Last news in Fakti

20 Юни, 2016 14:59 880 0

Ясни съперниците на Берое и Славия в Лига Европа

  • заглебие-
  • славия-
  • берое-
  • радник-
  • лига европа-
  • жребий

Берое срещу босненци, Славия ще се бори с поляци

Ясни съперниците на Берое и Славия в Лига Европа - 1
Снимка: БТА/АР

Берое ще се изправи срещу босненския Радник (Биелина) в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Славия пък ще играе срещу полския Заглебие (Любин). Това отреди тегленият днес жребий в централата на УЕФА в Нион.

Старозагорци бяха представлявани от Ваня Джаферович. Първият двубой е насрочен за 30 юни и домакин в него е Берое. Реваншът е седмица по-късно.

Радник е основан на 14 юни 1945 година, но любопитен факт е, че подобно като в Стара Загора в босненския Бийелина развитието на футбола започва именно през 1916 година. Счита се, че Радник е естествен наследник на местните футболни традиции, като основните клубни цветове са син и бял. Отборът се състезава в първа дивизия на шампионата на Босна и Херцеговина, като през последния сезон завършва на 7-мо място с треньор Славко Петрович.

Отборът играе домакинските си срещи на градския стадион в Бийелина, който е с капацитет от 6 000 места. Сред най-големите успехи на клуба личат трикратното постижение за първо място в Първа лига на Република Сръбска, която е административна област от Босна и Херцеговина, и четирикратен носител на Купата на Република Сръбска.

През изминалия сезон 2015/16 Радник печели за първи път в своята история Купата на Босна и Херцеговина, като по този начин си осигурява и квота за евротурнирите, в които се явяват и като дебютанти.

Славия също са домакини в първата среща, която е на 30 юни, а реваншът в Полша ще се играе на 7 юли. Заглебие, който е двукратен шампион на Полша, завърши на трето място през изминалия сезон. 

За последно тимът игра в Европа през сезон 2006/2007 г., когато отпада от Стяуа (Букурещ) във втори предварителен кръг на ШЛ, след две загуби - 0:1 и 1:2. 

В състава личат имената на Владимир Гулдан - бивш футболист на Лудогорец и на бившия чешки национал Михал Пападопулос, който е в клуба от 2012 г., където в 109 мача е отбелязал 29 гола.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА