Last news in Fakti

31 Март, 2014 07:00 12 851 22

Защо Путин иска да преговаря? Защото санкциите болят

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • санкции-
  • запада-
  • студената война

Днес никоя държава не може да издържи сама срещу всички

Защо Путин иска да преговаря? Защото санкциите болят - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е публикуван най-напред в личния блог на журналиста международник Веселин Желев - Jelev.info

Руският президент Владимир Путин се обади на американския си колега Барак Обама с молба да обсъдят предложение на САЩ за решаване на международната криза около Украйна.

Досега Путин пренебрегваше протестите на демократичния свят срещу действията му в Крим. Изведнъж той иска да разговаря. Защо? Вероятно защото започва да осъзнава цената, която би се наложило страната му да плати оттук нататък за украинската си авантюра.

САЩ и Европа ясно заявиха в сряда, че ще наложат на Русия икономически санкции, ако Путин не смени курса. Те подчертаха, че са готови да понесат жертвите, които такива мерки ще изискват от тях. Западът изключва да се конфронтира военно с Русия, но икономически той остава много по-мощен от нея дори насред най-тежката си следвоенна криза.

Досегашните европейски и американски ограничения прекъснаха преговорите на Русия за ново двустранно споразумение между нея и ЕС, извадиха я от клуба на водещите индустриални държави, връщайки го във формат Г-7 от Г-8 и забраниха на 30-ина души около Путин да пътуват до Европа и САЩ, като им замразиха и банковите сметки на Запад. Москва се надсмя над тези мерки. Много медии и наблюдатели побързаха да ги определят като „меки“ и „символични“. Вероятно наистина изглеждат така, съпоставени с анексията на територия на съседна държава през 21-ви век.

Защо обаче Путин не иска те да отиват по-далече? Ето няколко причини:

Парите

Газът и нефтът правят 76,3 на сто от руския износ за Европа. Приходите от него са властовата база на руския президент Владимир Путин. Тя осигурява финансова стабилност на държавата, сигурност и по-високи доходи на руснаците. При Путин тяхното жизнено равнище се подобри въпреки оставащите големи социални неравенства. Дали обаче той ще може да го поддържа, ако не разполага с парите от износа на газ? Голяма част от тях не са в Русия, а в банки извън нея. Путин днес има рейтинг-мечта, основан на патриотичния подем. Но колко ще издържи той, ако се окаже, че международната изолация излиза скъпо?

Олигарсите

Парите на тези влиятелни господа са на Запад, затова те са и ще са сред главните цели на санкциите. Поне първите им два кръга недвусмислено показаха това. Олигарсите са втори важен стълб на режима на Путин. Те държат цели отрасли от икономиката, следователно – работните места и гласовете на заетите. Те не могат без политическата протекция на режима, но и той не може без тях. Колко би издържала лоялността им, ако външната му политика им носи все по-големи загуби и затруднения?

Само за ден в началото на кримската криза руските компании изгубиха 60 милиарда долара от стойността си на борсата в Москва. Световните пазари, от които Русия не може да се изолира, реагират чувствително на политическия риск. Моментално се влошиха котировките на руския дълг, а това означава по-скъпо външно финансиране както за държавата, така и за бизнеса. Това днес не боли при постоянните приходи от износа на нефт и газ и стабилния валутен резерв. Но без тях?

Миналото

Съветският блок изгуби Студената война, защото не издържа на икономическата конкуренция на Запада. Путин е видял това с очите си като бивш резидент на КГБ в Източна Германия. Той знае, че евентуално връщане към блоковото противопоставяне от миналото ще е дългосрочно, ще разруши трудно изграждано доверие със западните партньори, ще наложи на Русия огромни разходи, ще „изяде“ постигнатото от нея досега и ще забави развитието й. Руснаците сравнително отскоро могат свободно да пътуват по света, да притежават, да потребяват, да печелят – все неща, които Студената война им беше забранила. Хотят ли русские войны? Имаше такава песен по съветско време.

Едновремешният контрол над съзнанието на хората и над общественото мнение е невъзможен в епохата на глобалните комуникации. Съветската цензура и пропаганда вече не работят по технически причини. Но дори когато ги имаше, преди 25 години, те изгубиха битката със Запада.

Дори в раболепното си окръжение Путин вижда, че войнственият курс към Украйна го постави в почти пълна международна изолация. След като изхарчи 50 милиарда долара да рекламира държавата си със Зимните олимпийски игри в Сочи. Дори българските социалисти се престрашиха да осъдят действията му в Крим. Дори те няма да наложат вето над евентуални нови европейски санкции. Путин уж е победител, а е сам в печалната компания на Куба, Северна Корея, Венецуела. Дори Китай предпочита да бъде неутрален. Днес никоя държава не може да издържи сама срещу всички. Дори САЩ, дори Русия. Затова Путин иска да преговаря.

Веселин Желев

журналист


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Taff Shitt

    22 1 Отговор
    Дааа, много болят. Боли го Путин хурея от ваште "санкции" еврогеиски к...ти!

    Един много добър виц, по повод митичните "санкции":
    -Кои се страхуват най-много от санкциите с/щу Русия?
    -Американските астронавти на МКС!

    А защо не може да се гласува за новините, а само за коментари?!??
  • 2 nakata88bg .

    22 1 Отговор
    поредна измишльотина на пореден "анализатор". тоя тъп ли е или нас ни смята за балъци?!
  • 3 Монго

    19 1 Отговор
    Като им секне на западните банки потока от милиарди на руските олигарси, в чудо ще се видят. За газта да не говорим...Обама пак играе мръсно-провел е разговори с арабите за сваляне цената на петрола за да удари по приходите на Русия. Но този път сметките ще му излязат криви. Това не е СССР, бутнаха "империята на злото", но не предвидиха какво ще се роди от нея...
  • 4 Stone Kold

    19 1 Отговор
    алоо тва не е бг 4а да пллашите с това хомосексуалистите политици...за 30 минутки целия запад от Русия може да престане да съществува завинаги а населението и "приказните" местенца там да се изпарят
  • 5 Андрей Николов

    17 1 Отговор
    Веселин Желев не се занимавай с неща, които не разбираш..
  • 6 ярослав станчев

    15 1 Отговор
    Абе руснаците издържаха от 1917г. до 1992г. сами срещу всички,тъй че едва ли точно ние да ги мислим.Въпроса е,колко ли ще издържи мощната икономически Европа,без руския газ и петрол?Според мен около 2 седмици.Ама май много давам,а?
  • 7 Найден Николов

    14 1 Отговор
    ИМА ДВА ИЗХОДА ОТ КРИМСКАТА КРИЗА: ИКОНОМИЧЕСКИ НАТИСК - ПРЕДВИДИМ И НЕИЗГОДЕН ЗА РУСИЯ И ВОЕНЕН - С НЕПРЕДВИДИМ КРАЙ И НЕИЗГОДЕН ЗА С А Щ И Е С.
    И В ДВАТА ИЗХОДА РЕШЕНИЕТО Е В РЪЦЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН, КОЕТО И ВЪВ ВАШИНГТОН, И В БРЮКСЕЛ ПРЕКРАСНО РАЗБИРАТ.
    ОБЕЗПОКОИТЕЛНОТО В ТАЗИ КРИЗА Е ПРОВОКАТИВНАТА НАМЕСА НА ИСЛЯМИСТКА ТУРЦИЯ, ЧРЕЗ ПОДТИКВАНЕ НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ ДА ИСКАТ АВТОНОМНО ОТДЕЛЯНЕ.
  • 8 Интернет Беркут

    17 1 Отговор
    Статейка фуфло. А вот Путин - молодец.
  • 9 PROFESIONALISTA

    18 1 Отговор
    Статията е тенденциозно написана с подбрани непълни и полуверни факти, има за цел само някакви неверни внушения у читателя, но е далеч от всякаква истина. Путин иска да преговаря просто за да им каже- "Е, айде да видим сега к'во правим?".
  • 10 Тодор Колев

    12 1 Отговор
    Тодор Живков беше казвал, че в Русия има повече елементи отколкото в Менделеевата таблица. Русия е най-богатата страна на природни ресурси. Те могат да живеят без останалия свят, но света не може без руските залежи. Е затова евреите управляващи света се стремят всячески за да могат да разрушат Русия и да я разграбят. Но!!! Путин и хората около него нямат никакво намерение да харижат Русия на алчните евреи от запада.

    Коментиран от #11

  • 11 Vasik Atanasova

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тодор Колев":

    И АЗ ТАКА МИСЛЯ
    ЛАКОМИ ЕВРЕИ
  • 12 Хрисофор Карамфилов

    17 2 Отговор
    Русия не е сама Веселинчо.Китаѝ ,Индия,Бразилия,страните от БРИКС държат65% от световните природни богатства.И още около 40 държави не подкрепят резолюцията срещу Русия. Дори Унгария държава от нашата черга , заяви ,че Русия е в правото си.А дали Русия се плаши от санкции.Разходи се по нашите курорти, да видиш как хората се молят руските туристи ,да не спрат да идват.
  • 13 бат батков

    1 21 Отговор
    Да ченгето путин,ще бъде свален от собствените си създатели руските олигарси на които не им е приятно за джоба да бъдат с блокирани сметки.Путин е пешка на комунистическо еврейската мафия която ще го смени скоро за царица

    Коментиран от #16

  • 14 алкап

    15 1 Отговор
    путин е лидер на империя кви ченгета тва да не е бойко. Ако каже рез цяла европа остава без газ и газа отива към китай ако се реши. полвината свят е в ръцете му. кви санкций ква е тая цанкция. руските олигарси имат сметки по целия свят няма санкции за русия
  • 15 Бай Ганю

    13 0 Отговор
    Който се е позакачал с РУСКАТА МЕЧКА добро не е видял!!!
    Тази велика РУСКА ИМПЕРИЯ ни е спасила от османската империйка!!! Поклон пред РУСКИТЕ ВОЙСКИ!!!
    Не РУСИЯ измисли казуса Косово ??? А сега вече никои не вярва на ПРОГНИЛИЯ КОРУМПИРАН ЗАПАД в които сащ подслушват всички!
  • 16 ярослав станчев

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "бат батков":

    Нали ти е ясно,че ако рече чичко Путин,сабалем ще се събудиш "олигарх", на обяд ще си закопчан в уазката на ФСБ и надвечер вече ще си редовен концлагерист в ГУЛАГ,дето уж вече го нямало.Пресен пример е Ходорковски дето се мислеше за мнол кораф,ама лежа няколко години,щото можеше да лежи и вечно,нали.

    Коментиран от #20

  • 17 Иван Попов

    19 0 Отговор
    Руския народ е готов на всичко за Родината , и с такъв народ г-н Путин взе Крим ,ако иска ще си вземи и СССР обратно.Преговаря за да помогне на негрото "сохранит хорошею я не коментираммину при плохой игре".Европейския съюз при първите трудности се разпадна , чехите против ,унгарците и те , малко им беше.За България не коментирам . Пълна циганизация ала Слави Трифонов.
  • 18 Красимир Славов

    10 0 Отговор
    Вярвам че Русия ще се оправи,ще анексира и нас да живнем.Иначе в този ЕС работата ни е спукана.
  • 19 Rogi

    9 0 Отговор
    Мисля,че този който е написал статията не е наясно с много неща.
  • 20 Владислав Димитров

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ярослав станчев":

    Какъв ГУЛАГ те гони ве Ярославе ? 30-те - 40-те на 19 век, когато само за един виц можеше да отнесеш 15 години останаха в миналото, а и Путин не е Сталин ! Все пак, сега са други времена !
  • 21 по темата

    11 0 Отговор
    Дава шанс на Обама да се измъкне без срам( отново) както при ситуацията със Сирия - голия хамерикански задник лъсна кат калайдисана тава на слънце, видя се, че цялата им накокошинена смелост опира само до малките и слабо защитени държави, но когато опряха до Русия получиха запек, който колкото и да се напъват ще цъклят само очи, а резултат никакъв.
  • 22 Владислав Димитров

    6 0 Отговор
    До автора на статията :
    А ве г-н Желев, тези коментатори тука ти разкатаха фамилията, да беше отговорил нещо...