28 Юли, 2024 07:03 2 211 31

Възможностите за съдебна реформа и реална борба с корупцията бяха пропилени на два пъти

  • стоян тончев-
  • съдебна реформа

Сега отново сме изправени пред избори, в които пазителите и проводителите на мафията и корупцията ще ни се предлагат като алтернатива на Статуквото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможностите за съдебна реформа и реална борба с корупцията бяха пропиляни на два пъти. Безвъзвратно.

Първият път го направи Радев. Имаше цялата подкрепа на българските граждани от протестите през 2020 г., но вместо да запретне ръкави и да свърши нещо конструктивно за България и народа ѝ, той си избра “Пътя на копринката”, партийни проектчета, апаратни и парламентарни игри с мандатите, за да му вървят служебните кабинети, да си договори подкрепа за втори мандат и накрая се наигра. Изпроси си го! Отнеха му “джаджата” от ръцете да реди правителство.

Втората възможност за съдебна реформа и борба с корупцията я провалиха лично ПП-ДБ (Киро, Лена, Христо, Асен, Мирчев и т.н.), които предпочетоха да се прегърнат с мафията и олигархията в коалиция, да им пазят депутатските имунитети, да ги избелят, изперат и подсушат. Точно когато главният прокурор Гешев реши да обърне палачинката и да ги подкара подред. Със сигурност щеше да има осъдени за корупция по високите етажи на властта и ефективни присъди.

Радев също побърза да се предложи в услуга, като експресно разпише освобождаването му от длъжност. Защото и “Пътя на копринката” беше под прокурорския нож.

В тази връзка сутрешният плач на Христо Иванов за провалената съдебна реформа и счупените конституционни промени е повече от смешен. Все едно българските граждани страдат от деменция и не могат да помнят с година назад.

Сега отново сме изправени пред избори, в които пазителите и проводителите на мафията и корупцията ще ни се предлагат като алтернатива на Статуквото. А всички те, вкупом, представляват и са част от Статуквото.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    15 2 Отговор
    е положението в най - корумпираната държава от ЕС ! Трагично !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Един

    31 2 Отговор
    Борба с корупцията. Модерното мото на политиците. Реалната борба с корупцията се нарича жизнен стандарт. Колкото по висок е той, корупцията намалява и изчезва. Всеки един , който е бил по Европа го вижда. Така, че не ми говорете глупотевини на всяка крачка а вдигайте жизнения стандарт на хората с инвестиции и производства. Само с туризъм, хотелчета и къщи за гости и търговийка, мушенгийка не става.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Сандо

    14 1 Отговор
    Веднага ме изтриха!И защо?Може би защото написах Истината за корупцията и борбата с нея?Или затова,че си позволих да напиша,че за наивния електорат създават една паралелна реалност?Кой да ни каже?
  • 5 Бай Митьо съм

    28 1 Отговор
    Ха ха ха, Гешев обърнал палачинката и ги подкарал наред. Даже щяло да има осъдени. Стояне, ти вярваш ли си? Или така си ги драскаш статийките за пари?
  • 6 Бамбука

    15 0 Отговор
    Всичките политици са грешни и станаха непотребни, но с какво да ги заменим, след като сами си ги избираме ? Бързо ги забравяме, както и те нас, но те са ни длъжници, а не ние на тях. Забравяме да искаме да си спазят обещанията и да ги изгоним, ако не го направят. В наши ръце са и моркова и тоягата, не в техните. И стига с тези игри с гъбите, има ги във всеки супермаркет.
  • 7 ЗАРОВИЛИ СТЕ СИ ГЛАВИТЕ

