Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 07:43 10 686 60

Цацаров ще води в съда двама свидетели срещу Кирил Петков

  • сотир цацаров-
  • дело-
  • съд

Делото на бившия шеф на КПКОНПИ срещу експремиера тръгва през ноември

Цацаров ще води в съда двама свидетели срещу Кирил Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе в съда двама свидетели по делото за непозволено увреждане, което води срещу експремиера Кирил Петков. Това става ясно от определението на съдия Деница Цветкова от Софийския районен съд, с което "Сега" се запозна.

Двамата свидетели на Цацаров ще говорят за негативните му емоционални изживявания и последици от изявленията на Кирил Петков за отнетия му допуск до класифицирана информация. Единият свидетел ще обясни преживяванията на Цацаров на работното място, а вторият - преживяванията извън него.

Кирил Петков също ще води двама свидетели, които да установяват факти и обстоятелства, свързани със заповедта за отнемане на достъпа на Цацаров, довеждането ѝ до знанието на Петков и при какви обстоятелства е станало това.

Искът

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие на негови изявления, направени на 14 януари 2022 г. На тази дата Петков, по това време премиер, обяви, че на Цацаров (тогава шеф на КПКНОПИ) е отнет допускът до секретна информация. Ден по-рано Цацаров анонсира оставката си от антикорупционната комисия.

"Радвам и приветствам ДАНС и българските служби за сигурност така да покажат решителни действия, че всеки път когато те виждат, че има нарушение на закона, да действат и оттук нататък да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона. И за мен това вече е истинска постъпка, че промяната е дошла, няма хора, които ще бъдат над закона оттук нататък", каза Петков. "За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български граждани се надяваме да беше свършила. Така, че оценката ми е отрицателна, силно отрицателна", каза още Петков.

А също и: "Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф "строго секретно" трябва на всеки три години да минава т. нар. тест за надеждност. Да бъдеш надежден е човек, който не използва класифицираната информация извън нейното предназначение. Сега, понеже самите данни, самите те са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, но явно ДАНС е преценила, че тази надеждност по закона за класифицираната информация не е спазена от г-н Цацаров".

Цацаров твърди пред съда и че Петков е правил внушения, че е изнесъл класифицирана информация и от това има последствия. И че твърденията на Петков са неверни, тъй като не е минавал тест за надеждност и не се е провалял на него. Според него посочването му като човек, който злоупотребява с класифицирана информация и като лице "над закона", внушава, че той извършва действия, граничещи с престъпления.

В отговора си на исковата молба Петков казва, че няма за какво да бъде ангажирана отговорността му. Твърди също, че нито едно от твърденията му не е невярно и с нито едно от тях не се приписва извършването на престъпление от Цацаров. Казва и че думите му са мнения и оценки. Според него негативните изживявания на Цацаров са вследствие на самото отнемане на достъпа до класифицирана информация, а не вследствие на изказванията му.

Софийският районен съд ще гледа делото на 9 ноември.

Почистен

През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по казуса бе съобщена от Цацаров.

След оставката си от КПКОНПИ Цацаров се върна във върховната прокуратура и стана шеф на новосформиран отдел там.

Още едно дело

Цацаров води дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

Справка на "Сега" в деловодните регистри показва, че това дело е на етап размяна на книжа между страните.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    96 23 Отговор
    Цацаров е нагъл като тиквата

    Коментиран от #40

  • 2 Румен

    74 18 Отговор
    Младоженеца е свършил парите. То тая от Дупница харчи кат за световно. Усеща и тоя че ще сглобява самолетчета при бай Ставри. Ама кой ще му донася Легото?
  • 3 Алоу

    73 19 Отговор
    Цацунгин ходи по често на църква че си много окалян. "Независимия български съд" ще отсъди в твоя полза то е ясно, но важно е ние народа какво отсъждаме!
  • 4 Софиянец

    66 19 Отговор
    На този главата трябваше да му махнат, не от агенцията или да му спират достъпа.
  • 5 123

    69 14 Отговор
    Високото кръвно е от залояване бе Цацар
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еми да

    50 14 Отговор
    по-добре Цацара да си гледа Салича !
  • 9 Люси Дяковска

    33 7 Отговор
    Едната Ани Салич ли е?
  • 10 Стига п.остотии, бе тате!

    40 5 Отговор
    А в това време римляните си развяват байрака. Докога, бе!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дааа

    46 11 Отговор
    Хаха колко е засегнат психически цацата, че има пропуснати ползи от продаването на квалифицирана информация на мафията и руснаците, така вече се знае само, че каскета я разпространява и не може да се размие отговорноста за информиринатео на мафията и руснаците.
  • 13 Боруна Лом

    51 6 Отговор
    ГУЦИ, ГУЦИ МНОГО СТРЕСИРАН БЕ?
  • 14 Двуличен

    50 7 Отговор
    и алчен , цяла влакова композиция с грехове на гърба му , авторитет = 0 !
  • 15 Хахакер

    37 5 Отговор
    Цаца, в бг "класифицирана информация", няма отдавна, само си губите времето.
  • 16 Боко

    17 4 Отговор
    Цвъчко
  • 17 Обективна

    33 5 Отговор
    Някой вярва ли в почтеността и на Цацаров, и на Петков? Едва ли!

    Коментиран от #37

  • 18 Боко

    27 5 Отговор
    Цвъчко и сандалич
  • 19 БГ-Гражданин!

    26 6 Отговор
    Нито ме интересува Цацаров,нито Петков!Интересува ме да живея добре в страната си,а това никак не е така...!!!
  • 20 Трезвомислещ българин

    18 10 Отговор
    Така и трябва! Хората в цивилизованите държави отдавна го правят. А у нас всеки "знае нещо ", но когато трябва да се докаже, резултатът е нулев. Иначе българите в "оплюването" сме големи специалисти.
  • 21 Трезвомислещ българин

    17 6 Отговор
    "Съпругата на Уейн Рууни осъди друга футболна половинка за 1,5 милиона паунда за клюки срещу семейството".
    Ето това е начинът.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Грантаджиев Соросоид

    10 9 Отговор
    Куролаторът дрънка толкова лъжи, че е крайно време да бъде осъден за някоя от тях..
  • 24 Еми да

    30 5 Отговор
    и тоя е герберски продукт !
  • 25 Морски

    30 4 Отговор
    Този объл човек може да изфабрикува всякакви доказателства
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тома

    31 5 Отговор
    От стреса цацата взел че отслабнал в малкия пръст
  • 28 5577

    18 2 Отговор
    Крайно време е да има осъдителни присъди на висши магистрати за оплюване. То вече и македонците ни се смеят като пуснат българска телевизия. Сеир на чужд гръб без никакви последствия. Тоя бил крал... без доказателства... в кауша за клевета. Ма при нашата демокрация без твърда ръка няма да се оправим. Бойко е много мек демократ. При тези условия, който и да вземе властта оплюването ще е основно средство за доходи на сума хора от засегнати олигарси.
  • 29 Чекай малко

    28 2 Отговор
    "Единият свидетел ще обясни преживяванията на Цацаров на работното място, а вторият - преживяванията извън него."
    -----
    Тва е за сериал. От по-пикантните...
  • 30 чичо Хаджи Христо

    27 3 Отговор
    Какъв професионален авторитет, чест и достойнство? Тоя Цацаров за цаци ли ни взема?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иванова

    22 1 Отговор
    Много обиди се сипят към него, вярно е, сега, не е ни фиданка, ни хубавец, ни с душа камбанка...Ама по-важното е, че се знае за грозното у него отвътре. Като юрист, за него други юристи казват, че много знае, но знае как да приклешва всички свои неприятели. И ламти винаги за власт. И да е нагоре и отгоре. Е, никой не е вечен. Някък няма да получи ни одобрение, ни снисхождение от никоя аудитория. И ГЕРБ са го използвали. Пък тази Ани Салич, до там ли опря, до него?! Някък съвсем бе приемана допреди тази новина, сега ни е различна на всички, а я хаесвахме....

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 костова

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "Иванова":

    Иванова ,драга ,тази надуши мангизите и е като питон-удушвач ,цацката нямаше шанс
  • 37 Субективен

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "Обективна":

    Аз вярвам в почтеността на Петков, но не и на Цацаров.
  • 38 Артилерист

    19 3 Отговор
    Цацаров напълно се вписва в профила на мутрите от шайката на Борисов. Мутрата Борисов затова и си го избра за главен прокурор-осигури си надежден прокурорски чадър. Не ми пука за американския наложник просто Киро, но Цацаров да риве за нанасяне на морални вреди, не виждам как е могло туй да се случи, при очевидната липса на подобна сфера в цялостния му личностен образ...
  • 39 Гост

    17 5 Отговор
    Изпълзя ли тая гнусна цаца! Добре се беше скрила, та не чувахме за нея. Слуга на мафията
  • 40 Коментар

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    То пък щото Киро канадеца е китка?!
    Евроатлантик ли е, не ми го хвали!

    Иначе се чудя, дали Ани Салич щеше да се хване с Цацаров, ако последния не бе омазан с власт и кешовица?!

    Пълен разпад в нашата държава!
    Мафията се събра с журналистите и действат дружно срещу народа!
    Крайно време е това да се промени!
    Само Възраждане!!!

    Коментиран от #41

  • 41 Възраждане сте

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "Коментар":

    Болни мозъци.

    Коментиран от #42

  • 42 Коментар

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Възраждане сте":

    Що, вие от статуквото по-здрави ли сте?!

    Или ти пари на ду.арата, че ако вземат самостоятелно властта, троловете като теб може да се появите по новините?!

    Има за какво да ви е страх продажници!

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 сирене

    3 5 Отговор
    опа, на следващите избори няма да има Кирчо ли? ееее, жалко..
  • 46 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Коментар":

    Управление самостоятелно звучи ,като химера.
  • 47 Българин

    5 1 Отговор
    Отвратителна 🐷.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Такаааа...!

    6 0 Отговор
    Явно на Цацаров са му свършили парите, та гледа от къде да искяри! Ани Салич е скъпа жена! Човека има разходи!
  • 50 Дааа....

    7 0 Отговор
    И каква работа свърши бе Цацаров , че си тръгнал да съдиш , за неща които никога не си имал! Пристиж, авторитет и т.н.Като гледам, на мафията ,никой никога не и е търсил сметка ! Та колко политици си вкарал в затвора за далавери?
  • 51 Жмуц

    2 2 Отговор
    ЦСЗ -чакаме мадам Кир.

    Ще и организираме добро посрещане с играта вземи сапуна.
  • 52 Не си свет

    0 1 Отговор
    Но онова лъжливо нещо, си заслужава да го осъдят повече хора!
  • 53 2244

    2 0 Отговор
    Цацарката да заведе Сандалич и в българската Виена в детска градина " Пролет" имаше директор и счетоводителка които се чакъляха като го уволниха и тя напусна щото са крадливи гербераси и съпругата му го натирила при счетоводителката
  • 54 Минискуса

    3 1 Отговор
    Масонски плужеци, иде ви вашия ред.
  • 55 абв

    4 1 Отговор
    ЦАЦА , ДЕ Е ОНАЯ ПОМАКИНЯ С ЗАВЪРШЕНИ КУРСОВЕ ЗА БИБЛИОТЕКАР ДЕТО ТЕ РАЗВЕДЕ С ЖЕНА ТИ И СЕГА СТОИ РЕДОМ С ТЕБ НА СЕМЕЙНОТО ОГНИЩЕ !!!! ЦАЦА , ПОМАКИНЯ Е .... , НЕ СТАВА ЗА НИЩО !!!!!!!!!!!!!
  • 56 Асенчо

    1 0 Отговор
    цаци, цаци, от стрес заборил да папи и отслабнал ...

    цаца, цаца, ама риба! Риба, риба ама цаца ...
  • 57 ммм

    1 0 Отговор
    АМА РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТИ СИ ПРАВ НАЛИ С КАСКЕТА И ТИКВАТА СТЕ ОТ ЕДИН ОТБОР ЗАТОВА СИ СИГУРЕН ВЪВ ПРАВОТАТА СИ --СРАМОТА И ЗНАЙ ЧЕ ТАЯ ШИЯ НЕ Е ОТ ТУРШИЯ
  • 58 Начко

    2 0 Отговор
    За какво?Да ни покаже родата си ли?
  • 59 Тома

    1 0 Отговор
    Нова част на многострадалната геновева.Толкова е разстроен цацата че не може да се представи пред салич като много челик
  • 60 хехехе

    0 0 Отговор
    СВИНКАТА СИ Е СВИНКА И ЩЕ ИМА КОЛЕДА