Last news in Fakti

14 Декември, 2021 10:17 3 941 14

Договорът за АМ „Хемус“ с фирмата със скандалните милиони не бил представен в Сметната палата?

  • договор-
  • магистрала хемус-
  • фирма-
  • милиони-
  • сметна палата

Договорите, които са за материалите, са представени пред Сметната палата - те са с фиксирана стойност. Но договорите за наем на техника ги няма в списъка на Сметната палата

Договорът за АМ „Хемус“ с фирмата със скандалните милиони не бил представен в Сметната палата? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Три договора, сред които и този с фирмата, която МВР разследва заради пране на пари и аферата с 53 млн. лева за АМ "Хемус", не са били представени от старото ръководство на "Автомагистрали" на Сметната палата. Това твърди вестник "Сега", позовавайки се на получени копия на всички договори след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация. Въпросните три договора са сключени на 22 май, 2022 година. Тогава са подписани общо 6 договора с три фирми – "АМ Хемус", "Водно строителство-Благоевград" и "Европейски пътища". Втората фирма е тази, заради която МВР почна разследването за 53-те млн. лев. - това е аванс за нея. Тя е взела аванс по договор за доставка на материали за участък 5 от 84,108 млн. лева, допълват от actualno.com.
Иначе с всяка от компаниите са подписани по два договора - за доставка на материали и за наем на техника, съответно за участъците 4, 5 и 6. Договорите, които са за материалите, са представени пред Сметната палата - те са с фиксирана стойност. Но договорите за наем на техника ги няма в списъка на Сметната палата. Тези договори са рамкови, без посочена крайна цена цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица. Не е ясно дали по тези договори има правени плащания и в какъв размер са те. Няма данни по тях да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс. И към трите договора има приложения, в които са посочени единични цени за ползването на техниката.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я ДАЙ ПАК

    17 0 Отговор
    КОГА СА СКЛЮЧЕНИ?
  • 2 Futuro

    27 2 Отговор
    При нормална Прокуратура, ще има работници за Хемус поне за 15 години напред.
  • 3 А бе

    31 2 Отговор
    Къде са парите?Къде?
    Кой ги взе е ясно.Къде отидоха нагоре? При кой?КОЙ?КОЙ?

    Коментиран от #4

  • 4 Еми

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "А бе":

    То е ясно къде са учекмежето

    Коментиран от #14

  • 5 Тъпи Мисирки

    17 1 Отговор
    "сключени на 22 май, 2022 година" "крайна цена цена,"
  • 6 7 милиона българи

    19 5 Отговор
    Са заложници на Гешеф и кражбите на ГЕРБ.
  • 7 капани

    14 3 Отговор
    Гроздан кападжов ,ще бъде защитник на грабежа по магистралите на борисов и дпс .Грозданчето е мишока на дпс в правителството от името на итн ..За да се замежат грабежа в регионалното министерство и енергетиката къртиците на дпс са назначени в правителството като предложение на слави неграмотника и мутрата на прехода
  • 8 черния

    8 15 Отговор
    Това са нормални бизнес практики! Само боцата знае и може да строи. БЕз него една тухла не е сложена в България, само се краде! Ама няма страшно, народа ще си върне боце на чело само след няколко месеца!
  • 9 Геро

    9 3 Отговор
    Въпрос с повишена трудност! Как са получени кеш толкова пари от този невзрачен треньор?! От коя банка и кой директор е нарушил закона? Никак не е трудно да се разбере това! И после да пропеят всички по веригата! Ама Гешев не желае да наруши "омерта", че затова е назначен!
  • 10 тикви

    3 4 Отговор
    Често пътувам по този път и се чудя защо бяха необходими тези виадукти на равен участък. Вече знам...за да се краде!!!
  • 11 Мунчо

    5 2 Отговор
    "Въпросните три договора са сключени на 22 май, 2022 година." Алооооо това е БЪДЕЩЕ след половин година!!
  • 12 Историята

    1 0 Отговор
    "Малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ Хемус, след което п ..."
    Публикувано на 17.11.2021
    А търсят ли колко "клошари" са починали, след като са изтеглили милиони?
  • 13 ! Едни бандити си отиват - идват други

    0 2 Отговор
    Леле- мале ! Лоша работа ! Хайдук, до хайдука, до хайдук......за конете място няма !!! Някой да не си помисли ,че след 09.09.44 г е било нещо различно. Но "високо идейният" ТТ и оправил доста нещица, за които сега се хленчи от "баш-демократи" чиито родственици са "пострадали". Преход, какво да се прави!? Едни бандити си отиват - идват други и Земята се върти със страшна скорост- и около остта си, и около Слънцето, че и около "сентъра" на Галактиката !!
  • 14 малкия

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Еми":

    каза!?.Тютююют...няма....И врабчето -избяга.