ФАКТИ.БГ

Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

Става лесно бързо и евтино. Цената на болничен за 1 месец е 50 лева

Публикувана: 19 Октомври, 2020 09:32
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3521
Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на "Нова телевизия"

Полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и започна проверка срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на НЗОК чрез фалшиви сертификати. Образувано е досъдебно производство. По информация на журналиста Тина Ивайлова става въпрос за злоупотреби в особено големи размери. Нещо повече. След журналистическото разследване започна и проверка за това как можеш да си купиш болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? Всичко за схемата и до къде стигнаха разследващите. Защо и как се стигна до арести във Велинградската общинска болница?

От няколко седмици Икономическа полиция в Пазарджик проверява лечебното заведение, а в медиите тече скандал затова как управителят д-р Жеко Чешмеджиев е в схема за източване на пари от НЗОК.

Документите, които показваме във видеото, са удостоверения и сертификати за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев-управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и д-р Иванка Русева.

Д-р Чешмеджиев има удостоверение от пловдивския Медицински университет за завършен курс по "Остеоденситометрия" в катедрата по "Образна диагностика". Истинско ли е ?

"Оказа се, че удостоверение или сертификат по тази тема в катедрата по образна диагностика на това лице не се откри. Няма налична документация, която да удостовери, че лицето е участвало в такъв курс или индивидуално обучение към онзи момент. Нито в катедрата по "Образна диагностика", нито в отдела за "Следдипломно обучение". Такъв курс е бил проведен през май месец 2017 година в катедрата по "Образна диагностика", но участниците са други", обясни професор д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ в Пловдив.

Прави впечатление, че удостоверението е на бланка, която иначе от университета използват за сертификат.

От документите става ясно също, че доктор Чешмеджиев, който по образование е ортопед, през 2009 г. е завършил професионален курс по "Ортопедия и травматология" и е придобил правоспособност по "Сухожилни пластики и мускулни транспозиции и хирургия на ръката" в МУ в София. Три години по-късно отново в същия университет е получил квалификация по "Артроскопия".

От Медицинския университет в София не смятат така обаче. В отговора на ректора на университета ясно е посочено, че д-р Чешмеджиев е преминал индивидуални обучения за повишаване на квалификацията, но годините и датите са други, както и самите специалности. Още повече, че свидетелството от 2009 г. е под номер, на който отговаря друг човек. Освен това от ръководството на университета изрично подчертават, че "проведените обучения не дават професионална квалификация за високоспециализирана дейност в медицината".

От отговора на ректора на МУ в София разбираме още, че сертификати не са издавани и на двамата лекари -д-р Фарук и д-р Русева.

Къде е трябвало да послужат тези удостоверения ? Според разследващите за различни клинични пътеки за източване на НЗОК.

"Значи моите удостоверения, аз съм бил на много курсове. По специалност съм ортопед. Бил съм в Горна баня, при професор Милев съм изкарвал, при д-р Мазнейков още навремето. Бил съм в Пловдив при професор Ставрев, имам много документи и най-различни курсове", обяснява д-р Жеко Чешмеджиев, управител на МБАЛ-Велинград.

Всъщност до разплитане на това дали са истински, или не документите, се стига след като д- р Осман Фарук, който след 8-годишна работа като педиатър в общинската болница решава да напусне. Кандидатства за работа в друга болница и така разбира, че има удостоверение за след дипломна квалификация по "Неонаталогия". Според МУ в София документът също не е издаван при тях.

"В момента, в който напуснах, когато подавахме документите към Здравна каса, тогава от Касата сами се сезираха и ме попитаха защо аз не подавам дадения сертификат. И аз за пръв път виждам дадения сертификат в Пазарджик в Следствието. Просто Касата си има някакви изисквания, като без този курс няма как да се изпълняват дадени пътеки. Най-глупавото е, че аз съм дал 10 години от живота си да завърша медицина и за някакъв курс, който е от 15 дни да ходя да се излагам. Не знам какви са били интересите на д-р Чешмеджиев, че започва да обвинява мен и колегите. Мисля, че те нещата са достатъчно ясни, че неговите сертификати са също фалшиви", разказва д-р Мустафа Фарук.

Разследващите са установили, че и сертификатът на д-р Русева не е фалшифициран от нея. Тя също е педиатър, а документът е за същата специалност. Прави впечатление обаче, че курсът е бил през 2019 година, когато д-р Русева е била на 76 години. Пред полицаите тя обяснила, че по време на провеждането на курса е била в тежко здравословно състояние и физически не би могла да присъства. Става ясно също, че зад напускането на д-р Фарук стои именно това, че сам е трябвало да се справя с куп задължения, тъй като д-р Русева не ходила на работа.

В момента д-р Чешмеджиев не си спомня "кой какви курсове е изкарал" или е добре посъветван от юристите си да забрави. Затова преди няколко дни пуснал молба до Здравната каса, с която желае да оттегли удостоверенията, за които два университета отричат, че са издадени от тях.

По информация на NOVA само за 2017 г. с тези удостоверения на д-р Жеко Чешмеджиев са усвоени над 50 000 лева от Здравната каса, а със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук получените пари по клинични пътеки от НЗОК са 223 000 лева.

Оказа се, че освен чрез фалшиви удостоверения и сертификати във велинградската болница имат и други начини за усвояване на пари от НЗОК. В лечебното заведение има добре отработена схема за издаване на фалшиви болнични и настаняване на фиктивни пациенти.

Става лесно бързо и евтино. Цената на болничен за 1 месец е 50 лева. Схемата работи безотказно и екипът на NOVA решава да я пробваме не с едно, а с две подставени лица. В рамките на три дни те купуват два болнични листа, а едното подставено лице дори е настанено в болницата за лечение, само че на хартия. По документи нашият човек не само, че е прегледан, но и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията, която замества управителя на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, който е в отпуск. И така този фиктивен пациент, в случая наше подставено лице, когато бъде изписан от болницата, ще бъде отново за сметка на Здравната каса. Д-р Осман Мустафа, от който два пъти си купихме болничен е задържан с белязани пари. Защо и как се стигна до арести? Всичко за схемата с издаването на фалшиви болнични? Законно ли е назначението на управителят на велинградската общинска болница?

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
1 Отговор
Разследваща журналистика и Нова тв, тия две неща нямат никъде пресечна точка или, ако имат, то е някакво шумкарско разследване

Оценка:
-6 +11

русенец
2 Отговор
След като медицината, образованието и правото го превърнахме в бизнес и търговия, то по-добре тази държава да я закрием.

Оценка:
-3 +25

123
3 Отговор
Ако бяха само тези тримата корумпирани финансови измамници и крадци, на вискои и отговорни длъжности, България щеше да е добре,
Но такива има във всяка болница в България а и не само в болниците.Сега ще излезне че Борисов им е наредил и позолили да окрадът държавата. Според изчислението за 10 години са си приватизиртали/усвоили 3 000 000 лева

Оценка:
-0 +15

препатил
4 Отговор
рибата мирише от главата

Оценка:
-2 +15

такаааа
5 Отговор
ЕТО ТАКА БЮДЖЕТА НА НЗОК СТИГНА 5 МИЛИАРДА - С КРАДЕНЕ! И НИКОЙ НЕ ПРЕДПРИЕМА НИЩО - ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СТОЯТ НА ХРАНИЛКАТА СЪЩО, ВЪПРЕКИ ЧЕ ИЗОБЩО НЕ Е РЕДНО! ДЪРЖАВА НА КРАДЦИТЕ, МАЙ?

Оценка:
-0 +24

йокин
6 Отговор
От време оно,се практикува,купуването,на болнични.Например миньорите,а и не само те.Тъй,че''кучетата лаят,а кервана си върви''.

Оценка:
-0 +11

любопитен
7 Отговор
Тоз доХтор , не си е внасял таксата в касата на Властта , бил е алчен и не е искал да дели ПЛЯЧКАТА . Резултатите са налице - Властта ще му вземе ВСИЧКО и ще го занули ! Вместо да има НЕЩО , сега ще има НИЩО !

Оценка:
-1 +11

Димитров
8 Отговор
Тъй като наказанията формални и законът ще се изпълнява така!

Оценка:
-0 +10

Зимааа народа
9 Отговор
Каквото може

Оценка:
-0 +1

Софиямед
10 Отговор
Настаниха майката ми фиктивно в болницата.Трябваше да заплати храна,която не е даже видяла.Майка ми се отказа от лечението,което вероятно щеше да бъде фиктивно,но скъпо.

Оценка:
-0 +1

Ицо
11 Отговор
изгонете търговците от храма ..

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия за политиката на правителството с борбата с престъпността, корупцията и европейските фондове
Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем"

Още бисери