29 Юли, 2024 13:00 4 269 56

Премълчаването на важна “неудобна” версия за взривовете в Елин Пелин напомнят на съветската пропаганда след Чернобил

  • иво инджев-
  • елин пелин-
  • пиротехника

Да, разликата е най-малко във факта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ставаме и лягаме с новини за продължаващата серия от експлозии и пожари в Елин Пелин, т.е. в покрайнините на столицата ни.

Това коментира Иво Инджев.

Всъщност истински новини няма-щеше да има, ако имаше промяна към подобрение. Превърна се в рутина отчитането на факта, че огънят си гори и взривовете не само не са приключили, но щяло да става и по-страшно ако бъде засегнат главния склад с пиротехника.

Пиротехника? Мнозина (вече) не вярват. По липса на доказателства за обратното пълзят като горски пожар слухове за складирани боеприпаси в този обект. Ако има нещо вярно в тях, следва въпросът кой е най-ядосаният на България, обяви я за враг и многократно заяви, че българската помощ за Украйна ще доведе до последици за страната ни?

Правилно се досетихте. Този път не е Америка, заподозряна от любителите на конспиративни теории, че ни трови от небето. Само че нито веднъж не съм чул някой фактор в държавата да отрече неофициалния разговор за евентуална намеса на ръката на онези, които взривиха складове с боеприпаси в Чехия и България и отровиха у нас водещ частен производител на оръжие, продавано чрез посредници на Киев.

Без някаква следа, макар и една от многото като разследвана версии, можем да подозираме руzка връзка само по аналогия.

Все пак днес ми привлече вниманието казаното от вътрешния министър Калин Стоянов и потвърдено на терен пред телевизионните камери от експерт, че не пожар, а взрив е първопричината за трагедията в Елин Пелин. При това става дума за взрив в ръцете на опитния специалист, първият обявен за загинал от общи четири жертви до момента. И не къде да е, а в офиса му.

Кой “идиот” би експериментирал със взрив, па макар и сватбарски, в офис край погребите с експлозивни вещества”. “Идиот” може и да може, но не и доказан специалист. Освен ако…

Освен ако става дума за друго, за каквото не намеквам, а допускам като възможна посока за размисъл по линия на аналогията и интереса от страна на държава, която, пак припомням, ни е обявила за враг. Дистанционното взривяване или задействането на експлозив чрез някакъв друг механизъм е нещо, което всяка “специална служба” го може. Стига да е насъскана от началството.

На българските управляващи и техните подчинени в службите им отне половин година, за да се съгласят с хипотезата, че именно от проиранската групировка “Хизбуллах” са извършителите на атентата в Сарафово от 18 юли 2012 г.. Чак след като ЕС единодушно призна тази версия за доказана, София също прие за вярно това твърдение, появило се в първите часове след атентата в САЩ, Великобритания и Израел.

Да, разликата е най-малко във факта, че тогава беше ясно от първия миг, че става дума за атентат. Сега се говори единствено и само за човешка грешка или дори за природно явление, като кълбовидна мълния. Но ще почакаме, ей го къде е Брюксел. Може пък до половин-една година да стигнат до заключение, с което да се съгласим пак.

Така постъпи Тройната коалиция на Станишев-Сакскобургготски-Доган през август 2008, когато просто се присъедини без собствен коментар към позицията на Брюксел, осъждаща агресията на Путин срещу Грузия.

Така, както вече отбелязах, постъпи и властта на генерала от милицията с пожарникарско образование и опит във връзка с терористичния акт край Бургас.

Няма причина да изключим вероятността, че нещо подобно ще се потрети и по отношение на “инцидента” край София, който може да не е ядрен, но прилича по някои свои параметри на Чернобилската катастрофа и последвалото шикалкавене на съветските власти през пролетта на 1986 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 170 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички знаем

    84 96 Отговор
    че иво инджев е доносник с досие от дс и учил висше в москва,а сега гнусен доносник за центове

    Коментиран от #10, #48

  • 2 Българка

    97 74 Отговор
    Много точен анализ и предположение. Още повече, че днес има взрив и в Свищов. Крайно време е подкрепата за варварската война на Путин да се криминализира. ДАНС и ГДБОП са пробити от руски агенти. А ние очакваме истината за взривовете

    Коментиран от #7, #23, #35

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 75 Отговор
    тъПИ.ЯНКИ
    И чак сега ли се сетих те да викате :
    "ПУТИН Е ВИНОВЕН!
    ПУТИН Е ВИНОВЕН!"
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 Трол

    59 74 Отговор
    Не стана ясно защо руснаците са взривили провинциален склад с новогодишни конфети, ами не са думнали някой правоверен евроатлантик в Софията, от онези, които винаги разконспирират пъклените им планове.

