Last news in Fakti

24 Ноември, 2014 09:35 870 0

Голямото предизвикателство за Хамилтън предстои

  • люис хамилтън-
  • себастиан фетел-
  • предизвикателство

Фетел и Ферари се готвят за много силен следващ сезон

Голямото предизвикателство за Хамилтън предстои - 1
Снимка: БТА/AP

Люис Хамилтън  вече официално е новият световен шампион във Формула 1.

Британецът направи шеметен сезон се възползва максимално от силния болид, който му предложи отбора на Мерцедес, за да постигне 11 победи през сезона и абсолютно заслужено да триумфира с втората световна титла в своята кариера. Хамилтън достигна до заслужения апогей на своята кариера, но сякаш голямото предизвикателство тепърва предстои.

През тази година Хамилтън имаше шансът да се радва на безспорно най-добрия болид в шампионата и единственият му реален конкурент за титлата беше неговият съотборник Нико Розберг. С течението на сезона обаче си пролича, че на този етап именно Хамилтън е човекът с по-сериозните качества на пилот. През следващата година обаче идва новото предизвикателство и то се казва Себастиан Фетел.

През последните години германецът бе наложил страховита доминация във Формула 1, като спечели 4 поредни титли с отбора на Ред Бул. През тази година обаче той не получи добър болид и му беше невъзможно да се пребори дори за победа в някое състезание. През следващия сезон обаче Фетел преминава в отбора на Ферари.

През последните години в Скудерията затънаха в тежка криза. Ферари разполагаше с чудесни пилоти като Фернандо Алонсо, Фелипе Маса и Кими Райконен, но конструкторите на тима така и не съумяха да създадат конкурентна кола. През 2010 г. Алонсо бе близо до титлата, но това по-скоро се дължеше на неговите качества на пилот, които надмогваха някои от слабостите на болида му. Въпреки кризата обаче, Ферари продължава да е най-силната маркетингова марка във Формула 1. Отборът генерира огромни печалби, често надмогвайки без проблем по-слабите си сезони. Сега от Ферари искат да върнат доминантната си роля в шампионата и Себастиан Фетел е тяхното основно оръжие.

Привличането на германецът е брилянтен маркетингов ход, който събира най-успешния пилот от новото поколение с най-популярния отбор в света. Това неизменно ще привлече със себе си много спонсори, а парите за конструирането на мощен болид определено ще са сериозни. Тоест във Ферари се готвят да създадат своя нов Шумахер и да навлязат в своята нова златна ера. Истината е, че Ферари е за моторния спорт това, което е Реал Мадрид за футбола. Тоест не е важна само победата. Важни са маркетинговото влияние, имиджът и популярността. Всичко е много просто. Най-популярният отбор с най-добрия пилот и най-големите успехи.

Съперничеството между Хамилтън и Фетел датира отдавна. Всички помнят как през 2008 г. германецът за малко щеше да коства титлата на британеца. Тогава на последното състезание Хамилтън имаше нужда от петото място, за да си осигури титлата пред Фелипе Маса.  Той държеше това място,  но само две обиколки преди края,  именно Фетел, който тогава беше част от Тойота, го изпревари и до края не го пускаше пред него. Германецът можеше да осигури титлата на Маса, ако малко преди финала, той и Хамилтън не изпревариха заедно четвъртия Тимо Глок, което осигури титлата на британеца.

Тогава Люис бе на върха на своята слава и се бе превърнал в истинска поп звезда. Той бе световен шампион във Формула 1, Никол Шерцингер му беше гадже, спонсорите се избиваха за него и бъдещето пред него изглеждаше бляскаво. И точно тогава дойде времето на Фетел. Кариерата на германеца буквално изригна и между 2010 и 2013 той съумя да стигне до 4 поредни световни титли. Фетел разполагаше с безспорно най-добрия болид и доминираше безкомпромисно, непозволявайки на Хамилтън дори да мечтае за нова титла.

Сега  Хамилтън отново е на върха. С Фетел обаче никога не са се състезавали при равни условия. Тоест винаги един от двамата е имал откровено по-добрия болид от другия, което е предрешавало спора по между им. Това обаче може да се промени още през следващия сезон. Във Ферари направиха много, за да привлекат Фетел в своя отбор, а вече подновяват сериозно и екипа си от конструктори и механици. Тоест от Скудерията още от сега се готвят да атакуват титлата през следващия сезон.

Все пак Формула 1 винаги се е въртяла около големите съперничества. Лауда срещу Хънт, Прост срещу Сена, Шумахер срещу Хил и т.н. През последните години точно това голямо съперничество сякаш липсва. През последните години Фетел доминираше. През този сезон Хамилтън води люта битка за титлата с Розберг, но сякаш беше ясно, че го превъзхожда. Хамилтън срещу Фетел обаче ще е нещо наистина различно. Двама наистина страхотни млади пилоти, стартирали кариерата си по едно и също време, непрестанно подобрявайки рекордите си един на друг. Те ще представят двата най-добри отбора във Формула 1 и стига да получат еднакво добри болиди, биха могли да вкарат моторния спорт в нова златна ера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА