ФАКТИ.БГ

Криминалната приватизация на "Химко"-Враца

Печалната драма на най-големия производител на карбамид на Балканите, зачената при управлението на Иван Костов и разигравана безнаказано при управлението на всички основни политически сили в България, дошли на власт след него до 2013 г.

Публикувана: 17 Февруари, 2020 09:01
58 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10141
Криминалната приватизация на "Химко"-Враца
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Похвално е намерението на прокурор Гешев да се разследва и освети престъпната приватизация по време на прехода. Нека тук да се опитаме и улесним него и ДАНС с един пример - за това как беше приватизиран/ ликвидиран от „Химко“-Враца, някога най-големия производител на карбамид на Балканите.

Историята на историята на „Химко” е като криминален сериал, но с тази разлика, че в криминалните сериали добрите ченгета накрая излавят и изпращат в съда измамниците и престъпниците, докато в случая с „Химко” такова нещо не се случва.

През 1997 г. предприятието е обявено за приватизация. По това време, за разлика от други гиганти на българската промишленост предприятието е печелившо, нетните приходи от продажби са над 150 млн. долара годишно. Затова и за тази апетитна хапка се натискат и подават заявки двама сериозни кандидата- южнокорейският концерн „Деу“ и „Норск хидро“ (Норвегия). Норвежците обаче искат да си доставят от Северно море необходимият за производството газ от, който им излиза - $50 за 1000 куб. м. срещу вместо 83 щ.д., от„Булгаргаз“. И от „Деу“ държат да бъдат да се премахне монопола върху доставките на газ.

И двете искания са отхвърлени, несъмнено с цел да се отстранят тези конкуренти и в края на 1997 г. (по време на управлението на ОДС с премиер Иван Костов) Агенцията за приватизация (АП) избира за купувач на 57% от акциите на „Химко“ регистрираната в Бермудските острови офшорка Стелар Глобал корпорейшън, която е обещала и инвестиции от 118 млн. щ.д. Как и защо, и срещу какво е избрана „Стелар“ не е ясно, но тя се оказва балон и през май 1998 г. преговорите с нея са преустановени.

АП отново се опитва да продаде „Химко“, а междувременно природният газ е поскъпнал и предприятието започва да трупа дългове към „Булгаргаз“ и НЕК. Наново се търси „подходящ” приватизатор и през април 1999г. някой довежда такъв- „Ай Би И транс ъф Ню Йорк“, собственост на украинеца Юрий Литвиенко, която се представя като дъщерна на американската „Ай Би И трейд“ (IBE Trade) - световноизвестен производител на торове. Литвиенко обещава инвестиции от $50 млн. дол. през следващите пет години и през август 1999-а „Химко“ му е подарен срещу 1 млн. деноминирани лева. Директор по това време на АП е Захари Желязков, под чието ръководство се приватизират най- крупните стопански обекти в държавата. Никой не проверява що за фирма е „Ай Би транс“ и кой е Литвиенко. Който междувременно слага в надзорния съвет сестра си.

Украинецът запретва ръкави да източва ударно предприятието - доставя на свързана с него компания карбамид на цена под себестойността му. Но притиснат в Ню Йорк от съдебни проблеми с компанията майка „Ай Би И трейд“, той продава през май 2001 г. на безценица акциите, които притежава, на кипърската офшорка, представяна от кипърския грък Андреас Теофилу - „Ей Ви Ес Ти трейдинг“ (A.V.S.T. Trading), най- вероятно на свързана с него фирма. Научавайки за това, от Америка спешно пристига в София Бил Грант, бивш американски конгресмен и директор на „Ай Би И трейд“. Той заявява, че дъщерната „Ай Би И транс” е открадната от Литвиенко, и поради това.

