Last news in Fakti

17 Януари, 2015 16:00 4 335 0

Пътят на Кристиано Роналдо до третата „Златна топка”

  • кристиано роналдо-
  • златна топка-
  • детство-
  • насионал мадейра-
  • спортинг лисабон

Детството на Роналдо не е било никак розово, но сега той е на върха

Пътят на Кристиано Роналдо до третата „Златна топка” - 1
Снимки: БТА/ AP

В понеделник Кристиано Роналдо спечели най-ценното индивидуално отличие във футбола – „Златната топка”, за трети път в своята кариера. Преди два дни пък звездата на Реал (Мадрид) грабна и приза за най-велик португалски футболист, изпреварвайки легендарния Еузебио. Лесен ли е бил обаче пътят за Роналдо до върха?

Роден в град Фуншал – най-големият на остров Мадейра, Роналдо има трудно детство. Четвърто дете в семейството на Долорес и Динис, идването му на бял свят не е било планирано. Майка му – готвачка, и баща му – градинар, който през 2005 година губи битката с алкохолизма, правят всичко възможно, за да има храна на масата.

Младият Роналдо скоро намира спасение от трудното ежедневие – футболът. Първият му треньор – Франчиско Афонсо, начален учител в местното даскало, е впечатлен от уменията му: „Той беше нещо специално още от началото. Беше малък, но много решителен. Започна като защитник, но скоро след това се премести в предни позиции, защото искаше да участва във всичко на терена. Беше добър и с двата крака, имаше и страхотна техника – винаги искаше топката”.

Руи Алвес, приятел на Роналдо от детските му години, споделя: „Футболът беше всичко за него. Опитах се да му предложа други игри, но той искаше само да играе футбол. Винаги носеше със себе си футболна топка под ръка”.

Роналдо прави впечатление още в ранна детска възраст в аматьорския Андориня. Рикардо, съотборник тогава на звездата на Реал, споделя пред Goal.com: „Той беше много пред другите. Това се виждаше още тогава. Когато не получаваше топката, беше тъжен, а когато губехме - плачеше”.

На 12-годишна възраст Роналдо подписва първия си договор с Насионал (Мадейра). Представянето му привлича погледите на много агенти и скоро след това талантливият футболист е взет на проби в един от най-големите клубове в Португалия – Спортинг (Лисабон).

„Слабият и крехък” Роналдо прекарва четири дни в Лисабон и впечатлява скаутите на тима. Академията на Спортинг, славеща се като най-добрата в Португалия, му дава път към големия футбол. Майката на Роналдо, голяма фенка на друг продукт на академията – Фиго, е развълнувана от идеята синът й също да играе там и дава своето съгласие.

Нещата за Роналдо в началото обаче не са никак розови – домът му липсва, а освен това другите му се подиграват заради акцента от Мадейра, намирайки го за смешен. „Имаше проблеми в началото, но се справи с тях, защото има уникална индивидуалност. Той беше победител още тогава. Беше боец, момче от улицата” – споделя негов близък.

Роналдо е единственият играч от академията на Спортинг, който само в рамките на една година преминава през тима до 16, 17, 18 години, „Б” отбора, и представителния отбор. На 7 октомври 2002 година прави своя дебют за Спортинг, а освен това е повикан и в младежкия национален отбор на Португалия.

През 2003 година много тимовете от Англия се интересуват от  Кристиано Роналдо, но той подписва с Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи” и Спортинг месеци по-рано се изправят един срещу друг в Шампионската лига и Сър Алекс Фъргюсън е впечатлен от изявите на португалеца.

След това всичко е история – с бавни, но методични стъпки Роналдо си извоюва трона – печели всичко възможно на клубно ниво, като през 2009 година преминава в Реал за 94 милиона евро. Днес той е горд притежател на три „Златни топки”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА