Last news in Fakti

14 Юли, 2015 07:45 2 454 1

Ще продаде ли Реал Мадрид Кристиано Роналдо?

  • реал мадрид-
  • кристиано роналдо-
  • продаде

Ясно е, че в кралския клуб няма невъзможни неща

Ще продаде ли Реал Мадрид Кристиано Роналдо? - 1
Снимка: БТА/AP

В Реал Мадрид няма невъзможни неща и това се доказа през последните няколко дни.

Живата легенда, лидерът, символът на „белия балет“ - Икер Касияс бе продаден след 25 години вярна служба. Той си тръгна, защото търпеше твърде много критика от феновете, загуби подкрепата на ръководството и явно не можеше да се примири с мястото на резерва, което му се гласеше.

На път да си тръгне е и другият голям лидер на Реал. Вече от няколко седмици Серхио Рамос отказва да поднови договора си с клуба, а агентът му води усилени преговори с Манчестър Юнайтед. Вероятността той да напусне отбора до края на лятото вече е твърде голяма, а в „кралския клуб“ очевидно няма хора, които да могат да бъдат определени като непоклатими.

Интересният въпрос е ще бъде ли продаден в крайна сметка Кристиано Роналдо? Роналдо е голямата звезда на клуба и реално погледнато елементът, който придава уникалността на сегашния отбор на „кралете“. През последните седмици обаче се появиха все по-усилени слухове, че ръководството на клуба води преговори за продажбата на португалеца в Пари Сен Жермен.

Основи за такъв трансфер има. Роналдо е в топ формата на живота си. Въпреки това обаче той е на 30 години, което ще рече, че с времето формата му постепенно ще започне да спада. Въпреки това сегашното му ниво гарантира изключителна сума, която би могла да влезе в касите на Реал. Вероятно няма да е проблем за португалеца да бъдат прибрани поне 100 млн. евро. Това е сума, която дори надхвърля рекордната сума дадена за нападателя, а като се имат в предвид рекордните постъпления от маркетинговите права върху марката „Кристиано Роналдо“, то Реал ще на изключителна печалба от престоя на футболиста в клуба.

Резултатите на терена са красноречиви. Кристиано вкара стотици голове и вече може да бъде обявен за един от най-великите в историята на „белия балет“. В Реал обаче на първо място е бизнеса.

Циркулират все повече слухове за това, че Флорентино Перес вече е преценил, че е изцедил на максимум пазарния потенциал на своята голяма звезда. Вероятно той ще иска да направи един мега трансфер, в последния възможен момент, с който да изкара още една камара пари, които да инвестира в нови футболисти. Ако ще прави това, то ще трябва да стане най-късно до следващото лято, тъй като след това Роналдо вече ще на възраст, която би блокирала мераците на отборите, които биха платили големи пари за него. Тоест от тук нататък цената му само ще пада.

Въпросът е обаче дали има футболист, който чисто игрово и маркетингово би могъл да замести Кристиано в Реал. Роналдо е машина в нападение, която вкарва голове, дава асистенции, прави пробиви и печели единоборства. В офанзивен план той е перфектното оръжие, което един треньор би поискал да получи. Освен това играта на Реал е дотолкова напасната към него, че ще се изисква време отборът да свикне да играе без него. В света има двама или трима футболисти, които евентуално биха могли да го заместят, поне до някъде.

Единият естествено е Меси, но подобен трансфер е ясно, че е невъзможен. Може да се погледне и към Неймар. Той е третиран като новата емблема на Барселона, но има мнения, че една супер оферта би могла да го доведе на „Сантиаго Бернабеу“. Неймар има техниката и уменията в офанзивен план, които биха влели нови сили в Реал. Евентуален трансфер обаче би бил много, много труден.

Третият вариант е Еден Азар, за когото се знае, че ръководството на Реал иска да привлече от около година. От не малко привърженици се чуват подобни призиви. Азар обаче е друг тип футболист. Трудно може да се очаква от него да вкарва по над 20 гола на сезон, въпреки че има технически качества, не по-лоши от тези на Кристиано. Той е по-скоро креативен футболист,който предпочита да гради играта, а не да консумира усилията на другите. Азар би могъл да бъде новата звезда в Реал, но ще трябва да бъдат положени големи общи усилия, за да бъдат компенсирани головете на Роналдо.

Освен това евентуален трансфер на белгиеца също е много трудна задача. От както Роман Абрамович пое Челси, клубът просто не губи водещите си играчи, а Азар в момента е точно такъв. От Реал могат да вадят космически оферти, но всички знаят, че в Челси пари има, и дори едни 100 млн. не биха изкушили ръководството на клуба. От Реал може да пробват да изкушат Азар по примера с трансфера на Гарет Бейл. Пред тях обаче стои треньор като Жозе Моуриньо, който отлично знае как да запазва играчите си и да парира опити за нежелано тяхно привличане. Освен това Челси може да предложи на Азар възможност за трофеи, не по-малка от тази в Реал.

Трябва да се спомене и маркетинговият ефект. Кристиано е марка, която продава, а неговите екипи и фен артикули носят десетки милиони в касите на Реал. Не ясно дали има друг футболист, освен Меси, който би могъл да догони тези параметри. Възможна е евентуална инвестиция в бъдещето, когато Азар или Неймар биха могли да са най-добрите футболисти в света, но в Реал рядко инвестират в далечното бъдеще.

От клуба биха могли да заложат на някоя от своите сегашни звезди. Сезонът за Гарет Бейл беше слаб, но все още той се ползва с огромното доверие на клубното ръководство. При евентуален трансфер на Роналдо той най-сетне ще може да заиграе на любимия си ляв фланг, където качествата му изпъкват най-добре. Той обаче далеч не се ползва с любовта на феновете и ако бързо не вдигне нивото си, също може да бъде засилен към някой друг клуб.

Като цяло най-логично е Кристиано да завърши кариерата си на „Сантиаго Бернабеу“. Там ситуацията е постоянна променлива. Явно самият португалец го усеща. В Реал очакванията на феновете са извънземно високи, така че дори португалецът може да отнесе освирквания, ако не се представи добре, макар и в една среща. Това му се случи доста пъти през миналия сезон. Истината е, че и неговият период далеч не бе чак толкова триумфален от клубна гледна точка, както се надяваше той. Новите „Галактикус“ не спечелиха трофеите, каквито се очаква да бъдат спечелени от отбор, в който са налети повече от милиард евро. Кристиано взе два пъти наградата „Златна топка“. Бе част от и триумфа в Шампионската лига през 2014 г., но освен това може да се похвали още с една титла на Испания и две купи на страната. Едва ли е очаквал точно такава равносметка за 6 години.

Той често намеква за недоволство към трансферната политика на отбора, но устата му бързо бива затвоаряна. Роналдо определено се радва на огромната платформа, която му дава Реал, но сякаш напрежението и честите абсурди около клуба се отразяват и на него. А е ясно, че той ще бъде безспорен идол за публиката, на който и да е друг отбор.

Темата за трансфер на Кристиано Роналдо от Реал Мадрид има много въпросителни. На пръв поглед и за двете страни изглежда най-добре такъв да няма. В Реал обаче всичко е възможно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fakti lapa patki

    0 0 Отговор
    abe razprodavame si otbora, kvo tolkova pyk vie"? za kakvo sa mu na real igrachi... aide umnici takiva