28 Април, 2015 02:37 2 138 0

Йоканович, който не ставаше за А група

  • славиша йоканович-
  • а група-
  • левски

Треньорът бе напъден от Левски, а сега ще води отбор във Висшата лига на Англия

Йоканович, който не ставаше за А група - 1
Снимка:Youtube

На 15-ти юли 2013 г. в България пристигна един симпатичен сърбин, със странните за нашата територия откровено европейски обноски и излъчване. Той дойде в София, за да поеме футболния отбор на Левски.

Само два месеца по-късно бе уволнен. Бе уволнен, защото не става за Левски, защото не пасва на българската действителност и защото не умеел да ръководи футболистите по начина,по който се харесва на местните разбирачи. Този сърбин се казваше Славиша Йоканович. На 25-ти април 2015-та година съшият този Славиша Йоканович, който не ставаше за Левски, взе че класира скромния Уотфорд във Висшата лига на Англия- най-богатото и гледано първенство в света. В същото време Левски записа най-срамното класиране в своята история, изпадайки до втората шестица на А група и борейки се с гиганти като Марек и Хасково за толкова ценното седмо място.

Йоканович обаче не ставаше за Левски. Той не ставаше, защото европейското и културното в А група не вирее. След неговото освобождаване тогавашният спортен директор на „сините“ Наско Сираков с наведена глава обясни, че човекът има изисквания за европейски начин на работа, който у нас няма как да му бъде осигурен. Това се потвърди няколко дни по-късно, когато новият треньор на „сините“ Ивайло Петев бе позорно съблечен от феновете при представянето си, защото от някъде някой си льольо бил дочул, че като малък той бил от ЦСКА.

Ами как Йоканович да вирее тук. Човекът пристигна в Левски с обещанията, че ще му бъдат осигурени класни нови футболисти. Оказа се, че такива няма как да дойдат. Тогава в крачка бяха привлечени някакви, но никой не искаше да чака сърбина да наложи вижданията си.

Той дразнеше някои хора с това, че казваше истината. Неколкократно той признаваше, че футболистите му са тактически неграмотни. После обясняваше, че те са физически неподготвени. След това изкарваше наяве неуредиците от управленско ниво в самия клуб. Той се опитваше да свърши някаква работа, но просто не знаеше как да го направи в тези условия. 

Този факт показва и колко далече е А група от Европа. Това показва и на какъв хал е Левски. В този отбор трудно може да вирее нещо свястно. Просто обстановката там е толкова отровена, че нейното надскачане е почти невъзможно.

Йоканович си беше европеец. Да, той е сърбин, но като футболист е имал шанса да играе за отбори като Челси и Депортиво Ла Коруния. Човекът е свикнал с европейските изисквания за футбола, каквито в България просто не виреят. За това пък в Англия са много добре запознати с тях. За това и там Йоканович успя да класира във Висшата лига един отбор като Уотфорд, чиято селекция представлява сборен тим от преотстъпени играчи и свободни агенти. Нещо като това, което е Левски в момента. Там обаче има условия за спокойна работа и в тези условия Йоканович достигна до Английската висша лига. Мечтаната земя за всеки професионален треньор. Мястото където със самото си влизане един отбор получава чек от 60 млн. паунда. Награда надхвърляща паричната награда, която получава победителят в Шампионската лига например. Левски пък си стои в А група, втората шестица на А група. Защото българският футбол, за съжаление не е земята на мечтите.

Така и един Станимир Стоилов бе оплюван и критикуван при целия си престой в Ботев Пловдив, защото не покриваше вижданията за футбол на тамошните фенове. Сега той е шампион на Казахстан с Астана. Един отбор, в който хората се опитва да работят по европейски модел.

Не е случайно и това, че през годините Кирил Домусчиев просто отказва да назначи чуждестранен треньор начело на Лудогорец. Дори в Разград нормалния европейски специалист би имал проблеми със сблъсъка с дълбините на българските разбирания и психика.

Така, че честито да му е на Йоканович. Хубав живот в Анлгия и Висшата лига. А група продължава с хората, които „стават“ за нея.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА