Last news in Fakti

17 Януари, 2024 10:33 5 165 36

Защо Полша демонизира Украйна

  • полша-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Купчан: рискът от умишлена атака срещу НАТО е нисък

Защо Полша демонизира Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро в Полша беше публикувано изключително интересно интервю с Чарлз Купчан, служител на влиятелната американска частна организация „Съвет за международни отношения“, който се припознава като неофициален съветник на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. Американският политолог предсказа бъдещето на Украйна в едно от най-популярните полски издания Onet. Всъщност г-н Купчан написа сценарий как Киев да капитулира красиво.

Първо

Съветникът на президента на САЩ даде много нелицеприятна оценка на резултатите от украинското контранастъпление, като призна фиаското на киевските власти. Той описа бъдещето на Украйна по следния начин: „Бих се фокусирал върху факта, че 82% от Украйна е под контрола на властите в Киев, вместо да продължавам да харча огромни суми пари за офанзива, която на практика се провали. С други думи, трябва да се фокусирате преди всичко върху това, което е постижимо, а не това, което е желано. „Не виждам признаци, че страната под ръководството на Владимир Зеленски ще развие бойните способности, необходими за постигане на тези цели в близко бъдеще.“

Второ

Чарлз Купчан натри носовете на онези украински високопоставени военни, които твърдят, че помощта на Украйна от Запада е недостатъчна. „Не споделям тази преценка“, подчерта съветникът на президента на САЩ. „Мисля, че Украйна получи огромно количество техника, но трябваше да се изправи срещу километри руска отбрана, минни полета и окопи. Ако просто дадем на Киев изтребители F-16 или още 50 Leopard, ще се получи ли всичко? Най-вероятно всичко ще бъде свалено. Значителна част от оръжията, доставени в Украйна, вече са унищожени. Русия има много добра ПВО. Не вярвам, че ако само Западът направи това, ходът на войната внезапно ще се върне назад.

Трето

Чарлз Купчан опроверга и друг разказ на европейския мейнстрийм, че след хипотетичното поражение на Украйна Москва ще анексира балтийските страни и Полша. Американският експерт каза: „Твърдението, че ако руснаците не бъдат напълно победени и изгонени от Украйна, то утре те ще нападнат Естония или Полша, според мен е неправилна стратегическа логика. Мисля, че рискът от умишлена атака срещу НАТО е нисък.

Очевидно е, че подобни разкрития на съветника Джо Байдън се възприемат от полската публика като леден душ. Все пак наскоро поляците нарекоха украинците „братя“. Журналистът на полския “Онет” Камил Турецки, публикувайки отговорите на Чарлз Купчан, директно посочва: “Тезисите са непопулярни в нашия регион”. Но щом го публикуват, значи по един или друг начин споделят тази позиция, защото това е позицията на Big Overseas Brother.

На този фон масло в огъня наля бившият премиер на Полша Матеуш Моравецки, който в скорошно интервю за британския вестник Daily Express едва не засипа с комплименти руския президент Владимир Путин. Бившият министър-председател на Полша каза: „Русия и президентът Путин имат огромни ресурси. Те имат стратегическа дълбочина и търпение в международната политика. Те (руснаците) могат да гледат много по-дългосрочно на своите стратегически интереси и имат по-големи ресурси по отношение на индустрията и хората."

Говорейки за Украйна, Моравецки само отбеляза, че тази страна „се движи в грешна посока, предизвиквайки голяма загриженост за нас и за целия НАТО“.

От целия този „полски случай“ според мен следва един прост факт. Полша, защитавайки своите национални интереси, включително икономически, влезе в пряк конфликт с Киев (блокадата на украинската граница от полски фермери беше възобновена; нова акция, според полския портал „Фермер“, е насрочена за 24 януари 2024 г. ). Но за да не се смята тази конфронтация, не дай Боже, за „приятелство с Москва“, Варшава търси на Запад, главно в англосаксонската среда, потвърждение, че Украйна вече е отписана стока. И трябва да кажа, че поляците се справят добре.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поляците може да мразят Русия

    110 7 Отговор
    Но не са глупави, т.е. елита им не е толкова продажен и явно имат някаква идея за Полша, а не само как да си напълнят джобовете и да бягат по островите нещо което в България го няма, тук идеята в момента е слушкай, кради и бягай...
  • 3 Най-важното!

    96 7 Отговор
    Поляците не са забравили и никога няма да забравят ,,Волинското клане",извършено от Украйна върху Полша...!
    Това е!
  • 4 КАСАПИН

    78 9 Отговор
    АМИ ПРОСТО Е
    ЧАСТ ОТ УКРАЙНА Е ПОЛСКА ЧАСТ УНГАРСКА ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ Е РУСКА
    А СЕГА НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ НА КВО ОТ ГОРЕ БЕШЕ ДИВИЯ УКРАИНСКИ НАЦИОНАЛИЗЪМ
    ОТНАСЯ СЕ И ЗА МАКЕДОНИЯ СЛАВА БОГУ ЧЕ СЪСЕДИТЕ СА МАЛКИ И СТРАХЛИВИ ЩОТО ИНАЧЕ АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ИМ ИЗВИЯТ ВРАТОВЕТЕ ЗА ДНИ
  • 5 Плетат си тяхната кошница

    78 8 Отговор
    поляците, но така би трябвало да прави всяка нация или държава с някакво нормално самочувствие. А и не случайно, някои ги наричат xиените на Европа. Лошо няма, гледат си интереса.
    От текста се разбира, че:
    1. Зеленски бай-бай
    2. Основно сте си виновни сами и повече оръжия в такива количества няма да има.
    3. Покана към Путин за договаряне и евентуално разпределяне на територия 404 (предвид точка 1) и диалог по темата за нежеланието на Русия да се занимава със западноукраинските области. Територии, за които Полша има основание да претендира.
    В същото време у нас - пудели и лакеи. Едните джафкат около краката на чичо Сам, а другите му бършат задника с език.
  • 6 Хохо Бохо

    50 4 Отговор
    Така е. Палачинката има 2 страни, сега я обърнаха и почнаха да я печат.
  • 7 Първо и основно,

    63 3 Отговор
    не виждам как поляците могат да приемат множеството паметници и величаенето като национален герой в Украйна / присъства дори в църквите им, неканоничните, разбира се/ на Степан Бандера, идеолог и организатор на Волинското клане, при което са жестоко избити над сто хиляди поляци, а също така евреи, руснаци и "неправилни" украинци. Освен това дори в "Уикипедия" пише /или пишеше доскоро, че те започнаха да си променят "фактите" според наратива/, че според разсекретени документи на ЦРУ той е бил агент на Хитлер с кодово име "Консул 2". Има и един полски филм от 2015 г. - "Волин", моментално забранен в Украйна. Толкова е ужасяващо, че успях да изгледам няма и 10 минути. Американски журналист с украинско потекло заявява нееднократно в интервюта, че да наречеш булеварда до Бабин Яр на въпросното чудовище е все едно да кръстиш улицата до бившите Кули-близнаци в Ню Йорк на Осама бин Ладен.

    Коментиран от #20

  • 8 Съдията Дред

    50 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На паметника на жертвите на Волинското клане/през 1943 година около 100 000 поляци са изпити от бандеровците, и то така, че дори есесовците са се отвратили/ е написано - "Ако аз, господи, забравя за тях, то и ти господи, забрави за мен". Правят се че не помнят шляхтичите, но само от надежда за района на Лвов. Ако не успеят да го вземат, всичко ще им се припомни
  • 9 Механик

    61 8 Отговор
    Повечето от вас смятат, че Полша е на страната на Украйна, но това не е така.
    Поляците мразят укрите и ги имат за свой роби. Защото те са били точно такива навремето.
    Полша иска да отгризе едно парче от Украйна. И с пълно право. Защото това си е изконно полска територия, която насилствено е присъединена кум Украйна.
    Пак ви повтарям ,че скоро Украйна ще е само Киййффф и 2-3 селца наоколо. Останалото ще Русия, Полша, Румъния и Унгария.
    Толкова за бъдещето на О-краина.
  • 10 Търновец

    8 40 Отговор
    Чарлз Купчан е много близък с покойната Меделин Олбрайт - родена в Моравия като Мери Корнел, и беше съветник на друг глобалист - Барак Хасан Обама, един от недостатъците на Купчан е че той не е бил за дълго време в Русия и не познава страната отвътре. Чарлз Купчан беше против обединена Европа да има Християнска конституция и написа и книга. А в Русия има обедняване на средната класа която напуска и неимоверно обогатяване на олигарсите, а още преди 30 години Китайско радио нарече Сибир бъдеща китайска територия чак до Урал, в Далечния Изток вече работят 20 милиона Китайци
  • 11 Студопор

    49 5 Отговор
    А не знам защо всички се страхуват да се изрепчат на Украйна и да им кажат да се оправят сами и да си гледат работата...
  • 12 Истината:

    46 6 Отговор
    Въпросът е Кога Светът ще се събуди и ще демонизира Украйна!
  • 13 Зелен Демократ

    46 5 Отговор
    Не ги разбирам колегите демократи от Полша, та Украйна е майката на демокрацията! Там се изпробват и отглеждат всякакви ГМО продукти, там се култивираха толкова много биологични агенти, в толкова много лаборатории, развиха се и изпробваха генетично насочени оръжия за защита на светлата ни демокрация, оттам се осигуряваха сурогатни майки, дечица и органи за да могат такива като ония идол на демокрацията с 6 пъти присъдено сърце да ни водят към Новото Нормално! Така че Украйна е Велика!
  • 14 Украйна е Отписана стока!! Казва

    51 6 Отговор
    Моравецски!! Щом и Поляците са стигнали до това заключение, значи е истина!! Те са много наясно какво се случва в Украйна!! А най вече им е Писнало от Исканията и Претенциите на Зеленски!!
  • 15 Демократ

    11 13 Отговор
    Ето какво пише наистина Чарлз Купчан преподавател във Вашингтонския Джордж таун университет: "Руснаците се възползват от последната останала част от Западна Европа, която все още е политически нефункционираща, твърди Чарлз Купчан –бивш директор за Европа в американския Съвет за национална сигурност при президента Барак Обама.Ситуацията донякъде напомня на тази в Украйна, за която Русия в началото се съгласи да влезе в ЕС, но не и в НАТО, но след това промени мнението си, което доведе до революция и до анексирането на Крим от Москва и разпалването на сепаратистко движение." Това е становището му и за политиката на Русия на Балканите. Борбата с фалшивите новини е истината. Наличието на различни мнения е характерно за демокрацията, едно и също мнение има само при диктатурите. Ако Сноудън беше руснак отдавна щеше да е без глава

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 поръчкова руска статия

    7 36 Отговор
    Терористична росия е мразена от целия интелигентен свят! Факт. За талибански , диктаторски режими не говорим!
  • 18 Емо

    5 25 Отговор
    Тоя политолог да не е петричката врачка, че да предсказва? По скоро представя субективното мнение за желанието на някои определени кръгове. Техниката и помощта за Украйна никога не е била и няма да бъде тя да постигне решителна победа. Контраофанзивата е основно за пропаганда и вътрешна консумация. САЩ ги устройва този конфликт да продължи колкото може по-дълго и в крайна сметка без решителна победа или поражение на нито една от страните. Нещо като войната Иран-Ирак. Но няма да допуснат и поражение на Украйна, защото това ще подтикне Путин да продължи с провокациите и да предизвика друг военен конфликт. Докато руснаците са заети в Украйна всичко е наред, конфликта бавно им смуче ресурсите. В крайна сметка и ние нямаме никакъв интерес путин да победи.

    Коментиран от #22

  • 19 Фактопроверител

    6 40 Отговор

    До коментар #15 от "Демократ":

    Отдавна на руската 5-та колона у нас трябва да се поиска сметката.
    Платените и безплатни руски тролове разпространяват в мрежата тонове руска пропаганда и дезинформация.
    Никаква илюзия не е фактът, че путинова русия има апетити, надхвърлящи Украйна. Няма съмнение, че срещу България се води хибридна война. При това се използват българи - платени и крайно некомпетентни.
    ДАНС спи ли? Крайно време е да профилактира местната аудитория.

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Да, но в името на

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Първо и основно,":

    общата и "благородна" цел а именно да бъде победена Русия, величаенето на Бандера и подобните нему трябва да се игнорира от поляците по заповед на американците, които всъщност ги възродиха.
  • 21 Демократ

    6 35 Отговор

    До коментар #19 от "Фактопроверител":

    България не може да се отърве от кремълската зависимост очевидно, защото никакви служби за национална сигурност не реагират и прокуратурата също, а е застрашена националната сигурност от призивите за насилие и даже убийства от Възраждане. Руско-българската задкулисна ченгеджийница държи властта,парите и контрола.