    Коментиран от #36

  • 5 Механик

    66 73 Отговор
    Ивчо, а ти какво очкаваш, моето момченце? Да складираш боеприпаси, които ще се ползват срещу Русия и тя да не взема мерки ли?
    Каквото и да се е случило там, ние, а и ти никога няма да разберем.
    Когато ви говорехме, че е най-добре БГ да вземе неутралитет по отношение на конфликата Русия-Украина, вие какво викахте, а? (А и имахме прекрасната възможност да се обосновем за неутралитета, поради близките ни отношения и с двете страни в тоя конфликт.) Когато ние ви казвахме, че като вземат да падат ракетите, вие ще фанете пътя за САЩ и Еврейско, ви се смеехте.
    Ай сега като зачестят взривовете, ще ви гледам как се изнасяте. А още няма да са почнали да падат ракетите.

    Коментиран от #14

  • 6 друг гост

    52 74 Отговор
    Тоя много рано е прекалил със субстанциите

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПУТИН Е

    41 72 Отговор
    ЗНАЕХ СИ АЗ.НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГЪБАР СЕ ТРОВИ ОТ ГЪБИ , КАКТО И НАЙ - ДОБРИЯ ПЛУВЕЦ СЕ ДАВИ.А ИВО ДА ПОГЛЕДНЕ ПОД МИНДЕРА-ТОКУ ВИЖ И НА НЕГО ПРАТИЛИ АТЕНТАТОР СЛЕД ТИЯ ,,ПРОЗРЕНИЯ"
  • 9 евреина инджев ще страда от мохамеданите

    19 74 Отговор
    света е малак . паси го напъват вече . полу-турчетата са за ердоган и не харесват убиеца на газянците . всичко е ясно , само трябва да се докаже . 3 гъби от бумовете . изтравяния от цианиди и фосген , а от дифосгена има и кожни изгаряния . дръпки на шишковци - първоначално сочени за извършители , от конкурент на сина за шишковица . сина оставен на въглен . Интересно . Важно е сега какво ще подменят и как ще преобърнат нещата . собственика е много богат и близък на кмета от герб .
  • 10 россиян..

    22 72 Отговор

    До коментар #1 от "Всички знаем":

    Сега пък инджев ви е виновен за тия пушеци,преди десеть лета вова им бил виновен на шебеците за взриво в миджур..днес да си бандерь-за нищо лошо нема да те барать..оти са добичетьа на краварите.

    Коментиран от #12

  • 11 Спецназ

    20 32 Отговор
    Според данни от Следствието-

    ПЪРВО е имало ВЗРИВ на тротил и после е започнал пожара иииииииииииии
    чак после са

    започнали да горят И фойерверките ЗА ПАРЛАМА,

    като редовно са се взривявали боНбите, които и е трябвало да се взривят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 "Всякога проклета русия" по Раковски

    34 22 Отговор
    Разследвайте много сериозно руска следа в тези взривове.
    В момента русофили в разследващите органи, разследват руски следи! ДАНС и МВР, пуснаха проверени проруски копои да разследват пожарите в горите, взривовете в Елин Пелин, взривовете в Свищов и да унищожат доказателствата за руска връзка, както вече имат опит! Само да ви напомня, че така беше при всички взривове предизвикани от руските gивaци. Да не забравяме, че разбрахме от Чехия, че зад взривовете в българските военни заводи стои специален отдел на ГРУ за остри операции в чужбина. Преди това нашата прокуратура и ДАНС ни уверяваха, че са случайни инциденти.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Поправка

    23 31 Отговор
    Премълчаването на важна “неудобна” версия за взривовете в Елин Пелин напомнят на евроатлантическата пропаганда след Истанбулска конвенция
  • 18 Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬

    35 30 Отговор
    Зам.-председателят на руската Дума Пьотр Толстой официално си признава в тв предаване, че готвят на България украински сценарий. Той казва, че в България е пълно с руски граждани, които по сигнал ще започнат да правят мизерии.
    С пропагандистката Скабеева обсъждат и удари по България. Единствено ги спира, че не могат да се справят с Украйна.
    Затова държавата трябва спешно да преразгледа статута на пребиваващите у нас рашисти.
    Държавното обвинение да започне да прилага НК в частта за държавна измяна спрямо българите, които обслужват руските интереси у нас.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 провинциалист

    16 34 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬":

    "Пьотр Толстой официално си признава в тв предаване" - я дай някой линк към това предаване!

    Коментиран от #28

  • 20 Боклук

    20 31 Отговор
    Инджев.Доносник .
  • 21 Механик

    30 32 Отговор

    До коментар #18 от "Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬":

    А българите, които обслужват турските, американо-еврейските интереси, те какво? Тях няма ли да ги подвеждаме за държавна измяна? Или само руските?
  • 22 Иванов

    34 22 Отговор
    Вън москалите от България!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От писанията на

    17 32 Отговор
    тоя неадекват разбрах че са били от "Хизбула".
    Или от Русия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 България

    18 31 Отговор
    Е държавата в която нормалните са под ключ. а на престъпници и м@ лоумници постоянно им се осигурява трибуна!
  • 27 Хи хи

    8 31 Отговор
    И на "западната" пропаганда след Фокушима.
  • 28 Селендур

    36 10 Отговор

    До коментар #19 от "провинциалист":

    " Пьотр Толстой - Ще ударим България и Румъния , когато приключим с Украйна " Питай чичко Гугъл , бе ...

    Коментиран от #31

  • 29 Възмутен

    17 33 Отговор
    Продажникът Иво Инджев отдавна е сътрудник на западни служби.

    Коментиран от #39

  • 30 Никой

    18 30 Отговор
    Да оставим Инджев на страна. Не видяхте ли неадекватния брифинг на жалката Прокуратура и в частност некомпетентното МВР, което подава свидетелите . Загиналия професор и дъщеря му са лежали на черния път на десетки метри от взрива по данни на момчето дръзнало да замести призваните институции отговорни за спасяване на хора. То с личния си автомобил е закарало професора да линейките паркирани на главния път. Тези , които са отговорни за спасяването на хора са абдикирали от задълженията си. Всеки един потърпевш е оставен на волята на съдбата. Така и при пожарите, при убийствата, скандалите. Вижда се едно тотално безхаберие на чиновниците от Прокуратурата , МВР, Здравеопазване политици и пр. Огледайте се бе хора, мислете ! Ха сега трийте.
  • 31 провинциалист

    6 32 Отговор

    До коментар #28 от "Селендур":

    "Толстой винаги предизвиква фурор с провокативните си и войнствени изказвания." - това пише в Гугъл. Крайно е несериозно да му се обръща внимание.

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 българка

    39 3 Отговор
    Най-вероятният сценарий! А за пожарите няма ли някой да се усъмни за "приятелска" ръка?
  • 34 виктория

    6 33 Отговор
    смешник
  • 35 виктория

    8 33 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    гледай путин да ти не гръмне кокошарника!
  • 36 виктория

    4 32 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    и аз това се питам
  • 37 Тома

    13 33 Отговор
    Добре че този ни отвори очите че да разберем че е храненик на дядо сорос
  • 38 Селендур

    35 3 Отговор

    До коментар #31 от "провинциалист":

    Абе , то и изказването - " Само луд може да мисли , че ще нападнем Украйна" беше " крайно несериозно " , ама , те ...

    Коментиран от #42

  • 39 Реалистка

    13 32 Отговор

    До коментар #29 от "Възмутен":

    Иво Инджев действа и с помощта на много тролове.

    Коментиран от #40

  • 40 РЕАЛИСТЕ,

    33 5 Отговор

    До коментар #39 от "Реалистка":

    Кога си напрай операция за смяна на пола , бе ..🤭😁
  • 41 Пипо

    9 33 Отговор
    Малее вчера ми спряха тока за 4 часа и ми е скиснало млякото. Това само путин е дошъл лично да го спре та да ме тормози жегата и да се натровя.
  • 42 провинциалист

    4 34 Отговор

    До коментар #38 от "Селендур":

    ... ама те отблъскват непровокираното пълномащабно нахлуване на окупационни украински войски в демократично самоопределилите се ДНР и ЛНР.
  • 43 Айсамани

    13 33 Отговор
    Как път точно за съветска пропаганда се сетихте,а не се сетихте за единадесети септември у Ю Ес ей?Тц,тц,тц.....Ама пийте ги тези хап4ета бе!
  • 44 Очевидец 222

    18 32 Отговор
    Така е, прав е Иво Инджев. Аз лично видях тогава Путин в гората до Елин Пелин. Беше с велосипед венецуелско производство. Викнах му, ама той се направи, че не ме вижда. В близост до него имаше 7 иранци, бяха с велосипеди китайско производство. А в планината до Елин Пелин беше пълно с комунисти. Партизани от “Хизбула” не видях, но сигурно са се криели в тревата. Положението е лошо. Само ЕС-ът ще ни спаси, заедно с НАТО.
  • 45 Аса

    7 3 Отговор
    Това са складове за фойерверки. Ако някой е складирал там взривни материали, не руснаците са му виновни.
  • 46 В най корумпираната държава ,където

    5 0 Отговор
    Корупцията е издигната по високо от конституцията ,никога няма виновни в държавата ,но ако има независимо и външно разследване ще трябва да се открива ново отделение в затвора
  • 47 Тоя е луд за бесене

    6 0 Отговор
    Колко много като него не посещават психолог,за да не бъдат освидетелствани
  • 48 Престъпно Нехайство

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Всички знаем":

    Ма може ли такова слабоумие? Как може да държите на склад снаряди за Украйна без необходимата охрана срещу диверсия от братушките?

    Коментиран от #49

  • 49 Братушка Диверсант

    3 4 Отговор

    До коментар #48 от "Престъпно Нехайство":

    Вие може и да не сте държали оръжия за Украйна в този склад, но ние бяхме длъжни да проверим
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 хихихихихи

    7 0 Отговор
    Ивчо пак халюцинира след комбинация от уиски и транквиланти! А дежурна козяшка амеба чука минуси на всеки пост, който не е ода за възхвала на изключителния Ентелект на Нинджев!
  • 52 Платен лъжец

    6 2 Отговор
    Да напомня на по младите, че този съветски възпитаник е агент на ДС с псевдоним Ивайло!!! Същият беше генерален директор на БТА, главният рупор на комунистическата пропаганда у нас! Може би се е разкаял?
    Както би казал покойният Бояаров - да, ама не!!! Просто е - друг му плаща!
  • 53 ПРИПОМНЯНЕ

    5 0 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че в резултат на горещините през този ден в Сарафово се е взривила дефектна газова уредба на автобуса при пускането на двигателя, а това момче от камерите за наблюдение може да е най-обикновен европейски "гларус" ??? Дали е бил включен климатикът и защо доста от оцелелите свидетели са стояли извън автобуса на 35 градусова жега? Бил ли е газифициран автобусът или не? Дали газовите бутилки не са били препълнени за да се икономисва от нафтата, която после може да послужи за личната кола на шофьора и т.н.? Не ми говорете, че терорист натоварен кат камила ще обикаля насам-натам часове из чакалнята на бургаското летище, което е доста добре охранявано. Доста хора знаят неудобната истина за взрива на газовата уредба на автобуса, но поддържат версията за терористичен акт за да не си развалим отношенията с параноидните управляващи в Израел?
    копи-пейст: Газифицирани са автобуси от марките Мерцедес 305G, Икарус 280 с турбо двигател, автобус Чавдар 11М4, Волво с двигател В5955 за нуждите на градския транспорт в гр.Пловдив. Автобусите работят отлично и при тях замяната на дизела с природен газ дори при тежки натоварвания в градски условия е над 50 %. Газифицирани са автобуси от марката Мерцедес О303 и "СЕТРА" - градски и междуградски, който показват разход 40% дизел и 60% газ при смесен режим.
  • 54 Дядо Йоцо

    4 0 Отговор
    По принцип процедурата е ясна: интересуват се от истината до толкова, до колкото е нужно за да се оформи официална версия, угодна за този, който им плаща. Така се прави навсякъде. Наивно е, да се очаква да се разкрие неудобна истина.
  • 55 Лазо

    2 1 Отговор
    Айде да не замесваме Хизбула и Сарафово. На втория ден след атентата човек от една служба ми показа снимка от сглобеното лице на атентатора и знаеше, че израелците са го направили. Нищо не са се съгласявали, просто си затраяха пред конспирацията, защото отгоре беше спусната заповед. По заповед на щуката стана всичко.
    А това, че може да е имало сред пиротехниката нещо, което да се взриви дистанционно, е възможно. Но в такъв случай някой от редовно имащите достъп до складовете трябва да е бил в ролята на "полезния идиот" на службите.

    Коментиран от #56

  • 56 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Лазо":

    ВЗРИВА Е ОТ УКРО ФАШИСТКИТЕ СЛУЖБИ ...ПОРАДИ ТОВА ЧЕ ПРЕЩАМЕ МАЛКО СНАРЯДИ ЗА УКРОФАШИСТКИЯ ВЕРМАХТ ...И ЗЛЕНИЯ ЩЕ ГО БЕСЯТ КРАВАРИТЕ