Last news in Fakti

17 Март, 2014 21:37 4 769 0

Венеция ще стане втори Крим

  • венеция-
  • крим-
  • отделяне
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отзвукът от референдума в Крим оттеква чак в Западна Европа. И други области на Стария континент решиха да последват примера на Крим и да направят референдум за отделянето си. Административният регион на североизточна Италия Венето, с център Венеция да се отдели от Италия. За това може да гласуват от 16 до 21 март всички жители на града. Паралелно с това венецианците ще отговарят на още три въпроса: дали искат новата Република Венето да стане член на ЕС, дали да влезе в еврозоната и дали да влезе в НАТО.

Интересното е, че провеждащият се онлайн референдум е напълно законен. Резултатите ще бъдат представени в Брюксел. Активни защитници на идеята Венето да се отдели от Италия обещават да превърнат областта във втори Крим и да проведат еднодневен референдум дори без съгласието на Рим.

„Ако резултатите бъдат признати, ние сме готови да се борим, както в Крим”, казва пред ИТАР ТАСС един от организаторите на гласуването.

Предварителните резултати показват, че 64% от анкетираните ще са „за” отделянето на Венето от Италия.

Подобен референдум може да се окаже доста по-сериозен проблем за Европа, отколкото Крим, тъй като в случая да се прехвърли вина върху „трета държава” ще е далеч по-трудно. Не трябва да се пропуска и фактът, че в северна Италия сепаратистките настроения са доста разпространени, тъй като местното население смята „че храни юга, който не иска да работи”.

От Рим побързаха да кажат, че резултатите от референдума, ще бъдат оспорени в Конституционния съд. Официалните италиански власти не възнамеряват да признават каквито й да било инициативи по отделянето на дадени региони от страната.

Интересно е да се отбележи, че северните части на Италия формално са готови да останат в границите на държавата, но желаят финансово да бъдат независими от Рим. „Северната лига”, която е привърженик на идеята за федерализация на Италия, в момента се намира в опозиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА