21 Януари, 2015 14:59 991 0

Китайски милиардер купи 20% от акциите на Атлетико Мадрид

  • атлетико мадрид-
  • милиардер-
  • акции

Сделката е на стойност 45 млн. евро

Китайски милиардер купи 20% от акциите на Атлетико Мадрид - 1
Снимка: БТА/AP

Kитайският милиардер Ван Цзянлин  закупи 20% от акциите на испанския футболен клуб Атлетико Мадрид, съобщи Би Би Си.

Сделката е на стойност 45 млн. еврo. Цзянпин оглавява най-голямата китайска компания за недвижими имоти Dalian Wanda, а състоянието му се изчислява на $ 18 млр.  По този начин  Dalian Wanda се превърна в първата китайска компания, която инвестира в някой от големите европейски грандове.

Според „Синхуа“ договорът е бил подписан в Пекин между Цзянпин и президента на Атлетико Енрике Сересо. Като част от сделката в Китай ще се открият три футболни школи на Атлетико, а испанските шампиони ще направят турне в страната през това лято.  Планира се двете страни съвместно да инвестират 34 млн. долара в младежки център в Мадрид, където ще се обучават млади китайски таланти.

През миналата година отборът на Атлетико изненадващо спечели титлата на Испания и достигна до финал в Шампионската лига, който загуби от Реал Мадрид. Въпреки това клубът има сериозни финансови проблеми и се опитва да погаси дълга си от 500 млн. евро. Надеждата е, че сделката с Цзянпин ще помогне на клуба да превъзмогне финансовите си проблеми. Той може да помогне на Атлетико да стъпи здраво на доходоносните азиатски пазари и да привлече нови китайски спонсори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА