29 Септември, 2024 19:00 935 19

Проф. д.н. Нина Дюлгерова: Повторението не е майка на знанието

  • нина дюлгерова-
  • повторение-
  • знание-
  • александър невски

За пореден път се създава повод за безсмислена конфронтация в поредните предсрочни парламентарни избори. След като не успяха да сменят името на катедралата „св. Александър Невски“, сега се опитват да променят едноименното название на площада на "св. Иван Рилски".

Проф. д.н. Нина Дюлгерова: Повторението не е майка на знанието  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живеем в свят, в който всяко ново нещо е недобре забравено старо. Това ясно се наблюдава в последователно прокарваната политика на евроатлантическия слугинаж в Софийската общинска управа. За пореден път се създава повод за безсмислена конфронтация в поредните предсрочни парламентарни избори. След като не успяха да сменят името на катедралата „св. Александър Невски“, сега се опитват да променят едноименното название на площада на "св. Иван Рилски". Явно инициаторите залагат на две неща. Първо противопоставяне на двама светци и тяхното обезличаване в историческата памет и второ, създаване на опасен сегмент от предизборната кампания, ориентирана към компрометиране и изпразване от съдържание на свети имена от православната история. Професионалистите в тази тема вече написаха своята обоснована позиция по въпроса.
Все пак трябва да се зададе въпросът - защо сега? Ясно е, че се поставя отново на изпитание българското търпение. Спазва се принципът „на война (на избори) като на война“ т.е. всичко е позволено. Прави се опит да се повтори историята с разрушаването на паметника на Съветската армия. Нека инициаторите на тази акция да обяснят публично какво налага точно днес и сега тази промяна. Вероятно се смята, че в суматохата около изборите това ще мине безнаказано и ще увеличи финансовите сметки на поредния безродник, следващ послушно заповедите на Посолството. Явно обслужващият слугинаж не следи добре глобалните процеси, или живее с погрешната илюзия, че ще бъде защитен от сегашните си господари след идването на новите.
Историята е доказала, че англосаксонците обещават, използват и захвърлят, но не защитават. Надеждата, че внуците на комунистическите династии след поредната промяна на господаря ще оцелеят е минимална. Това означава, че резките движения, свързани с преименувания на площади и паметници вече е опасна за евроатлантическите послушници. Гаранцията за безоблачно и сигурно, осигурено финансово и политическо бъдеще все повече намалява.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 12 Отговор
    Вчера водих децата в Руския културен център .Имаше ден на отворените врати и програма за децата с Маша и мечока.А отпред застанал Гошо от БОЕЦ с украинско знаме и нещо крещи.Побъркал се е!

    Коментиран от #13, #17

  • 2 така е

    16 3 Отговор
    Около 120 милиона лева ще струват на държавата поредните извънредни парламентарни избори в България. Вторите за тази година. Толкова ли сме богати българите, че да правим избори по два пъти в годината. Колко въздушни линейки можехме да купим със 120 000 000 лева? А с 240 000 000?

    ВСЕКИ който ви облъчва, че няма за кого да се гласува и да си седите у дома, работи за купувачите на гласове. ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ.

    За да прескочи 4% бариера за влизане в Парламента при гласували 4 милиона българи, някой трябва да купи МИНИМУМ 160 000 гласа, което при 500лв на глас е около 100 милиона лева, като се има предвид, че 500 лв стигат до актуалния гласоподавател, но остават и пари в прекупвачите. ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ. Да пратим купувачите на гласове да гледат парламента по телевизията.

    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ

    Коментиран от #4

  • 3 Точен

    8 4 Отговор
    Имаше предложение връх Мусала да се преименува св. Иван Рилски. Да видим Румен Радев ще вземе ли правилното решение?
  • 4 Апитализъм...

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "така е":

    ... в действие!!! Изборите не са математика, пари, сметки!!! Те са морал, честност, отговорност!!! Топката в в ръцете на политиците!!!

    Коментиран от #6

  • 5 САЩ е емигрантска страна!

    17 8 Отговор
    Там са събрани десетки милиони шесторазрядна паплач!
    Правете сметка, нас за какви ни имат, щом още визи не ни дават!
  • 6 изборите СА математика

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Апитализъм...":

    При гласували 4 милиона българи ти трябват 160 000 гласа за да минеш 4% бариера и да влезеш в Парламента. Чиста математика.
    Колкото повече гласували, толкова повече купени гласове трябват на купувачите.
    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "изборите СА математика":

    Хора, гласувайте ! Всеки неподаден глас вдига процента на Пеевски ! Помислете, искате ли да живеете в кочината МУ !

    Коментиран от #14

  • 8 нашия

    12 8 Отговор
    чест и почитания за тази жена която стана и им го каза в лицето на евроатлантическите посланници на общественото обсъждане за ЛГБТ----- политиката която водят и ,че тя няма почва в България и да се омитат от залата в университета....
  • 9 Овидий

    5 0 Отговор
    «Повторението (не) е майка на знанието, и пристанище за тъпите”
  • 10 Град Симитли

    9 6 Отговор
    Най-добре е площад "Ивайло Мирчев"
    По средата паметник на именика---
    Един голям пън!
  • 11 !!!?

    10 7 Отговор
    Крайно време е името на най-голямият български храм да бъде възстановено: Св. С.в. Кирил и Методий !

  • 12 Сори

    5 0 Отговор
    Повторението е майка на знанието и баща на затъпяването...
    Проверимо е.
  • 13 Гре Шиш

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Плащат му на този мухъл да се прави на побъркан.
  • 14 Асан Сьор

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ас ше гласувам за Пеевски
  • 15 Анджо

    9 5 Отговор
    Абе някой чел ли историята за Александър Невски , та тоя е най големият престъпник за неговото време. Тоя приема първо исляма, но после не мие известно да е приел християнството. Това е най фълшивата личност и ние сме кръстили един от най големите храмове в света на престъпник и то доказан. Каде са сега нашите псевдо историци да кажат цялата истина.
  • 16 Анджо

    7 6 Отговор
    Тая историчка е проклет и се мола на Бога да бъде наказа за тия лъжи който говори. Но, нормално е атейст да пише такива глупости. Дано да бъде прокълната.
  • 17 Търси си Го с боринка и свещ....

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Изуважаването
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    И ТАZИ "ПРОФИ" КОМУНОПИТЕК ИZПЪЛZЯ ОТ КОТИЛОТО НА МИСТЪР КЕШ .........,...... ФАКТ !
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    "ПРОФЕСОРКЕ" , ИМАМ ЧУВСТВО ЧЕ .................. САМОЧУВСТВИЕТО ТИ .............. НЕ ИДВА ОТ ТИТЛАТА "ПРОФ" , А ОТ .................. НЕ ЛИЦЕ ПРИЯТНИЯ ТИ ВЪНШЕН ВИД ................ ФАКТ ! ............. СКРОМНОСТТА КРАСИ ЧОВЕКА ........