Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 13:00 2 585 11

Евгений Кънев: Нека Делян Добрев направи свой фонд за компенсиране на шофьорите

  • евгений кънев-
  • лукойл-
  • дерогация-
  • руски петрол-
  • руски нефт-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел

Монополът на Лукойл не работи така - той поддържа винаги максималната възможна цена, но все пак достатъчно ниска, че да държи конкурентите далеч от пазара

Евгений Кънев: Нека Делян Добрев направи свой фонд за компенсиране на шофьорите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората ги подлудяват с този цирк в парламента - “евроатлантиците” отново минаха в анти-Лукойл атака срещу дерогацията.

Та кой неинформиран човек не би се ядосал, заради измамите на Лукойл и най-вече на …кабинета Денков, който отказва ВЕДНАГА да махне дерогацията? Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Къде са триковете, като махнем за момент медийния шум.

(1) Обвинението към Лукойл на международно разследване е, че след износ от България на петролни продукти те се прехвърлят на друг кораб за укриване на произход ИЗВЪН български териториални води - което се пропуска от критиците, за да се спечелят дивиденти от атаката.

(2) Лукойл има право да изнася такива продукти, когато няма къде да ги съхранява у нас - което резоннно основание се ползва като вратичка за злоупотреби и което НЕ може да отпадне без риск за Бургас и региона. Освен ако Лукойл не бъде задължен да работи само с половин капацитет за обслужване само на българския пазар и да … освободи немалка част от заетия български персонал. Но дори тогава остават отпадъци и други субпродукти, за които няма как да се държат на склад или реализират на пазара.

(3) Най-голямата шашма е твърдението, че полза за българите от дерогацията може да има от ОЩЕ по-ниски цени на пазара. Монополът на Лукойл не работи така - той поддържа винаги максималната възможна цена, но все пак достатъчно ниска, че да държи конкурентите далеч от пазара. Затова имаме едни от най-ниските цени на дребно в Европа, но с доставчик за 60-65% пазарен дял. Няма как да се свали цената без соц ценови тавани, което може да доведе до дефицити, ако няма контрол и върху размера на износа.

(4) Ако компенсацията става от данък свръхпечалба през фонда за гарантиране на енергийната система - то е нужно първо разбиране какво може да се обложи предвид трансферното ценообразуване от Лукойл.

Това е посоката на въздействие предложена и от ПП и за която уж работят НАП и митници.

Докато това не стане ясно, всякакви приказки за 74 ст на литър компенсация са медийни димки. Отговорност на правителството ще бъде, ако НАП и митници се провалят да заставят Лукойл да плаща данък свръхпечалба.

(5) Дерогацията на руския петрол трябва да бъде свалена само при наличие на готовност за замяна на около 3 млн руски с неруски петрол - така че не само нищо да не спечелим, но и да не загубим от глупави резки маневри, създаващи дефицити и волатилни цени.

Обърнете внимание, че никой от критиците не отговаря на такъв въпрос, защото целта е именно попарата да я сърба правителството.

Така е, когато една власт се пъха в работите на друга власт - ефектът винаги е за наша сметка.

Ако Добрев иска да го приемем насериозно - нека да направи свой фонд да компенсира всички шофьори с евентуалния ръст на цените на горивата след махането на дерогацията веднага.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    33 1 Отговор
    Баце за 15 години все компенсации е давал все викаше нема пари.
  • 2 жалка държава сме

    55 2 Отговор
    Добрев вместо да лежи в затвора ,дерибейства в парламента !!
  • 3 Българка

    25 4 Отговор
    Аааааааааа, чекмеджето/ковчеджето на ГРОБ се поизпразни, а пък и не се пълни от чувалите ударно, защото ПП-ДБ не се съобразяват с приоритетите на ГЕРБ . За какъв фонд призовава авторът?
  • 4 Даниел

    27 2 Отговор
    Толкова много години ГЕРБ криеха монополното положение на Лукойл,че някак си не мога да повярвам в думите им за отстраняването на фирмата от пазара!
    На 100% са подготвили почвата си за следващия монополист!

    Коментиран от #8

  • 5 Още един

    9 13 Отговор
    от хранилката на ЛукОйл! Парите не миришели! Аман от ватенки!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПО ВРЕМЕТО

    21 1 Отговор
    КОГАТО герб с ДОБРЕВ управляваха 12 г . България , ЛУКОЙЛ нямаше измервателни уреди на нефтопристанището защото БОКО и В Златев играеха заедно карти и ловуваха в ловното стопанство на Златев - Несебър . А Д И хубаво момче Добревче кажи ПРЕЗ това време КОЛКО милиарди плати народа . НЕ сме толкова прости - да знаеш .
  • 8 българка

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Даниел":

    Чудех се за какво е тази врява от ДелянДелян и Вие дадохте единствено правилния отговор. Явно ДелянДелян следват логика като за идиоти, че след отпадане на дерогацията и правителството ще падне, ще настане хаос, след което ще се яви "спасителят", с когото ГЕРБДПС отново да се захранват. Трябва да се отрежат пипалата на октопода!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стига

    1 5 Отговор
    С тази рафинерия! Проблема е че акцизните складове за гориво са собственост на Лукойл и така се управлява пазара. Иначе от много време търговската им политика по отношение на горивата е да направят вноса от други рафинерия нерентабилен, знам го от опит.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.