Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 14:04 3 250 11

Евгений Кънев: Този път обаче май механизмът на олигархията в България засече

  • николай денков-
  • лукойл-
  • дерогация-
  • герб-
  • дпс

От една страна, този отказ прави нелепи нестихващите критики и техните автори, че Пеевски управлявал

Евгений Кънев: Този път обаче май механизмът на олигархията в България засече - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отказът на Денков да се огъне под натиска на ДПС-ГЕРБ за отмяна веднага на дерогацията на Лукойл идва в ключов момент за оцеляване не на правителството, а на алтернативата на нашата олигархия.

От една страна, този отказ прави нелепи нестихващите критики и техните автори, че Пеевски управлявал. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

От друга страна, ПП-ДБ контраатакуваха с поискана оставка на МВР министъра с ясната цел да покажат, че не е техен и да предизвикат ДПС-ГЕРБ да откажат.

И сега ДП и ББ хем са зад министъра, хем трябва да искат оставката на правителството. И затънаха в своя нескопосан сценарий.

Няма и спомагателен наратив за публиката на услужливите им медии, защото и те вече не могат да продадат огромния шум, който ДП и ББ сътвориха заради някакъв “евроатлантизъм”. Всичко това - след има-няма седмица, когато Пеевски твърдеше, че в сглобката няма проблеми и дори ще изкара мандата.

Просто защото ДП и ББ имат нула достоверност - всеки нормален човек знае, че за никакъв евроатлантизъм не става дума при темата за дерогацията, а за прокарване на лични в съчетание с партийни интереси.

Дали тази настървеност за ултиматум не е завист към ПП за газовата им такса срещу Газпром, от която ДПС-ГЕРБ ползи не видяха, но вреда Газпром сигурно ? Или сагата с Лукойл трябва да съхрани и разшири интересите им донорския нефтен бизнес, след попадане на близка тяхна компания в черен украински списък? Може би няма да стане ясно.

Но е ясно, както известен философ бе казал, че олигархията може да съществува само като постоянно създава страничен шум, който да отклонява обществото от решение на големите му проблеми - сътворени именно от олигархията. Т.е сказки като тази с дерогацията - която тема не бе повдигната от тези херои нито веднъж на президентския кабинет, а сега през ден на Денков - е именно част от сценария за шума. За да няма време за другите важни реформи до края на мандата на Денков, които хем биха донесли точки на ПП-ДБ, хем биха отслабили захвата на ДПС-ГЕРБ.

А логиката зад това е пак добре описана от автора на железния закон на олигархията - Роберт Микелс:

“Опитите на демократичните партии да държат отговорна олигархията се провалят, тъй като с властта за олигархията идва и способността да награждава лоялността (на които се държат ГЕРБ и ДПС), да контролира информацията за политическите процеси (медийните бомби с вътрешна информация) и процедурите, които демократичните организации следват при вземане на решения (изборния процес ) - като всички те осигуряват “демократични решения” в полза на олигархията.”

Този път обаче май механизмът ѝ засече.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проруската олигархия си създава сама

    23 13 Отговор
    някакъв си измамен комфорт, който е против българските интереси, защото пленената от тях държава се срутва с всеки изминат ден. Факти, помислете кога ще стерилизирате сайта си от миризливите и гадни пропутински слуги?
  • 2 "благинките на властта"

    23 10 Отговор
    Отказът на ПП-ДБ за отмяна на дерогацията ясно показва, че парите вече са взети! ГЕРБ много добре знаят това, защото са го практикували 12 години докато бяха на власт! Лукойл са си плащали "където трябва" и затова не са плащали данъци....
  • 3 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    10 15 Отговор
    Сега е момента да се отсекат пипалата на руските октоподи Газпром, Лукойл и Росатом, както и на техните подлоги в България. Проблемът е ,че и ПП-ДБ са бъкани с ченгета на ДС, като Бойко Рашков например.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стършел

    18 3 Отговор
    Помня, колко бесни бяха дпс в предишните парламенти на ПП-ДБ. Даже имаше физически сблъсъци. Чалгарите изрожденците също. Гладът за крадене за тях е по-силен от тока!
  • 6 Хаха

    10 5 Отговор
    Те днеска при асенчо си оправиха баницата, така наречената олигархия където ги огъна ама много хубаво. Разпределиха си баницата за да няма сърдити, чрез новия бюджет, ще освояват хората.
  • 7 Малко фактиииииии

    7 9 Отговор
    Евгенийчо къннчевия , за пореден път" специалист по всичко" и най вече в бръщолевенето на килограм глупости и небивалици .....
  • 8 Никой

    16 2 Отговор
    Много му се иска на ДП да опраска " Лукойл " в полза на приятеля от " Инса оил ". Пък що и да не го купят от ватниците с парите от КТБ.
  • 9 Макробиолог

    5 5 Отговор
    Освен сайта Факти има и други източници за информация.Някои от тях твърдят/не,не е ТАСС/че след китайците които си строят в Китай,най много атомни централи строи Росатом и то в чужбина.Също така твърдят че експорта на руски нефт е достигнал такива рекорди,че е чак се стигнало до дефицит на вътрешния им пазар.Ръстът на икономиката им пък се очертавал над 3%,задлъжността към нулата,военният бюджет към 30% и прочие следствия от опитите да бъдат смачкани.Нашите правилни и неправилни олигарси,политици и медии какво мислят по въпроса ,от умрело ягне колко кожи могат да се смъкнат?
  • 10 АРГИРЕЕЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    ЖЕНА ТИ ПАК ИЗГОРИ СКУМРИЯТА ДЕТО Я ПЪРЖИ НА БАЛКОНА
    СМЪРДИ ЧЕ СЕ НЕ ТРАЕ
    СТИГА СЕ КРИ В МАЗЕТО ИДИ ДА ВИДИШ КВО СТАВА
  • 11 Ний ша Ва упрайм

    6 2 Отговор
    абе Пеевски не го ли погнаха американците по аферата Магнитски?! Али сеа усложливо мълчите щот ходи по нотите на Посолството?