Last news in Fakti

30 Май, 2022 07:36 7 592 47

Спецпрокуратурата се покри за "Барселонагейт"

  • барселонагейт-
  • бойко борисов-
  • корупция

Държавното обвинение мълчи какво са показали документите, получени от Испания

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Спецпрокуратурата отказва да предостави информация за това докъде е стигнало прословутото разследване "Барселонагейт", в което е замесено името на бившия премиер Бойко Борисов.

Преди месец "Сега" попита спецпрокуратурата дали има ли развитие по казуса, какво е показал анализът на документите, получени от Испания, и има ли отговори на съдебната поръчка до Кипър. Отговори от спецобвинението така и не дойдоха. След края на юли, когато спецпрокуратурата ще престане да съществува, делото вероятно ще бъде продължено от Софийската градска прокуратура. Един от аргументите на прокуратурата срещу закриването на спецструктурите беше, че така делата ще пропаднат. По всичко изглежда обаче, че държавното обвинение не бърза да сложи точка на случая "Барселонагейт".

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Докато чакаше официалния превод, прокуратурата си направи и вътрешен, така че на практика тя знаеше какво ѝ отговарят испанските власти още преди средата на март, когато и официалният превод беше готов.

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването. Заключенията на испанските власти, изпратени на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, с който "Сега" разполага. Материалите, получени от МВР, не се приемат от прокуратурата като доказателство по случая.

Случаят "Барселонагейт" е един от казусите, за които премиерът Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно. По втората все още се чакат отговори. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари. Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

Преди седмица от Рим премиерът Кирил Петков обяви след среща с италианския си колега Марио Драги, че европейската прокуратура трябва да има мандат за разследване и на пране на пари между отделните държави, каза премиерът Кирил Петков. "Това ще премахне потенциални престъпления като "вилата в Испания" и други подобни, където парите се изнасят от съответната държава и отиват в други европейски страни-членки. Ако европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този вид престъпления ще бъдат хванати много по-бързо", посочи Петков пред българските репортери.

И ОЩЕ ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

"Барселонагейт" не е единствената тема, по която спецпрокуратурата замлъкна. "Сега" от месец без резултат очаква отговор и какво се случва с проверката срещу депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева. Тази преписка беше образувана в края на март заради нейна публикация във Фейсбук, в която тя възхвалява военните възможности на Русия да удари по българското правителство и американското посолство в София.

Друг висящ въпрос е до какво доведе проверката по сигнала от ГЕРБ, които настояват спецпрокуратурата да отговори дали има престъпление покрай образуването на досъдебното за изнудване, по което бяха задържани Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. В сигнала, подаден от административния секретар на ГЕРБ, се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности. Тази проверка беше образувана в началото на април.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    79 10 Отговор
    Не ми разваляйте утрото с тази снимка,
    МОЛЯ
  • 2 Ееее

    77 8 Отговор
    А какво точно се очакваше, тя за това е спец. За това беше създадена, бухалката на държавната мафия
  • 3 Доказателство

    48 4 Отговор
    за ненужност !
  • 4 Последния Софиянец

    61 7 Отговор
    Разчитат Бойко Борисов да се върне на власт.
  • 5 отвратен

    78 14 Отговор
    Тоз на снимката уби държавата и народа , и сега иска да продължава да краде и убива , вместо да лежи до живот в затвора !!
  • 6 ТаУмВзе

    49 10 Отговор
    Нали ако го подкарат мутропитека долен и у Брюксел, ще стане Кербала. Няма как да стане.
  • 7 Боб

    9 35 Отговор
    Ми доста добре си върши работата "жалко" че ще ги закриват..
  • 8 Т`Ъ `П А` Н А Р И `

    20 9 Отговор
    Сега" от месец без резултат очаква отговор и какво се случва с проверката срещу депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева. Тази преписка беше образувана в края на март заради нейна публикация във Фейсбук, в която тя възхвалява военните възможности на Русия да удари по българското правителство и американското посолство в София.
  • 9 Перо

    38 8 Отговор
    Сега ще падне унищожаване,изнасяне и губене на документи и дела от закритата специализирана прокуратура и набеждаване на НС за решението си,въпреки “предупрежденията”!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    28 8 Отговор
    Е те затова шут у гъо за тия спецмафиоти и после ще се разбере
  • 13 Вуйчо Ваньо

    37 7 Отговор
    А концула във Валенсия, който не знае испански, що не го прибират вече, все нещо ще каже и той.
  • 14 Весела

    18 34 Отговор
    А разследване на 22 имота,милиони в банки и авоари на милиционера Дамаджаната кога?!
    Цял живот на държавна заплата и то заплата от бай тошово време 22 имота и авоари в милиони не де правят,та ако ще жена му да е била космонавт.И как така след развода всичките”купени” с нейни пари а остават за дамаджаната?!
    Алоо ние не ядем доматите с колците!
    Но затова се мълчи,щото дамаджаната е от наЩе!
    Целта е стани да седна,а не някаква си борба с корупцията!
    Оставка мошенници!

    Коментиран от #31, #32, #41

  • 15 ПРОСТО И ЛОГИЧНО

    35 8 Отговор
    ТИКВАТА ЗА ТОВА СИ ИМА .....КАСКЕТ , ЗА ДА МУ ПАЗИ ....СЯНКА !!!
  • 16 Българка

    27 7 Отговор
    Ако спешно не направят обещаната и очаквана от обществото правосъдна реформа, то никоя друга реформа няма да има успех. Спешно нови правила за избор на ВСС беа прокурорска квота, както няма и адвокатска такава. Това е СЪДЕБЕН, а не прокурорски съвет. Отстраняване, разследване на Гешев. Нов шеф и правила за КПКОНПИ. ОТЧЕТНОСТ НА ГЛАВНИЯ, А И ОСТАНАЛИТЕ ПРОКУРОРИ. В противен случай да закриват ВСС и прокуратура и да плащаме на евротакива
  • 17 толупа

    17 6 Отговор
    язе за чиии х... съм ги създал
  • 18 Бодже

    19 6 Отговор
    А просто трябваше да проверят номера на банкнотата и да видят от къде , и кого е изтеглена.Разследване за 24часа...

    Коментиран от #44

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Онзи

    16 7 Отговор
    Закривай ! Каскета долу ! Тиквата в затвора !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИНЖ

    9 5 Отговор
    Ехо! "Юнаците" от "СПЕЦпрокуратурата"! Ако не желаете да изпълнявате служебните си задължения - подайте си заявление за напускане! Може ли всеки един обикновен трудещ се да откаже да работи!?!?!?!
  • 23 Анонимен

    2 3 Отговор
    Бате, аз ли да те уча. Имаш доктор у дома. Не ти ли каза Красимира. Изкарай документ, че си опериран от простатата на 30 години и си без семе и не можеш да оплождаш и затова си останал с едно дете, а жена ти е побегнала, защото е искала оше дечица. По живково един адвокат от род на комунисти на никола вапцаров, но при него бе, че нямаше деца, станал адвокат при бракоразводно на младата, направил й дете, и отричаше, като представи документ, че няма деца и причината е в него адвоката, нищо, че му е одрало кожата и така той умря, а бяха много заможни и вместо наследството да отиде на детето му, знае ли се, жалва се жената в града. Човешки съдби. Правят деца и като им опре кокала до ножа бягат, а че жените страдат6, това не ги интересува. И така много млади момичета ги родиха време оно и ги оставиха за осиновяване и днес са стари вдовици без деца, ако бе след 1989 може би щяха да си ги отгледат. Явно горният е видял и не им е дал, знае ли се. И тези деца днес са осиновени и са правени с голяма любов..
  • 24 Анонимен

    9 11 Отговор
    Закриха специализираната прокуратура, опитват се да свалят гл.прокурор и що? Защото им пречат да грабят. Опоскаха държавата до стотинка, изпонатеглиха милиарди, искат и милиардите по Плана да възстановяване... Алчни сган

    Коментиран от #26

  • 25 Тото 1 и Тото 2

    10 6 Отговор
    Нима очаквате от хора , които лично Борисов си е избрал и сложил на постовете им , да го разследват ? И това разследване да каже какво в действителност се е случило ! БОЙКОВИЗАЦИЯТА на всички възлови места в България е повсеместна !
  • 26 фАНТОМасс

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Добре си се пошегувал ! Браво ! Въпросът е дали сам си вярваш или си се БОЙКОВИЗИРАЛ прекомерно ?
  • 27 нормално

    11 7 Отговор
    тиквата трябва да бъде в Белене на чука камъни на норма...

    Коментиран от #43

  • 28 Българин

    9 7 Отговор
    3 млрда лева за турски поток ,и смееш да говориш ,ууух gyaur, крадец
  • 29 Враца

    6 3 Отговор
    Ако беше само това, серия от престъпления от гл.секретар обслужващ мафията - мин.председател който краде милиарди и терориза и смачква бизнеси
  • 30 Их чи кеф

    0 4 Отговор
    Друго си е старата дъвка,като не можеш да си позволиш нова!
  • 31 БАЙ СТАВРИ

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Весела":

    ЩО НЕ ХОДИШ ЛИЧНО ДА МУ ГО КАЖЕШ БЕ ОВЦА , АМА НЯМАШ ТОПКИ СИГУРНО , НЕКОЛЦИНА ПОДЪРЖАТЕ ХЕМОРОИДИТЕ ПРЕД КОМПЮТЪРА САМО !!!.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хххх

    3 7 Отговор
    Те отмъщават с колаж на Кирето. Дори и да е вярно, развамяте семейство. Но кирето не е абтал, за какъвто си го мислите. Отива му, млад е, а на вас 60 годишните може, що да не може да е Кирето. Вие си противоречите, нали пишете, че са от ПП гейове, нещо не ви се получават лъжите. Бойко ми се вижда добър човек но слави т, кво да ги пеавиш ергените като Слави. Имаш пари жени направи деца радвай им се, другите ергени им е простено, с 500 лева не става, става, но за хора безмозъчни, раждащи на 13 години. На 15 са, а майките им на 30. Изчакайте ги някоя година да пораснат и тогава направете реформите, промяната. А те ще са на батето Вещи лица. След 5 г може и бойлобут да яде от тях. Не му пожелаваме, но нищо сигурно няма при тях, глава замаи и не помня кво правил ас
  • 34 фАНТОМасс

    7 5 Отговор
    Какво друго очаквате при положение , че Борисов лично си е избрал Главния Прокурор ? На всички възлови места в България са внедрени негови хора !
  • 35 мухата ЦЕЦЕ

    5 4 Отговор
    Защо никой не потърси бойковата мис Бикини с име Борислава Йовчева и да я попита ? Защото ББ я скри вдън земя ли ? В гори тилилейски ? През девет планини в десета ? Какво скришно има , ако си е харесал момата ? Да не го е срам , че изчуква младо агне ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вълк единак

    5 2 Отговор
    Продължават с превода още 5-6 г.
  • 38 ДОКО

    2 2 Отговор
    АМА ВИЕ ОЧАКВАТЕ И РАЗВИТИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС...АДИ БЕ..АМИ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ НАЧАЛНИКА НА СПЕЦПРОКУРАТУРАТА Е ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ БОКО БОКЕВ ПЪРВИ КРАДЛИВИ..И ЗАПОМНЕТЕ МАФИЯТА Е СИЛНА И НАЙ ЛОШАТА НОВИНА ТЯ СЕ ВРЪЩА ..ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО И ЗАБРАВИХ И ПОРТОМОНЕТО СЪЩО
  • 39 Довиждане на Простащината,

    4 1 Отговор
    довиждане на Протеста и Промяната! Съсипахте държавата само за половин година затова ДОВИЖДАНЕ!
  • 40 От умрял писмо ли чакате, бе

    4 0 Отговор
    ахмаци? СпецПрокуратура и СпецСъд няма от месеци! Закри ги Мафията на Промяната!
  • 41 Мила ми Весела

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Весела":

    Колкото и да е странно Евроатлантиците учили в САЩ обичат Дъртите Комунистически Ченгета, като Рашков сякаш са им близки роднини! А кой знае, може и да са им роднини?
  • 42 милен

    0 0 Отговор
    а ето го боко
  • 43 Той може да чука

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "нормално":

    Ама единия ти родител. И не е баща ти.
  • 44 И,защо си

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бодже":

    Мислиш, че си толкова умен да чакат ,какво ще им каже един осемдесет процентов.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Брей

    0 2 Отговор
    тоз Борисов,от всякъде го пазят.Защо ли е така?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.