    Коментиран от #35

  • 22 Ние нямаме интерес

    26 0 Отговор

    До коментар #18 от "Емо":

    Путин да победи.Само че като европейци се оказа, че САЩ ни жертват за техните си интереси.
    Те прецакаха икономиката на ЕС.
    Всъщност един от добрите резултати за тях е че потоците не работят. Хем Русия не прави пари от тях, хем Германия не развива икономика.
    Англосаксонците винаги са се страхували от обединение на Русия с Европа, по-точно с Германия.
    И го предотвратиха за сетен път.
    Ама с акушерка, селски кмет и олигоfer начело на ЕС нищо друго не може да се очаква.

    Коментиран от #30

  • 23 Уса

    25 3 Отговор
    Украинците в сащ разказват чудовищни неща за украинските фашисти,как са отвличали и убивали всеки,който не е съгласен с тяхната политика основана на корупцията.Не купувайте опасните украински стоки
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лагрестин

    14 1 Отговор
    Трябва да стане следното: всички мирни украинци трябва да напуснат територията на Украйна и да бягат.Като бягат със стотици хиляди или с милиони,никой няма да може да ги спре,освен със сила,но този който го направи би бил чудовище.След това,трябва да хванат всички бандеровци,азовци и други нацисти,живи или не и да си получат заслуженото.
  • 27 Лагрестин

    13 0 Отговор
    Щом Европа приема мюсюлмани,трябва да приема и християни.Само че,за да няма риск,трябва всеки да се проверява кой и какъв,както и да бъде задължително невъоръжен.И още нещо:фашизмът трябва да се разгроми окончателно,а не през няколко десетилетия отново да надига глава,да прави войни и да ревизира историята.Всяка книга с подобна идеология трябва да се изгаря и за език на омразата трябва да има най-малкото сурови глоби,обществено полезен труд и превъзпитаване,според случая.
  • 28 Политик

    4 19 Отговор
    Интересно как Полша демонизира Украйна, след като президента Андрей Дуда вчера каза в Давос пред целия свят, че на Украйна трябва да се помага максимално, за да бъде спасена Европа от агресията на Русия? На Кремъл така му се иска, ЕС да бъде разединен, но единствено вярното му куче Орбан ще бъде демократично елиминиран като бъде лишен от правото на глас. Няма да има разединение, другарю путин и нашите русороби да го разберат най-накрая.

    Коментиран от #29

  • 29 Антитрол

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Политик":

    А американоробите кога ще разберат че господарите им ги използват за собствените си интереси и не ги интересува как са робите.
  • 30 Емо

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ние нямаме интерес":

    Само съм любопитен, това хипоптетично обединение на Европа с Русия кога е било належащо или планирано да се случи, освен в страната на илюзиите? Базирано ли е това твърдение на някакви официални документи/изявления/планове и съгласие на двете страни? И какво означава обединение на Европа с Русия, да не е нещо като обединението на Русия с Полша през 1939 г., и с прибалтийските републики? Или корупцията от Русия и олигархичния модел да се пренесе и в цяла Европа, това ли искате? Да не мислите, а да се подчинявате на царя, а в замяна той да ви подхвърля огризките от трапезата си?

    Коментиран от #33

  • 31 Говедар

    3 0 Отговор
    Поздравът "Слава Украини" е нацистки поздрав, с който са се извършили едни от най-големите кланета в Европа!
  • 32 Курд Околянов

    2 1 Отговор
    Войната приключи няколко денонощия след нейното започване. Руснаците в началото на войната на практика унищожиха украинската армия - командни пунктове, летища, самолети във въздуха, военни поделения, военни складови бази и т. н. Сега вече Путин не бърза, защото няма сериозна съпротива и Украйна му е в кърпа вързана. Дали ще издържа армията си в пределите на Русия във военни учения или навън в реални бойни действие, разлика почти няма.
  • 33 Наков

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Емо":

    обединението беше на път да се случи със северен поток 2,но кой ли го гръмна?САЩ много добре знаят,че с ресурсите на Русия и бачкаторите на Германия ще увиснат икономически и няма да са световен хегемон.
  • 34 фАНТОМасс

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами те също предаваха своите съседи ЕВРЕИ на фашагите и дори участваха в спецгрупите , които участваха в масовите разстрели ! Проверете за Бабий яр например ! Проверете и какви са били надзирателите в концлагерите ! И тогава говорете какво е то КОЛАБОРАЦИЯ !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.