Last news in Fakti

17 Септември, 2014 09:00 1 827 3

Какво липсва на българските футболисти в Европа?

  • българия-
  • футболисти-
  • европа

Физическата подготовка е основната пречка за нашите играчи да се реализират в силните първенства

Какво липсва на българските футболисти в Европа? - 1
Снимка: БТА/AP

Много хора се питат какво пречи на българските футболисти да се реализират в силните европейски първенства?

След ерата на Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров  България така и не може да вреди някой от своите футболисти сред футболния елит. Макар и няколко добри трансфера навън, нашата страна така и не може да се похвали с ново футболно величие.

Има много версии за това защо се получава този срив на качество сред нашите футболисти. Те започват от несериозното отношение на играчите и стигат до слабото ниво на А група. Истината е обаче, че основното обяснение за слабото представяне на нашите футболисти навън е тяхната слаба физическа подготовка.

През последните няколко години от България излязоха няколко футболисти с доста прилични футболни качества, които имат трудности да се реализират навън, основно заради лошата си физическа подготовка. Истината е, че нивото в родния шампионат принципно е доста ниско, като всеки играч с повече техника е способен да изпъкне. Пример за това е Тодор Неделев. Крилото излезе от Ботев Пловдив и през цялата 2013 г. беше сочен за новия роден футболен феномен. Прекрасен дрибъл на скорост, бързина и техника. Логично дойде трансферът му германския Майнц 05. И от тогава насам звездата му залезе. Неделев така и не получава шанс да играе в Бундеслигата, като основното обяснение за това е, че чисто физически ще му е трудно да се справи в германския шампионат. Това е едно от най-физически натоварените първенства, в които се играе на страшно високо темпо. За да издържи на натоварванията в Бундеслигата, за всеки футболист е важно да има добре развити физически данни. Неделев беше известен с крехката си физика, още докато играеше в А група. Тук това нямаше значение, тъй като техниката му го компенсираше. В Германия обаче на него би му било трудно да изкара цял мач, тъй като там единоборствата са основна част от играта, на които той трудно би могъл да издържи продължително. От Майнц не се отказват от Неделев, но твърдят, че за да разчитат на него, той трябва да продължи да се развива. Тоест не добрата му физическа подготовка в България е много трудна за наваксване, дори в Германия.

Подобно е в момента положението с Ивайло Чочев и Симеон Славчев. През лятото Чочев направи трансфер в италианския Палермо, но все още не е дебютирал в Серия А. Славчев пък отиде в Спортинг Лисабон. И въпреки, че в Португалия се ценят най-вече техническите качества на един играч, бившият футболист на Литекс все още не получава време за изява.

Изглежда, че А група не може да предложи футболисти, които да издържат на натоварването в Европа. Пример за лошата подготовка на българските футболисти е Антонио Вутов. През миналата година той беше сочен за голямата надежда на Левски, но трудно влизаше в игра дори в А група, като почти всички специалисти обясняваха, че той физически не е дорасъл за това. Въпреки прекрасните си технически качества, Вутов беше ужасно слаб за спортист и се въргаляше по терена при почти всяко единоборство. Наско Сираков, който през есента на 2013 г. за кратко се беше върнал в Левски като спортен директор, пък на няколко пъти разказваше, че  невръстният футболист е с тотално сбъркана физическа подготовка. Дори се споменаваше, че той не е влизал във фитнес зала преди да навърши 16 години. Тоест едно момче с чист природен талант и футболен интелект имаше проблем да се реализира, просто защото не е развито по правилния начин чисто физически.

Всеизвестно е, че веднага щом той премина в италианския Удинезе, на Вутов му бе изготвена специална програма за физическа подготовка, чрез която той да навакса изпуснатото. За това и само няколко месеца по-късно, в мачовете на юношеския национален отбор, ние видяхме съвсем различен Вутов. Неговата физика вече бе съответстваща на ръста му и той стоеше много стабилно на терена, дори в мачовете от Европейското първенство за младежи. Точно там си и пролича, че Вутов е напреднал много, в сравнение с годините си в България. И въпреки това той все още не е получил шанс за изява в Серия А, защото дори сега е съмнително дали ще се справи в италианските условия.

Светлият пример за българския футбол през последните години е Георги Миланов, който успя да се наложи в руския гранд ЦСКА Москва. Той обаче изкара тежки първи няколко месеца в Москва, когато почти не играеше. Той не го правеше, защото всички в клуба обясняваха, че той няма как да издържи физически на онзи етап. Наложи се Миланов да прекара цели месеци във фитнес залата, преди да бъде одобрен за участие в руския шампионат. Тоест дори най-доказаната към момента школа у нас – тази на Литекс, не съумява да изгради достатъчно физически подготвени футболисти.

За това говори и националният селекционер Любослав Пенев. Докато беше треньор на ЦСКА той постоянно обясняваше как неговите футболисти трябва да спазват хранителен режим и да спазват начин за физическа подготовка. Тогава това беше посрещано по-скоро с присмех, но сега се оказва, че точно това липсва на родния футбол.

България ражда играчи, радващи се на вроден талант. В днешни дни обаче, наличието на талант не е достатъчно в големия футбол. Освен техника е нужно да имаш определено ниво на физическа подготовка и издръжливост.  На скоро пред Би Би Си кондиционният треньор на Манчестър Юнайтед Майк Клег обясни как е тренирал Кристиано Роналди след пристигането си в клуба. Роналдо пристига на „Олд трафорд“ на едва 18-годишна възраст и първата работа на Клег е да му изготви специална програма за тренировки. На 18 Роналдо има изключителни технически качества, но доста слабичка физика, която му пречи да реализира пълния си потенциал в Англия. Клег и Роналдо изготвят специална програма за подготовка и хранене, която да превърне португалеца в най-добрия футболист в света. Така след няколко години тежък труд, Кристиано се превръща в най-комплексния футболист в света и от техничен клечо, става истински боец.

Тези резултати обаче се постигат с много усилия и изключително прецизна работа. Не е въпрос просто да вдигаш гири и щанги във фитнеса. Важно е да го правиш по точно определен начин,с идеята да развиеш определени места. Не е въпросът да си канара от мускули, а да си достатъчно стабилен и издръжлив. Така например един Томас Мюлер, въпреки че изглежда доста кльощав, е една от супер звездите на Байерн Мюнхен и Германия. Въпреки, че не е много едър, този футболист е много издръжлив и поврътлив, можещ да участва в единоборства и да тича през всичките 90 минути на един мач. Това е така, защото той е водил много правилна физическа подготовка. Подготовка, която да заздрави физиката му, но и в същото време да не се отрази на скоростта и подвижността му.

Българският футбол се нуждае от промяна, но тя трябва да започне от подготовката на играчите. За да бъде конкурентноспособен един български футболист в европейските първенства, той преди всичко трябва да може да издържи на натоварванията там. А, за да може това да се случи трябва да има ясна система за подготовка, а такава у нас явно не е установена. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нико

    0 0 Отговор
    липсва опит
  • 2 123

    0 0 Отговор
    дисциплина, хъс, техника .......
  • 3 любител

    0 0 Отговор
    Така е това се отнася за всеки един спорт, но за съжаление голяма част от треньорите в Бг не са и чували за тия неща. Освен тренировките от изключителна важност е и менюто на един спортист