10 Септември, 2011 18:33 1 313 0

Сензация! Словакия ни би на волейбол

  • словакия-
  • евроволей 2011

След куп пропуски

България започна със загуба Европейското първенство по волейбол, което се провежда в Чехия и Австрия. Нашите момчета бяха надиграни с 2:3 гейма от тима на Словакия, който е сочен за един от аудсайдерите на шампионата. За разлика от тях, „лъвовете” са считани за фаворит, но не такова лице показаха на терена, поне не през първата част.

Българите бързо поведоха с 8:4 в първия гейм, но след това изпуснаха инициативата и загубиха гейма с 24:26. След ас на Владо Николов българите поведоха с 24:23, но последва сервиз в мрежата за капитана на тима ми. Словенците направиха две успешни атаки чрез Сопко и Немец и така двубоят бе пратен в изненадваща посока.

Вторият гейм вървеше точка за точка, но накрая нашите изпуснаха отново инициативата и така се стигна до още по-неочакван резултат – 2:0 за словаците. За кратко се включи бомбения нападател Цветан Соколов, но и това не помогна. Блокировачът Теодор Тодоров бе заменен от Костадин Гаджанов. В крайна сметка словаците взеха втория гейм с 25:27.

Българите не успяха да задействат двете си основи оръжия – сервиза и блокадата. Словаците пък атакуваха предимно през центъра, срещу което така и не намерихме противодействие. Друга изненада, подготвена от италианския им треньор, бе мекото посрещане и страхотната защита. Те показаха умна игра и добра техника.

В началото на третия гейм словаците поведоха с шест точки. Мачът изглеждаше безнадежден, но последва съживяване на българските волейболисти, които изравниха до 11:11. Резултатът стигна до 16:15 за българите, след като треньорът ни Радостин Стойчев пусна Тодор Скримов на мястото на Тодор Алексиев. При 24:23 Скримов пропусна да затвори гейма – той извади топката в аут при контраатака след мощен сервиз на Матей Казийски. В крайна сметка спечелихме третия гейм с 26:24 и се върнахме в мача, който се игра в Прага.

В четвъртия гейм нашите натискаха повече силата на началния удар. Заработи и блокадата, „лъвовете” се разиграха, което принуди словенският наставник Емануеле Дзанини да поиска пауза при преднина от 6:3 за нашите. Матей Казийски отговори с ас. Втората техническа пауза дойде при 16:10 за нашите, а преднината за българите продължи да расте. Словенците смъкнаха разликата на пет точки – 28:18, след като Тодор Алексиев на няколко пъти не успя да завърши атаката. Българските волейболисти спечелиха гейма с 25:19 след точка на Казийски.

Така „лъвовете” изравниха резултата, с което се спасиха от срамна загуба.

Решителният тайбрек започна както обикновено – точка за точка. Словаците записаха две поредни точки и дръпнаха с 5:4, благодарения на мощния сервиз на Мартин Немец= Матей Казийски отговори с ас, но словенците направиха блокада на Тодор Алексиев и поведоха с 8:7, а след това дръпнаха с 2 точки. Страхотен сервиз на Виктор Йосифов позволи на Матей Казийски да забие от контра и да поведем с 12:11. Следващата точка отново бе за нашия тим, след блокада. Словаците не се дадоха и след страхотна защита  изравниха до 14:14, успявайки на направят блок на Казийски. Те спасиха три мачбола и поведоха със 16:15 след блокада срещу Скримов, което принуди Радо Стойчев да поиска прекъсване. Но това не ги разколеба да използваш шанса си.

Загубата на нашите е първата сензация на Евроволей 2011.

Утре България играе с настоящия първенец на Европа – Полша. В нашата група е и Германия, което дава основания на анализатори да определят нашата група на Евроволей като „групата на смъртта”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА