Last news in Fakti

3 Април, 2016 10:58 1 337 0

Коби Брайънт - магьосникът си отива

  • брайънт-
  • нба-
  • кариера-
  • постижения-
  • отказване

Звездата слага край на кариерата си

Коби Брайънт - магьосникът си отива - 1
Снимка: БТА/АР

Редовният сезон на НБА е към края си. Остават броени мачове до старта на плейофите в Източната и Западната конференции. Всичко си е на мястото - Голдън Стейт чупят рекорди, Сан Антонио са близко зад тях, като и те показват завидна форма, Кливланд и Леброн Джеймс успяват да победят в почти всеки мач. 

Но най-значимото събитие през този сезон е краят на една кариера. И то каква... Коби Брайънт ще се оттегли от баскетбола. За жалост на всички фенове на играта обаче, той няма да може да ни зарадва на финал или поне плейоф, защото ЛА Лейкърс нямат шанс за класиране в елиминационната фаза. Остават броени мачове докато магьосникът си отиде.

Гардът е постигнал всичко в кариерата си - петкратен шампион на НБА (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) и олимпийски шампион (2008, 2012).

Роден е на 23 август 1978 във Филаделфия, в семейството на бившия играч от НБА Джо Брайънт. Когато е на шест години, семейството му се мести в Италия, където баща му играе професионално баскетбол. Така Коби се научава да говори италиански и испански, а също така става голям фен и на футбола (любимият му отбор е Милан). През 1991 семейството му се връща в САЩ и Коби започва да играе в отбора на гимназията Lower Merion, в родната Филаделфия. През последната си година в гимназията, Коби извежда отбора си до щатската титла за първи път от 53 години с 30.8 точки средно на мач. Въпреки че изкарва отлични оценки, гарантиращи му прием във всеки елитен колеж, Коби решава да се присъедини директно към НБА през 1996.

Въпреки че е избран в драфта от Шарлът Хорнетс, преди началото на сезон е разменен с Владе Дивац и преминава в Лос Анджелис Лейкърс, където играе и до момента. Оказал се на 17 години в НБА (рекорд за най-млад играч), Коби преживява трудни първи три години с малко шансове за изява и ограничени игрови минути.

С идването на Фил Джаксън като треньор през 1999, Коби става основна фигура в отбора заедно с Шакил О'Нийл. Следват три поредни шампионски титли, а след напускането на Шакил, Коби става безспорния лидер на "езерняците". През 2006 на мач с Торонто Раптърс, бележи в един мач 81 точки (второ най-добро постижение в историята на НБА), а през 2009 извежда Лос Анджелис Лейкърс до 15-та титла. Печели наградата за Най-полезен играч (MVP) през редовния сезон през 2008.

Това са само щрихи от богатата кариера на Брайънт. За огромно съжаление на всеки един фен на баскетбола, геният ще се раздели с любимата игра. Но той завинаги ще остане в сърцата на милионите привърженици.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА