25 Октомври, 2011 21:53 1 785 1

Болшой театър се завръща с гръм

  • русия-
  • „болшой театър”

След  повече от шест години, 700 млн. долара за ремонт и украса, забавяне и финансови скандали, руският Болшой театър се готви да отвори врати за зрители с гръмка гала вечер и звездно присъствие. Дългоочакваното откриване е в петък, когато Болшой театър ще върне статута си на един от диамантите в света на културата, пише Ройтерс.

Сред официалните гости ще са президентът Медведев и премиерът Путин. Редом до тях на сценичното изкуство вероятно ще се наслади и немския канцлер Ангела Меркел.

Спектакълът ще се предава на живо в Русия, Европа и САЩ. „Ще бъде истински национален празник”, казва директорът Анатоли Иксанов. Детайлите за програмата  се пазят в тайна, но със сигурност на сцената ще излязат звездите Светлана Захарова и Мария Александрова.

Сградата оцеля три пожара, бомбите на Втората световна война и наводнение, но сега е възстановена в типичния си стил от царско време в Русия. Театърът е снабден с нова акустика, фасада и вътрешен интериор.

Той е открит през 1776 г. като личен театър на Екатерина Велика и част от красивия облик на Москва. През 1825 г. сградата е опожарена, но истинските изпитания идват по времето на съветската власт, която театърът се използва доста често, но е неглижиран. Именно тогава изчезва златната акустична инсталация, както и други ценни материали.

Театърът е затворен през 2005 година, а трупата продължава представленията си на съседната Нова сцена. „Когато затворихме сградата, имаше 70% вероятност тя да се срути. Бяхме стигнали критичната точка”, разказва Иксанов. Той е доволен, че театърът е върнат обратно към образа и акустиката от 19 век.

Според него цената на преобразяването е 700 млн. долара, но други експерти твърдят, че е поне два пъти по-висока. Имаше и разследване за финансови злоупотреби. На музиката вътре няма да пречи и минаващото в близост метро.

 

Вижте повече

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Разкошно. Имал съм щастието да присъствам на премиерно представление в "Малий театър", намиращ се на метри от "Большой", който за съжаление беше вече затворен по това време. Неописуемо е преживяването да се намираш в една от най- известните сгради на този свят за всички времена. Дай боже всекиму.