Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 16:00 3 562 70

Калина Андролова: Новата такса на Асен Василев за руския газ тласка България към катастрофа

  • асен василев-
  • руски газ-
  • такса

ПП обичат да вкарват държавата в прецеденти за икономическата теория и практика

Калина Андролова: Новата такса на Асен Василев за руския газ тласка България към катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Асен Василев е измислил несполучливата идея да пълни хазната с едни над три и половина милиарда лева на година, като повиши стойността на руския газ, който минава през България. Сърбите и унгарците са втрещени от решението на нашия парламент, параван за "харвардските" внезапни хрумки на Асен Василев.

Това коментира във "Фейсбук" Калина Андролова.

ПП управляват държавата извън съобразяване с всякакви закони. Но започнаха постепенно да не се съобразяват и с международните договори! Тоест шокираме Европа с парадоксално неподготвени хора във властта! НИКОЙ ЛИ НЕ ГО Е СРАМ КАКВО СЪТВОРЯВАМЕ КАТО НАЦИЯ?! Парламентът е одобрил „енергийна вноска“ от 20 лева за мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ. Всъщност тази „вноска“ в първоначалния проект беше записана като акциз, но след като нашите умници решиха, че има проблеми с това понятие, защото ще е в разрез с Общата търговска политика на ЕС, подмениха заглавието на „енергийна вноска“. Обаче става дума за косвен данък, който ще се плаща от крайния потребител точно каквото представлява акцизът. Неграмотно е да се начислява акциз за транзит на газ до съседни държави.

Но вече сме се убедили, че ПП обичат да вкарват държавата в прецеденти за икономическата теория и практика. По същество се изисква от „Булгартрансгаз“ и газоразпределителните дружества да внесат въпросната вноска от 20 лева за мегаватчас в хазната. „Булгартрансгаз“ трябва да фактурира тези пари на „Газпром“. Само че това е невъзможно, защото договорите за пренос на газа вече са факт и те са дългосрочни. „Газпром“ има договори и за капацитет на входни и изходни точки.

Ако Русия откаже да плати, какви са нашите опции за действие?! Спираме газа по Турски поток ли??! Търговската практика на руснаците е да доставят газ на вход на държавата. Ценообразуват на вход. Тоест на България доставят на Странджа 2, на Гърция доставят на Кулата-Сидирокастро, на Северна Македония – на Жидилово, на Сърбия доставят на Зайчар, на Румъния – на Кардам, и газът в тръбата е руски.

Нека да направим извод от резервирания капацитет на Странджа 2 – Малкочлар. Резервираният капацитет на дългосрочна база от „Газпром“ на този пункт е около 511 хиляди мегаватчаса на ден, забележете (!) до 2039 г. Газът влиза от там по Турски поток и излиза от изходните точки на България към съседните държави. Леко смахнато и в дислогика е България да настоява да пълни хазната си с вноска върху газ, който ще се плаща от австрийци, сърби, унгарци, румънци и др. В същото това време „Булгартрансгаз“ според въпросния закон на Асен ще дължи тази вноска на хазната. АКО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЧНИ ГАЗОПРЕНОСНИЯТ НИ ОПЕРАТОР ЗА ЕДИН МЕСЕЦ СПОКОЙНО ЩЕ ФАЛИРА.

Защото операторът няма да може да си събере парите, които вече по закон дължи. Нека да сметнем. 511 хиляди мегаватчаса по 20 лева са 10 млн. 220 хиляди лева на ден. И това е заявения, букнатия, твърдия, резервирания капацитет. Но най-вероятно влиза по-голямо количество газ. Може да влизат и 650 хиляди мегаватчаса на ден. Да умножим дължимото от „Булгартрансгаз“ по 365 дни, получаваме над 3 милиарда и 700 млн. лева. Общо взето резултатът от този „гениален“ икономически ход е, че ще ФАЛИРАМЕ ГАЗОПРЕНОСНОТО ДРУЖЕСТВО. Но да не забравяме, че сме планирали ИЗВАЖДАНЕТО НА „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ и ЕСО от БЕХ. Може да вкараме дружеството в състояние на хаос и необходимост от промяна на собствеността. Чухме дори, че Асен се ядосвал на австрийците за шенген и искал да ги притиска чрез този ход за увеличаване на цената на газа.

Явно този слух е пунта мара, за да прикрие друга важна цел. Само можем да хвърляме зарове каква е тази цел. Това е поредният опит за разгром на държавата, в резултат на политиките на ПП. Газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната. Но ако не може да вземе от „Газпром“, защото искането е в нарушение на много видове договори и ангажименти, ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице. Отделно от това, в момента България купува газ от гръцки фирми и някои други посредници, които пак ни продават руски газ, но твърдят, че не е руски. Невъзможно е да се докаже какъв е газът, защото те трябва да покажат всички свои договори с доставчици и купувачи.

Един вид гърците трябва да ни кажат, че купуват руски газ, но го продават в Гърция, а на нас ни предлагат някакъв си друг газ, който им се доставя с танкери от еди-къде си. На въпросните доставчици ще им е достатъчно да представят един хвърчащ документ за произход на газа, а доказателствата за истинност ще са невъзможни за привеждане. Много пъти съм задавала въпроса: ЗА КОГО РАБОТЯТ АСЕН И КИРИЛ?! Защото нито едно от действията им не е в подкрепа на българския общностен интерес. Всички са в полза на предимно чужди корпоративни интереси!

Прави ли ви впечатление катастрофата, към която се движим?! От три години властниците арогантно фалират цели сектори от икономиката, придвижвайки свои схеми за обогатяване. Припомниха ни старите класически измамни схеми от началото на 90-те. Умишлени фалити на държавни предприятия и наложителното им изкупуване от пазарни хищници. „Булгаргаз“, една нещастно управлявана компания от Деница Златева, все още няма сключени договори с клиенти за следващата година! Никой ли не се пита защо? Как Деница ще поръчва газ, ако не знае колко ще продава?! Или идеята е някой друг успешно да продава на клиентите на "Булгаргаз"?! А Деница да дръпне шалтера, да заключи вратата и да отиде спокойно да си хапне мързеливка. Не бих се доверила на мениджър, който с невъзмутимо спокойствие, създадено от подкрепата на известен правешки олигарх, се тъпче ежедневно с т.нар. мързеливки от отсрещната закусвалня, докато дружеството му отича в канализацията след верига от съвместни схеми за източване.

Да не би целта на занятието с „енергийната вноска“ да е да се ометат доставчиците от региона и всичко да си тръгне по трасето през БОТАШ?! Плащаме стотици хиляди на ден ЗА ТРАСЕ, ПРЕЗ КОЕТО НЕ ПРЕМИНАВА НИЩО! Да не би да търсим техническо оправдание за продажността на българските министри. Или просто "енергийната вноска" е една остра провокация, породена от унизителните нива на българската пишман експертокрация. Трябва да се отбележи, че „Газпром“ не може да прехвърли целия обем на пренасяния газ за нашите съседи през Странджа 1. Оттам не може да влиза толкова много газ.

Важно е също така читателите да знаят, че договорът с БОТАШ се разследва от ЕК и е възможно „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ да бъдат УДАРЕНИ С НАЛОЖЕНА ГЛОБА ЗА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО ПОВЕДЕНИЕ – ама такава, че да не могат да се съвземат. Защото глобите по подобни поводи достигат до 10% от оборотите. А поводът е, че споразумението с БОТАШ може да окаже въздействие върху конкуренцията, свързана с доставките и преноса на газ в рамките на ЕС. Нарушение на член 101/102 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС).

На въпрос към един от интелигентните парламентаристи от най-голямата партийна група какви резултати очаква от този закон за енергийната вноска от 20 лв. на мегаватчас, получих следния отговор: „Това не може да се приложи. Този закон не може да работи. Трябва да се промени! Поредната щуротия на Асен! Всички по веригата ще ни осъдят, от руснаците през сърбите до австрийците и унгарците, така че вече ни светят ушите.“ Попитах: „А защо тогава гласувахте този закон?“ Отговорът: „Защото както казва Густав Льобон в „Психология на тълпите“, безумието на тълпите обхваща и законодателни органи като парламент и съдебни състави.“

На въпрос към друг интелигентен парламентарист от по-малка парламентарна група (част от управляващите), как ще накарат „Газпром“ да плаща още над три милиарда и половина лева за пренос, и как „Булгартрансгаз“ ще ги осигури за хазната, той ми отговори: „Еее, просто ако не може, няма да се изпълнява този закон!“. Отново учудено попитах, е, как няма да се изпълнява, нали е закон! „Ами толкова закони не се изпълняват! Този беше написан от някакви аборигени“ – беше отговорът. Ашколсун! Браво на този парламент.

Гласуват нещо с ясното съзнание, че е идиотско, непродуктивно, че е поредното безумие на ПП. Но гласуват. Единственото обяснение за подобно поведение е, че ГЕРБ оставят ПП да прави безумства с държавата, за да ни показват (демонстрират) ПП като маймуни в цирка, да подреждат идиотизма им на изложба (пред народа), да им предоставят свободата ПП в крайна сметка сами да си създават безброй врагове и да самонастройват всички гилдии и сектори от обществото с огромна категоричност срещу себе си. Оставят ПП да се самоубиват със замах и харвардско самовлюбване, да пораждат страст у огромно количество хора да ги погнат с гьостериците.

Може би сценарият е добър. Защото иначе как народът да почувства жестоката опасност, която тези хора от ПП представляват?! Как, ако не като всеки гражданин се убеди в тази опасност през лична, професионална, секторна, гилдийна катастрофа. Ако не им се предостави терен ПП да сътворяват тежката си практическа управленска некомпетентност, гражданите ще продължават да влагат патологични надежди в тези черни дупки. Не искам и да си представям какво би било, ако ТЕЗИ имаха цялата власт в държавата. След като с четвърт власт успяват да преустановят смисъла на законите и демократичните процедури, и да превърнат гражданите в прости невронни мрежи, които вече не успяват да регистрират факта на унищожаването си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая

    62 47 Отговор
    ако не пусне голяма доза отрова , не я бива !
  • 2 чeстен ционист

    11 53 Отговор
    ПП е БГ клона на Газпром.
  • 3 Русофил

    67 59 Отговор
    Пропутинската Андролова, освен катастрофа друго не може да каже. Лъжи и заплахи,
    ама никой не се вързва вече. Слага се началото на края на грабежа от руснаците

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Истината!!!

    66 56 Отговор
    Калина Андролова не гледа от страна на българските интереси, за разлика от Асен Василев. Тя гледа да оплюе Асен Василев!
  • 6 ИНЖ

    63 40 Отговор
    Щом тази 4000-ка бълва змии и гущери - значи таксата е правилна. Данъкоплатецът е извадил едни 3 млрд.(все пак)...
  • 7 Тото

    38 24 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    😂😂😂😂 то сега почва грабежа мойто момче ,или те прекупвачите на руски газ и петрол със които държавата ни търгува ще ни го продават по евтино???? Пак ще идва от Русия и Асенчо и Кирчо ще пълнят гушките на тях газта и да е 10 лв на газстанцията ще им бъде евтино!!! Въпросът е тези акъллии като теб със 1000 лв заплата Ко ще правят😂😂😂😂.

    Коментиран от #14

  • 8 Никой

    54 12 Отговор
    Енергйния експерт от ГЕРБ ,който си питала не се ли казва Делян Добрев. Ми що не го попита и къде е левчето което от Лукойл ни крадяха ? И така надлежно ни го обещаваха от този велик експерт от Хаскьой.
  • 9 амбасада

    43 32 Отговор
    Това е и задачата на Асенина Василева - да доведе до катастрофа , а в свободното време да крадне
  • 10 Варненец

    39 23 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Те щото направиха едно сво и го завършиха, сега второ ще направят. Как може да си толкова заблуден рушороб. Правилно е да се взема такса за транзит, с какво сме им длъжни на блатните варвари?

    Коментиран от #13

  • 11 Мнение

    25 34 Отговор
    С този глупав ход моментално влошаваме дипломатическите отношения със Сърбия, Унгария и Австрия. И зачеркваме на хикс с дебелия черен флумастер членството в "Шенген". Унгария председателства ЕС от юли 2024 г. Барем дотогава да бяха изчакали.
  • 12 Доколкото се

    19 29 Отговор
    сещам изграждането на "Балкански поток" струваше около 3млрд.лева, а ние искаме 3,7млрд. такса пренос за година. Вярно е, че има две компресионни станции които харчат ток, имат персонал и трябват пари за тяхната издръжка,но 3,7млрд. годишно е прекалено много.

    Коментиран от #16

  • 13 чeстен ционист

    12 14 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    Такса транзит се взима от сърбите/унгарците в полза на Газпром, ама няма как да Газпром да ги натовари, заради договорите. Капиш?
  • 14 Варненец

    35 23 Отговор

    До коментар #7 от "Тото":

    Не е лесно да не си много умен, нали? Викаш без такса да пускаме газа през нашата територия, защото тогава ще стане по-добре??? Ех това копейките сте за освидетелстване.

    Коментиран от #51

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 21 Отговор
    И какво е "Не сполучливото"???Много силен ход на василев.Сега да му мислят тези,които продават газ на сърби и унгарци.Ще си плащат,както и ние плащаме за скъпа газ!
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Доколкото се":

    Поискай много за да вземеш,много.от тези милиарди един да вземем на година си е Много добре!

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Питам

    16 11 Отговор
    Факти, триете коментари,които са самата истина ! Не го ли назначи Тиквата тоя за финансов министър?

    Коментиран от #35

  • 19 пешо

    29 23 Отговор
    браво на Асен само така с руските фашисти
  • 20 Петър Волгин

    28 17 Отговор
    Андроловах е стара русофилка и обича Русия повече и от мен.
  • 21 Трол

    8 11 Отговор
    Това продаване на държавата не е страшно, не се притеснявайте. Можем да нямаме държава, но това е за наше добро. Успокойте се.
  • 22 Урюрвкос

    7 9 Отговор
    руската газ носи само саблъзни и нещастия
  • 23 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    16 6 Отговор
    Алчните

    дупедавци са на изчезване вече , хазната се пълни .

    Коментиран от #26

  • 24 При цена

    10 12 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    50 евро за МВтч или 100лв/МВтч на природния газ да искаш такса от 20% от цялата цена за едни 400км от общо 3-4 хил.км. руски, турски, сръбски, унгарски и австрийски потоци и то само за транзит е прекалено много. Ако поискаме 1лв/МВтч това са 185мил. лв. което е много по-реална цена за такса транзит.
  • 25 За един приятел питам

    21 15 Отговор
    Андролова колко рубли взима на публикация в защита на руския интерес ?
    Има ли бонус, ако пише и срещу България?
  • 26 чeстен ционист

    5 13 Отговор

    До коментар #23 от "Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ":

    Тези пари не влизат в хазната, а в касата на Газпром.
  • 27 Българин

    20 14 Отговор
    Тая руска к.ва сигурно ще е доволна ако ние плащаме на ватниците газта да минава през България.

    Коментиран от #28

  • 28 чeстен ционист

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Вие напрактика платихте тръбите и монтажа.
  • 29 ССС

    17 10 Отговор
    Възрастна жено, разбираща от търговия с газ и тънкостите на газопренасянето в Европа, това кой ти го написа?

    От руското посолство ли ти го изпратиха или някой от руснаците, които се преструват на българи и късат ризи за руския газ?

    Нядавам се рублите да стигнат до следващия месец. Предполагам ти се надяваш да има и за Коледа, поне до руската Коледа.
  • 30 Доколко е уместно

    14 9 Отговор
    Един "политически анализатор" според визитката на Госпожата да се изказва по икономически въпроси е много мъгляво и неясно.нека чуем какво ще кажат експертите, иначе е ясно - Госпожата до дупка ще лее дитирамби в полза на Русия!
  • 31 ха ха

    9 6 Отговор
    Хоп! И 4000 в джобчето.
  • 32 ДА БЕ ДА

    13 9 Отговор
    А това че руските измекяри ни дерат с цените на горивата не е катастрофа?!
  • 33 горски

    11 6 Отговор
    Ако утре Турция ей така реши да вдигне цената за пренос, кво ще правите бе всезнайковци...Заради тези жълти и разляти плазмодии,ще се изпокараме с комшиите...И утре като свърши войната в Украйна,ще сме като мишки в трици...заровени от срам ,заради лакомията на едни продажници...

    Отнасяй се с другите така,както искаш, те да се отнасят към теб....

    Коментиран от #50

  • 34 Васил

    9 7 Отговор
    Даже е малка таксата вдигай я още!
  • 35 Неее

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Питам":

    Тоя и оня ги доведе смешника с вдигнатото юмруче - красиви и умни ги наричаше !
  • 36 !!!?

    13 7 Отговор
    Говорит Москваа: Винаги когато няма келепир за „Газпром” е „катастрофа” за България !!!?
  • 37 Началника

    11 4 Отговор
    Булгартрансгаз и другите енергийни държавни енергийни дружества са пълни с деца на властимащи и хора с протекции. Те взимат големи заплати и нищо не вършат — социализъм. Време е да се преустроят тези дружества. Така, че правилни са стъпките да се дължат такси и да се пълни бюджета на държавата.
  • 38 Казуар

    8 5 Отговор
    Другарке Андролова, голям душманин си на ППДБ, на паницата ли ти посегнаха, че постоянно плюеш по тях.
  • 39 Поправка

    6 7 Отговор
    Новата такса на ПосолствоТО за руския газ тласка България към катастрофа
  • 40 БгТопИдиот🇧🇬

    5 6 Отговор
    Нека да има такси -нови джелеза требе да се купуват от Господаря!
  • 41 боко

    2 4 Отговор
    Кокорчо Вдянков щеше да ги пляска после отиди да работи там ти ще си следващия бо---к
  • 42 всокийн

    6 9 Отговор
    България е в опасност от тези туземци на сглобката. Гласували закон които са знаели че няма да проработи, и мотива им е че имало много такива закони. За по голямо падение на държавата нещо не мога да се сетя. Пълни некадърници. Натиска копчето без дори да се замисли глупака какво гласува. Разберете че с всеки изминал ден тези глупаци само влошават нещата и накрая дето сте си траяли ще ви излезе през носа. Оставка на сглобката и никакъв глас за тези некадърници и глупаци.
  • 43 Диамантената ръка

    9 2 Отговор
    Ми вдига се таксата за пренос от парламента, инфлация кво да правиш. Другият вариант да я премахнем, та да са доволни руснаци, сърби, унгарци. Нас питат ли ни на каква цена да идва петрола с танкерите до Нефтохима?
  • 44 Значи, щом искаме да

    7 2 Отговор
    Събираме такси от Русия и Сърбия, не е в интерес на България 😂
    Ми да им плащаме ние, че им доставяме газа, а спарите от евтиния газ Русия плаши България с ядрени ракети, а Сърбия финансира антибългарски партии в Северна Македония и нападения в Косово😤
    Това ли е БЪЛГАРСКИЯТ интерес????
    Ако не плащат - спираме преноса. Отчисля сме си 3 млрд. За тръбата и си прекарваме какъвто газ си искаме. Рашляка ще си резервира тръбите в Сибир ☺️
    Всички ще продадете държавата, само и само да обслужите рашляка😤
  • 45 мдаа

    5 4 Отговор
    Калина Андролова е платена милиционерска мacтия на ДС-ДПС-ГЕРБ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Най-добре

    1 2 Отговор
    ще напълним хазната,като продадем F-16 на Украйна,ще спестим много,не ни трябват вече,ще правим дронове.Ще излезем в излишък,ще има за заплати и пенсии.
  • 48 Не разбрах

    4 3 Отговор
    От статията разбрах, че е много лошо, че България ще събира допълнителни 3.5 милиарда лева за сметка на руските марионетки Сърбия и Унгария, и спиращите ни за Шенген австрийци.

    Само не разбрах авторката в Газпром ли работи, или за Кремъл директно?
  • 49 а бегай

    4 1 Отговор
    Рублофилската барантия на 4К хранилка друго какво да напише трябва да си защити рублейския хонорар. Вийте андролки за това ви плащат.
  • 50 минаваме

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "горски":

    на дърва и въглища,газовите камери са отживелица от Втората Световна Война.Асенчо и Кирчо ги е страх да не ги хвърлят в газовите пещи.
  • 51 Тото

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    Ейййй размириса се на кравешки .........
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 селянин

    2 4 Отговор
    Най любимото ми е рев на копейки. Малко са 20, трябваше 100 да искаме.
    Нашата тръба от нашите данъци, значи нашите условия.
    Те как нарушиха договора със нас, значи и ние може да го преправим както си искаме.
  • 56 ха ха

    1 1 Отговор
    да не би синчето на бай дън да е съветник и на нашето правителство ? щото украйна така започна с кражбите и виждаме как продължи историята
  • 57 уйко калеко

    0 0 Отговор
    Тръбата струва 3 милиард лева.Никъде не се споменава колко е в момента такса транзит.колко процента увеличение се явяват тези допълнителни 20 лева,,но се очаква да се съберат 2,5 милиарда лева допълнително от това увеличение.Много политици критикуваха БОКО за тази тръба,а се оказа че тя все пак носи някакви приходи на държавата.За мен това е пълна каша споменават се и австрийците, а те нали не трябва да ползват руски газ защото са в ЕС.
  • 58 ВУЧИЧ и ОРБАН

    0 0 Отговор
    На всеки български гражданин преминаващ нашите държави + 100 евро от утре
  • 59 Вирус

    1 0 Отговор
    Кокорчето е смешки от малък имаше му клип в тубата
  • 60 Мисля

    0 0 Отговор
    Вече е ясно кога България ще влезе в Шенген-на Куткин ден!Вече и Унгария се включва с Австрия и Нидерландия.Всъщност,ние я включваме.
  • 61 Мечката

    2 0 Отговор
    Това не са политици, ТОВА СА ПРЕДАТЕЛСКИ ПСЕТА и колкото повече народа седи мълчи, толкова по добре за ГЪРБОНОСИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ.
    ..... ЧАКАМЕ ЛИ ОЩЕ?
  • 62 ЯМБОЛИЯ

    2 1 Отговор
    Катастрофа е когато сме с русия и с всичко руско.
  • 63 Не съвсем

    3 2 Отговор
    Аман от тъпи русофили. Как го измисли това бе другарке. При такива изказвания имам чувствоно че слушам ТАСС. Факти не публикувайте русофилски лаици.
  • 64 Ванко шемета

    0 1 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆
  • 65 Стол

    0 0 Отговор
    Е как повече от 40 години сме с руски газ па тогава не катастрофирахме. Аре марш гнусотия долна
  • 66 Олигофрени , нещастници

    1 1 Отговор
    На вас колко пъти трябва да ви се казва ,че газта е руска до първата граница на Русия?!! Тия такси няма да ги плати Газпром, а Австрия , Унгария , Сърбия и т.н.т. Сега си отворете атласа и вижте от къде мина основният български износ за ЕС ! АМАН ОТ ИДИОТИ !!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Демократ^2

    2 1 Отговор
    Калина Андролова - московското прокси в българската журналистика. Времето ще покаже кой е прав за тази такса, но щом марионетките на Кремъл веднага скочиха срещу това решение, значи сме на прав път.
    Съмнявам се в МФ да не са обмислили добре как ще съберат ефективно този данък. Тук Андролова (това май си е руско име отвсякъде) само си лафи, като старците по пейките в градинките.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.