30 Август, 2024 05:36 6 560 47

Превземането на ДПС от Пеевски показа как пропорционалният вот превръща партиите в хунти

  • валери найденов-
  • избирателна система-
  • дпс

България няма да се оправи, докато не се откаже от тази фалшива система за гласуване и не въведе мажоритарния вот

Превземането на ДПС от Пеевски показа как пропорционалният вот превръща партиите в хунти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превземането на ДПС от Пеевски ясно демонстрира как пропорционалната избирателна система превръща партиите в хунти, в частни компании за разграбване на общата собственост. Отчуждени от своя избирател, те лесно могат да бъдат подчинени от външна сила, включително и от чужбина, защото случаят е точно такъв - Пеевски прави всичко възможно, за да освободи блокираните си по закона "Магнитски" авоари.

Сега е пръв атлантик, но ако парите му бяха блокирани от Путин, щеше да е пръв путинист. Ако избирателната система беше мажоритарна, той гарантирано не би могъл да стане депутат от етнически район, следователно нямаше да е депутат от ДПС, камо ли председател на партията и шеф на парламентарната група.

Предполагам, че Доган би могъл редовно да печели в един от общо 240 - те избирателни района, но дали би могъл да вкара зад гърба си останалите 30-40-50 депутата на ДПС? Абсурд. Нямаше да има листи и назначени от Доган водачи на листите с гарантиран мандат, всеки щеше сам да се бори за мандата си в своя едномандатен район и етническите турци щяха да си избират човек, който най-добре представлява тяхната районна общност - някъде около 20-30 хиляди избиратели.

Ако ДПС предложи неадекватен кандидат, турският избирател би гласувал за по-приемлив кандидат от друга партия или независим. Такава партия не може да бъде превзета "отгоре", тъй като всеки депутат от ДПС щеше да е лично отговорен пред своя локален електорат за всяко свое политическо действие. А сега имаме една партия, чиито електорат е тотално за Доган и неговите хора, докато нейната тясна върхушка е зад Пеевски, когото турският електорат очевидно не одобрява.

Пълно разминаване. България няма да се оправи, докато не се откаже от тази фалшива система за гласуване и не въведе мажоритарния вот.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    65 3 Отговор
    Много хора са за мажоритарна избирателна система, но това няма как да стане, защото зависи от всичките тези партии в парламента, а те няма да го допуснат.

    Коментиран от #5, #10

  • 2 среднощен

    25 4 Отговор
    "Електоралната подкрепа и парите" - правят силна една партия... Иначе отговорът се крие в "отговора на загадката" - "кое е първо, кокошката или яйцето" - "Доган или Пеевски"...?

    Коментиран от #11

  • 3 Докато

    47 1 Отговор
    Не вкарат в затвора някой минимум министър председател тази държава няма да се оправи. Вижте Румъния.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Геша

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Не трябва обаче да се забравя пе точно по мажоритарен начин в корумпирана страна може да се плаща от олигарх за да вкара свои депутати. Струва ми се че това е даже по-опасно.

    Коментиран от #12

  • 6 Ха ха ха

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Докато":

    Един изобщо не е достатъчен.Необходими са трибунали.Един от последните кандидати е Денков.
  • 7 ДПС да си води

    24 2 Отговор
    Битките извън БГ! В чужбина, при тези, които ги създадоха и на които рапортуват! Тук, етнически войни не ни трябват! Създава се революционна обстановка , дори очаквам да се стигне до сблъсъци! Това в недопустимо! Вече има отговорни за ситуацията! Външни и вътрешни подбудители и тези по между им!
    Няма активно и работещо правителство ! Главчев е безгласна буква! Борисов си играе на генерал- пожарникар!
    Почнете се , българи!
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 22 Отговор
    ВОЕННА ХУНТА Е ................... КОТИЛОТО В (П)PEZИДЕНТСВОТО И ДЕРИБЕИТЕ В САРАИТЕ ........,... ФАКТ !
  • 9 плюс минус

    33 1 Отговор
    От известно време, когато продължавам да гласувам, не вярвам.
    Нито на машинното гласуване, нито на хартиените бюлетини.
    Мамят ни, лъжат ни.
    Всички партии.
    А защо в Родината има толкова много партии, десетки и стотици?
  • 10 Край

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Народа не харесва елита който избира сега. Може да го смени само като смени избирателната система. А нея пък трябва да я гласува този елит в парламента. Това без бой няма да стане.
  • 11 Е, ясно е

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Примерът ти не е много подходящ, защото тук е ясно коя е кокошката и кое е яйцето. Проблемът наистина е в изборната система. Законът трябва да се промени. Иначе все са едни и същи подмазвачи я на Русия, я на Америка и Запада. Освен това ни трябват хора, които да защитават интересите ни, а не жадни за милиони и власт. Българи, които са избрали да живеят в други страни, не трябва да имат право да гласуват и да определят бсшите съдби. Повечето нямат никаква представа какво се случва тук, но гласуват с номер еди кой си, като братята роми. Срам. Това лято го осъзнах след бурен разговор с такива, иначе интелигентни и успели българи.

    Коментиран от #18, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баш софиянец

    22 0 Отговор
    Трябва ясно и в прав текст да си кажем, че партиите в България са мафиотски структури, които кра дат колосално от всички нас, унищожават тая страна като скакалци. А европейските фондове и политики ги насърчават неимоверно. Няма партии - тук няма възгледи, визия, цели, няма ляво и дясно... Клановете се тре пат повежду си кой да застане на досена позиция. Толкоз!
  • 15 Титу

    22 1 Отговор
    Един мафиот сменя друг мафиот просто деликатно пред,света казват че това било партия.
  • 16 Тъмен субект

    15 1 Отговор
    Много е важно да се знае, че цялата тая история не е само балгарска. Тук сериозно са намесени чужди интереси, които ни кроят шапката за десетилетия напред и със сигурност не ни мислят доброто.
  • 17 Перо

    20 1 Отговор
    Сбъркана е цялата политическа и изборна системи, както и държавното устройство! Всичко това ни мъчи 34 г. с измислени преходи и криво разбрана демокрация!
  • 18 Българските турци

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Е, ясно е":

    България е нова Демокрация и мажоритарната система е като дреха с голям размер за нея ! Тепърва българите започват да осъзнават колко е важно да си знаят политическата и моралната стойност на своя глас по време на парламентарните избори ! Ако системите бяха като "вълшебна пръчица" колко лесно би било да се оправи всичко ... нали ?!...Една президентска система с президентски избори и президентско правителство , плюс настоящата избирателна система за избиране на народните представители в парламента на НС би било добро начало за преодоляване на настоящата политическа импотентност на България !
  • 19 Бамбука

    13 2 Отговор
    Каквато и избирателна система да бъде въведена, щом има наличност на зависима огромна маса избиратели от вождове, то каузата е загубена. Може би ще дойде времето народа да избира не между лидерите, а между програмите , които партиите предлагат.

    Коментиран от #26, #31

  • 20 Българските турци

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Е, ясно е":

    А за да е Демокрация , всеки който носи български документи за самоличност , да притежава всички права и задължения определени на територията и извън териорията на Република България ! Иначе става националсоциализъм ... братчет !
  • 21 Някой

    6 2 Отговор
    Да прав е Найденов, но и мажоритарна система си има недостатъци. Най-добре е смесена, при която половината депутати се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално.

    Също така е добре избирателите да избират пряко премиера, както избират президент, сред повече кандидати. Като за да не попадат случайници или лакей на поста е добре да има изписване кандидата за премиер да може да бъде този, който има най-малко 2 години без, прекъсване стаж като министър или кмет на голям град с не по малко от 200 000 жители.
  • 22 ЧОЧО

    13 1 Отговор
    Кой мисли за България и народа!Всички, които минаха през Парламента са милионери.А някои ще се пенсионират там,вечно нищо правещи депутати.
  • 23 Грозев е еничарин

    7 3 Отговор
    Мажоритарна система значи,че най-големите паралии и купувачи на гласове ще са в Парламента.Нормални хора няма как да се класират при мажоритарна,купена система.

    Коментиран от #25

  • 24 Сагата Пеевски Доган

    11 1 Отговор
    Показа какво е една партия без пари. Откакто пеевски не дава пари, Доган го гонят от всякъде. Русийката си има други финансови ядове в момента и не и е до прокситата и в чужбина.

    Коментиран от #33

  • 25 лесно е

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Грозев е еничарин":

    Излезте и гласувайте.
  • 26 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бамбука":

    Това е мечтата на всеки свестен гражданин !... Но докато съществува , корист , алчност , властолюбие ... и прочие , и прочие... мечтите винаги си остават утопия !
  • 27 Ами да

    8 0 Отговор
    Абсолютно! Но, демокрацията не гарантира властта на тези, които вече са я придобили! За това нашите доморасли политици не я искат! Борбата между тях винаги е за личната власт и никога за идеи и обществен приоритет!
  • 28 Доган не е депутат а е почетен лидер

    3 3 Отговор
    Нещо като нищо в политическия живот на България ако беше депутат с ДПС тогава щеше да има разцепление политически борби на ДПС сега Пеевски е депутат и неговата дума има тежест защото се е заклел в парламента и всички сегашни депутати от ДПС които защитават Доган нарушават конституцията
  • 29 Ами да

    7 0 Отговор
    И не само това! Трябва да има задължително крайна мандатност в държавните власти и институции! Най много до два поредни мандати за всеки! След това други! Същото и в партиите! Ще ми купят шапката крадците тогава!
  • 30 Бг демокрация

    7 0 Отговор
    Пропорционалната система, заедно със зомби вота (списъците на ЦИК все още не са актуализирани), купения вот, корпоративния вот и нискатата избирателна активност, водят до това, че парламентите не са легитимни, а болшинството от гражданите (и селяните) нямат представителство.
  • 31 Някой

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бамбука":

    У нас има огромна част зависими роби, защото има огромна част мизерници, които са готови да се продават за 50-100 лева. И шепа самозабравили се недосегаими свръх богати търтеи като Пеевски, Вълка, Ковачки, Гергов, Бенчев, Божков... Които заради "плоския данък доход" разполагат с хилади пъти повече пари отколкото са им нужно за луксозен живот. И с тези могат да си купят 200 000 - 300 000 избиратели.

    Ако в България имаше прогресивен данък доход нямаше да има такива дерибеи като Гергов, Пеевски, Ковсчки, Вълка... Средната класа не бива да се притеснява от прогресивен данък доход. А трябва да иска по-ниски данъчни и семейни данъчни ставки за семейства с под 50 000 лева годишно на член на семейство и по-високи данъчни ставки за милионери те над този доход.
    Високия данък доход за свръх богатите, не пречи на, инвестициите и бизнеса, защото има освобождаване от данък доход на реинвестираните печалби на фирмите(юридическите лица). Високите ставки на данък върху доходите са само за физическите лица и се налагат най-вече върху свръх доходи ползвани за лукс и разгул, като свръх скъпи автомобили, яхти, оргии, алкохол, наркотици... също се ползват за корупция и за купуване на гласовете на мизерниците.
  • 32 Турчин

    5 3 Отговор
    Да дойде руската подводница на Росенец и да си прибере ученика.
    Настъпват тягостни дни и месеци за Доги.
    Дръжте здраво летищата, ГКПП тата.
    Ще избяга...
  • 33 Някой

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сагата Пеевски Доган":

    У нас играят не само парите, но и власта. Която партия е обсебила прокуратура, съд и полиция натска в калта всички истински конкурентни партии. И затова, у нас избуяват менте партии филиали като ИТН, "Възраждане", "Величие"..., дори най-голямата партия у нас ГЕРБ е присто филиал на Пеевски.

    Коментиран от #34, #39

  • 34 тамааааан да ти повЕрвам

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Някой":

    и прочетох последния ред.
    Спомняш ли си детенце как дойде Бойко Борисов на власт? Имам предвид власт с абсолютно парламентарно мнозинство.
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Каквато и сииистема да лансирате,тя тази ситема ще бъде създадена и въдворена от ДС!
  • 36 Блез Паскал

    7 2 Отговор
    България няма да се оправи, докато:
    БорисоФ, Пеевски, Доган, КироЛъжеца, Крнелиа, Христо Иванов и
    Креатурите им, не бъдат Изметени от Политическата сцена!

    Коментиран от #37

  • 37 Да допълня

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Блез Паскал":

    Курнела
  • 38 Питам

    14 1 Отговор
    КОЙ е този Делян Пеевски и с какво държи всички управляващи, съд, прокуратура, МВР, всички институции, почти всички медии, с изключение само на 2-3, всички бивши и настоящи политици? Държавата по-слаба ли е от един явен бандит, който окраде цялата държава и кой5 ще успокои народа, че след всичко това, което се случва, няма да последва нещо още по-страшно и голямо? Големият въпрос е КОЙ ЗАЩИТАВА ТОЗИ ЧОВЕК, КОЙ Е НАД НЕГО? Това иска да знаят хората. КОЙ?!!

    Коментиран от #40

  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Някой":

    Не мога да ви разбера.......от един доста примитивен и елементарен случай,като борбата на две фракции от дс,вие направихте ЕПОПЕЯ........Едните на подинение Кремъл,другите на подчинение ,ротшилд.както обикновенно ,бушоните ,ги изкарвате като Ахил и Хектор,а те са маминото ........и вече дядото от дръндар....милионер по медиите.сега като човек дето цял живот е Плащал данъци и ще го онаследят децата му или внучките да ви кажа.като пишете сараите на доган,ами вижте кой плащал всяка година данъка на имотите ,беее джурналисти.Щом не ги е плащал милионера доган.....????какво се зъбите???
  • 40 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Питам":

    "МАГНИТСКИ"

    Коментиран от #41

  • 41 хе хе

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българските турци":

    Покрай американските санкции за Москва, САЩ лепнаха Магнитски на Делян Пеевски, заради близостта му с руските пари. ВСИЧКО което е купил/приватизирал Делян Пеевски в България, в момента е директно в руски ръце.
  • 42 Да се махне плоският данък

    1 0 Отговор
    Доста страни наоколо вече го махнаха, така и неправомврното забогатяване на олигарсите ще понамалее, вкл. и закупуването на гласовр
  • 43 Да се махне плоският данък

    1 0 Отговор
    Доста страни наоколо вече го махнаха, така и неправомерното забогатяване на олигарсите ще понамалее, вкл. закупуването на гласовр

    Коментиран от #45

  • 44 Комбинатор

    1 0 Отговор
    ПРЕДОЗИРАНЕ!
    Найденов е олицетврение на справедливостта – каквото каже това е – ВЕРВАЙТЕ МУ !
    Първа ЛЪЖа – ДПС Е ХУНТА (изразите се подбират внимателно – хунта, фашисти, кулаци, народни изденци... това е езика на този ДС–човек!
    ТРЕТА ЛЪЖА – МАЖОРИТАРНИТЕ СИТЕМИ НИКЪДЕ НЕ РАБОТЯТ !
    Втора ЛЪЖА – ДОГАТ Е ДОБРОТО, ПЕЕВСКИ ЛОШОТО!
  • 45 ТВЪРД "ДА" ЗА ПЛОСКИЯ ДАНЪК

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Да се махне плоският данък":

    1 000 000 печалба – 100 000 данък (10 %)
    10 000 печалба – 1000 данък (10 %)
    ИМА ЛИ ПО-СПРАВЕДЛИВО НЕЩО!

    КАКВО СПРАВЕДЛИВО ИМА В:
    1 000 000 ПЧЕАЛБА – 400 000 ДАНЪК (40 %)
    10 000 ПЕЧАЛБА – 1000 ДАНЪК (10 %)
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Скорпион

    0 0 Отговор
    Много партии и много пари се пилеят покрай тях и по избори. После нямало пари за заплати и за пенсии. На нас ни трябва един, айде да не е цар, че е много демоде, президент и десетина министри, които да се назначават с кастинг нали така е модерно да се казва. Като се издъне един министър има затвори и нов кастинг. Само помислете колко пари ще се спестят.