    13 8 Отговор
    КАТО ЩРАУСИ
    ЧЛЕНОВЕ СМЕ НА НАТО
    СЪЮЗ КОЙТО ПОД ЕТИКЕТА ОТБРАНИТЕЛЕН ВИ КРАДЕ МИЛИАРДИ ЗА НЕНУЖНО ОРЪЖИЕ
    СУПЕР КОРУПЦИЯ
    ЕС РАЗДАВА СУБСИДИИ ПО НАЧИН КАКЪВТО МУ ХАРЕСВА И НА КОГОТО МУ ХАРЕСВА
    ОТНОВО СУПЕР КОРУПЦИЯ
    ЗЕЛЕНАТА ЗДЕЛКА ОТНОВО СУБСИДИИ И ОТНОВО КОРУПЦИЯ
    САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ
    АМИ РУСКИ ГАЗ И НЕФТ ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ
    НАЙ ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ
    ОГРОМНИ ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕ НА СТРАНИТЕ В ЕС ОКРАДЕНИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ТЯХ ТАРИКАТИ
    Е КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ГИ ВРЪЩАМЕ ЩЕ ВИ ХВРЪКНАТ ШАПКИТЕ ОТ КОРУПЦИЯ
    А ТУКА СИ ГОВОРИМ ЗА НАЩЕ МЕСТНИ КОКОШКАРИ
    АМИ ТЕ СА САМО СЛУГИ НА ИСТИНСКИТЕ КРАДЦИ А ВИЕ ТОЕСТ НИЕ СМЕ НЕВЕРОЯТНИ ГЛУПАЦИ
  • 8 Мирен преход

    8 2 Отговор
    Щом не желаят реформи, ще стане насила.
  • 9 вън от политиката

    15 11 Отговор
    Няма по-голямо зло за България и българската политика от Продължаваме Подмяната и разните костови креатури, които под претекст за борба с корупцията, искаха да овладеят всички институции! Да не забравяме, че всички големи злини за човечеството са били маскирани под благородни идеи.....
  • 10 крадлива сган

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    "Борбата с корупцията" е морковчето на тоягата за народа. Ако някой искаше да ограничи политическата корупция, щеше да нареди да се отворят офшорните сметки на политиците ни!
  • 11 Иван Грозни

    20 1 Отговор
    Ало, Стоенчо, що неказа нищо за ВСС. Нали те са хората на Тиквата/особено женската и оня с тънкия мустак с апартаментите в Париж/.
  • 12 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Това е факт!А предложението е свързано с икономия на време и средства за заплати и издръжка на т.нар. "политици" - ПРИЕМАНЕ НА ВСИЧКИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛНИЦИТЕ ЗА ПРИЛАГАНЕТО ИМ НА ЕДНА ТАКАВА ДЪРЖАВА В ПАКЕТ ЗА 1 ДЕН!
  • 13 Илиев

    7 2 Отговор
    Жорко от,, боец ли я написа тая глупост??
    Или Йоло Денев???

    Коментиран от #16

  • 14 Много ниско ниво

    14 1 Отговор
    Унизително ниско ниво на журналистически коментар! Загледах се в снимката- нищо!
  • 15 За протокола

    9 2 Отговор
    Когато едно нещо се върши от аматьори, то се проваля. И причините са в аматьорите!
    Освен, че са некадърници, те се опитват да прокарват и лични и теснопартийни интереси във всичко, което правят. А комбинирането на всичко е доста сложна материя за сбирщина от самонабедили се за политици, реформатори и специалисти по Конституционно право.
    Вън некадърниците от Парламента. Стига експерименти на гърба на народа.
    Парламента не е място за начинаещи политици и за учене по метода "проба-грешка".
  • 16 НЕ ОБИЖДАЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Илиев":

    ЙОЛО МОЛЯ ТЕ
    ЧОВЕКА Е ГЛУПАВ НО ЧЕСТЕН ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИЯ БОЛКУК
  • 17 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    8 3 Отговор
    СТОЕНЧО , РЕМСИСТИТЕ НА ПО 20 ГОДИНИ
    СА УМИРАЛИ И ПРАВЕЛИ НЕЩО !
    ....
    А ТИ ДЪРТО МАГАРЕ КАКВО НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРИЯ ?

    Коментиран от #23

  • 18 КОЙ ПЛАЩА

    10 1 Отговор
    10 човека разпънали плакат ги представят като НАЦИОНАЛНА ДВИЖЕНИЕ.
  • 19 Демократ

    5 1 Отговор
    Когато управлява ДС-КГБ мафия, тя няма никога доброволно да предаде властта,парите и контрола над всичко. 35 години пред очите ни се разиграва сценарии как тези,които 45 години властваха продължават най-безогледно да властват. Бедата на България е, че не се прочисти от тях. Преди 35 години пеехме 45 години стигат и милиони българи повярвахме, че мечтата ни до се освободим от окопите на комунизма наречена СДС е истинска, сега след още 35 години видяхме, че СДС Е ГЕРБ И ДПС И НДСВ И т.н. Котилото е БКП с различни имена. Всички те са искали единствено да запазят властта и никога не са се интересували от народа и държавата. За да не носят отговорност за всичките си престъпления спрямо държавата и хората трябва да няма правосъдие. Затова и много бързо си приеха Конституция, която не спазват и им развързва ръцете безнаказано.
  • 20 Смешно

    8 1 Отговор
    Това което Баце и Пеевски постигнаха беше да подкупят журналисти, съдии, администратори, и да корумпират огромна част полуумно но доста алчно население, което сега гласува за тях. А путинистките журналистчета се правят на улави.
  • 21 аФтурчето

    3 1 Отговор
    Е трепач! С тия бозови дрешки и широка усмивка под изтънени мустачки- супер!
  • 22 Търновец

    9 0 Отговор
    Авторът твърди че Гешев:"...щеше да обърне палачинката...и да ги подкара подред...." - Гешев беше наблюдаващ прокурор по делото за фалита на КТБ и нито веднъж не спомена Пеевски - няма осъдени за кражбата на милиардите - къде са парите? Доган е вземал милиони от КТБ според публикации и пак той купи без пари ТЕЦ Варна и дължи милиони на Булгаргаз. А как Брендо избяга от България? Колко дела за корупция бяха прикрити? А криптокралица Ружа и прането на нарко милиони?
  • 23 Търновец

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Ремсистите бяха подлоги на Коминтерна и взривиха Християнска църква в София. Анти българисти и анти християни.
  • 24 Възмутен

    2 0 Отговор
    Безобразен срам е, че всеки парламент в БГ може да "врътка" конституцията както му е кеф без квалифицкакто мнозинство и Велико Народно Събрание. Къде са блеели нашите "Бащи на Демокрацията" та да допуснат това

    Коментиран от #25

  • 25 Щом питаш

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Възмутен":

    Въпросните "бащи на демокрацията" в мътните времена на 1991 изковаха една конституция със съветски главен прокурор, за да гарантират добруването на бившата комунистическа върхушка, но впоследствие това се превърна в основно оръжие на хора от бившите служби и на мутрите.
  • 26 Веселяка

    1 1 Отговор
    Ей, глупаци такива, аз искам пак избори 🤪 и пак да гласувам само за майтапа 😆 иначе ми е абсолютно все тая 🤣
  • 27 Продан Кучев

    1 0 Отговор
    И КС е неизменна част от статуквото. Там са подбрани хора да пазят олигархията. Нещо като кучета, които пазят двора на господаря. За тая работа получават тлъсти кокали.
  • 28 Терминал 2

    1 1 Отговор
    Вече нищо не може да се направи в тая държава.

    Коментиран от #31

  • 29 Стягайте куфарите!

    2 0 Отговор
    Олигархия, мутри, ченгета. Към тях и "съдиите" от всички нива.Пропаднала държава.

    Коментиран от #30

  • 30 Че защо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стягайте куфарите!":

    Нека мутрите и олигарсите да си стягат чемоданите, те не са добре дошли тук.
  • 31 Терминал13

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Терминал 2":

    Така ли ти каза Мутрофановна да пищиш ? И винаги против България! / осем години го плещиш това за терминала! Използвай го! Кло..ша.р!