Last news in Fakti

25 Декември, 2015 10:00 1 774 0

Най-шокиращите шампиони в Европа

  • европа-
  • шампиони-
  • шокиращи-
  • лестър-
  • атлетико-
  • верона-
  • нотингам форест-
  • боавища

Първото място на Лестър може би е шокиращо, но историята помни и по-шокиращи неща

Най-шокиращите шампиони в Европа - 1
Снимка: БТА/ AP

Ако преди началото на сезона в английското първенство, някой бе предположил, че Лестър ще е на върха в подреждането по Коледа и ще има 20 точки повече от шампиона Челси, вероятно щеше да бъде вкаран в заведение за психично болни. В света на футбола, обаче, няма невъзможни неща.

Именно заради това той е толкова обичан от хората по целия свят. „Лисиците”, водени от невероятния Джейми Варди, правят страхотен сезон до този момент. Енигма е дали ще продължат по този начин и след Нова година, но историята помни шокиращи шампиони, които никой не е очаквал, че ще вдигнат трофея.

„Лисиците” не трябва да губят надежда в нито един момент, защото да си аутсайдер в света на футбола невинаги е нещо отрицателно. Вижте някои от най-шокиращите шампиони на Стария континент:

Англия: Нотингам Форест – сезон 1977/78

Брайън Клъф печели титлата с Дерби Каунти през сезон 1971/72, но това, което прави с Нотингам, е още по-налудничаво. Извоювал промоция през 1976/77, тимът не оставя никакви шансове на отборите от елита и финишира на седем точки пред Ливърпул. Освен това побеждава „мърсисайдци” и във финала на Купата на лигата. „Искаме да забавляваме хората, искаме да ги правим щастливи”, споделя Клъф. Е, Нотингат успява да го прави – защото докато печели, печели с финес.

Холандия: АЗ Алкмаар – сезон 1980/81

АЗ Алкмаар спира окупацията на Аякс, Фейенорд и ПСВ (Айндховен) – в сила от 1964 година. „Стартирах през 1978 с един обикновен тим и за три години го направих отбор”, споделя наставникът Георг Кеслер. През 2009 година АЗ печели втората си титла в холандското първенство – с Луис ван Гаал.

Италия: Верона – сезон 1984/85

След като през 1982 година Верона печели промоция в елита, финишира четвърти и шести в крайното класиране през следващите две години. Никой, обаче, не очаква след това да вдигне скудетото. Първото, и единствено скудето, е с огромна заслуга на датския нападател Пребен Ларсен. По-късно той споделя: „Никога не съм съжалявал, че не съм играл за голям отбор. Верона – онази Верона – бе най-великият от всички”. Мишел Платини от Ювентус става голмайстор в първенството през онзи паметен сезон, но дори това не може да спре устрема на Верона.

Най-шокиращите шампиони в Европа
Снимка: hellasverona.it

Германия: Кайзерслаутерн – сезон 1997/98

Аутсайдер тогава, Кайзерслаутерн напук на всички прогнози печели първенството – с две точки преднина пред Байерн (Мюнхен). Тимът на Ото Рехагел току-що се е изкачил с едно ниво в немски футбол, но това не го спира да напише със златни букви името си в историята. „Това е нещо, което никога няма да се случи отново”, споделя след края на сезона треньорът Ото Рехагел, цитиран от UEFA.com. Кайзерслаутерн никога повече не става шампион, но съдбата си прави шега с Рехагел – той извежда Гърция до титлата на европейското първенство през 2004 година.

Португалия: Боавища – сезон 2000/01

Да си намериш място под слънцето в Португалия в компанията на Порто, Бенфика и Спортинг (Лисабон) е цяло чудо. За последно през 1946 Беленензес е спирал тази доминация. В началото на новото хилядолетие Боавища изпреварва Порто с една точка в крайното класиране – въпреки че е отбелязал десет гола по-малко. Защитата е ключът към победата – само 22 допуснати гола в 34 срещи. Боавища се представя престижно и в Шампионската лига през следващия сезон, записвайки победи над тимове като Борусия (Дортмунд) и Динамо (Киев), както и равенства с Ливърпул и Байерн (Мюнхен).

Турция: Бурсаспор – сезон 2009/10

Без съмнение това е най-голямата изненада в историята на турското първенство. За първи път от 1984 година титлата остава извън Истанбул. С тима играят Волкан Шен, Серджан Йълдъръм и Озан Ипек, а Бурсаспор финишира на една точка пред Фенербахче, който записва равенство в последния кръг (1:1 с Трабзонспор). Всички в Бурса излизат по улиците, за да отпразнуват този велик момент.

Испания: Атлетико (Мадрид) – сезон 2013/14

Въпреки че Атлетико не е никак случаен отбор, успехът през миналото лято бе приет като истински подвиг за Диего Симеоне и компания. В последния кръг Атлетико удържа равенство 1:1 срещу Барселона на „Камп Ноу” и финишира пред каталунците. Въпреки че градският съперник Реал вкарва цели 27 гола повече от Атлетико, титлата е за „дюшекчиите”. „Белият балет” взима реванш в Шампионската лига, побеждавайки Атлетико на финала.

Най-шокиращите шампиони в Европа
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА