Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 13:15 4 063 25

Какви усложнения стават при обрязване в домашни условия? Д-р Иван Георгиев пред ФАКТИ

  • обрязване-
  • иван-
  • георгиев-
  • уролог-
  • ползи-
  • усложнения

Практиката да се обрязват деца в домашни условия е рискова, порочна и следва да бъде обезсърчавана активно, казва урологът

Какви усложнения стават при обрязване в домашни условия? Д-р Иван Георгиев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В медицината има неписано правило, че един клиничен случай никога не идва сам. Ако лекарят срещне даден проблем, много вероятно е да му се наложи да се справи с него отново относително скоро. Какви усложнения стават при обрязването в домашни условия? Пред ФАКТИ говори урологът д-р Иван Георгиев от болница ВИТА.

- Д-р Георгиев, в рамките на първото полугодие на 2023 г. сте се сблъскали с четири деца, които са получили усложнения след проведено традиционно обрязване в домашни условия. Обяснете повече?
- Повишената инцидентност ни насърчи да се замислим и задълбочим в темата, тъй като я намираме за силно социално значима. Прагматизмът на професията не ни позволи да се ограничим с чисто суеверни обяснения за случилото се. Първият въпрос, който възникна у нас, беше: „Трябва ли да обезкуражаваме традицията на обрязването (циркумцизио)?“

- Какви са усложненията?
- Усложненията при тази манипулация са свързани с кървене, инфекция, които се класифицират като по-леки, както и някои значително по-тежки и трудно поправими такива.

- Какви ползи носи и какви рискове крие обрязването в чисто здравен аспект?
-
След преглед на актуалните наблюдения и проучвания в световен мащаб достигаме до няколко извода. Обрязването води до доказани медицински ползи: понижен риск от инфекции на пикочните пътища, намален риск от заразяване с вирусите HIV и HPV, както и някои други полово предавани инфекции, подобрена хигиена и понижена вероятност за развитие на рак на половия член.

- Защо е така…
- Това е така, защото, след като се премахне кожата, която покрива главичката на члена, започват промени в епителния, в повърхностния слой на лигавицата на главичката. Тя се променя по такъв начин, че става бариера към околната среда, става по-устойчива и съответно тези вируси по-трудно могат да проникнат в организма. Друго важно нещо е подобрената локална хигиена. Когато има кожа, хигиената зависи от това човек доколко се старае да се поддържа. Ако няма кожа, всяко едно измиване на тялото, води до измиване и на тази област

- Как гледате на тезата, че мъжете, подложени на обрязване, страдат от негативни психологически последствия и нарушения в сексуалната функция?
-
Според много автори ползите надвишават рисковете от интервенцията в съотношение 200:1. Разполагайки с тази информация, не е трудно да разберем защо тази традиция е залегнала в някои култури в исторически план. Ако даден хирург твърди, че не се случва пациентите му да имат следоперативни усложнения, то той или не работи, или е неискрен. Като всяка една оперативна интервенция и тази крие своите рискове. Проучванията показват, че вероятността за развитие на тежко или практически непоправимо следоперативно усложнение зависи от три основни фактора: подготовка и квалифицираност на екипа, стерилност и хигиенни условия, и опит. По отношение на тезата, че мъжете страдат от намалена чувствителност и понижено сексуално удовлетворение - не разполагаме с обективни данни, които да я подкрепят.

- Защо все още се прави в домашни условия, след като има болници…
- Статистиката поставя обрязването в домашни и в болнични условия в двата края на спектъра. За щастие и четирите случая, с които се срещнахме ние в Отделението по урология на Болница ВИТА, подлежаха на корекция - на цената на усилия на медицинския екип, страдание от страна на децата и семействата им. Приемът в болница и анестезията пораждат някои ирационални страхове у семействата.

- Как приемат това родителите?
-
При разговорите с родители ни направи впечатление, че един от основните фактори, който ги възпира да се доверят на медицинските специалисти, е фактът, че в лечебно заведение обрязването се случва в условията на пълна анестезия. Д-р Виктория Стоянова – анестезиолог-реаниматор в нашата болница, ни насочи към едно изключително любопитно австралийско проучване по темата. Основна опорна точка за хората, които предлагат обрязване в домашни условия, е тезата, че нервната система на кърмачетата е недоразвита и те не изпитват болка при провеждане на интервенцията. На база на замерени обективни показатели (сърдечна честота и кръвно налягане, нива на кортизол в кръвта) се стига до извода, че децата изпитват силна болка, но нямат развити стратегии и умения да реагират като възрастен. „Липсата“ на реакция се интерпретира като дисоциативен шок. Смята се, че отсъствието на обезболяване или неадекватното такова могат до доведат и до трайни поведенчески промени. Нещо повече – общата анестезия превъзхожда значително локалните методи при пренебрежими рискове след навършване на 6-месечна възраст. Практиката да се обрязват деца в домашни условия е рискова, порочна и следва да бъде обезсърчавана активно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минко

    21 7 Отговор
    Това е много важна тема и особено в този момент като мюсолманите идват.
    Сега всеки грабва ножицата и си прави сам сюнет, за да не го утепат и вземат за заложник.
    Иначе е поучителна аз отивам да свърша тази работа в частна клиника при някой сюнетчия.
    Приготвил съм на сюнетчията 200 000лв да има да си харчи.
    Браво докторе за цения съвет и яката тема - особено полезна за четене е.
  • 2 Хахахахаха

    19 8 Отговор
    Егати статията това къде се практикува в памир или в нашия делиорман
  • 3 азиатски дивотии

    32 10 Отговор
    щом се раждаш така значи така трябва
  • 4 честен ционист

    18 7 Отговор
    2 седмици докато паднат конците щипе като пикаеш, и после си бомба.
  • 5 Тома

    22 0 Отговор
    При пеевски и данчо ментата няма проблеми при обрязването

    Коментиран от #11

  • 6 Коч Ина

    21 3 Отговор
    много актуална и полезна статия, браво
  • 7 Сила

    22 6 Отговор
    Абе режи всичко, щом им е мерак да режат направо до корен...... и без това много се развъдиха последните години
  • 8 БРАВО

    18 1 Отговор
    Сега някой имам-готвач от Родопите да ноткрехне общественността на тема "Калмари по Родопски"!
  • 9 Ко речи?

    17 6 Отговор
    Варвари! Тези са на друго умствено ниво/развитие.
  • 10 голям мишок

    11 2 Отговор
    на тоз работата му е да бара големи мишоци
  • 11 Дърта

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тома":

    вожа !
  • 12 е това е важна статия ,

    1 4 Отговор
    а както е модерно помохамеданчването на запад - мохамед али , о конър , тайсън , сега и ромите се помохамеданчват и се срещат по често в джамиите с помаците . смесването им от десетки години доведе до здраво градско-българско население , което гастърбайтва , но не гласува . омешани с мигрантите в центъра даже не се различават . не бих се учудил от обрязването на сузанита , азиз , софи маринова . е сега , ако е в къщи ще е по-опасно . палестинските българчета идват от юдейската страна . Вече забелязвам техните странни дрехи .
  • 13 На това

    16 2 Отговор
    младо момче как му се занимава с урология ?! Все пак , добре , че има такива като него !
  • 14 123456

    7 3 Отговор
    Колкото и да режеш един кренвирш - все е къс !
  • 15 мани беги

    1 4 Отговор
    а, тфа статийка за помаците ... еее, нека и те да има ко да сри4ат тука, 4и знаят само да крадат народна пара, белкем нау4ат нящу ... нъл тъй ва пуми?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шиши

    5 3 Отговор
    От сглобката ще разпоредим, обрязването да става само при специалистите в джамиите за всички българи, задължително
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Роза

    6 3 Отговор
    За малко дете винаги има психически стрес от такава операция!Докторът изтъква,че имало и ползи,но лично аз се радвам,че в християнската религия няма такива обичаи!
  • 21 бай ганьо

    5 2 Отговор
    целта е докторите да вземат парите
  • 22 123

    2 4 Отговор
    Режи целия, че да не се размножават тея вредни за света фанатици.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Констатираща

    3 2 Отговор
    Като се даде подходяща тема, веднага "кълват" расистите и можем да ги преброим процентно.😊
    Що се отнася до интервенцията, действително може да е полезна, но само ако се прави в хирургична среда, както и всички други подобни манипулации - пробиване на уши и пр. Иначе рисковете са големи, а ефектите губят смисъла си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.