Last news in Fakti

18 Декември, 2023 09:01 3 026 27

Борис Ячев пред ФАКТИ: С тези промени в Конституцията официално ДПС става част от управляващото мнозинство винаги

  • борис-
  • ячев-
  • дпс-
  • пеевски-
  • борисов-
  • конституция-
  • промени

Ако Борисов отново е премиер, той ще трябва да носи и персонална отговорност за поведение на министри, които не е избирал сам, казва лидерът на "Консервативна България"

Борис Ячев пред ФАКТИ: С тези промени в Конституцията официално ДПС става част от управляващото мнозинство винаги - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бюджет, промени, Конституция… Дебатите са горещи, но кой има полза от тах. Видяхме как Асен Василев беше пресиран от двете политически сили в „сглобката“. Какво още се случва… Пред ФАКТИ говори Борис Ячев, лидер на "Консервативна България".

- Г-н Ячев, забелязваме все повече трусове на политическия терен, преса върху финансовия министър Асен Василев заради бюджета. Накъде върви „сглобката“?
- Процесите, които наблюдаваме, вместо да разделят „сглобката“, като че ли мобилизират още повече онези центробежни сили, които сплотяват партите в некоалицията. Виждаме, че има един цикъл. Нещо като в италиански семеен сериал – скандал, кавга, трошене на чинии, следва музика и любов… Наблюдаваме тези процеси, нали. Общо взето при всяко едно по-драматично управленско решение, независимо от кого се взима – дали в парламента, или в изпълнителната власт, дали е за Конституцията, дали са промените в бюджета, все има напрежение. Срещу Асен Василев беше изиграна една перфектна сценка от Борисов и Пеевски през един натиск, през помпане на мускули и покачване на напрежението. В крайна сметка Борисов и Пеевски получих това, което искаха. Повечето от предложенията на Василлев, свързани с данъчното законодателство, бяха отхвърлени, не бяха приети – като „бонус-донос“, промените в ставките за някои от секторите в икономиката и т.н. В същото време ГЕРБ и ДПС постигнаха своето – 1 милиард заделени за инвестиции, за които не е ясно какви точно са тези инвестиции, защото те ще бъдат направени по предложение на парламента през преследващата година. 1,2 млрд лева отиват за общините. Естествено, тук най-големият интерес е на ГЕРБ и ДПС, които държат 165 общини от 265 общо. ПП имат трима кметове на общини, БСП 12, а останалите са така наречените „независими“. Така че ГЕРБ и ДПС си прокараха онова, което искаха в бюджета на фона на скандали и публични обвинения. В същото време подмолно и тихо си свършиха работата. И така от първоначално внесения бюджет от Василев не остана нищо. Иначе относно бюджета има неща, които правят много сериозно впечатление. На първо място е това, че говорим за един разточителен бюджет, в който се обещава да се даде нещо, което не е сигурно, че ще се събере. Самият Василев каза, че имаме много висок процент на несъбираемост. Тоест призна, че приходите не съответстват на разходите. И какъв е изходът - увеличение на външния дълг. В какъв размер!? Между 11 и близо 12 милиарда лева. Парламентът го гласува. Нека да си спомним, че комунистическата власт фалира държавата през 1989 година, оставяйки задължения от 10 милиарда долара. И така поколението на нашите бащи, нашето поколение изплащахме този дълг в продължение 8, 9, 10 години. Сега Василев също е готов да вземе дългове, но кой ще ги връща…

- Бюджет ще има, но какво да очакваме на ротацията. Изцяло нов състав на министри, частични смени…
- Това ще е голяма тема за размисъл. Бих казал, че очаквам при ротацията да има изцяло нов състав на министри. Ротацията може да се окаже един от най-стресовите моменти във функционирането на „сглобката“. Защото следващият кабинет ще трябва да поеме пълната отговорност за решения на друго правителство, което не е съставено от министри, предложени от ГЕРБ. Ако Борисов отново е премиер, той ще трябва да носи и персонална отговорност за поведение на министри, които не е избирал сам. Познавайки Борисов и управлението му, защото той обича да размества като пешки дадени министри, като пионки да си играе с тях, ще видим как ще подходи. При него вече много лесно се отива на търсене на отговорност и оставка. Това се прави публично и през медиите. Но тези резки движения трудно ще могат да се прилагат от Борисов спрямо хора, които не са от ГЕРБ.

- Чухме заявка отново премиер да е Бойко Борисов. Как гледате на това…
- Чухме да се пускат подобни тези, но така просто леко се тества политическото търпение на партньорите в некоалицията. Борисов най-вероятно няма нищо против да се лансира подобна теза, дори няма против и пак да е премиер, но просто сега се опипва почвата и се наблюдават реакциите на останалата част от „сглобката“ - най-вече на ПП-ДБ. Към момента ПП-ДБ са категорично против, но има три месеца до ротацията и ще видим колко им е търпението и каква е границата на поносимостта на ПП-ДБ.

- Опцията Делян Пеевски вицепремиер…
- На хората, които имат по-дълга политическа памет, ще се стори скандално. Помните обществените вълнения около идеята Пеевски, но не вицепремиер, а като шеф на ДАНС, до какво доведе през 2013-а. Сега идея за вицепремиер като че ли се приема по-добре като част от общия сценарий. Но виждаме как тотално се изпира личността на Пеевски. Това започна от неговия кръг медии, за да се прехвърли и в други. Виждаме как през последните няколко месеца и при най-яростни противници срещу Пеевски – медиите на Иво Прокопиев, започнаха да се появяват и положителни материали. Иначе аз по-скоро мисля, че няма да се стигне до такъв вариант Пеевски да е вицепримиер. И то не толкова като заплаха от обществени вълнения, а по-скоро поради вътрешни политически причини. Аз гледам доста екзотично на тази идея. Пак казвам, че ротацията ще е един от един от стресовите моменти за функционирането на „сглобката“.

- Борисов вече се закани и обяви публично, че не е доволен от работата на определени министри…
- При всички случаи той ще иска и ще има политическо основание да сменя министри. В същото време виждаме категорична реакция от ПП-ДБ, че подобно нещо е абсурдно и то не бива дори да се коментира. Ако погледнем общата картина на всичко това, което в момента се случва, е като играта „играчка-плачка“. Колкото и да се карат партиите в „сглобката“, след два дни се появяват заедно и все едно са посипали с пепел всичко онова, което е било предния ден. Също така Борисов има и парламентарни механизми, за да оказва влияние. Ротацията няма да бъде „ставам-седни“, а кабинетът „Денков“ ще подаде оставка, след което се избира нов състав на кабинета. Дали ще бъде същият, или не - предстои да видим.

- И стигаме до промените в Конституцията. Добри, лоши, нужни или ненужни са…
- Промените, според мен, се налагат по няколко причини. Първо е желанието от години на част от коалицията ПП-ДБ да нанесе корекции в съдебната система. Такива корекции, каквито те смятат за правилни. Също така има цел да се ограничи възможността президентът да злоупотребява с власт, а това е нещо, което се случи през последните няколко години на фона на цикъла от непрекъснати парламентарни избори. В света няма инструмент „служебен кабинет“, назначен от президента. Маха се институцията „служебно правителство“. Друга причина, за да се бърза толкова, е, че с тези промени в Конституцията елегантно и официално ДПС става част от управляващото мнозинство винаги. След като се приеме, че със 160 гласа се избират шефове на регулатори, просто ДПС се вкарва през парадния вход в управляващото мнозинство, защото без тях няма да може да се съберат тези гласове. Това е идиотско решение на промяна в Конституцията. Това е една официална стъпка на ДПС към властта. Иначе от тези промени в момента няма някаква обществена необходимост. Не съм чул нито един експерт по конституционно право да ги подкрепи. Аз съм бил част от такъв процес през 2015 година, когато се подготвиха много сериозни промени в Конституция, а не както сега за два-три месеца. Тогава експерти в парламента подготвяха промените 8 месеца, но в крайна сметка какво се случи - същото както и сега. Тогава ГЕРБ се обърнаха и всичко онова, което се предлагаше, се сведе до промените във Висшия съдебен съвет. Сега също видяхме големи заявки и неща, които щяха да предизвикат сериозни обществени настроения - като промяната на националния празник, а в крайна сметка от тези първоначални бомбастични намерения на ПП не остана нищо. Остава възможността на хора с двойно гражданство да стават депутати и да се ограничат правомощията на главния прокурор. Всичко спихна като през 2015 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    39 1 Отговор
    Паветниците затова се чувстват толкова глупави и прецакани !!! Защото са наясно , че те довлякоха Пеевски да им прави конституцията !!! Това е и причината да врякат толкова много за паметника ! Имат нужда да си въобразят някакъв успех , за да не изглеждат идиоти в собствените си очи !!! Щото , сещат се за ДПС , и собствената си глупост !!!
  • 2 Коментар

    41 1 Отговор
    Въвеждането на това някакви с двойно гражданство да заемат висши позиции задължително ще доведе до изтриване на държавата от карата на света.Първият такъв,който се докопа до власт ще ни обяви за част от друга държава.
    Спрете кристалните пици и неадекватните промени на Конституцията!

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хохо Бохо

    33 2 Отговор
    Е жълтопаветни, харесва ли ви? Гласувахте за 🤡 и мекакитка получихте тъпия и дебелия форевър. А да и бутнаха моча.
  • 5 Бачо Киро

    31 0 Отговор
    Като се има предвид, че ДПС е незаконна партия и не я пипат с десетилетия, сега боклуците в парламента надскочиха себе си....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Новичок

    8 0 Отговор
    Секс, труд и розмарин.
  • 8 Име

    13 3 Отговор
    Няма да има нищо - новата Конституция се отлага за неопределено време.

    Само приказваха нещо - ама - няма да стане, трябва да е нещо конкретно.
  • 9 Констипационни промени

    22 1 Отговор
    На банкета на дъпъсъ така са решили. А на следващия банкет на дъпъсъ, председателят ще бъде с ябълка в зурлата.
  • 10 Селянин

    21 3 Отговор
    Кои български граждани ще се оплакват сега от "Сглобката" ?
    Тези дето ходиха за гъби на изборите или тези които за пари продадоха гласа си?
    Или тези които писаха глупости по бюлетините и накривиха на попа килимявката?
    Или малодушните, които от страх да не си загубят работата гласуваха за местния дерибей, за да им съдира не по 33, а само по 32,5 кожи от гърба?
    А може би тези гръмогласните, които тръбяха навсякъде, че няма смисъл да се гласува, защото от тях нищо не зависи?
    Едните пък гласували да свалят другите, а накрая плеснали с ръце и се прегърнали.
    Кой ги избира тия народни представители, извънземните ли бяха?
    Работата опира май до:
    "Кой ми оцапа панталона?"
  • 11 Препатил

    24 3 Отговор
    Много е прав Ячев- изпраха Пеевски изцяло, чисто нов...и то тия дето протестираха 2013 г. срещу него ! Жалки, продажни хамелеони жълтопаветни
  • 12 Оракула от Делфи

    21 0 Отговор
    И така , изпрахме "кирливите ризи" , на До--лапа и " Хунтата"!

    "Напред ,науката е слЪнце ,
    което в очите грей.....
    О ,МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО...!
  • 13 ПатрЕотино!

    19 1 Отговор
    Когато близахте цял мандат задниците на Мутрата от Банкя и ХидроинДжИнера от Драндар не беше проблем!?
  • 14 Данке,

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    Андрей Луканов и Станишев бяха с двойно гражданство.
    Жик так.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Г Бар

    17 0 Отговор
    няма лошо, толкова сме умни, че сами ще се върнем под турско робство. Съдбата на гъбаря винаги е нерадостна

    Коментиран от #18

  • 16 Кат Тил

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Данке,":

    нали вие сте по-добри от тях бе каттил?
  • 17 Мис Ирка

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Данке,":

    верно ли призна, че сте същите боклуци като луканов и станишев? егати балъчето
  • 18 Оракула от Делфи

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Г Бар":

    Като ходиш за гъби , трябва да ги познаваш!

    Коментиран от #19

  • 19 Татко Барва

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Оракула от Делфи":

    дълбок си, брат
  • 20 Евалла дпс

    1 12 Отговор
    Какво лошо има в това дпс да са част от конституцията ? Не са ли представители на български граждани? А се вижда че са и патриоти За разлика от русоробите защитници на руските интереси Копейкин Чалгаря бсп Този номер на комунистите да противопоставят дпс на ПП ДБ И Герб.Вече не минава ...Защото хората виждат в парламента и пред моча кой какви интереси брани.

    Коментиран от #25

  • 21 Тома

    10 1 Отговор
    Дпс имат навика винаги да са отзад на всяка партия и да ги карат да въртят осморки.Ченгеджииска работа
  • 22 коки

    11 0 Отговор
    а колки лесно може да се реши всичко, като сложим пред НС едно ешафодче с една греда и едно въженце!
    Качваш ги един по един и даже няма нужда да питаш, сами ще запеят като славейчета, кой за кого работи и защо събаря паметници и затваря рафинерии...
  • 23 Мафията

    3 0 Отговор
    Отдавна е превзела България и я продават на търг
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Евалла чок тарикат

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Евалла дпс":

    Сичките сте мафия продажна дпс герб ппдб
  • 26 Ами сега?

    0 0 Отговор
    Е каква е разликата? Те и без промени в конституцията винаги са били част от управляващото мнозинство, независимо дали явно или задкулисно. Истинския проблем е защо ние като общество сме допуснали съществуването на такава партия, но това е съвсем друга тема.
  • 27 Факти

    0 0 Отговор
    Тя България е продадена. Всички олигарси закупиха земята на българите, предприятията са закупени от австрийци, германци, французи, гойко е изпълнител. Изземват печалбата на работниците те, западните работодадеки, а на работника и служителя им дават минимална. Същото си бе и при sssr. Работиха за 100 лева, а с висше по живков получаваха 170 лева. Днес, кое е по различно, с 780 лева. А те?!??? Си купъват по гърция и брюксел крадците на едро земи, жилища, а кой бе приближен до режима бкп си купиха земя на безценица, след 1989 си намериха от турция и я продадоха за 1 милион и с оарите в гърция хотел. Който има пари ще живее, а който няма в гробищната, поне да бяха западните хора ремонти на сгради, а те са в окаяно живково състояние и замърсяват околната среда, а ми говорят за чиста природа, град, отровата е тук, популисти, алчни олигарси, никой не го еня за народа. Крадени пари лесно се харчат.