каже, че Доналд Тръмп е симпатичен човек!
    Доналд, лично ще се моля на Господа за тебе, за твоето семейство и за Америка! БОГ ДА ПАЗИ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, ЕВРОПА, РУСИЯ И ЦЕЛИЯ СВЯТ!АМИН!