Last news in Fakti

30 Януари, 2024 08:09 8 126 190

Никита Михалков: Ако воювахме с българи или немци, щях вече да правя филм, но с украинците това ще ни раздели още повече

  • никита михалков-
  • русия-
  • режисьор

На Путин не му е лесно, носи огромна отговорност, заявява в интервю за ТАСС руският режисьор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателят на Съюза на кинематографистите на Руската федерация Никита МИХАЛКОВ даде голямо интервю за ТАСС.

- Никита Сергеевич, да започнем с последните новини - вашият канал Бесогон TV е блокиран в YouTube. Как го приехте?

- Изобщо не ме интересува. Нашите врагове не могат да направят друго и според тях те постъпиха правилно, като го блокираха. Просто ние трябва да гледаме огледално на това и да направим същото с тях.

- Какво може да се направи?

- Да затворим каналите си за тях. А за нашето съдържание разполагаме със собствени платформи, вътрешни... контролирани от нас и работещи в съответствие с нашето законодателство и нашите интереси.

- От февруари 2022 г. аудиторията на вашия канал се увеличи или, обратно, намаля? Някаква статистика?

- Определено се е увеличила. Всеки "Бесогон" - ако броим повторенията - се гледа от около 10-13 милиона души. Само по време на празниците повторенията на „Бесогон“ бяха гледани от почти 29 милиона души, въпреки че други канали също работеха и имаше много развлекателни програми. Като цяло аудиторията на Бесогон непрекъснато се увеличава от 2014 г., когато започнахме да говорим съвсем определено и открито за случващото се в Донбас.

- Всички знаят, че имате ясна позиция по спецоперацията. Не се ли е случвало да ви кажат: „Никита Сергеевич, нека бъдем по-тихи“?

- Не. Никога. Защото, когато ми кажат „мълчи“, аз им казвам къде трябва да отидат, къде ще бъде по-тихо.

- Значи няма негативизъм към вас?

- Има много негативизъм към мен. Винаги е имало желание да ме ухапят, да ме обидят, да ме унижат, да не ми дадат, да ми посегнат. Моят филм "Свой сред чужди, чужд сред свои” по същество се превърна в етикета на живота ми. Но съм свикнал. И най-важното е, че враговете също са свикнали с това. Стават ми безинтересни.

Единственото, в което съм сигурен е, че държавата и въобще разумните хора трябва да са по-непримирими.

Съвсем наскоро в Санкт Петербург сополиви блогъри от сцената ругаеха страната и руския народ. Когато концертът им беше прекъснат, на следващия ден майката на Гога Меладзе спокойно взе сина си от полицията. Защо? Тя обясни, че той е непълнолетен. Това означава, че трябва да ги лишим от гражданство, да им отнемем паспортите и да ги изгоним от страната. Властите трябва да създадат мощен мобилен механизъм, който да работи отговорно и безкомпромисно в цялата страна. Разбирам, че това, което казвам, може да остане на думи, но ако силовите структури не се заемат с това, тогава всички наши оплаквания и съвети ще си останат празни приказки.

И в този смисъл не трябва да се притесняваме да се учим от другите, в противен случай ще ни сполети съдбата на Украйна, която продаде оръжията, които доставяше на черния пазар и доведе корупцията дотам, че трябва да плащаш пари, за да си прибереш ранените от бойното поле. Не може летаргията и несигурността на държавата да доведе хората дотам, че да започнат сами да решават тези проблеми. Това е пътят към хаоса, към гражданската война, към смъртта.

- Ако говорим за културни дейци, цензурата в Русия е забранена със закон. Мислите ли, че след като тече спецоперация, няма нужда да се връща цензурата?

— Има закони, одобрени и внесени в Държавната дума. Наказания за унижение или фалшива информация за армията. И така нататък. Вместо да го наричате цензура, просто трябва законодателството да се разшири и да се обясни за какво можете да бъдете наказани. И, разбира се, специалното значение и внимание към всичко това трябва да бъде в момент, когато страната провежда военни действия.

- Ами интелигенцията?

- Това е въпрос, който се обсъжда непрекъснато сега: „Те изразиха своето отношение...“. Имам един много прост въпрос: „Вие изразихте отношението си към СВО, а в същото време не ви пукаше през всичките тези години, когато Донбас беше бомбардиран - нищо не ви заплашваше, беше далеч".

- Президентът на Русия наскоро каза, че все повече хора сред заминалите някога по различни причини искат да се върнат в родината си. Според вас, например, ако Алла Пугачова се върне, ще може ли да заеме същото място, което имаше преди да замине?

- Никога. Тя никога няма да заеме същото място, което е заемала. Това са хора, които съвсем спокойно могат да минат без Челябинск, без Мурманск, без Владивосток, без Кострома. Справиха се и без всичко това. Те идваха на концерти, получаваха парите си, изнасяха се на корпоративни събития и се връщаха в именията си, в гнездата си. Когато президентът казва „Върнете се“, мисля, че той казва това, защото лично не изпитва никакви негативни чувства към тях. Възможно ли е това? Може би.

- Но ще бъдете ли готови да работите с хора, които са напуснали?

- С тези, които се върнаха със същия вътрешен товар, с който напуснаха Русия - не. Но има Ира Горбачова, която участва с нас, изигра котка в „Бременските музиканти“. Тя се противопостави на спецоперацията още в началото. И по-късно видях интервю, в което Ира говори за това какво се е случило с нея, как се е променила. Това не беше извинение или обяснение за пред президентската администрация. Тя просто разказа за движението на душата си, какво се е случило с нея през това време и защо е променила гледната си точка. И аз ѝ вярвам.

- Значи сте готови да работите с нея?

Готов съм да работя с хора, които разбирам и уважавам. И това, което Ира каза преди и това, което казва сега, не е защото тя, така да се каже, пребледня и се уплаши. Но защото се е променила вътрешно. Брат ми също промени гледната си точка по много въпроси от тази, която имаше преди 20 или 30 години. Не мога да работя без уважение към човек.

- И смятате ли, че е трудно да работите сега, като имате различна гледна точка от мнозинството?

- Помните ли „философския кораб“? Когато хора като Шмелев, или Рахманинов, или Бунин, Илин си тръгнаха. Цветът на нацията, велики художници, писатели, музиканти. Каква култура създадоха за руската диаспора! И какво сътвориха тези, които заминаха сега? Спомени за страната им, която не ги е изгонила, но пак я хулят? Те си тръгнаха сами. Е, какво могат да кажат? До края на живота си великите творци, насилствено изгонени от Русия, създадоха най-великите произведения, чиято същност беше Русия, която ги изгони, а любовта им към нея не само не се притъпи, а стана още по-голяма.

Когато човек знае, че много близо до него убиват негови сънародници, които абсолютно справедливо се борят за своята истина, за истината на нашата страна, честно ли е това спрямо човека, който седи в окопа? И ти плащат в държавния театър или в телевизията. Ще ми кажат – да, всеки си върши работата. Съгласен съм с това. Но просто, каквото и да правите, помнете какво се случва само на неколкостотин километра от вас.

В руския характер състраданието и справедливостта са много важни неща. От друга страна е лицемерие да отидеш да говориш в болница по нечие желание. Защото това е несправедливо към нашите войници. Смятам, че в случая е абсолютно вредно шефовете да казват: „Хайде, отивай и тогава ще правиш концерти“.

- Така ли казват?

- Да, и това е лошо. В крайна сметка, като ни принуждават да правим това, кого заблуждаваме? Тези, при които ще отидем. Подвеждаме тях, за да продължим кариерата си тук. Ние ги мамим!

- Верни ли сте на идеята, че както Московският филмов фестивал трябва да се проведе по време на военни действия, така трябва и Златният орел? Мислите ли, че това не е „пир по време на чума“?

- Спомнете си кога е написана 7-та симфония на Шостакович. Не можете да сравните „голото парти“ с Московския международен филмов фестивал, където зрителите могат да гледат добро, сериозно кино от световна класа. Възможно е непровеждане на фестивала поради форсмажорни обстоятелства. Но това е война, а ние не сме обявили война. Що се отнася до Златния орел, това е академична награда.

- Има ли напредък с „Евразийския Оскар“?

- Създадена е комисия. Това беше моето предложение, то беше подкрепено и от Путин, и от другаря Си, и от премиера Мишустин. Това е изпратено до Министерството на културата. Ние сме дали нашите предложения за правилник от Съюза на кинематографистите, чакаме. Идеалният вариант би бил тази година поне да създадем тази академия и да започнем да работим.

-Смятате да снимате нов филм, но засега няма подробности. Можете ли поне да ни подскажете?

- Ако кажа, че ще правя офталмологична операция на някого... Разбирате ли, усещането ще бъде много амбивалентно. Можете да снимате например „Кройцеровата соната“. Гениално произведение, фантастична актьорска игра. Можете да се втурнете да снимате модерен филм за войната, но големите неща се виждат от разстояние. Имаме прекрасен сценарий, наречен „Шоколадов револвер“, който не започнахме да снимаме, защото дойде пандемията.

- Все още ли искате да се върнете към тази идея?

- Не не. Мисля как да формулирам концепцията за търсенето на смисъл от страна на човек. В същото време в главата ми се въртят четири сюжета, които бих искал да комбинирам. Това е едновременно психологическа драма и много тежък екшън филм. Трудно, като "Самурай" на Мелвил.

Говоря за филм, който бих искал да направя, използвайки това, което вече съществува. Там просто има много важни теми. Но трябва да се роди. Писането на сценарий не е трудно. Но трябва да го има чувството: „Сега или никога“. И това чувство идва. Но все още не е формулирано.

- Правилно ли разбирам, че според вас е твърде рано да се правят филми за специалната операция? Трябва да мине време.

-Мисля, че за някои това време вече е настъпило. За тези, които са били там и които са там сега. Там има един прекрасен човек, който просто си пише бележки, дневник. Там има невероятни неща. И някой може да го заснеме. Но нещо удивително: ако не бяха украинци, всеки друг - румънци, българи, германци - да. Но като знам, че с такъв филм ще увелича още повече разделението, просто не мога да си го позволя. Въпреки факта, че не изпитвам, както разбирате, никакво уважение нито към Зеленски, нито към Буданов, нито към тези нацистки измамници, крадци и убийци.

- Какви други филми са необходими сега, предвид цялата ситуация?

- Във всеки един момент са необходими само такива, в които има търсене на смисъл.

- А ако говорим за жанрове?

- Изобщо няма значение.

– Вие сте довереник на Владимир Путин. Никита Сергеевич, смятате ли, че сега е трудно на президента?

- Със сигурност. Но това е моята гледна точка. Представяте ли си колко е трудно за ръководител на държава, който няма с кого и за какво да говори от другите държавни ръководители, освен с двама-трима души? За нищо! Представяте ли си какво е да носиш отговорност, когато казваш: „Напред!“ „Вървете в атака!“ - съдбата те изправя пред решение и само ти можеш да вземеш това решение, от което зависят животите на други хора, живота на държавата. Това е абсолютно невероятно.

-Страх ли ви е?

- Аз съм жив човек. Страшно е. Но тук въпросът не е толкова страхът, колкото какво да правим. И съм абсолютно сигурен: ако не бяхме започнали тази военна операция първи, щеше да е катастрофа, но много хора казаха: „Ами нека започнат“. Да, но ако те бяха започнали, тогава всичко това щеше да се пренесе със страшно кръвопролитие в нашите територии и никой никога нямаше да може да докаже, че не сме започнали ние. Никой нямаше да повярва, защото вярваха, че ние сами сме взривили нашия газопровод, че ние сме свалили малайзийския Боинг, че ние сме направили Буча.

В нашия „Бесогон” се опитваме да опровергаем с факти тази категорична лъжа. Мисля, че нашият „Бесогон” беше закрит точно сега и точно преди изборите, защото той набира все повече сила именно от гледна точка на документално потвърждение. Ние говорим истината, в която вярваме. И тази истина, убеден съм, е необходима на нашите граждани и е много опасна за онези, които вярват в лъжи, защото да не вярваш в лъжите, с които е пълен западният свят, е просто опасно. Затова вярвам в нашите зрители и съюзници и се надявам да създадем всички условия те да не ни изпускат от поглед.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тагаренко

    25 122 Отговор
    Скоро ще правиш филм за война с българите.

    Коментиран от #18, #154

  • 2 Един не-трол

    143 75 Отговор
    Един истински Гьобелс за режима на Путин

    Коментиран от #114

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 айдеде

    99 32 Отговор
    Всяка глупост, изречена с уверен тон, се нарича "лично мнение"!
  • 5 Тоя скапан путинист

    117 70 Отговор
    да си прави филмите със славата на Будьони та до Брежнев.Да си вземе от България всички руси за статисти в новите си болшевишки проекти.Мъна от тука
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рахманин

    94 36 Отговор
    Трябва да се подчертае линията
    "Ако някой не е съгласен с нас трябва да бъде изгонен"..която всъщност пести време да разбереш кой е тоя дъртак
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смех в блатото

    78 60 Отговор
    Руските пропагандисти се чудят какви глу пости да измислят :)))

    Украинците ви биха шута и ще ви съсипят империйката жалка. :)))

    Коментиран от #20

  • 11 Ксаниба

    74 49 Отговор
    Поредната изкукала вата.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесогон

    52 30 Отговор
    А кога ще има руски филм, подобен на барби?
    Примерно за матрьошка с ядро от плутоний.
  • 14 Смех в блатото

    79 45 Отговор

    До коментар #12 от "Човека с бастуна":

    Филма хубав ли е или руски? :))))

    Коментиран от #97

  • 15 Урюрвкос

    30 39 Отговор
    велик
  • 16 нахалков

    30 19 Отговор
    уzzкий навоз 200 .карашо
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Магаренко

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тагаренко":

    ща +щенко
  • 19 Госあ

    49 82 Отговор
    Българите два пъти воюваме срещу освободителите си, заради разни национални предатели. Сега за трети път го правим. Ако конфликта се разшири, тоя път руснаците ше ни бомбат без да им мигне окото. И с пълно право !

    Коментиран от #22, #25, #30, #34, #48, #53, #118

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    64 31 Отговор
    Комунист и в червата...какво да го четем....банкет ще даде ако може да се върне СССР....
  • 22 Българин

    60 32 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Руските окупатори няколко пъти са ни бомбили и това не е нищо ново, но един път ядоха калая, и сега ще е втория път ако посегнат.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смех в блатото

    56 21 Отговор

    До коментар #20 от "КовидманЯк":

    Киев за "три дня", рублата световна валута, а Европа мръзне и си яде хамстерите :)))

    Каи честно! :))))
  • 25 ще ти раzширят

    17 11 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    ивицата Гаza
  • 26 ФЕН

    46 32 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Миле Китич е ВЕЛИК ! Народа ляга и става с песните му на уста ......Михалков е под СТРЕС ГОЛЯМ! А е гъкнал а е паднал през терасата докато простира ....че тези дни парно няма нещо в Москва ...ама лятото щяло да има и филм за Героичният майстор ще направи как се е преборил с запада и е осигурил топло в къщите посред лято.......
  • 27 гьотлак

    26 6 Отговор

    До коментар #20 от "КовидманЯк":

    герасимов хде ?🤡
  • 28 БАРС

    13 21 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    ИЗКАШ ДА КАЖЕШ АНГЛИЯ И САЩ КАКВА РАША ТЕ ГОНИ.

    Коментиран от #29

  • 29 Българин

    18 9 Отговор

    До коментар #28 от "БАРС":

    Искам да кажа каквото съм казал.

    Коментиран от #177

  • 30 Ф16 стелт

    20 44 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Ще бомбят само военни обекти. И тъй като в бг няма такива (освен американските бази), под прицел са тагаренко и някои бивши военни министри.

    Коментиран от #31, #35

  • 31 Госあ

    18 35 Отговор

    До коментар #30 от "Ф16 стелт":

    Ти не леж на тая кълка…нали в момента снабдяваме нацистката хунта в Украйна с руско оръжие, произведено от заводи строени от руснаците, като за световно…

    Коментиран от #83

  • 32 Аз съм веган

    42 5 Отговор
    Да направи филм за генерал Колев
  • 33 Свободен

    49 24 Отговор
    Колкото историята е запомнила Гьобелс и Мусолини като журналисти, толкова и ще запомни Михалков като режисьор!
    Ще остане като пример за употреба на изкуството за властови амбиции!
    Какво ли не правят хората за да усетят малко власт над другите?!
    Готови са на всичко, заради този лек гъдел в малките им душички!
  • 34 Некой си

    32 20 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Когато му подариш свободата на роба,така става.Всички опълченци след освобождението завършват като просяци.Мазните чорбаджий където са се крили в Истанбул тогава,после идват като управници в България.Сега ни набутват всеки ден некав си прасеобразен ибрикчия - говоритела на айдуците.Българио ????

    Коментиран от #36

  • 35 Дельоз

    6 12 Отговор

    До коментар #30 от "Ф16 стелт":

    Викаш тука, ще е културно, като в Украйнъ?
  • 36 Госあ

    18 12 Отговор

    До коментар #34 от "Некой си":

    Това съм го писал и аз много пъти, за опълченците и останалите живи поборници за свобода, както и за роднините на Левски и Ботев….за съжаление…националните предатели като полуграмотния овчар и бездарния сатрап живеят в лукс, но не за дълго…

    Коментиран от #42, #85

  • 37 Извинявай

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли":

    Имаш + от мен. Наредих минусите в началото и по инерция....
  • 38 простаци

    19 6 Отговор
    Много жалки същества пишат тук.
  • 39 Пууу

    35 12 Отговор
    Марш на концерт при кобзон бе.
  • 40 Не не Никита

    40 13 Отговор
    На Бункерния Плъх изобщо не му е трудно .

    Праща на Могилизация бедните като им обещава.
    2000 долара заплата .

    А децата на Олигархията и Кремълските Мерзаввци

    Си правят Голи Вечеринки .

    Геноцида на Малцинствата и над Крепостните
    Изобщо не е труден

    Така че изобщо не му е трудно на Пусъо
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 малакис

    7 5 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    имам хубава джизгия.точно като за теб.надлъжно и напречно.после кучешки консерви
  • 43 БАРС

    18 33 Отговор
    ГЛЕДАМ ГО ЧЕСТО АБСОЛЮТНО ТОЧНО И С ДОКАЗАТЕЛСТВА КОИТО ГИ ПОКАЗВА ГОВОРИ МИХАЛКОВ НА БЕСОГОН.ДАЖЕ МИНАЛАТА НЕДЕЛЯ ГО ГЛЕДАХ И ГОВОРИШЕ ЗА ЗЕЛИНСКИ КОЙТО ТРЪБИ ,ЧЕ РАША ЩЕ НАПАДНЕ ЗАПЬДНА ЕВРОПА КАКТО И НЯКОИ ОТ ЗАПЪДА СЪЩО ГОВОРЯТ.ТА МНОГО ТОЧНО КАЗА : ЗА КАКВО СТЕ НИ ВИЕ ТАМ НА ЗАПЪД КАКВО МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ ОТ ВАС КОГАТО У НАС ВСИЧКО ИМАМЕ ЗА КАКВОСТЕ НИ? ДА РАША Е НАЙ БОГАТАТА НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ДЪРЖАВА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ИМАТ МНОГО НАХОДИЩА КОИТО СЕ ЗНАЯТ А НЕ СЕ ЕКСЛОТИРАТ ОЩЕ.ТА НАЛИ ЗА ТОВА Е ТАЗИ ВОЙНА ДА РАЗЧЛЕНЯТ РАША ТА КАК РАЗ ЗАПЪДА ЗА ТОВА СЕ БОРИ ДА ЗАГРАБЯТ УРАЛ ОД ДРУГАТА СТРАНА.РАЗБИРАМ ДЕТО ГО ПЛЮЯТ В КОМЕНТАРИИТЕ ЗАЩО НЕ ГО ХАРЕСТВАТ ЗА ТОВА ЧЕ ТОЙ Е ПРОТИВ ГЕЙ ПАРАДИТЕ И Т.Н.ЯВНО ВИ Е ЗАСЕГНАЛ НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ТОЙ Е ВЕЛИК АРТИСТ И РЕЖИСЁР И Е ЧИСТ РУСНАК ПРАВОСЛАВЕН НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕВРЕИТЕ И СЕ БОРИ ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО .

    Коментиран от #50

  • 44 Мдаа

    38 11 Отговор
    Човекът, който цял живот се е хранил от войната и величал всички руски сатрапи.
  • 45 Хаха

    40 14 Отговор
    Е какво друго да каже фашагата на Путин ?
    Даже се чуда изобщо защо се дава гластност на подобни индивиди които отлично знаят че разпространяват пропаганда !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Че те са ни окупирали

    31 12 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Без да им мигне окото

    И тоя път ли да им мигне .

    Когато си роб , такъв ще си останеш Русораб.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 шмарс

    11 4 Отговор

    До коментар #43 от "БАРС":

    как е могилизацията?
  • 51 опааа

    18 7 Отговор
    За едно е прав, войната щеше да е приключила до сега ако воюваха с България или Германия. Щяха да заиграят атомните бомби, а това дали ще успее да пише след това не е ясно !

    Коментиран от #84

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Смотан,

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "кресна":

    Дай боже това което пожелаваш на човека ,първо да стане с родителите ти с братя и сестри ако имаш такива и накрая с теб ,но теб да остави 3 години за да станеш 12 кг и пак тогава да те прати там горе.Амин.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Аз съм тъпо копеуе

    18 0 Отговор
    Глупакът има възможност да замени невежеството си с образование, но не може да замени глупостта си с мъдрост.
  • 59 Мдаа

    18 10 Отговор

    До коментар #57 от "Смотльо,":

    "Това е в което вие вярвате"

    Психичните проблеми на руските другаре не са мой/наш проблем.
  • 60 Гост

    13 6 Отговор

    До коментар #57 от "Смотльо,":

    Никнейма ти е много точен...къде ги видя 150 мил на улиците ..или колкото да напишеш нещо...по логиката ти почти всеки втори е без дом...троленето заслужава ли си парите...

    Коментиран от #68

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 az #СВО

    18 16 Отговор
    В "Бесогон" Михалков разкрива същността на нашето време.
    Брутално откровен е!
    Затова и западът не може да го понесе и го спря по ютуб.
  • 63 Руснаците да построят паметник на

    19 12 Отговор
    Българските Опълченци!Ако не са били нашите пра-деди,ватите още щяха да превземат Шипка.

    Коментиран от #71

  • 64 Хм Хм

    16 15 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли":

    Как ги жалят? Като им режат главите? А Михалков е руски трол-режисьор 99 ниво.
  • 65 Бай Шиле

    11 10 Отговор
    То тук един взвод не могат събра ,тъй че споко...няма да ви се наложи да воювате с нас!Ше ни прегазите за часове.
  • 66 Поп Дъньо

    24 11 Отговор
    Даа, "довереник на Путин"... Това май обяснява всичко !
    Талантлив човек, безспорно. Но за разлика от филмите си е станал много еднополярен и странно приличащ на Медведев! Май по голяма обида от това да приличаш на него няма... Жалко е !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ех, Никита

    22 9 Отговор
    Само като си помисля, че някога съм те уважавал... !
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бегай !

    9 10 Отговор

    До коментар #63 от "Руснаците да построят паметник на":

    Паметника на връх Св.Никола е точно това.А, твойте прадеди са били ония с фесовете.
  • 72 Дишай малко е

    20 12 Отговор

    До коментар #70 от "Смотльо,":

    Да сравняваш тоя комунист с Чайковски е меко казано смешно
    Ако се сещаш и при Хитлер имат големи немски режисьори но сега никой не ги гледа тоя го очаква същото
  • 73 Титилов

    21 10 Отговор
    Преди го харесвах.
    Сега ми е отвратителен!
  • 74 дедо

    17 8 Отговор
    И тия ни били братушки. Да пази Господ от такива братушки.
  • 75 6666

    15 7 Отговор
    Този се оказа много вреден червенюга.Пък и нахален......
  • 76 геро

    15 6 Отговор
    Че и пръстче размахал пенсионера. То биологичното му време почти изтича, той за руски империи бълнува и за войни.
  • 77 Агнето

    7 3 Отговор

    До коментар #70 от "Смотльо,":

    Чайковски е доста далеч от теб. Казвам го в "консуматорския" смисъл. Едва ли знаеш и едно произведение. А да си слушал - едва ли. Но Иван Грозни как убива сина си ...Не споделяй компрометирани ленински "принципи". Губиш.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 явер

    18 8 Отговор
    Всяка година даваме гражданство на 2000-5000 руснаци, да се спре тази идиотщина, защото нито знаят български, нито българска история, нито имат роднини българи. Конфискация на всичко руско и да се гонят от България. Русия винаги ни е смятала за роби. Имат поговорка "Кокошката не е птица и България не е задграница". Ако не бяха тези идиоти тука 45 години, нашата страна можеше да е рая на земята.
  • 80 6666

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли":

    никита михалков е една руско-съветска подлога.Не го е срам да се появява.
  • 81 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "КовидманЯк":

    Никой не пищи освен тебе!
  • 82 Голия

    17 5 Отговор
    Радвам се че вече пак сме с германците.
  • 83 Румен Решетников

    18 3 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Вазовските заводи строени от крепостни???
    Прекалил си с препаратите за почистване на баня...

    Коментиран от #107

  • 84 небрежнев

    20 5 Отговор

    До коментар #51 от "опааа":

    В интервюто Михалков казва "Но нещо удивително: ако не бяха украинци, всеки друг - румънци, българи, германци - да. Но като знам, че с такъв филм ще увелича още повече разделението, просто не мога да си го позволя."
    Мнението му не свързва изхода на войната с противника, а с това, че не иска да увеличи разделението м/у руснаци и украйнци. Това, че може да го направи с румънци, немци или българи е добре, защото показва мисленето на руснаците, че към нас не гледат с добро, че могат да увеличат разделението.
    Всички русофили да се замислят преди да говорят за "матушка" или за "братушки". За руснаците ние сме същите като и немците или румънците.

    Коментиран от #95, #110

  • 85 Румен Решетников

    13 4 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Генерал-лейтенант Кирил Ботев, брат на Христо Ботев просяк? Братът на Левски, офицер, просяк?
    Димитър Петков, загубил ръката си на Шипка и председател на Народното събрание, просяк????
    Явно си чел алтернатива история на България, публикувана в СССР...

    Коментиран от #112

  • 86 Търновец

    10 4 Отговор
    Шведите двеста години нямат война и си направиха страна приказка - няма бедни а има много Руси искащи да отидат там. Русите само през първата половина на двадесети век в колко войни участвуваха, защо се включиха в ПСВ - че Руската империя беше от Япония до Германия? А Екатерина Велика беше Немкиня
  • 87 БАРС

    4 9 Отговор
    ВСИЧКИ КОИТО ПЛЮЯТ ПО РУСИЯ И ВЪОБЩЕ ПО РУСКОТО СА ИСАРЕДЕП ИНЛОД ЕВОЙЕГ.ПЛЮЕТЕ ГО ЗАЩОТО СТЕ НА ДРУГА ОРЕНТАЦИЯ.
  • 88 Бамбука

    15 1 Отговор
    Още през средата на 80-те, когато магазините дори в Москва бяха полупразни, Михалков пазаруваше дори хляб във валутните им магазини. Далеч от народа и неговите притеснения и тревоги.

    Коментиран от #108, #109, #137

  • 89 Денис

    10 1 Отговор
    Жалко е когато културтрегер се превръща в греда!
  • 90 То се разбра

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Подлога на Путин /и в България преди 1989год имаше много гениални творци от световна класа но извесни само у нас /

    Коментиран от #93

  • 91 Верно ли

    0 1 Отговор
    Цъкащото тролче - има статия за зелената еуглена - марш там да цъкаш!
  • 92 Tоранага

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Охаа":

    Личи си , че си пълен дебилл и идиоттт :))
  • 93 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    5 2 Отговор

    До коментар #90 от "То се разбра":

    Сега всичките български културтрегери гледам са известна в ЕС,а?
  • 94 Да ли има разлика

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Според думи те му «германия вероломно нападна СССР а сега Русия освобождава украинците от фашизма /с метода на Хитлер/ Може би и наХитлер му е било трудно
  • 95 Реплика

    5 2 Отговор

    До коментар #84 от "небрежнев":

    Да,така казва.Политическата позиция на България като член на ЕС и НАТО е еднаква с тази на Германия и Румъния.Тогава защо да не го казва?
  • 96 ник

    9 3 Отговор
    одъртяват и се излагат... това е... с някои бивши величия...
  • 97 Сусу Манарата

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Смех в блатото":

    Позерко!
  • 98 Човек с очи

    2 6 Отговор
    Оказва се, че дори и велик творец може да е в заблуда.
    Преди 150 години и преди 75 години предците му са са били и са загивали рамо до рамо с българите.
    Когато отиде на църква, не може да познае в българска ли е или е в руска (говорят и пеят абсолютно едни и същи думи).
    Сега заради един вагон боклуци-еднодневки ли трябва да си разваляме отношенията ?

    Коментиран от #102, #111

  • 99 Задунаец

    5 5 Отговор
    Никита е наш брат. Това, че споменал българите в едно изречение заедно с най-големите врагове на руzzия, е просто...просто е допуснал ашибка челавекът! Разбира се, че няма д прави филм за България когато путин ни денацифицира. Сигурен съм, че няма да ни обиди така! Ще направи филм за разцвета на Задунайская след денацификацията и ще покаже щастливите денацифицирани задунайчета, къпещи се в евразийското изобилие! Ще има и газ и яйца...и всичко! Чакаме те никита !!!
  • 100 херодот

    10 0 Отговор
    Последно, когато русия воюва с БЪЛГАРИЯ подписва БРЕСТ-ЛИТОВСКИЯ мирен договор като победена страна.Тогава руснаците ни нападат заедно със сърби и румънци ! Стрелят от кораби по Варна и убиват цивилно население.(Да не се бърка с втората световна война .Тогава ни напада сссссрррррът).

    Коментиран от #105

  • 101 небрежнев

    16 1 Отговор
    Михалков не иска да прави филм за войната с Украйна за да не увеличава разделението м/у украйнци и руснаци.
    От Кремъл, като всеки ден избиват украйнци, сигурно смятат, че ще ги приобщят? Или като гръмнат домовете им, украйнците ще заобичат руските артилеристи? Или руските изнасилвачи очакват украинките да се влюбят тях?...
    Нека Михалков да не прави филм сега, за да няма разделение. Като свърши СВО, всички толкова ще обичат руснаците, че един филм със зверствата им ще се приеме за нормално.
    Рашистите наистина са с обърнати ценности. За тях смъртта е освобождение, Zлото е добро, унищожението е денацификация...
    Тая страна ще свърши по-зле и от монголските сатрапи на Чингиз хан.

    Коментиран от #131

  • 102 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 10 Отговор

    До коментар #98 от "Човек с очи":

    Ами излезте по улиците ,за да видят в Русия ,че не е така.Цчла Европа излиза по някаква причина,само в БГ тихо и мирно.Значи сте съгласни с всичко.Значи сте за Украйна ,за НАТО .Значи Като му дойде времето и АКО трябва,предвид опита с Украйна ще си го получите без никакви 6 ,5.
  • 103 Явертъуиопч

    8 2 Отговор
    Още един руски националист-фашист
  • 104 Иван Петров

    8 3 Отговор
    Още един руски националист-фашист
  • 105 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    4 1 Отговор

    До коментар #100 от "херодот":

    Кога бе смотанчци ще прочетете Малко история.Русия излиза от ПСВ ,защото в страна а върви революция .

    Коментиран от #113

  • 106 Аз съм

    1 0 Отговор
    Руски фашист
  • 107 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #83 от "Румен Решетников":

    Като видиш какво оръжие произвеждат заводите Арсенал и какво е оборудването и технологията вътре, ще си отговориш и на въпроса, от кого са. Окей ?
  • 108 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "Бамбука":

    Инфоо Ти е достоверно и от първа ръка ,нали?

    Коментиран от #119

  • 109 Задунаец

    10 4 Отговор

    До коментар #88 от "Бамбука":

    Ако говориш за Корекомите...беха много яки! Сега няма Корекоми! Да ти е.. демокрацията. ...путин като ни денацифицира, ще върне Корекомите! Тогава ликита бухалков ще заснеме един епичен филм "Завръщането на Корекома" ! И ще вземе евразийския Оскар. Лично от "дрогаря Си" ! 😆😆😆
  • 110 отг.

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "небрежнев":

    "За руснаците ние сме същите като и немците или румънците."
    Именно! Което все пак е добър прочит защото немците поне бяха честен и достоен враг, а българите излязоха предатели.
  • 111 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    3 3 Отговор

    До коментар #98 от "Човек с очи":

    И по въпрос позицията на България да добавя- Има и Унгария ,а вече и Словакия.А България що се е навредила сред най върлите русофоби тоя път?!

    Коментиран от #115

  • 112 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #85 от "Румен Решетников":

    Откровени лъжи, никой от братята на Левски не е бил на никаква длъжност в България. И двамата му братя са били в странство, единия се прибира и умира в бедност от туберколоза. Любимата на Ботев и вайка му получават подигравателна пенсия от по 30 лева, докато черната вдовица на бездарния сатрап тъне в охолство. А братът на Христо Ботев следва съдбата му и умира като офицер на бойното поле. Няма да продължавам нататък с други известни воеводи и техните близки. Лъжеш най безобразно
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 сигурно

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Един не-трол":

    И вероятно е приел исляма, защото позира като идилците.
  • 115 костя капейкин:

    2 4 Отговор

    До коментар #111 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Защото драги мой блогър, ние русофилите сме много! И това е естествен закон за противодействието. Там където има яростни русофили има яростни русофоби. Любов и отвращение вървят заедно дарагой мой! Но не переживай! Так держат! Императора придьот и нам асвабадит от нацизма. Все будем денацифициравание! Слава императора! Никита ще направи филм за това. Аз лично ще те предложа да те включи във филма! 😉

    Коментиран от #120, #126

  • 116 Госあ

    4 8 Отговор
    И пак ви повтарям и ще свърша, България на два пъти воюва срещу освободителите си и народа платил независимостта на България (връщаме една десета от сумата на Русия), молете се, да не се разраства конфликта, защото този път Русия ще ни бомби без да им мигне окото. С абсолютно право ! България снабдява нацистката хунта с руски оръжия произведени от заводи строени от руснаци и е първи фронт, както директно ни казаха “приятелите” ни.
  • 117 Правоверен Евроатлантик

    4 0 Отговор
    Брей, интервю с Михалков пуснато тук. Впечатлен съм.
    Определено е интересен режисьор със знакови филми.
    Подкрепям и евразийските Оскари. Холивудските отдавна се политизираха до немай къде. А Азия далеч не е само Русия. Китай, Индия, Корея, Япония, отделно европейските държави - те всички правят кино, за което знаем твърде малко.
  • 118 Т. Живков

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Я пак? Коя Империя поиска да и платим всички разходи по Освобождението? Кой беше срещу Съединението и насъска Сърбия да ни удари в гръб? Кой спретна военен преврат на Батемберг? Имаше ли преди Съединението русоФоби? С други думи КОЙ и от кога раздели Българите на "Фоби" и "Фили"? Кой насъска брат срещу брата?Кой застана на страната на Сърбия, когато трябваше да е арбитър за спорната зона в Македония през Балканската война? Кой обстрелва Варна откъм морето и кой влезе в Добруджа през ПСВ? Кой ни обяви война ВСВ? Кой изпраща комунисти коминтерновци да правят атентати и партизанско движение. Това последното със съвременен термин можем да го наречем "Нежна революция". Кой изнесе архивите и златото на България след ВСВ. Кой ни накара да платим за окупацията си? С такъв Освободител не ти трябва поробител. Защитниците на Русия не си ли давате сметка, че ни предавате от ръцете на САЩ в тези на Русия? Защо си мислите, че сте патриоти? С какво сте по-добри от евроатлантиците? Технически погледнато сте поредните предатели!
    И поради какво причина трябва да сме благодарни на някой, че ни освободил преди почти 150 години, като причините за това са имперски амбиции, а не любов към българите? При това сме си платили. С кръвта на българи и с пари на българи. Време е да се еманципираме малко. Имаме собствени интереси.

    Коментиран от #121, #124, #128, #129

  • 119 Задунаец

    3 1 Отговор

    До коментар #108 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Да блогър! Както винаги си прав и ми изправяш косите с твоята прямота и безмилостно точно, реално описание на истинската ситуация. Крим е руzzки! Истина и без коментар! Задунайская тоже! Кой ще го оспори. Жириновски каза, че трябва да пълзим в краката на руzzия. И ние го правим! Решетников ни каза, че ни е избрал пРезидент и ние го прегърнахме! Депутатът от руzzката Дума Толстой каза, че "...половината България вече е руzzка и ще изкупим и другата половина!" ...и ние му я продадохме! Да България е руzzка! За това си прав!
  • 120 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #115 от "костя капейкин:":

    Без да съм русофил, а нормален българин с поглед върху нещата и чест, мога да кажа че разбирам русофилите и определено има защо да бъдат толкова много. Дразнят ме по въпроса за кирилицата и някои други теми, което също си е национално предателство. Но не разбирам русофобите, впрочем, вие внесохте предложение за замяната на кирилицата с латиница !!! Официално при това ! Та, всъщност не сте много, но сте много шумни и прости. Твари без капка чувство за благодарност и мяра в стремежа си за личностно облагодетелстване.

    Коментиран от #127

  • 121 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #118 от "Т. Живков":

    Колкото и дълги фермани да напишеш, фактите са си факти ! Нито изплащаме дълга за престоя на руските войски след Освобождението, а този престой е бил важен за България, повярвай, още по малко пък връщаме дълга за независимостта си ! Ясно ли е ?!

    Коментиран от #132, #141, #159

  • 122 Когато си на "щат" при Путин

    6 1 Отговор
    Даваш интервюта и снимаш "филми" предварително одобрени от "Бащицата". За този "творец" толкова, че май доста много време му отделих!
  • 123 Айдее

    1 1 Отговор
    Сукайте си мами комунела червена!
  • 124 Задунаец

    7 0 Отговор

    До коментар #118 от "Т. Живков":

    Кой, кой, кой...пита тодор живков! На този въпрос в България отговор не се дава. 2014 колко питахме: кой, кой, кой...комунистите мълчат като на разпит! И сега няма да ти кажат! Защото заради този "кой" те ти взеха мястото в ЦК на БКП и те направиха подсъдим! Помниш ли? И кой го направи? Пак ТЕ!!! Затова луканков ходи до Кремъл да пита какво да правят с теб и ТЕ по стара кагебейска традиция казаха: ...а бе, вземете му главата! И пак ТЕ ще дойдат да ни освободят от "европейско робство" и пак ще си платим окупацията, както не сме спирали да плащаме чрез енергийните проекти на БКП, БСП, ДПС, Румен Решетников, Румен Петков, Румен Овчаров, ТИМ и пр. А ликита бухалков ще заснеме велик епичен филм за денацификацията на задунайците!
  • 125 Ех Никита

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    На теб воините и жертвите /даже на млади руснаци / ти е бизнес От тези жертви ще излежат на екрана «герои за родината « / А ти велик творец Тогава ще видим колко много жертви е дала справидливата воина за Русия благодарение на др Путин Но ще е късно
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Задунаец

    6 0 Отговор

    До коментар #120 от "Госあ":

    Е кога пък престана да си русофил! Изопачаването на истината и откритото несъобразяване с фактите издават въпреки явното ти отричане от русофилството, че тайно изповядваш русофилските ценности. Така например, твърдението ти, че сме "внесли предложение за замяна на кирилицата с латиница" освен , че е невярно е и откровено тъпо! Защото кой, къде е внесъл такова предложение! И това предложение за закон ли е? За дискусия ли е? За майтап ли е? Пълна мъгла както в.мозъка на един русофил. Има приет закон за транс литерацията от латиница.на кирилица, но това е друго. И този закон е приет от НС 2009.година по законопроек внесе от МС когато Минпредседател е Сергей Станишев. През 2017 година има приет от НС Закон за защита на българския език , където се.казва, че кирилицата е азбуката на която се изписва Българския език. Тогав Минпредседател е Бойко Методиев Борисов. Лъжеш дарагой ми русофил и апят и апят и апят....

    Коментиран от #130, #169

  • 128 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #118 от "Т. Живков":

    Слаб 2 по история. Австро Унгария насъсква Сърбия да ни нападне. А Берлинският конгрес ни разпарчатосва. Кобургите ни докарват две национални катастрофи. В Ньой погребват националния ни идеал. Хитлер и Сталин ни връщат по мирен път Южна Добруджа. И дотам.
    Още нямаме западните покрайнини, Македония се украинизира и албанизира, а Ньой изтече и би трябвало да претендираме за отнетите от Гърция земи, а ние дори нямаме официално признато българско малцинство там. А идеш ли в Кавала, старите хора като те чуят да говориш на български и го знаят, макар и в архаична форма.

    Коментиран от #149

  • 129 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 5 Отговор

    До коментар #118 от "Т. Живков":

    Проблема на такива плткомозъчни ,е че седите само гледайки от своята камбанария и искате ,например от Русия ,Като Ви е освободила ,що не Ви е освободила голяма ,че и силна държава да станете,готованковци( Това Всичко то се казва ,пиейки ракия и бльскайки по масата с юмрук)А колко въстания е имало против османлиите и колко кирякстефчрвци е имало?А Може би силите на Русия тогава са били толкова?Или тя е решила че на покъсен етап България Може да получи повече?Ама Вие искате всичко и веднага.Гърците знаеш ли колко години воюват срещу Османската империя и Кога се включва Русия,а?Защото Русия не е сврьхдържава през 1877г,да напомня че само преди 20 г губи Кримската война,от Европейския съюз на 19 век+Османската империя.Готованковци.Прди 150 години пак е било същото Като Сега.За Това Левски е предаден,Ботев убит,а Петко Войвода изгнива в зандана във Варна
  • 130 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    2 3 Отговор

    До коментар #127 от "Задунаец":

    Навремето Пешо коня ,президентина ,даде предложение да минем на латиница.Той е от Сдс

    Коментиран от #134

  • 131 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 2 Отговор

    До коментар #101 от "небрежнев":

    За Сега ,който и се е канил,той свършва зле.

    Коментиран от #135

  • 132 Задунаец

    7 1 Отговор

    До коментар #121 от "Госあ":

    А бе ГОСТ!!! Ти явно имаш достъп до откраднатите от болшевиките български държавни архиви през периода 1944/1950. Ми не я знаем тази секретна документация. Ние знаем само това което имаме като официални исторически факти достигнали до нас чрез документи. България не изплаща съвсем малка част от дълга си.за Освобождението и то защото са прекъснати плащанията по времето на ПСВ когато руzzия ни напада и обстрелва Варна от бойни кораби. А измислените репарации и разходите за окупацията на червената армия от периода 1955/1950 изплащаме напълно. Това са фактите красавчик. Но утешително можеш да консултираш ликита бухалков кигато започне да прави филм за денацификацията на България! Дабро пажалават!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Задунаец

    4 0 Отговор

    До коментар #130 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Блогър! Много съм впечатлен от твоята активна защита на истината! Моля, дарагой, цитирай документ или друго свидетелство, че Президентът Петър Стоянов е дал предложение за замяна на кирилица с латиница. Ти боравиш само с факти, вярвам ще намериш и ще ни запознаеш и с такива.
  • 135 Задунаец

    3 0 Отговор

    До коментар #131 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Браво блогър!!! Браво! Който гроб копае, сам пада в.него! Скоро гледах едни дето скимтяха от кеф миналат зима, че германците ще замръзнат, тази зима се.събрали в междублоковите пространсв, палят огньове и скандират: За мер за ем....за мер за ем...

    Коментиран от #136, #138

  • 136 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 2 Отговор

    До коментар #135 от "Задунаец":

    Е аварии стават на всякъде,ама Никой не умря,в Сащ ,без авария 90 ч умряха от студ

    Коментиран от #140

  • 137 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Бамбука":

    Магазините бяха пълни а витрините песни, иначе в склада хладилници телевизори прахосмукачки пълно, ама трябва да бутнеш или бутилка отваря склада, аз бях там
  • 138 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 2 Отговор

    До коментар #135 от "Задунаец":

    Нали разбираш или се правиш на тъп ,че да умираш от студ поради липса на гориво за отопление и комунална авария си е жива манипуляция Всичкото Вие такова ,ама на каквото са Ви научили краварите

    Коментиран от #142

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Задунаец

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Така е блогър! Аварии стават! Да пази Бог! С този пример аз само илюстрирах поговорката, че "който копае гроб, сам пада в него"!

    Коментиран от #143

  • 141 Т. Живков

    4 0 Отговор

    До коментар #121 от "Госあ":

    "На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България. Няколко месеца по-късно обаче неговите разпоредби са унищожени с Берлинският договор от 1/13 юли 1878 г., който урежда промените в положението на Османската империя след Руско-турската война (1877 - 1878).
    Именно в Берлинския договор (член 22) е регламентиран и окупационният дълг на България към Русия. Окупационният дълг се образува от разходите на императорското правителство в Санкт Петербург по поддръжката на окупационните руски военни части и гражданската администрация - Управлението на императорския руски комисар в Княжеството 1878/1879 г.Сумата е изчислена на 10 618 250 рубли и 40 копейки - 89 640 000 златни лева - 32 тона злато, така че въпросното управление е струвало доста скъпо на страната.
    "Наистина, само личната заплата на комисаря (княз Дондуков) e 600 хил. фр./зл. лв., докато за цивилната листа на българския княз са предвидени 500 хил. фр.", пише в История на външния държавен дълг на България 1878-1990 г. на Българска народна банка.
    Дългът се изплащал на руското правителство по негова сметка в Banque de Paris et des Pays-Bas (Париба), Париж. Надхвърлящ 2 млн. зл. лв., анюитетът се погасявал от клоновете на Българската народна банка.

    Коментиран от #146, #148, #172

  • 142 Задунаец

    3 0 Отговор

    До коментар #138 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    В случая не е важно поради каква причина студуват. Авариите вървят заедно с човешката дейност. Акцентът е, че минала година водещите на руzzки пропандни канали цвилеха от кеф като обясняваха как Еврооа замръзва, че нямаме топла вода, че се къпем. Подмокряха се като показваха как гасне и става тъмна картата на Европа. А сега вдигат рамене и и нищо не коментират : Авария, що делат?!! А кто виноват? Никто! Не, не, виновни са американците, че не са подменили тръбите на парното. А....!!!! Какъв хубав сценарии за филм за геният ликит бухалков - "Американци пукат тръбите на парното, руси замерзают" гениално. Браво на мен!!!! 😆

    Коментиран от #145

  • 143 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 2 Отговор

    До коментар #140 от "Задунаец":

    Демонстрира желание да манипулираш.Сега да Ти кажа и за газта,че сте в клапана ,ама не го виждате.Спирането на газта в тръбите доведе до купуването на по скъпа такава ,знаеш от коя бензиностанция.Там обаче всичко е скъпо ,щото те са свикнали да живеят Мазно ,ама Сега веднага .Цените в Европа скочиха икакво имате ? Виж фермерите какво правят .Още имате сланинка в Европа от краденого,ама Като я свалите ще видите кон боб яде ли.А при нас оправиха авариите ,докараха яйца от Турция и цените им паднаха на 100руб за 10

    Коментиран от #147

  • 144 българка

    2 0 Отговор
    Известният Никита Михалков твърди "В руския характер състраданието и справедливостта са много важни неща." Така ли?
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Задунаец

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Браво! Да живей! Путин разбира се,.не някой друг. Той постига всичко. НАТО далеч от руzzия, украйна е руzzка, тридневната специальная абасрация навлиза в.едва третата си годишнина, руzzнаците са богати и щастливи, карат им яйца от Турция 🫢... в руzzия курици нету ли бе? Да дойдат в България! Куица не птица, Болгария не за граница - това всички го знаят!
    Между другото погледни индексите на газовите борси! Умирането на България се отлага! Газ колкито щеш. На цени по-ниски от договорът ни с газпром, който путин едностранно прекрати миналата година, като се надяваше, че ще измрем през зимата.

    Коментиран от #155, #156

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Т. Живков

    2 1 Отговор

    До коментар #128 от "Българин":

    Тази история дето ми я цитираш я учих като дете, когато бях пионерче, септемврийче, комсомолче. Даже учихме, че киевският княз Светослав осъществил първия акт на българо-руска дружба. Учеха ни, че сме братски народи от над 1000 години. А, ето каква се оказа действителността. Цитирам по-долу без кавички.
    През лятото на 969 година Светослав отново е със своята войска в България. За разлика от първия му поход този има една ясна насоченост- да унищожи българското царство. Край Малък Преслав българската армия се противопоставя на русите, но е разбита. Само този опит за съпротива може да окаже Борис II. Скоро в ръцете на Светослав попада столицата Преслав и цяла Североизточна България. Веднъж станал господар на царството руския княз не закъснява да покаже открито враждебното си отношение спрямо Византия. Той изпраща пратеничество до Йоан Цимисхи с искане ромеите да му отстъпят всички свои европейски територии и да се оттеглят в Азия. На това предложение императорът отговаря с военен поход и не след дълго двете армии се срещат край Аркадиопол (днешен Люлебургас). Резултатът от битката е решителна победа за ромеите. Тази загуба кара Светослав да се оттегли във вътрешността на българската държава.
    По същия начин и измислицата, че Австро-Унгария накарала Сърбия да ни нападне. Ако не знаеш, да ти кажа, че след Руско-Турската война в 1878г. Босна е анексирана от Австро-Унгария. Това я прави автоматично враг на Сърбия.Ти си отговори защо. Така, че няма как те да нак

    Коментиран от #153, #158, #167

  • 150 Евразийски Оскар

    0 0 Отговор
    Тия ще ме уморят от смях,пак копир на американците .Не може ли евразийски Альоша ,на пример

    Коментиран от #162

  • 151 Т. Живков

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Задунаец":

    Петър Волгин молодец!
    :-))
    Кой съм аз да споря с него!
  • 152 Тьотя

    1 0 Отговор
    На моите не съм им давала рубли и не участват в коментарите
  • 153 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Т. Живков":

    Украинците казаха че Светослав е тяхен,така че претенциите към тях сега
  • 154 Григор

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тагаренко":

    Тъпанар. Ама не тези, дето играят на тъпан.
  • 155 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "Задунаец":

    Да бе ,знам цените.Америка обяви программа за прехвърляне на промишленоста при тях.Макрон се възмути ,обаче немската промишленост заминава в Саш и Китай.За Това Ви е евтина газта.Всичко Сега започва и ще е дълго.Като няма промишленост и фермерство ,какво че чините зимъска?
  • 156 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 1 Отговор

    До коментар #147 от "Задунаец":

    По въпрос яйцата.На вас доматите от къде Ви ги карат?Ами по въпрос договора на Газпром.Кпзаха Ви плащацте в рубли,че дори не е и точно така.Само БГ и Финляндия отказаха.Свиркайте.
  • 157 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    И на тоя мозъка му съвсем се е размекнал от самогона... Номенклатурчик от кремълската "култура".

    Коментиран от #160

  • 158 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 2 Отговор

    До коментар #149 от "Т. Живков":

    И какво Ти е виновна Русия ,че модата беше такава и БКП правеха тъпотии?!Кой управник не греши ,Байдън ли или Шолц или пък Макрон?Кажи за 26 място по равнище на живот През 1988 и Сега -80 място

    Коментиран от #163

  • 159 Т. Живков

    2 0 Отговор

    До коментар #121 от "Госあ":

    Съгласен с теб. Първата окупация след 1878 г. е оправдана. След 500 години липса на държавност е приемливо.Но по същата логика Англия,Франция,Португалия и т.н. окупират Африка в онези векове. Американците окупират прериите,руснаците Сибир и Централна Азия. Примери колкото щеш. Все някой трябва да просветли невежите народи.
    По въпроса с втората окупация,обаче няма да сме на едно мнение предполагам. По мое време ни учеха, че това е второ освобождение. Е, да. След 9-ти Септември новата власт освободи всички от собственост.Национализаци и Колективизация.
    "Не преставам да се учудвам как може да има все още някакво съмнение, когато абсолютно всички документи - публични и достъпни за всеки човек, говорят толкова ясно, че ние сме окупирани. Даже и нотата, с която Съветския съюз обявява война на България, говори това.
    Окупирани сме в продължение на три години - от септември 1944 г. до декември 1947 г. Издръжката, която плащаме на Червената армия, е над 133 млрд. лева. Т.е. близо 3/4 от националния доход на България отива за поддръжката и изхранването на окупационната армия"

    Коментиран от #161

  • 160 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 0 Отговор

    До коментар #157 от "Диамантената ръка":

    На Михалков равнището му е ,срещу него да бягаш ,не мож го стигна.Пък самогона е умряла работа,не Като Сега Белото?А?

    Коментиран от #190

  • 161 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 3 Отговор

    До коментар #159 от "Т. Живков":

    Оккупация?!Българската армия дори не е разоръжена при навлизането на Червената армия?!Ти кво пишеш ,бе .....?!?Окупатора не разоръжава окупирания?!Това къде е ставало?

    Коментиран от #164

  • 162 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Евразийски Оскар":

    Название то е условно ,не вярвам нито Китай нито Русия да са съгласни награда а да сё кпзва Оскар?Може ли да си толкова.....?
  • 163 Т. Живков

    3 1 Отговор

    До коментар #158 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Ще ти кажа. Явно не си живял в онези времена, но аз съм. И то доста години ми минаха в онзи строй.
    Та конкретно на твоя въпрос: "Кажи за 26 място по равнище на живот През 1988 и Сега -80 място
    13:10 30.01.2024". При 80-място се живее в НЕИЗМЕРИМО ПО-ДОБРЕ!
    Който разбрал, разбрал.Нямам никакво желание да споря с безсмислени цифри.
    Излез на улицата и виж колко коли има.Влез в магазина и виж колко стока има. После си извади снимки от "Изгубената България" и направи сравнението.И не, не е вярно, че при демокрацията нищо не е построено.

    Коментиран от #165

  • 164 Т. Живков

    1 0 Отговор

    До коментар #161 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Тогава защо пишете, че сега сме окупирана територия?
    И прав си. Те 600 000 воини от РККА са били на екскурзия по нашите земи. Добре платена.
    Българската армия не е разоръжена защото им е нужна за участие във войната. В армията само са премахнати офицери и заменени с наши хора. Голяма част от тях след войната. Защото все пак армия без офицери не може.
    Ти за Политически офицери чул ли си? По мое време в казармата имаше ЗКПЧ. Преведи си го.

    Коментиран от #166, #170

  • 165 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    2 1 Отговор

    До коментар #163 от "Т. Живков":

    Нищо ,нищо сериозноне е построено за 33г.Пролема тогава беше ,че нямаше разнообразие на стоки.Това е.Нищо друго.Сега имате разнообразие на стоки ,но и хора които ровят в казаните,ама много хора.Запада си източваше колониите ,за Това беше по красив,само по красив.Нито по умен,нито по силен.Сега ще видим,всеки Като си живее от своего ,без кражби ,как ще е .България живее от парите на гастарбайтер те в Европа А имаше тежка промишленост,селско стопанство ,флот.Тъжно ,е че такива Като тебе са Повечето българи,които живеят в купени През соца жилища Колко жилища са купени През соца и Сега ,а?
  • 166 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    2 0 Отговор

    До коментар #164 от "Т. Живков":

    Защото Вие кащвате че който ни освободи ,той ще ни пороби.Саш ни"фриднаха" от Комунистите и заеха тяхното място,не е ли така?
  • 167 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #149 от "Т. Живков":

    Ти откри топлата вода, че империите си гледат интересите и воюват със съседите си като превземат по-слабите и отслабват по-силните.
    Голяма драма било, че Русия тръгнала да ни освобождава по пътя за Проливите. Щот брити и франки през това време не са подкрепяли и въоръжавали Високата порта.
    Австро Унгария воюва с Русия до разпада си през ПСВ. Сръбският крал Милан ни напада, той си е австроунгарски васал. Точно както днешния Тагаренко е украински възпитаник и САЩ-ски васал.
    Колкото и да казвате, че черното е бяло само се оплитате в лъжи и противоречия. Покрай ВСВ да изкарате Русия лоша реабилитирате доказани нацисти. В канадския парламент Трюдо даже ръкопляска на СС-овец, май не ти е приятно да си спомняш за тоя резил?

    Коментиран от #175

  • 168 ПаСъмАс

    1 1 Отговор
    Когато кръвта стане вода!

    Дошло е време разделно, време за мъст и омраза!
    Време За болка жестока, време човека да страда.
    Днес явно е време в което, брат брата нож ще забие!
    И Не за бащин имот и наследство, а за проклета Русия!
    Каква беше тази прокоба, която ни следва на веки.
    Която ни кара да мразим, и у нас заличава Човека.
    Каква беше таз клетва проклета, с която прокле ни Русия?
    За руската слава и Путин, ти своя брат да затриеш.
    Да си готов да загинеш, и не за свойта Родина.
    Да си готов да убиеш, не враг а своя роднина!

    Коментиран от #174

  • 169 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "Задунаец":

    petar stoyanov- президент на Република България. Не се прави на луд !
  • 170 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #164 от "Т. Живков":

    ЗКПЧ, обезглавена армия…..какво по-голямо обезоръжаване на армията?? На такива които се правят на ни чул ни видял, няма смисъл да се отговаря! Трябва ли да споменаваме и назначаването във всяко предприятие, завод, работилница….на Партийни секретари?? 26 място в света по Жизнен стандарт…..те още вярват в това!

    Коментиран от #171

  • 171 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 0 Отговор

    До коментар #170 от "ТрампЛин":

    Тя статистиката е на ООН ,а не на НРБ
  • 172 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #141 от "Т. Живков":

    Хахахаха само това, че сравняваш мироопазващите войски на Русия със завоевателите, които са ловяли хора с мрежи като диви животни и са ги продавали като стока в робство, говори всичко ! Ае бегай

    Коментиран от #173

  • 173 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #172 от "Госあ":

    Иначе, точно партизанското движение в България е една от причините вместо да ни разгембат, както англичаните и американците правят, да ни направят индустриална сила и развита държава. Така както и партизанското движение във Франция изиграва важна роля, защото 40% от Франция всъщност е колаборационистка

    Коментиран от #176

  • 174 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 0 Отговор

    До коментар #168 от "ПаСъмАс":

    Ами проклети САЩ,проклети ЕС,че от 9 млн станахме 6,че нищо не произвеждаме,че българките са едни от първите по численост в квартал те на червените фенери,че български майки и Жени и сестри,мият задниците на европенсионери.Българските мъже отдавна нямат достоинство,само салата и ракия ги интересоват.За хората без достоинство - лоша е Русия и Путин.За хората без достоинство са възможни браковете между еднополови.Възможно е да си родител 1 или2.Възможно е 30 процента да гласуват и всички да сё правят ,че Това е демокрация.Възможно е който не слушка или му е в повече нефта,да го бомбардират
  • 175 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "Българин":

    Не империите-ВСИЧКИ!!!!!!! си гледат интереса,въпроса е само личния или държавния.Просто империите имат по стратегически интереси.А малките- малки.Важното е твоя интерес да съвпада с някой с който си една Вяра,близъе език,една азбука,един менталитет.Защото такива хора по те разбират.Какво го чеши какво става с Украйна американца?Возното бензина да му е евтин.Българсите управници и те гледат интереса- личния обаче....Мъка

    Коментиран от #179

  • 176 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "Госあ":

    По точно Комунистите и лично Г.Димитров.Той Като председател на Международнич Комунистически интернационал,най голямата световна комунистическа организация,Като лично Изявен борец срещу фашизма,съден в Берлин,е имал много чести контакти със Сталин.
  • 177 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    МИ ОДИ СЕ ПРЕГЛЕЖДАЙ НА 4 ТИ КИЛОМЕТЪР ..ТАМ СА ПОБЪРКАНИТЕ КОИТО СА ШИЖОФРЕНИЯТА НЕ ПРОЩАВА
  • 178 Ти пък!

    0 0 Отговор
    Откъде ще ги намериш тези българи, с които искаш да воюваш? Нашите политици първо за да влезем в НАТО и после заради член 5 от пакта изпродадоха всичкото въоръжение, а което не ставаше за продан нарязаха на скрап и също продадоха. Сега са впрегнали ромското население преди всичко по военните заводи да върти снаряди за Украйна. Сега ако армията трябва да воюва може да се окаже, че ще се наложи да воюва, като въоръжение не с член 5 от пакта НАТО ами с извинение въоръжени с един друг член, който всеки от войник от мъжки пол притежава, но той точно за тази работа не става за срамотиите с извинение!

    Коментиран от #181

  • 179 Задунаец

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Блогър дарагой! Глей сега! Ние с руzzнаците не сме близки. Ние в България сме в по-голямата си част християни. Руzzнаците и те уж християни, но имат и други богове на които се кланят. Мумията на един бог който е изгорил бая църкви лежи на красная плошчадь в мацква и руzzнаците се редят на опашки да се кланят там - това не е ама никак християнско. Освен това се кланят на бог сталин, който доста успешно е съкратил броя на християнските свещеници по метода на има човек има проблем.... и сега в по-ново време на бог путин. Ние такива богове нямаме. Ние сме си по- близки с европейските народи, защото и те нямат такива богове, а някои които имаха, преди 78 години се отвърнаха от тях и ги анатемосаха като антихристи.

    Коментиран от #180

  • 180 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 2 Отговор

    До коментар #179 от "Задунаец":

    Да вземеш да намериш статистика ,колко църкви Има в Москва,колко нови са построени,и в София ,и тогава да ядеш небомбони.Почна ептен глупости да пишеш,прави Като вчтъра

    Коментиран от #182, #184

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Задунаец

    1 0 Отговор

    До коментар #180 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Браво, браво! И като излезнат от многобройните си църкви, отиват да ударят едно чело на мумията! Много християнско, много православно! 😆😆🤣 ние такива православни мумии не щем!

    Коментиран от #183

  • 183 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    0 3 Отговор

    До коментар #182 от "Задунаец":

    Европейские народи с 32 пола ли си по близък и с родител едно и родител 2 и с сатаниската църква?! Ясен си ,бегай ,задното Ти предаване изби

    Коментиран от #185

  • 184 Задунаец

    3 0 Отговор

    До коментар #180 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    До Блогър любител на статистиката! За близостта на други народи до българския! Един параметър на уважение към героите на България. В частност паметници на най-таченият наш герой в чужбина. Няма да ти казвам да търсиш статистика , както ти ми препоръчваш на мен. Направо ще тия дам. Паметници на Левски в Аржентина два, в Канада два, Молдова три, Румъния три, Сърбия три, Украйна два, Япония!!!! един, САЩ три. И в руzzия? Нито един! Нула! Ако не верваш питай Жириновски! Той каза, че ние българите трябва да пълзим в краката на руснаците. Значи той ьнае най-добре!
  • 185 Задунаец

    4 0 Отговор

    До коментар #183 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Руските опорки като почнат да буксуват и стигат до мерене на мъжкарството: "Европейские народи с 32 пола ли си по близък и с родител едно и родител 2 и с сатаниската църква?! Ясен си ,бегай ,задното Ти предаване изби" ... това е дами и господа! Като закъса от към аргументи и обръща на лични нападки! Досега ми говореше колко голем бил християнин, сега вече ми говори за "задното предаване" Добре дошли в Евразия!
  • 186 Никога не е късно да станеш за резил

    5 0 Отговор
    Пример: Никита Михалков
  • 187 Христо

    2 2 Отговор
    Българи никога няма да воюват срещу руснаци. Никита не вярвам да го е казал, или не познава българите. Ако все пак е казал това, по добре да почне да учи български език.
  • 188 222

    3 0 Отговор
    На тоя вече съвсем му е изветрял мозъка.
  • 189 Бял мечок

    2 0 Отговор
    Ами ние сме воювали,бихме ви заедно с румъмците.през първата и вие подписахте унизителен мир. А през втората добре че американците ви спасиха.Тавариш сталин на колене им се молеше
  • 190 Диамантената ръка

    3 0 Отговор

    До коментар #160 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Мда, вижда се какво му е равнището, страхотно ниво видно от глупостите, които е наговорил, а ако си мислиш, че белото е непознато при ватенките...