3 Септември, 2024 16:06 3 437 65

БРИКС и бъдещето

  • брикс-
  • форум-
  • страни-
  • разбирателство

В края на август в Москва се проведе VI Международен форум на БРИКС за самоуправляващите се територии. На многобройните мероприятия кметове и предприемачи обсъждаха възможностите за съвместна работа за развитието на поверените им общини

БРИКС и бъдещето - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на август в Москва се проведе VI Международен форум на БРИКС за самоуправляващите се територии. На многобройните мероприятия кметове и предприемачи обсъждаха възможностите за съвместна работа за развитието на поверените им общини. Особено внимание бе отделено на технологиите за управление на урбанистичната среда. Бяха представени 500 града от 89 руски региона и 126 държави. Това е отличен пример за провеждането на дипломация на местно ниво – без условности, прагматична и действена. От хората за хората.

Гостите свършиха сериозна работа. За два дни бяха подписани повече от триста спогодби. Другояче не би могло да бъде – никой няма да тръгне от другия край на планетата само за да отбележи присъствие в държава, която воюва и е затрупвана от санкции. А, например, пътят на участниците от Южна Америка до руската столица отне почти седмица.

Колкото до персоналните, индустриалните, търговските и финансовите ограничения, наложени от САЩ и техните васали срещу Москва – броят им към 15.08.2024 год. е 16930. Създадените затруднения действат. Но засега Северната империя успява да им противостои и се развива. Чуждестранните делегации, които тя често посреща, доказват, че не е изолирана.

Западът е добре организиран и мотивиран, ала много държави от Азия, Африка и Южна Америка търсят начини да избегнат неговия диктат. И нищо, че Кремъл не предлага на бунтарите нова идеология – стига и това, че той им подава ръка за взаимноизгодно сътрудничество. За да се живее нормално не е нужна революция, трябва само се спазват простичките правила за мирно съвместно съществуване.

Членовете на БРИКС, произвеждат около една трета от световния брутен вътрешен продукт. На тяхната територия живее 45% от населението на Земята. Това е голяма сила. Подкрепяйки Русия, организацията изпраща важен сигнал за всички – правилната кауза няма да бъде изолирана и задушена тихомълком. Очертават се контурите на новите зони на влияния. Там ще бъдат гарантирани справедливостта, уважението към отделните страни и човеколюбието – в противовес на западния неоколониализъм. А колко бързо ще бъде осъществен замисълът зависи най-вече от Кремъл и от неговите действия в Донбас...


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бухаха

    29 41 Отговор
    Тия горкия е много предозиран

    Ее другар в БРИКСа няма за крадене как ще стават нещата занапред?
  • 2 Слава на Великият Путин

    57 50 Отговор
    Лидерът на Свободният свят!
  • 3 ТаУмВзе

    57 25 Отговор
    И Донбас ще е Русия и тва е, кви толко па действия за Донбас, щото не виждам как некой ще спре Русия де. Натам падането на краварската империя си е процес във ход, които е неумолим и ще породи само още Войни и смърт, по стара традиция на падналите империи.

    Коментиран от #55

  • 4 вейка ендженер

    10 9 Отговор
    гейюпалитик
  • 5 Трол

    22 35 Отговор
    Накрая всичкото НАТО ще стане БРИКС.
  • 6 Този нещастник!

    20 37 Отговор
    Как е възможно национален сайт да бъде стен вестник на подобни kpeTeHu!?
  • 7 Последния Софиянец

    45 43 Отговор
    Бъдещето на България е в БРИКС.

    Коментиран от #9, #30, #63

  • 8 Да се учат да работят казаха

    24 8 Отговор
    Другари туй момче ще ви направи да бачкате за господаря Си..и няма да има за крадене представяте ли си какво светло бъдеще ви се очертава другари
  • 9 Отново не познахте

    20 13 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ти нямаш бъдеще бе..такива като тебе няма да получат и купичка ориз да дращят в Интернета
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 От Турция

    48 19 Отговор
    Хиляди ротестиращи в Турция излизат на улиците и скандират „Янки, вървете си у дома“

    САЩ разполага с редица стратегически разположени военни бази в турския регион.

    Това се случва в същия ден, в който Турция официално кандидатства за членство в БРИКС

    Коментиран от #12

  • 12 Казуар

    26 12 Отговор

    До коментар #11 от "От Турция":

    И какво ще стане ако ЕС, САЩ наложат мита на турските стоки.

    Коментиран от #39

  • 13 ха ха

    19 28 Отговор
    Този проруски пропагандатор ще ни разясни ли кой ще даде заеми на Русия да воюва, когато свършат парите? ;)
    Напоследък се чува, че вторичните санкции засягат Турция и Китай. САЩ и съюзниците удрят финансирането на Путин от страни, които поддържат сенчести канали за финансиране. Успоредно с това ударите се насочват и към корабите на сенчестия флот обслужващ Русия.
    Това е обяснението за раздора в лагера на Доган. Много вероятно е и при Корнелия да е същото.
    Еврото и еврозоната постепенно остават на заден план. След изборите може да осъмнем с 5 лева за евро... в добрия случаи ;)

    Коментиран от #41, #46

  • 14 Госあ

    5 20 Отговор
    всяка алтернатива и ново начало трябва да има идеологически замисъл. Не може един олигархичен модел да бъде заменян с друг и да се твърди,че е е алтернатива. Китай трябва да покаже на света консервативният йерархичният комунистически модел с планова икономика движена от ИИ и социален рейтинг на света чрез БРИКС. А Русия да слуша.

    Коментиран от #17, #23

  • 15 светлина в тунела

    21 31 Отговор
    Бъдещето е на ИЗТОК!
  • 16 Госあ

    4 10 Отговор
    и още нещо, ганЮ от фатки що ме кара да инсталирам ВПНи и да го псувам ? А? но и това не си заслужава. толкова е жалък
  • 17 гоше

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Гоше, изобщо не си в час.

    Коментиран от #19

  • 18 !!!?

    26 7 Отговор
    Къде е Копейкин на снимката...на новия световен „Интернаионал”, наречен БРИКС, който щял да бори Глобализацията !!!

    Коментиран от #40

  • 19 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "гоше":

    саше, много си умен
  • 20 Аз....

    20 3 Отговор
    БРИКС = СИВ

    Коментиран от #21

  • 21 !!!?

    24 11 Отговор

    До коментар #20 от "Аз....":

    БРИКС е китайска мрежа за дребна риба - Балък !

    Коментиран от #24

  • 22 дон Вито

    2 1 Отговор
    В заглавието има грешка: не И а Е трябва да е.
  • 23 Госあ

    9 20 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    китайският модел е много добър и работи. Да постигнеш разлика на крайно бедните от 18х при 1,3 млрд население сравнение сащ със 400млн говори достатъчно. Освен това страните от БРИКС имат нагласата за такъв модел. Не ми харесва, че в момента се залага повече на пазара, отколкото на регулацията и при комунизма като цяло простолюдието си позволява доста...но с въвеждане на планова икономика и социален рейтинг, тези неща ще бъдат оправени. За тази цел, Китай наистина трябва да бъде икономически мощен и подкрепен от останалите.

    Коментиран от #26, #27, #65

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ФЕД

    4 6 Отговор
    И ние обичаме сбирките на иБРИКС. Определено ще им отидем на гости.
  • 26 !!!?

    21 10 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Китайският модел без западните технологии щеше да си ходи по дочени гащи и рубашки до ден днешен..., ако преди четири дсетилетия Щатите не дадоха възможност на Китай да ги ползва !!!?

    Коментиран от #28

  • 27 Планова икономика ли?

    19 7 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Комунистически китайски модел на икономиката, който работел добре, и ти това го имаш и като модел на бъдещето ли?, подозирам че не си много добре с главата?

    Коментиран от #31

  • 28 Госあ

    4 15 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    щатите ги нема у целата схема. Китай е зависим за царевицата от тях. Нидерландия и Япония са друг въпрос. А ако Китай на японците е дал предостатъчно, на холандците - също ;)
  • 29 Брикс

    8 9 Отговор
    Китайският министър президент Ли Цян заяви на срещата на клаусшвабския световен икономически форум(наречен още летният Давос) в Далян/Китай в края на юни тази година, че "бъдещето е в изкуственият интелект, зелената енергия и биомедицината". Толкоз за брикс и бъдещето. Такова бъдеще искат да ни натресат и краварите и ес-есовците..

    Коментиран от #32

  • 30 Фактите

    20 12 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Точно това ни трябва да знаеш.България да отиде в БРИКС и да се върне 200 години назад наред в съюз с държави които са все още с пердета на прозорците вместо стъкла.Вие русофилските национални предатели отново сте от грешната страна и се чудите как да закопаете България само и само да угодите на руския враг и ваш господар.

    Коментиран от #53

  • 31 Госあ

    3 15 Отговор

    До коментар #27 от "Планова икономика ли?":

    В Китай е по-айляк от много държави като например сащ и Япония. С Япония мога да срявнявам от първо лице, за сащ съм чувал от много хора за бача. японците не го понасят. бачкане, бачкане, ама време и за чай трябва да има. В същото време, простолюдието действително си позволява повече като сравниш с Япония :))) това не ме кефи. Но при комунизма както писах, това го има. не че у демокрацията го няма, но там като немаш кинти си никой и чао, а богатото простолюдие е 20-30%. Франция е изключение, но тя също е повече соц страна, отколкото капиталистическа.
  • 32 Госあ

    7 14 Отговор

    До коментар #29 от "Брикс":

    разбира се, че това е бъдещето. За зелена енергия приемам атомната и водородната, обаче. Са, в някои случаи деиствително мое да се бодне по некой ветропоказател или солар като в степите или пустините, които да захранват некое малко градче/селце там. Но това е съвсем различно от истеричната простотия на брюкселските зелки.
  • 33 Развийш ли

    21 14 Отговор
    Който се е хванал с Русия хубаво не е видял Всички ще пострадат Някой си въобразиха че могат с магарето оная си работа да мерят

    Коментиран от #34

  • 34 траволта

    13 9 Отговор

    До коментар #33 от "Развийш ли":

    Ясно ЕС не прави нищо срещу корупцията в БГ. Май ще предпочетем да дойде Путин да проведе нов Народен съд и затвори 73 министъра и зам. министъра (както в Румъния ), да ни отърве от сегашните олигарси па макар да дойдаt (поне не веднага) други.

    Коментиран от #37

  • 35 Магелан

    16 6 Отговор
    Шок и ужас.Да Живее Новия Коминтерн на 21век по познатия Болшевишко Руски модел..
  • 36 Госあ

    11 17 Отговор
    Изобщо, световната икономика трябва да бъде движена от сътрудничество и правилно разпределение, а не от конкуренция. Примери са комунистически Китай и СССР, фашистка Германия и Япония. демокрацията по свое рода либерален капитализъм е неустойчив модел основан на кражби и измами. холивуд си е холивуд, на който му харесва да си гледа бозите, но не да ги пробутва за истини.

    Коментиран от #48

  • 37 Госあ

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "траволта":

    бацето е един малък путин на малка България. едно към едно в различни мащаби
  • 38 Фори

    10 5 Отговор
    Ако си съсед на Русия няма да мислиш така. . Ако си в латинска Америка може и да имаш взаимноизгодно сътрудничество . Ако си съсед риска да те нападне е огромен.
  • 39 Инна

    12 7 Отговор

    До коментар #12 от "Казуар":

    Какво ще стане с НАТО, ако Турция го напусне?
    Сайтът Global Firepower публикува класация на световните армии 2024 г., според която турските въоръжени сили влизат в ТОП 10 на най-силните. Турция, която миналата година заемаше 11-о място в списъка, се изкачи с три позиции до 8-мо място в класацията.

    Коментиран от #42

  • 40 реру

    17 4 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    "Къде е Копейкин на снимката...на новия световен „Интернаионал"..."


    Целият отбор е на линия...

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Казуар

    11 6 Отговор

    До коментар #39 от "Инна":

    НАТО не вярва на Турция, оформя се линията Гърция, България, Румъния. Турция няма да участва в защита на ЕС ако се наложи.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Kaлпазанин

    6 6 Отговор
    Чудо ,кой и как пусна такава статия

    Коментиран от #47

  • 46 Ники

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Какви санкции? Най-големия дял на природен газ в Европа е за Русия , втори са САЩ. Ти чуваш ли се какви ги бращолевиш?
  • 47 Ветеран от Протеста

    15 8 Отговор

    До коментар #45 от "Kaлпазанин":

    Как кой бе - учениците на Гарелов ,агентите на КГБ....Тва правят !! За тва им плащат....Да пускат подобни статии...Да мътят главите на хората....Да създават Недоверие ...Да пробуждат омраза...Да се убиват брат с брата...Агентите на руската КГБ!!!!
  • 48 Европеец

    17 10 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Световната икономика движена от Сътрудничество и Братска взаимопомощ наречена Комунизъм фалира преди 30 години....Нещо не си в час..!!!!

    Коментиран от #49

  • 49 Госあ

    11 24 Отговор

    До коментар #48 от "Европеец":

    комунистически СССР беше двигател на прогреса, така като днес е комунистически Китай, моето момче. И краварчетата чакат на Прогрес, да ги свали от МКС :))) Комунизма никога не си е отивал и никога не е фалирал. А чист капитализъм има само у краварника и донякъде у Англия, дето умират пред болницата. Цяла Северна Европа е социалистическа, Франция, Германия, Испания...

    Коментиран от #56

  • 50 Васил

    19 5 Отговор
    Лидери на кочини машала!

    Коментиран от #61

  • 51 Ний ша Ва упрайм

    7 16 Отговор
    явно долара отива в коша с боклук! Отива си империализъма и колониализъма
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Някой

    9 15 Отговор

    До коментар #30 от "Фактите":

    Че в БРИКС са най-силните икономики по паритет на покупателната стойност. Ти си мислиш, че запада с надуто номинално БВП и заринато в дълг е наистина богато? Бразилия, Индия и Китай са по-силни икономики от всяка държава различна от САЩ. Европа и Япония е залязващ гигант с малка територия, застаряващо население, пълно с мигранти и дълг, който не може да върне. БРИКС има много повече бъдеще от ЕС, особено начело с Урсула Хитлер.

    Коментиран от #57, #59

  • 54 мдаааа

    11 5 Отговор
    С БРИКС --- Няма Бъдеще ... ☹️
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    В Китай властва див капитализъм пубер :)) Китай остави формата на комунизъм през 1971г защото разбра,че там бъдеще няма.Ако Китай беше комунистически то той сега щеше да прилича на Намибия.Още повече комунизмът е един провален режим който не може да съществува в свят на демокрация :))
  • 57 небитието руско

    11 4 Отговор

    До коментар #53 от "Някой":

    Някакви измислени показатели ни даваш за брикс държавиците които освен мизерия друго не символизират

    Коментиран от #62

  • 58 Затуй вият

    4 8 Отговор
    Освен населението в БРИКС е територията и природните ресурси. Затуй хиените вият на умряло.
  • 59 реру

    16 0 Отговор

    До коментар #53 от "Някой":

    "Че в БРИКС са най-силните икономики по паритет на покупателната стойност..."


    Може... но има и други статистики...

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 СВИЛЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Васил":

    ТО ЗАТУЙ НАШИЯ СВИНАРНИК ЦИГАНСКИ ИЗСКАТ ДА ВЛИЗАТ ТАМ
  • 62 ОВЧО

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "небитието руско":

    ГАНЬО ИЗСКА ДА СА НАБУТА У ГОЙНАТА
  • 63 Стига бе

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    тъкмо ни приеха в НАТО и ЕС, а пък ти сега БРИКС. То верно само за там не сме кандидатствали. На времето СССР не ни щяха за 16-та република. Не виждаш ли, че в БРИКС отиват дъжави, които си имат активи: Русия - нефт, газ и суровини, Иран - нефт и газ, Сауитска Арабия тоже, Китай и икономика и технологии и население , демек работна ръка, Бразилия също има население бол.България що ще чини там с голия г... Тук няма нито нефт , нито газ, има дребно кличество злато и мед, които ги узурпираха канадците, население няма, икономика няма, технологии няма. Ние сме само за ЕС да дава помощи на застаряващото население, корумпираните политици да теглят борчове, ЕЦБ да печтат количествени улеснения после и так, докато се затрием и ни зароби някой, който да управлява с голямата тояга. Тук нищо друго не става.
  • 64 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    "...справедливостта, уважението към отделните страни и човеколюбието – в противовес на западния неоколониализъм" - Хаха, Русия и справедливост, уважение към другите страни у човеколюбие. С нейните бомбардировки и убийства на мирни хора в една необявена война срещу суверенна държава. Пълен оксиморон!!!

    ". А колко бързо ще бъде осъществен замисълът зависи най-вече от Кремъл и от неговите действия в Донбас..." - Ето тук си проличава истината същност на Рашистан - всичко е до заграбването на чужда територия.
  • 65 За протокола

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    1. Командно-Плановата икономика (защото тя е такава във всички авторитарни държави) досега не е успяла никъде. Тя доведе до срива на най-голямата и най-богата на ресурси държава, СССР, тя доведе най-богатата на петрол държава Венецуела до купони и режим на тока. Отворете си очите най-накрая! Икономиката се движи от собствени, пазарни механизми, а не от директиви на самозабравили се политици.
    2. Китай се разви бързо заради огромните инвестиции, които запада направи там. Освен това Запада предлага и пазар. Безумие е да се смята, че Китай ще тръгне да унищожава Запада, който му осигурява пазар на продукцията. Страните в БРИКС не са толкова платежоспособни за да поемат китайското производство и да осигурят мощта необходима за победа над Запада. Нито Китай, нито Индия, които като население са мнозинството там. Да не говорим, че Китай вече е в сериозни проблеми и мисли главно за себе си, а не как да тегли други, а Индия все още има дълъг път пред себе си, докато стане една от водещите сили, а в този път се нуждае и от инвестиции и от технологии и от платежоспособни пазари.