6 Април, 2015 08:51 743 0

Пловдивските грандове по стъпките на столичните

  • грандове-
  • локомотив-
  • ботев

Финансовата криза разяжда Локомотив, а вече заплашва и Ботев

Пловдивските грандове по стъпките на столичните - 1
Сника: БТА

През последната седмица футболната общественост у нас беше изцяло улисана в проблемите на Левски и ЦСКА. Столичните грандове дни наред  полагаха кански усилия, за да могат да се доберат до бленувания лиценз за участие в евротурнирите. „Сините“ до последната минута разсрочваха дългове, уговаряха пари от феновете, правиха промени в управителния съвет и какво ли още не. На „Армията“ пък се разигра героична сага със смяна на властта, после ново връщане на старата и поредна смяна. Сега едни акции принадлежат на някой, но все още не е съвсем ясно кой ще управлява клуба.

Покрай неволите на столичните грандове обаче сякаш забравихме да обърнем внимание и на огромната криза, я която са поставени пловдивските отбори. Ботев и Локомотив са клубовете, които са най-близо по фенска маса и подкрепа до Левски и ЦСКА. В момента обаче те са в не по-малко окаяно състояние от столичните грандове.  Особено зле са нещата в Локомотив. През лятото феновете зорлем разкараха от отбора Коко Динев, недоволни от съмненията за уредени мачове. Привържениците заявиха, че те ще управляват клуба и ще го издържат с парите от продадени билети. В Пловдив винаги са вярвали, че местните фенове са най-отдадени на своите отбори, но този път се надцениха. Пълните трибуни на „Лаута“ много бързо останаха само мираж и само след няколко месеца в Локото разбраха, че само с пари от билети няма да стане. От месеци там се търсят нови спонсори, но такива не идват, а отбора е пред тотален разпад.

Коко Динев може  и да беше спорен ръководител, но никой н можеше да му отрече, че знаеше как да намира добри играчи и беше способен да отделя финансиране, което да държи Локомотив поне в средата на класирането. След неговото напускане по-светлите дни така  и не дойдоха. Стигна се до там футболистите да обявяват бойкоти и да отказват да тренират заради неизплатени заплати. Самият треньор, пък да заявява, че иска да се маха, защото му е непосилно да работи в тази обстановка. От както започнаха плейофите във втората шестица от Локомотив допуснаха разгромна загуба с 3:0 от Славия и нелепо поражение от 2:0 срещу Хасково. Ясно е обаче, че към момента  в този отбор никой не се интересува от футбол. Всички се чудят от къде да изкопаят нов спонсор, за да продължат да съществуват. Общо взето Локомотив от години с се лута немил недраг из ръцете на различни собственици. Вече са далече онези златни години, в които Георги Илиев успя за кратко да превърне отбора в гранд. Сега Коко Динев игра ролята на нежелан спасител. Той обаче едва ли ще се навие да го направи за трети път.. Общо взето Локомотив е попаднал в безизходица, която може и да го отведе в регионалните дивизии.

Към същата криза са се запътили и в Ботев Пловдив. Само преди години над „канарчетата“ валеше златен дъжд. Купуваха се прескъпи футболисти, строеше се нов стадион, имаше нова база и се крояха планове за бляскаво бъдеще в стил Лудогорец. Въобще, хубаво е Цветан Василев да ти е благодетел. Фалита на КТБ обаче сложи край на хубавите дни за Ботев. Кранчето с парите секна и изведнъж отборът бе изоставен на произвола на съдбата.   За този сезон финансите криво ляво бяха вързани, главно благодарение на завещанието, което остави Цветан Василев. С неговите пари в отбора бяха привлечени някои много скъпи футболисти, с чиято продажба от Ботев успяха да формират някакъв бюджет. Само трансферът на не Хамза в Лудогорец наля 1 млн. лева в касите на клуба. Тези пари обаче започнаха да привършват, а в отбора вече няма чак такъв резерв от класни футболисти, с чиито трансфери да се оцелява. Преди две седмици Василев официално се оттегли от клуба и прехвърли всички акции на дружеството на феновете. От там пък чистосърдечно си признаха, че не могат да издържат клуба и започнаха по примера на Левски и ЦСКА, да искат помощи от привържениците. Общо взето нещата през тази година изглеждат криво ляво добре. Добро представяне в първенството и участие в първата шестица на плейофите. През следващия сезон обаче финансовата криза мое да разтърси и Ботев. Ресурсите оставени в наследство от Цветан Василев са на привършване и трябва да се търси нов спонсор. Такъв на хоризонта обаче не се вижда. На всичкото отгоре трябва да се строи и нов стадион, ако не искат от клуба отборът да продължи да играе на хубавия, но доста тесничък терен в Коматево.

В Ботев поне си имат модерна база, но ако в скоро време не се намерят свежи парии, не е ясно дали заплатите на футболистите  няма да започнат да закъсняват. Един евентуален трансфер на Мариян Огнянов би закърпил нещата за известно време, но не е ясно дали такъв  е осъществим на този етап. В Ботев също таят надежди за помощ от държавата, но такава биха получили за евентуално завършване на стадиона. За нов спонсор ще трябва а се оправят сами. А трудното пред тях тепърва предстои.

Истината е, че и четирите носещи стени на българския футбол се клатят. Освен Левски и ЦСКА, към бездната са тръгнали Локомотив и Ботев. По-шокиращото е, че в БФС не са се напрегнали много да помогнат с нещо. Там се хранят с успехите на Лудогорец. То е хубаво, че в Разград просперират, но истината е че традициите на родния футбол са заключени в Левски, ЦСКА, Ботев и Локомотив. А щом тези колоси се клатят толкова мощно, сами можете да се сетите на къде е тръгнал родния футбол.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА