Last news in Fakti

30 Юни, 2016 11:57 1 093 0

Надеждата на Франция - Димитри Пайе

  • пайе-
  • франция-
  • визитка-
  • евро 2016

Футболистът на Уест Хям се превърна в герой за домакините

Надеждата на Франция - Димитри Пайе - 1
Снимка: БТА/АР

Всички французи са вперили поглед в представянето на своите футболист. Очакванията към "петлите" са големи още повече, че са домакини на Евро 2016. Съдбата бе благосклонна към тях след като им изпрати Исландия на четвъртфиналите и все повече се прокрадва мнението, че Франция е основният фаворит за титлата. 

Един футболист блести с пълна сила с екипа на "петлите". Това е Димитри Пайе. Доскоро напълно непознат, сега Пайе е героят на Франция. Той отбеляза "скъпоценни" два гола за своята страна в откриващия мач на Евро 2016 и в мача с Албания.

Роден на остров Реюнион, Пайе започва да играе футбол в местните тимове, преди да се премести във Франция през 1999 г. Пайе е избиран в идеалния тим на годината на Лига 1 два пъти и веднъж в отбора на сезона в Английска Висша лига.

Като юноша тренира в местни клубове в Реюнион, докато през 1999 г. не е взет в школата на Льо Авър. През 2003 г. се завръща на Реюнион, където играе за АС Екселсиор. С тима печели два пъти Купата на Реюнион. През януари 2005 г. подписва с Нант. Прекарва 2005/06 в дублиращия отбор в четвърта дивизия на Франция. Прави дебюта си за първия тим на 19 декември 2005 г. в двубой с Бордо. През сезон 2006/07 Пайе става един от основните играчи на тима, но в края на кампанията Нант изпада.

През лятото на 2007 г. преминава в Сент Етиен за 4 милиона евро. Първият сезон на Пайе в тима на "зелените" е труден за него, като в 31 мача халфът не вкарва нито един гол и не записва нито една асистенция. През 2008/09 участва с тима в Купата на УЕФА и вкарва гол в дебюта си в евротурнирите. Това става в мач с Апоел Тел Авив. Пайе вкарва 3 гола в турнира и помага на тима да достигне осминафинал. В първенството обаче Сент Етиен не изиграва добър сезон и завършва на 1 място над зоната на изпадащите.

На 18 май 2010 г. по време на мача с Тулуза, Пайе се сбива с капитана на тима Блейз Матюиди, за което е санкциониран от президента на клуба. По-късно двамата футболисти са повикани в националния отбор, а Пайе се извинява.

Димитри блести през сезон 2010/11, като вкарва общо 13 гола в шампионата. На 29 август 2010 г. отбелязва хеттрик за победата над РК Ланс, а през септември е избран за футболист на месеца. През януари 2011 г. името му е спрягано за ПСЖ, но Сент Етиен отказва да продаде звездата си.

През лятото на 2011 г. подписва контракт за 4 години с Лил. Дебютира за тима в Суперкупата на Франция, загубен с 4:5 от Олимпик Марсилия. През първия си сезон за тима записва 6 гола и 6 асистенции. След като звездата на Лил Еден Азар преминава в Челси, Пайе става основен играч на тима. През 2012/13 вкарва общо 13 гола и записва 12 асистенции, поради което попада в Отбора на годината.

През 2013 г. подписва с Олимпик Марсилия, където играе 2 сезона. През 2015 г. преминава в Уест Хем. Крилото бързо става любимец на феновете на "чуковете", като се превръща в лидер на отбора. Избран е за играч на сезона на тима през 2015/16 и попада в тима на годината на Висшата лига.

Определено Димитри Пайе е козът в ръкава на наставника на Франция Дидие Дешан. Дали обаче ще успее да заблести в мача с Исландия и да затвърди статуса си на герой? Ще разберем в неделя, когато "петлите" се изправят срещу островитяните в търсене на задължителна победа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА