Last news in Fakti

15 Юли, 2016 01:00 1 292 0

В едни други времена Португалия нямаше да е на финал

  • португалия-
  • евро 2016-
  • франция-
  • регламент-
  • уефа

Промените на формата позволиха Португалия да се класира напред без нито една победа в групите

В едни други времена Португалия нямаше да е на финал - 1
Снимка: БТА/ AP

Финалът на Европейското първенство във Франция бе перфектно резюме на целия турнир – разочарование. Надпреварата ще бъде запомнена като че ли със сблъсъците между футболните фенове и някои техни положителни прояви (като викингския поздрав на исландците), а не със събитията на футболния терен.

Португалия бе коронясана за първи път в своята история, побеждавайки домакините на финала в Париж. Тази Португалия, която записа само една победа (в редовното време) по време на целия турнир. Тази Португалия, която се класира за фазата на директните елиминации след три равенства в групата.

За първи път Европейското първенство се проведе с 24 отбора, което позволи на отбори с 3 точки (да, с една победа) и на трето място в групите си да играят осминафинал. В едни други времена Португалия щеше да си е у дома още след групите.

Но в това се крие чарът и величието на футбола. Съдбата си знае своето. През 2004 година, когато португалците бяха домакини и трябваше само да победят Гърция на Ото Рехагел, стъпиха накриво. Тогава гърците направиха немислим подвиг, въпреки че си спечелиха и титлата за най-грозно играещият тим.

Статистиката след мача бе показателна – 15 срещу 1 отправени удара в полза на Португалия, 58% на 42% притежание на топката.

Е, как само се обърнаха нещата сега. На „Стад дьо Франс” французите отправиха с 9 удара повече от съперниците си, владяха повече топката, имаха повече корнери, както и удари в очертанията на вратата.

Но това няма никакво значение. Футболът е най-обичаната игра, защото е непредсказуем. В едни други времена Португалия щеше да е отпаднала още в груповата фаза. Но тази „грозна“ Португалия си заслужи златото на финала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА