27 Септември, 2024 10:00 1 408 59

Илиян Василев: Знам със сигурност едно - в Москва са доволни. България разделена, блокирана, неспособна да намери изход

  • москва-
  • доволни-
  • българия-
  • разделена-
  • блокирана

Моделът Борисов-Пеевски катастрофира най-вече в енергетиката, която винаги е било зона на специални интереси на ГЕРБ и ДПС, с присъединяване към "европейското" на ППДБ през последните години

Илиян Василев: Знам със сигурност едно - в Москва са доволни. България разделена, блокирана, неспособна да намери изход - 1
Снимка: Нова телевизия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срамните сцени в Парламента напомнят колко слаби са корените на демокрацията у нас и колко фалшиво е единството, което се демонстрираше вчера при декларацията по Северна Македония. Големият проблем за мен обаче е, че тези климатични политики никога не са били предмет на сериозно обсъждане и дебат, с алтернативи, реални стъпки и управление на рискове, позиции, които трябва да се отстояват в Брюксел и т.н. Те бяха сведени до стръв за бизнес и управленци да усвояват едни средства от горе, от Брюксел. А климатичните политики имат много аспекти, не всички безспорни като посока и въздействие. Моделът Борисов-Пеевски катастрофира най-вече в енергетиката, която винаги е било зона на специални интереси на ГЕРБ и ДПС, с присъединяване към "европейското" на ППДБ през последните години. Сега имат голям проблем, тъй като от Европа трябваше да дойдат средствата за свързаност и за нови мощности за съхранение. Бяха подготвени търгове и мнозина бяха готови да инсталират съществени мощности. Това сега няма как да стане.
А можеше да се направи много.
Нито парите от Европа идват, нито пък вземаме мерки, за да направим прехода смислен и плавен, като управляваме излизането на въглищните си мощности, но съхраним част от тях като стратегически резерв за тези времена на свръхвисоки геополитически рискове - те все пак са единствения местен устойчив ресурс.
В момента ситуацията на електроенергийния пазар в Източна Европа - особено в ЮИЕ е критична, не само поради ниска, като капацитет, свързаност, но и поради нуждите на Украйна, която трябва да внася електричество за да оцелее - над 9 Гигавата мощности бяха разрушени от руски атаки - това което наричам енергомор. ВЕИ-тата не могат да гарантират непрекъсната енергия, за това търсенето на електроенергия от атомни централи и ТЕЦ расте. Но ние позволихме да затворят ТЕЦ Марица Изток 3 - и поръчките за добив на въглища Мини Марица рязко спаднаха. Сега ни напред, ни назад. В момента, в който въглищните централи започнат да генерират някаква печалба, веднага им я вземат, и така убиват възможността на самия сектор да остане конкурентен и да допринесе за плавността на прехода. В същото време без европейски средства няма как да балансирате ВЕИ, през съхранение, няма как изградите допълнителна свързаност и преносни мощности.
А можеше преходът да бъде смислен и плавен - като въглищните централи имат шанс да останат конкурентни, толкова дълго, колкото е нужно за балансиране на системата. Без да им се изземват печалбите, в редките мигове, когато ги имат и да се остави пазарът да решава темпото и радикалността на прехода.
Електроенергетиката ни върви с бясна скорост към удар в стената, което ще ни коства много повече от всички евросредства, на които се надяваме. Ни старото запазено, ни новото дошло. Нямаме и газови мощности, каквито имат в Турция и Гърция. Нямаме и собствен добив на нефт и газ. Строим соларни мощности, които далеч надвишават капацитета да ги интегрираме и балансираме в енергийната ни система. И те вече започнаха да се оплакват, че строили за да изпълняват заветите на климатичните политики, но нещо с приходите са закъсали, особено тези без дългосрочни договори.
На фона на този неизмерим недостиг на средства, ние ще строим нова АЕЦ за десетки милиарди. Тук вече сме за диагноза - всяко лоби дърпа към себе си - въглищари, ядрени, ВЕИ и от България нищо не остана.
Всъщност блокирането на Парламента от новите лудисти в българската политика снощи пряко отразява дефицитите на българския избирателен процес, при който ни управляват не най-достойните, а най-кресливите. Само помислете председателят на комисията по култура ?! блокира трибуната и депутати късат микрофони, кабели?!?!
Цялата драма дойде от късното "идване на ума" на ГЕРБ и ДПС -две години чакаха - сега изведнъж Малинов прави компания, и стоплиха, че без закони няма средства.

Знам със сигурност само едно - в Москва са доволни. България разделена, блокирана, неспособна да намери изход.

Коментарът на автора е публикуван на неговата Фейсбук страница.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    53 12 Отговор
    Хайде не бъди жал.кар !!! Катастрофира моделът Борисов - Кирчо/Кокорчо !!!

    Коментиран от #59

  • 3 Сталин

    65 12 Отговор
    Значи пак Путин е виновен че нашите Тикви Прасета и ПростоКирчовци крадат кюлчета и пачки,Илиан Василев - болен евроатлантически мозък
  • 4 бен Ходжа

    50 13 Отговор
    Агент Сашо, последна грижа на руснаците е България.

    Коментиран от #10, #11

  • 5 Ами българите

    28 13 Отговор
    Не сме разделени...мнозинството от 70% не иска евроатлантици или путинисти и заради това не гласуваме. Просто няма партия защитаваща каквото иска мнозинството избиратели

    Коментиран от #22

  • 6 Последния Софиянец

    48 13 Отговор
    Не са срамни сцените в парламента а належащи.По тъмни доби атлантиците продават България за жълти стотинки.
  • 7 Васко Делчев

    43 10 Отговор
    Боже, какви умствено неразвити хора дават мнение.......
  • 8 Путинофил

    16 4 Отговор
    Разбира се, доволен съм в момента от урагана в сашт
  • 9 Илиян илиянеее

    30 10 Отговор
    Да те... Кой те фане
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 честен ционист

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "бен Ходжа":

    Винаги е била топ приоритет.

    Коментиран от #26

  • 12 куфарчета с пари раздадаха

    7 2 Отговор
    за да севрътне бизнеса . 3 буквените развъртяха и българи и чужденци . партии нови 23 се направиха . задоволството е пълно . кавги на всеки час . Алексей даваше бивши командосчета на украйна . за наемни . незаконно . с баретата и ториното и други работи са имали сигурно . в българия олигарх седи на почетно място в партиен проект . една партия без олигарх е като кола без фарове . божанеца е бил кърлеж . в бизнесите с отнемане на бизнес , имоти и злато .
  • 13 Хиляди руски ютюбъри в България

    7 11 Отговор
    Денонощно призовават само едно и също: " Идвайте в България"!
    Някаква особена хибридна война!

    Коментиран от #15, #16

  • 14 1950

    9 32 Отговор
    ЗА ТЕЗИ О Т Р Е П К И - ИТН ВЪЗРАЖДАНЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА !!!!!!№18ПОБЕДА НАД 80 ДЕПУТАТИ!!!!!

    Коментиран от #17

  • 15 честен ционист

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хиляди руски ютюбъри в България":

    Или руснаци, или камилари, изборът е ваш.

    Коментиран от #18

  • 16 Държавата е безсилна!

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "Хиляди руски ютюбъри в България":

    Трябва да се въведе Закон реципрочен на руският за чуждестранните иноагенти!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сириец

    4 14 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Време изгони руски окупант от Сириа щот много сириец вече доде у Бугариа, 65 000
  • 19 Хаха

    21 9 Отговор
    Абе не му е лесно на дедо ви Илиян! И той недоволен - не може вече да жули чер хайвер с водка и хубави рускини покрай него, докато е бил посланик в Москва, а сега не може да стъпи там... Ех, времена, ех младост...
  • 20 ТаУмВзе

    16 9 Отговор
    Соросоидчето усети ли се, бивша Европа го отнесе от Санкциите. Щото ние сме си Приключи Вчера и тва е! Друго няма, няма и да има. А тия Милиарди Гепени няма да има Живи да ги изплатят. Иначе Зелената Политика си е Ясна и Явна! Хахахах
  • 21 Една рускиня призова руснаците

    8 9 Отговор
    да идват на работа в " Арсенал" казанлък, защото там вече работели 70 руснака!

    Коментиран от #23

  • 22 дедо..

    20 9 Отговор

    До коментар #5 от "Ами българите":

    Козяците искат да подарят аец белене заедно с площадката на зеления,само тя струва над три млрд.лв,целото обурудване бг-народа го е купил от росатомь,а сега тиквениците,кокорчовците и бг-дебельосманець,викат че влашката черна вода е по далеч до вранча отколкото белене-да ама не,толкова ли сме богати та да ревеме за уестинхаоось,където нямат ни една аец- та да напраат първата си в бг-то.
  • 23 Питай НАТО

    9 12 Отговор

    До коментар #21 от "Една рускиня призова руснаците":

    кой " полезен" идиот от Брюксел взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО?
  • 24 Ами да

    17 0 Отговор
    Политиците некадърни и крадливи! Едни и същи несменяеми от години! А народът спи! И това са резултатите! Ще става още по зле!
  • 25 българка

    9 13 Отговор
    "Възраждане" - слугите на Русия и ИТН - слугите на баш слугата на Русия - заедно са призвани да затрият демокрацията в България, за да се установи едноличната власт на баш слугата на Русия! Това ли иска българският народ - мракобесие и "руский мир", Северна Корея, Иран. Ами който си мисли, че е много хубаво в Русия, защо не отиди да види как е там - вече сте поканени лично от другаря Путин!

    Коментиран от #30, #40

  • 26 провинциалист

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Щото България била топприоритет, затова ли преди 35г. на биха шута барабар с целия източен блок? Или сме необятен пазар? Или ги снабдяваме с ресурси?

    Коментиран от #42

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ний ша Ва упрайм

    6 0 Отговор
    ндааа 240 тюфлека- орел рак и щука мила картинка родна!
  • 29 Мда

    13 5 Отговор
    Още един крадлив и незнаен експерт изпълзя!
    И все Москва и се пита защо един от тези нещастници не се заинтересува от България, от това че всичко се унищожи за последните 30 години , защо водата ни отива в Изрел, златото в Канада и в банковите сметни на двама трима управляващи, защо в болницата по клинични пътеки ти взимат повече за консумативи от Германия например, защо децата са неграмотни, защо нямаме пътища, и сигурно за това пак Русия е виновна!
    СМЕШНИ КРАДЦИ, но малко ви остана
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Буден

    4 0 Отговор
    Нема да краднат...???
  • 32 Иван Грозни

    6 3 Отговор
    Кой ще докаже, че в БГ-то има демокрация?
  • 33 Тц тц тц

    7 3 Отговор
    Какво общо има Русия с това,че ако закрият енергетиката може да плащаме 4 пъти по-скъп ток ако въобще има ток де...Нещо не ви схващам логиката.Тея в парламента вчера са се пробвали да гушнат милиардите от ЕС и да бегат към Дубай само че от ИНТ и Възраждане ги спряха.От ЕС и САЩ не могат да разберат,че тези пари от помощите отиват в частни джобове,а за народа нищо няма.
  • 34 Трифон

    4 4 Отговор
    Абе какви анализатори и коментатори чакате от пропаднала територия с още по пропаднала наркоманиоГендарска столица?
  • 35 Така ще е

    7 5 Отговор
    Все Москва ви е виновна......
    Нямаше да стигнем до тук ако Тиквата всеки пък като вземе властта не ни оправяше с 200.
    Българите се събудиха, трудно вече можеш ги излъга......
  • 36 дфсед

    6 4 Отговор
    Иля, в цирей ю как е работата, те доволни ли са? За Москва ни каза, ами чорбаджиите ти те доволни ли са? Мръсен шпионин на Посослството, не стана работата да откраднете 2 милиарда лева, а? Няма да ти дадат зоб? Сега можеш да съскаш колкото си искаш, змиьо.
  • 37 !!!?

    5 5 Отговор
    Постсъветските партии и Мистър Кеш с неговата кохорта бойкотират всяка възможност Бългория да се еманцшпира е Кремъл и идгради енергийната си недависимост !
    Румъния и Турция черпят газ от черноморският си шелф, а България дори не проучва за залежи на газ.
    Освен това се демонизират ВЕИ базирани в Черно море, а и на сушата.
    Бойкотира се и изграждането на мощности за съхранение.
    Продължава и бойкотирането за топлоизолация на жилищните сгради.
    Същевременно продължава разхищението на енергия в съветски допотопни производства.
    Продължава да се реанимира кюмюреното производство, което няма никакви шансове в близките 10 години да оцелее !
    !!!?

    Коментиран от #39

  • 38 Мухаа ха!

    6 2 Отговор
    Бяха подготвени" търгове" за Съхранение (?) на мощности.Ето къде е заровено кучето.Дреме им за растеж на икономиката, БВП и социалния статус на обикновените хора.Получават милиони и отдавна са ги разпределили - за съхранение на мощности и други врътки в Енергетиката,и съвсем логично,с чужди инвеститори.Тук копат милиарди,който изтичат навън.Онзи - делянчо,едва не се разплака,като усети,че му съсипаха подготвената далавера.

    Коментиран от #50

  • 39 дцфре

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    В Русия дори не знаят че си жив бре!? Докога ще се оставяте една шепа лъжци и шарлатани на посолството да ви манипулират и лъжат? В Москва дори не знаят че дишаш. Крадците дето не можаха да откраднат 2 милиарда те вият като койоти. ГЕРБ+ ПП иДБ+ ДПС на Шишко и ятаците им те не можаха да откраднат 2 милиарда и сега реват по всички медии. Пак Путин им виновен, а той дори идея няма.
  • 40 Мда

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "българка":

    Стрино факти много ви брани. Спри си телевизора и чети, ако можеш
  • 41 Престъпното говорене на Илиан

    4 2 Отговор
    Василев не може да скрие истината! Колкото и да повтаря изтърканата мантра, 4е лошите в енергетиката били ГЕРБ и ДПС, когато Премиер беше Борисов, при това не с ДПС , а с Патриотите, НЯМАШЕ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ В ЕНЕРГЕТИКАТА, А ЦЕНИТЕ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА И ПРИРОДНИЯТ ГАЗ БЯХА МЕЖДУ 5 И 10 ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ. Когато РадеФ в съюз с "Посолството" вкара "4умата" на БГ полити4еското пространство Кир4о Простото и Асен4о Ококореното и тя се съедини с "холерата" ДБ на Лъжлив Ристю и Джуджето Танаско с партизанско име "Йода" вси4ко се срина тотално. Намериха се пове4е от половин милион тъпоъгълни избиратели, които много държат да разрушът къщата в която живеем, без да знаят, как се строи нова и с гласовете си изтласкаха ПП-ДБ в управлението на държавата. От тогава няма спокойствие за никого, няма прогнозируемост, пълен хаос навсякъде, свръх висока инфлация, огромни кредити за запушването на дупките в бюджета, а пък в енергетиката е най-големият ужас, като на практика политиката на тая сган е непрекъснатият натиск за закриване на ТЕЦовете в "Марица".
  • 42 Клоун

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "провинциалист":

    Щото не им е приоритет затова ли имат токова голям персонал в посолството. Щото не им е приоритет затова ли наливат пари в разни партии като БСП, израждане, русофилите за разграждане на отечеството. Щото не им е приоритет затова ли дават пари на разни анализатори в кавички които обикалят в едни такива симпатични онлайн студиа и ръсят кремълски опорки. Сигурно щото не им е приоритет затова го правят това. И още нещо - Източния блок се разпадна защото цялата система фалира, не защото СССР ни бил шута. Ако имаше мозък в главата щеше да си зададеш въпроса що през 1956 и 1968 вкараха танкове в Унгария и Чехословакия, след като могат и без източна Европа? Амат от безм@зъчни. България винаги е била приоритет, винаги!

    Коментиран от #45, #47

  • 43 Ето Кое Работи срещу Така Наречените Евр

    0 1 Отговор
    Ето Кое Работи срещу Така Наречените "Евро - Атлантически Ценности" ! - Алчността на всеки един от Претендентите за Управлението на страната! Беззаконието което Вилнее тук! Също! Като част от Овладяването на Държавата!
  • 44 Бай той Толстой

    7 1 Отговор
    Тоя алкохолик беше дипломат в Москва.😁.Вервайте му на глупостите.Путин ни виновен,че си избрахте тия кухите лейки.
  • 45 Бай той Толстой

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Клоун":

    Нещо не се чуваше,като гледам.Ако ти си приоритет за Путин,ние не сме😁.Успокой се и си гледай клоунадата.
  • 46 Сандо

    4 1 Отговор
    Снощи Москва е забравила за войната в окраината,за ООН и решаването на задачите си там,за икономиката си,за международната си дейност,за БРИКС,за Китай и партньорите си,за гадостите на враговете си и за още куп знайни и незнайни не ща ... и са се вторачили в циркаджийските номера в нашия парламент?Тези смешни представления са по-подходящи да забавляват стареца Байдън,отколкото да губят времето на Повелителя Путин.А тоя пишещ и станал ни вече досаден тъпанар по-добре да вземе да смята колко огромни загуби инкасирахме от отказа от 3-те енергийни проекти,закрити за да угодим и да се подмажем на новия ни Господар.
  • 47 Па съм я бе

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Клоун":

    Глупости,моето момиче.Никой не се интересува от нас,освен като буфер.Но може и като празно пространство,ако много лаете😁
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Като насила ни налагат ценности

    2 1 Отговор
    Тъй стаеа йато искат да ни праеят русофоби, джендъри, че и класово разделени, с богати и бедни и н., иначе сме си зс Евеопа, но и за Русия и въобще православнив свят
  • 50 ето то4но вие сте престъпниците

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мухаа ха!":

    които дадоха сила на Кир4о и Кокор4о, които заедно Пеканов вписаха в Плана за Развитие Батериите за 1 милиард, които трябваше да заработят на мястото на комплекс ТЕЦ Марица, които по същият план трябваше да е закрит още миналата година, а ти ми говориш за "Делян4о"! Ти си от същата крадлива "Зелена" сган и от Пей-Пей-Дерибей, които разрушиха вси4ко, без да построят барем един дървен навес с турски керемиди! Ина4е брибраха няколко милиарда с фирмите си и си натъпкаха до пръсване офщорните сметки.
  • 51 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    0 1 Отговор
    Русия първо!!!!! на България предложи и АКЦИИ да направи и първия газопровод през Черно море-"Син поток" , а после и " Южан Поток".България предпочтете американските Ф16. Ами - " Се ла ви"( перевод" селяни" мислят само за задника Си)

    Коментиран от #53, #56

  • 52 Илиан изпуши напълно

    4 1 Отговор
    4етири години хвали ПП-ДБ, докараха ги на власт и те съсипаха вси4ко! А сега е недоволен! Аман от тюфлеци, като него!
  • 53 оти 4е пукне

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има":

    затова нема да има 4 -ти

    Коментиран от #55

  • 54 Истини

    1 0 Отговор
    Най много се краде от приватизирани фирми, без значение на цвят и днес в града е БКАБанка с Цветелина и там работят не българи ,Свиквайте. И Бог прибра комуниста преминал в ада Георги Жилов и любовницата му Юлия Гочева по на 60 години. Има Бог. А и Юлияна Марева,от сивата река,София,какъв го дири набор 1963, при бай Хасан ,хаха и днес е хотел от Хасан и бойковата баба,красота,но там работеха хора,а не глигани. Злата Митева сиджимова,мъжа й Митака умря,има Бог туриха ви го оставихте българите гладни ,а герб посегна на децата им,но Бог няма да ви забрави,с чужда пита лесно помен се прави,мили злобни и крадливи българи и днес от 1500 работят 200 работници и служители без подобрение на сградата край ОЦК,а е вече в ръцете на Франция фирмата зеолит перлите и на грък и там имаше далавери с Марева и главната счетоводителка за но така е,крадат си тяхните хора ,а и мъже им са в МВР и ДАНС

    Коментиран от #58

  • 55 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "оти 4е пукне":

    Не ,оти Си про3д, като гъбено семе. Неам време да уча такова, с нивото на перваза в селски кенеф
  • 56 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има":

    АЕЦ, а не акции
  • 57 Значи за това

    1 0 Отговор
    Че нашите политици са некадърни, е виновна Москва? Гениална простотия, даже Тиквата не може да измисли такава!
  • 58 Бритчет,

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Истини":

    Какво пушиш? Искам от същото,явно е много яко!
  • 59 Добре де

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Борисов, Пеевски и Киро са отявлении русофоби. Имаха сглобка, гласуват заедно в парламента. Изглеждат неразделни и управляват парите на държавата смело.
    Така всичко е наред в България.
    Напред другари към Бай Дончовите хъмбари.!