Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 11:42 1 102 2

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Надявам се да се прояви необходимият разум в БСП

  • габриел вълков-
  • бсп

Председателят на Младежко обединение в БСП говори за входирания в НС Закон за насърчаване на доброволчеството и по други актуални политически теми

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще коментирате решението, което се взе на Националния съвет на БСП спрямо софийската структура на партията?

​Аз не съм присъствал на заседанието на Националния съвет на БСП, защото по това време бях извън страната, но младежите от партията, които са членове на НС на БСП и са били на заседанието, ми се обадиха и ми казаха, че според тях кворум на събранието не е имало. Говорих с няколко човека и всички те ми казаха, че в залата няма повече от 70 човека, при необходими 95 за провеждане на легитимно събрание на органа. На това събрание е взето решение за провеждане на пълен отчетно-изборен цикъл в София. БСП е партия с много членове и големи структури, софийската организация е най-голяма с хиляди хора членска маса. Това решение означава провеждане на около 800 събрания на всички основни партийни организации, клубове на Младежкото обединение в БСП и другите хоризонтални структури на партията във всички 24 района на София.

След това - свикване на всички 24 Районни конференции и накрая - една голяма Градска конференция. Лично според мен това е невъзможно да се случи по нормален и пълноценен начин за партията в срок от 40-тина дена и то преди предстоящи Европейски избори, с опция да станат 2 в 1 с парламентарни такива. Аз съм член и на работната група, която пише платформата за тези избори, и според мен цялото внимание на БСП трябва да бъде насочено към тях, а не да се занимаваме с вътрешнопартийни драми и преследване на врага с партиен билет.

Това ще повлияе и на резултата на изборите, за което вина може да поеме ръководството на партията, предложило и взело това решение на Национален съвет. Председателят на БСП - София Иван Таков и председателите на районите са подали жалба към нашата Общопартийна контролна комисия относно лисата на кворум на заседанието и следователно легитимността на взетите решения на него. Надявам се да се прояви необходимият разум в БСП и този процес да бъде прекратен, защото е абсолютно ненужен, особено предвид факта, че същият отчетно-изборен цикъл ще се провежда по абсолютно редовен път след Европейските избори, когато му е и времето.


Младежко обединение в БСП съвместно с Кристиан Вигенин входира в Народното събрание Закон за насърчаване на доброволчеството. Какви са основните ключови неща, които целите с него?

Законът за доброволчеството е нещо, за което в България се говори вече повече от 15 години. В целия Европейски съюз има приет такъв закон, само ние отново изоставаме. Този закон урежда правата и задълженията на всеки доброволец у нас и им помага да извършват своята дейност лесно и регламентирано. 100 хиляди човека в България се занимават с доброволческа дейност, ние направихме този законопроект за тях. Знаем за всички доброволци, които помагаха на нашите медицински сестри и лекари по време на пандемията. Знаем и за хората, които от сутрин до вечер обикалят планини, за да издирват изгубени деца, както беше случаят в Перник например. Ние самите като младежи сме участвали като доброволци в десетки подобни инициативи, като последната голяма, в която се включихме, бяха наводненията в Карлово и Царево, където помагахме на хора, пострадали от бедствието. Този закон помага точно на тези доброволци.

Чрез него всеки един участник в доброволческа акция получава застраховка против злополука, екипировка, обучение и 3 дена платен отпуск от работа, за да участва в различни дейности. По този начин се стремим да стимулираме хората да помагат в нужда и да се включват в различни каузи. Освен това със закона настояваме и за изграждането на онлайн платформа под шапката на Министерство на труда и социалната политика, където всяка организация предоставяща доброволческа дейност и всеки доброволец може да се регистрира. Това, освен че прави организирането на доброволци много по-лесно, също така позволява на тези организации да издават сертификати на доброволеца за придобити умения от участието му в различни дейности. На запад работодателите предпочитат да взимат на работа хора с богати автобиографии, които са участвали в доброволчески инициативи, защото са смятани за по-дейни и проактивни. Това може да се случи и в България, след като Народното събрание одобри този важен закон. Призовавам народните представители да вземат решение за приемането му в максимални кратки срокове.

Вашият коментар за политическата ситуация около предстоящата ротация?

​По образование съм политолог и анализирам тези процеси, а те са изключително интересни. Преди 3-4 години на обществото му дойде в повече от управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Те поискаха да сложат край на неговото участие във властта и се организираха мащабни протести, от които и аз бях част. Резултатът от тях обаче роди партиите на „промяната“, които впоследствие вместо да рутят модела, се обединиха с него в смъртоносна прегръдка. Правителството започна с множество скандали. Скандалният запис за посолствата, които редят хора по министерствата, беше само началото.

Договориха се за безпрецедентното ротационно правителство докато изперат имиджа на Бойко Борисов и Делян Пеевски, за да могат те сега да се върнат на бял кон във властта при ротацията. От хората, които ще изчегъртват модела ГЕРБ и ще арестуват лидера му, те се превърнаха в най-големите му поддръжници. Пиха мазни турски кафето в скута на съпредседателя на ДПС, дялкаха регулатори, но въпреки цялата спойка от власт и пари, този „Франкенщайн“ на политическата сцена е пред разпад. Това освен абсурдно, е и демотивиращо за българските граждани и те затова все по-рядко гласуват. От друга страна, това клати и без това крехката българска демокрация, а по-абсурдното е, че уж най-демократичните партии у нас го правят.

Какви скрити негативи ще има това за политическата стабилност?

​Тези действия ще продължат да подриват авторитета на Народното събрание, Министерски съвет и всички останали институции, които са и без това с минимално доверие от страна на обществото. Това обезверяване на хората води до все по-силен и решаващ нашето бъдеще купен, контролиран и корпоративен вот. Той от своя страна работи в интерес на партиите и политиците, които го организират и имат финансовия ресурс да го осигурят, а това са управляващите. Апатията на хората е тази, която дава силата на подобни сглобки. Ако такова правителство се беше създало преди 5-10 години, щеше да има бурна реакция от страна на гражданското общество, но то вече се е примирило със сглобката и не играе активна роля в раздробяването на този вреден модел на управление. Призовавам всички млади хора да не се отчайват и да се борят с такива несправедливости. Бъдещето е в нас и ние можем да променим България и да я направим едно по-добро място за всички ни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Закриваме Крадливият слугинаж ПАРТИЙКИ и за макс 2 години ще се стабилизираме. Не може, щото Козяк не ни разрешава де. За пример, сърбите от Война излезнаха и са много по напред.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.