„Химко“ следва да е притежание на „Ай Би И Трейд”. Литвиенко контраатакува, като опровергава Бил Грант и твърди, че всъщност зад „Ай Би И трейд“ стоели не Бил Грант, а някои си Имре Пак и Александър Ровт, които между другото по това време имат криминални досиета в Русия за измама, пране на пари и изнудване. На хитроумният украинец не му се разминава, през декември 2002 г. той е осъден в Ню Йорк и вкаран в затвора, но „Ай Би И трейд“ така и не придобива „Химко“. Но Литвиенко е заместен от новият собственик Андреас Теофилу, неясен тип, който е добре приет в Агенцията по приватизация. Теофилу дава щедри обещания да уреди до 2005 г. задълженията към „Булгаргаз“, както и да превърне „Химко“ във водеща компания в продажбите на азотни торове на международния пазар. Никой и не се интересува занимавали ли са се някога с такова производство офшорката и самият Теофилу, който между другото за всеки случай той прехвърля 36% от акциите на друга кипърска офшорка - „Джак ойл лимитид“.

Оставен на самотек и източван, заводът ту работи, ту спира, заплатите се бавят или не се плащат, трупат се все по-големи дългове. На 27 януари 2003 г. производството спира, настъпва масово уволнение на работници. Като междувременно на сцената се появява нов криминален персонаж - през октомври 2004 г. в София е регистрирана „Интер РАО България“, която се представя като дъщерна фирма на руския енергиен гигант „Интер РАО ЕЕС“, извършват се сделки с препродажба на акции. Изпълнителен директор на новият собственик „Интер РАО България“ е руският евреин от Казахстан Роман Мирецки-Брилянта, пристигнал в България от Лос Анджелис през 2001 г. и станал някак си още същата година член на надзорния съвет на Бургаската корабостроителница. Мирецки следва примера на Литвиенко и Теофилу - обещава, че ще възроди производството и ще инвестира 200 млн. евро (!) в „Химко“. Никой, разбира се от АП, министерството на икономиката и разследващите органи не проверява кой е Мирецки. От отдела за борба с организираната престъпност към МВР в Русия съобщават, че Мирецки няма нищо общо с „Интер РАО ЕЕС“, но някой у нас предпочита да не чуе това.

Източването продължава, дълговете растат и на 21 юли 2006 г. Врачанският окръжен съд обявява „Химко“ в несъстоятелност. Комбинатът, макар и на издъхване, все още диша и през май 2007 г. синдиците решават да го оздравят и прехвърлят активите на специално създаденото „Ново Химко“.

Аферист - „Атлала“ - офшорка от Панама, която незнайно как е станала собственик на „Ново Химко“. Кой стои за „Атлала“, може само да се гадае, но в края на 2009 г. тя продава „Ново Химко“ на благоевградския строителен предприемач Николай Галчев. Малко след това питат Галчев в интервю кои са собствениците на „Атлала“, а той отговаря: „Преговорите за покупката се водеха с Андрей Семерджиев (несменяем изпълнителен директор на „Химко“ през всичките тези години - б.а.), който имаше генерално пълномощно за продажба на 100% от акциите. Купихме 500 поименни акции по 1 лев.“ Тоест Галчев е придобил комбината за 500 лева! И той, подобно на предишните герои, е щедър на обещания. Ще осигури 35 млн. евро инвестиции, в момента водел преговори с шест изключително сериозни компании от всички краища на света, очаква през 2012 г. комбинатът да възстанови 100% производството на карбамид, разговарял по въпроса и с премиера Бойко Борисов, който го поощрил.

Инвеститори, естествено, не се появяват. Каквото е източено от предприятието, е източено и разпродадено, то наново е обявено във фалит и през ноември 2013 г. се намесват синдици, които трябва да продадат активите му за погасяване на задълженията към кредиторите.

Такава е печалната драма на „Химко“, зачената при управлението на Иван Костов и разигравана безнаказано при управлението на всички основни политически сили в България, дошли на власт след него до 2013 г. Приватизацията на този комбинат е криминален сериал, в който основни действащи лица са международни мошеници и неизвестни собственици на офшорки. И не е трудно да се досетим, че те не биха могли да източат и съсипват комбината ако не бяха имали свои високопоставени хора в България, които да им съдействат срещу тлъсти комисиони.

Не е ясно дали прокуратурата и ДАНС ще разследват приватизацията на „Химко”, зад която не седи някакъв видим олигарх. Би било интересно да разпитат Захари Желязков, под чието ръководство е раздържавена ударно, освен „Химко”, почти 70% от държавната собственост и са приватизирани други крупни обекти като "Балкан", "Инкомс телеком", "Каолин", "Слънчев бряг" и „Арсенал”- Казанлък. Но едва ли ще могат да му повдигнат обвинение - той би могъл да се оправдае, като каже, че на челата на фалшивите приватизатори не е пишело, че са мошеници. Точно такова обяснение даде навремето министърът на финансите от правителството на Иван Костов за Гад Зееви от Израел, които прецакаха държавата с приватизацията на националния авиопревозвач „Балкан”. Пък и срещу Захари Желязков вече са повдигани в миналото обвинения от прокуратурата, даван е на съд и е бил оправдан. А и тази пуста давност...

Както се казва „А дано, ама надали”.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Камил
1 Отговор
Русия дане тества търпението на непобедимата велика Турска армия!Иначе с една заповед на моя лидер Ердоган Турската армия ще влезе в Русия и за 12 часа щея окупира и разгроми Руската армия!

Коментиран от #5, #17, #23


Оценка:
-64 +7

Никой
2 Отговор
Че то друга, освен криминална приватизация, има ли?

Оценка:
-1 +66

Само питам
3 Отговор
Защо след така наречените промени (след 1989г.) не беше върнат истинският Български Химн - Шуми Марица( Химн на България от 1886 г. - 1946 г.) и въобще има ли някакви промени в България след като не кой да е, а комунистическия химн "мила родино" все още е Химн на Република България ( нали Уж вече не сме Народна Република България) ????

Коментиран от #7


Оценка:
-37 +5

АдвоКамера
4 Отговор
Костов НЕ е виновен!

Коментиран от #18


Оценка:
-46 +4

никола
5 Отговор

До коментар #1 от "Камил":


камил,фишек в жабката и обратно при джафар,

Оценка:
-2 +19

русенец
6 Отговор
Помня в едно от предаванията на Слави Трифонов гост в студиото беше Илия Павлов. Помня с какъв ентусиазъм коментираха цесията на Химко от Мултигрум. Слави с умиление и възхита гледаше Павлов, този финансов гений, източил Химко. Прочие, няколко дни след това геният го застреляха както се застрелва вреден дивеч. Тогава добре добре бяха започнали с разтрелите, ама не трябваше да спрат.

Оценка:
-4 +45

русенец
7 Отговор

До коментар #3 от "Само питам":


Тая плоча вече омръзна, смени я! Прочие, тези въпроси ги задавай на визитация. Ако ли не, попитай Юлий Цезар от съседната стая.

Коментиран от #12, #13, #14


Оценка:
-2 +26

Кольо
8 Отговор
родавам охлюви,замразени са реколта 2019,цена 8 лв.кг,Пловдив,с.Войводиново, за количества отстъпки. 0889 270 914

Коментиран от #27


Оценка:
-8 +4

Кольо
9 Отговор
родавам охлюви,замразени са реколта 2019,цена 8 лв.кг,Пловдив,с.Войводиново, за количества отстъпки. 0889 270 914

Оценка:
-4 +4

Хаха
10 Отговор
Само искам да попитам , защо не фигурира името Ковачки в статията.

Оценка:
-1 +25

месара
11 Отговор
с нетърпение чакам статия за техноимпекс!

Оценка:
-7 +20

Само питам
12 Отговор

До коментар #7 от "русенец":


Не си ми отговорил още,комуне.До 19г няма да остане един русофил в България.Национални предатели и врагове на българския народ.

Коментиран от #15


Оценка:
-23 +5

Само питам
13 Отговор

До коментар #7 от "русенец":


До 10г!Вече сте последен сезон,усещаш ли как цвилите?!

Оценка:
-8 +7

Клозетниците си искат кенефа
14 Отговор

До коментар #7 от "русенец":


Само един пример моля дайте за държава прокопсала под влиянието на Русия(може би С.Кореа или Венецуела,или пък Куба,където още са на конете)?Оказва се,че да си руснак е умствено състояние,а да си русофил,това вече е генетично увреждане.

Коментиран от #16


Оценка:
-30 +8

русенец
15 Отговор

До коментар #12 от "Само питам":


Така е! Ще останете само компирите тук и тъмнозелените! Продължавай да гласуваш за Тиквата, пък се надявай другите да искат да са около теб. Прочие, тази сутрин с подобрение ли си? Какво каза сутринта доктора?

Оценка:
-8 +14

русенец
16 Отговор

До коментар #14 от "Клозетниците си искат кенефа":


Е, вече не си под ботуша на руснаците, радвам се, че прокопсваш. Да, при американците се прокопсва, питай иракчаните, сирийците, венецуелците и да не продължавам, че за 70 години са запалили над 70 конфликта.
...
Аман от гъзолизци в тая държава!

Коментиран от #20


Оценка:
-9 +25

Антитюрк
17 Отговор

До коментар #1 от "Камил":


Млъкни вече бенещастенрезняк,че ще ти е..м....та

Оценка:
-2 +10

Не не е
18 Отговор

До коментар #4 от "АдвоКамера":


Виновен е Бай Дончо, от село Престой.

Оценка:
-3 +1

5555
19 Отговор
В първие години от приватизацията на Химко, беше даден дивидент на акционерите!
Мойте акции станаха 80!
Дойде Иван Костов и това беше краят!
Иван Костов, трябва да бъде съден и за РМД-тата (Разбойническо мениджърската приватизация )

Оценка:
-1 +25

Клозетниците си искат кенефа
20 Отговор

До коментар #16 от "русенец":


Може би чакаш да те "освободят"-отиди на тайландски масаж с освобождаване.Само комунетата не разбраха,че руския ботуш чрез 5тата си колона и комсомолските си чеда в България саботира интеграцията й в цивилизования свят и краде пари от ЕС,за да пълни касите на кпсс.В България никога не е имало демокрация след 44та.Само комунетата се правите на ухапани.До 10г отивате завинаги в миналото,в историята,къдетп ви е мястото.И да вече не използваме Работническо дело за тоалетна хартия и няма телени мрежи.Комунетата кълнете против Америката,ама вашите дечица са първите ,които там се устройват,а иначе мн лаете против видиш ли "прогнииилия запад"! Много е лошо на запад,не ходете там,карат хубави коли,живеят в хубави къщи с двор и запкатата ти влиза точно на датата,много е гадно бе ей,не ходете ма запад.Друго си е у ПАНЕЛНИ БЛОКОВЕ и да караш руски талиги! А и на запад е пълно с джендъри,мани,може да те оправят,докато си караш готината кола по перфектните им пътища,много е гадно на запад,не ходете там.

Оценка:
-17 +6

Кольо
21 Отговор
СДС, Костов, Приватизация е тези неща умъртвиха Враца. Възмездието идва и всеки ще плати за делата си.

Оценка:
-1 +19

Гост
22 Отговор
Гешев ако друсне бат Ваньо у панделата при Ветко и ветковица ще гласувам за него цял живо т, за каквото и да е кандидат. Е сега ще им се стъжни на годжуците.

Коментиран от #58


Оценка:
-1 +20

Камиларя
23 Отговор

До коментар #1 от "Камил":


Хайахахахаха. Ех че се посмях. Те едни кюрди немогат да превземат,той Русия за 12 часа.

Оценка:
-3 +5

Ангелов
24 Отговор
Щом не споменавате Илия Павлов и неговата цесия,сте за боклука.Кой ли ви чете се чудя?

Оценка:
-3 +4

Коларов89
25 Отговор
Не се занимавайте с лицето от Враца Ивайло Тодоров или добре познат като Ичо Транс - уникален мошеник! Хората в града го знаят добре

Оценка:
-1 +1

ицхакан мюмюн равинът педераст
26 Отговор
Яко са за Белене,бесене ,ешафод,разстрел всички от АП

Оценка:
-0 +7

бай Шиле
27 Отговор

До коментар #8 от "Кольо":


А бе махай се от тук с тия охлюви бе! Не ни стига оня с кравите и сиренето,а и ти се довлече.Аман!

Оценка:
-0 +3

ани
28 Отговор
Четейки тази статия ми идва на ум следното крайно мислене.Да се покани КИМ ЧЕН УН ДА ПОВЛАТСТВА ЗА 6 МЕСЕЦА У НАС ,ТЪЙ КАТО ТОЙ ОБИЧА ДА СТРЕЛЯ ,ДАЖЕ И ПО НАЙ БЛИЗКИТЕ СИ ,ТА ВСИЧКИ ,КОИТО СА ПРАВИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ТОЗИ РОД И СА ГИ ПОКРОВИТЕЛСТВАЛИ ОТ 89Г, НА СТАДИОНА И НЯКОЛКО ОТКОСА.!!!КАКВА ДЪРЖАВА ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ,КОГАТО СА НИ ОПОСКАЛИ ДО КОКЪЛ!

Оценка:
-0 +7

Динко
29 Отговор
Апелирам да внимавате с врачанския мошеник Ивайло Тодоров - Ичо Транс, мами всякакви хора от града!

Оценка:
-1 +1

filo
30 Отговор
Никой от пролетариата не знае истината за приватизацията, но знае да лае. Със сигурност е имало злоупотреби, но така или иначе тя трябваше да бъде извършена. Повечето предприятия бяха напълно фалирали и не струваха нищо така или иначе.

Оценка:
-5 +2

Куки
31 Отговор
Не се занимавайте с лицето Ивайло Тодоров или добре познат като Ичо Транс от Враца, върл мошеник и измамник

Оценка:
-1 +1

Хари
32 Отговор
И тук ли го погнаха тоя?! Хаха. Очевидно наистина е некоректен. Ще внимавам лично аз

Оценка:
-1 +1

Здравеца
33 Отговор
И аз ще ви послушам и няма да се занимавам с въпросния Ичо Транс

Оценка:
-1 +1

Маджо
34 Отговор
Чувал съм за този човек и нищо хубаво ...

Оценка:
-1 +1

Дабовеца
35 Отговор
Не се занимавайте с Ивайло Тодоров - Ичо Транс от Враца, най-големия мошеник, който е измамил стотици хора!

Оценка:
-1 +0

Камилата
36 Отговор
Потвърждавам, че този човек Иво Тодоров от Враца не е читав, наистина е хубаво да не правите бизнес с него!

Оценка:
-0 +0

Пици
37 Отговор
Слушайте хората, хубаво е да има такива, които ни предупреждават за измамници и мошеници

Оценка:
-2 +0

Дякона
38 Отговор
Благодаря за информацията, аз лично не бих се занимавал с този индивид Ичо Транс за когото говорите

Оценка:
-0 +1

Гицо Антов
39 Отговор
Тази статия е от преди десет години и автора за пореден път ни пълни главите с недомислиците си.
Защо този празнодумец не казва какви бяха размерите на задълженията на Химко преди приватизаацията му през август 1999 г?
Останалата боза е след обявяването на Дружеството в несъстоятелност последвалото редуциране на задълженията и приемане на оздравителен план.
Една елементрна сметка цен на газта през 1999 за 1000 м 3- 110 $
Борсова цена на 1 тон карбамид по същото време- 60$/тон.
Хайде сега онзи празнодумец Гацов да коментира

Оценка:
-1 +4

Ник
40 Отговор
А така всичко е знае ама няма кой да направи крачката. Да се започне с ББ и Барселона и да продължи с Иван Костов е тогава ще има справедливост. А сега какво всички говорят всички се правят на демократи и борци за истината, а тия лапат ли лапат и то все повече. Свобода на словото, но затворете лъжовния ПИК срамота е за хурналистиката.

Оценка:
-0 +1

Рубен
41 Отговор
Ивайло Тодоров е най-големият мошеник в град Враца, изобщо не му се връзвайте

Оценка:
-0 +0

Рангел
42 Отговор
Голям мошеник е този Ивайло .... като гледам

Оценка:
-0 +0

Кременлиев
43 Отговор
Не се занимавайте с този Ивайло Тодоров, нека да видим дали ще почне да връща пари

Оценка:
-0 +0

tttt
44 Отговор
Мирецки е от Узбекистан,Ташкент по точно,човек на Чорни след изгонването му.........фирмата беше реална

Оценка:
-0 +1

Тити
45 Отговор
Не се занимавайте с измамника Ивайло Тодоров - Ичо Транс, ако искате да не бъдете излъгани!

Оценка:
-0 +0

РАДКО
46 Отговор
Този човек лъже и мами невинни хора, които си печелят хляба с честен труд, абсурдно е това, което се случва!

Оценка:
-0 +0

НАЙДЕН
47 Отговор
Ичо Транс е най-големият измамник

Оценка:
-0 +0

Деси
48 Отговор
Питането ми е кога Ивайло Тодоров - Ичо Транс ще върне парите на хората и кога полиията и прокуратурата ще го подхванат? Това ме интересува

Оценка:
-0 +0

Гайдата
49 Отговор
На мен ми писна цяла Враца да страда заради хора като въпросния Ичо Транс и всички да бъдем лъгани!

Оценка:
-0 +0

Илчев
50 Отговор
Няма да търпим Ичо Транс, нека да влиза в затвора, защо хора, които толкова лъжат, са на свобода?

Оценка:
-0 +0

Курти
51 Отговор
Ичо Транс, връщай парите на хората, не те ли е срам?

Оценка:
-0 +0

Потърпевш
52 Отговор
Този човек завлече мои близки с много пари, трябва да го окошарят

Оценка:
-0 +0

Щерев
53 Отговор
съсипаха икономиката, селското стопанство, енергетиката по поръчка на чужди интереси и правителства!

Оценка:
-0 +0

Гост
54 Отговор
Ако наистина искат да вършат работа да не се занимават с никаква приватизация ами да хващат скорошни случаи и да ги вкарват директно затвора. А за приватизацията да вдигат пушилка като направят законовите поправки, ако изобщо могат да се направят такива поправки.

Оценка:
-0 +0

Мнение
55 Отговор
Ние чакаме правораздавателните органи да въведат справедливост, а те се занимават с неща за които знаят че законово няма как да бъдат разрешени и виновните осъдени. С други думи губят ни времето и парите. Щом закона пази виновните по-вече от ясно е, че най голяма вина за приватизацията имат депутатите които са приели тези закони. От там нататък какво ще ми разследват по-вече. Всичко е ясно.

Оценка:
-0 +0

VVV
56 Отговор
На химко му трябваше южен поток.Ако искаш да правиш торове ти трябва евтина газ и не може да плащаш рекет на Ердоган или украинците .боко тиквата сложи края на химко и на енергетиката и на голяма част от индустрията. А България можеше да диктува условията при преговорите с Русия .Руснаците показаха че са склонни на много отстъпки ако направим южен поток. Така се водят преговори като стискаш силни карти като южен поток ,а не боромаците на атлантици и еврогейци.

Оценка:
-0 +0

Всичко е организирано!!!
57 Отговор
Финансистите редовно комуникират и обсъждат поредната измамна сделка. Те са нещо като форумците от БГ МАМА, които постоянно пишат и обсъждат някви си техни неща, но финансистите обсъждат измамни сделки. Българската мошеничка Ружа Игнатова също е част от тези кръгове. Там винаги са намесени измамници с различни националности и офшорки, които си сътрудничат в поредната схема. Финансистите си имат лобита, които търсят корумпирани политици и действат с тях. В една нормална държава БИЗНЕС С ОФШОРКИ ЩЕ Е ЗАБРАНЕН!!! Всяка сделка зад която стои офшорко е 100% измамна схема за прецакване или ощетяване на държавата!!!

Оценка:
-0 +2

Страничен наблюдател
58 Отговор

До коментар #22 от "Гост":


Само като чуят за ревизия на сделките от приватизацията ,ги избиват херписи от високата температура.
Гешев,не случайно носи фамилията на големия полицай от царско време,дето е съсипвал комунистите едно време.Всички оцелели от бившето ЦК са му били в малкото джобче,начело с оня ,козаря от Правец

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин коментира външно-политически теми...
Русия има двама съюзници – армията и военнoморския флот."

Още бисери
ТОП 5