Last news in Fakti

25 Октомври, 2011 12:39 1 093 0

Сърбин подкара шампионския болид на Хамилтън

  • луис хамилтън-
  • силвърстоун-
  • мика хакинен-
  • момчил манчев
Сърбин подкара шампионския болид на Хамилтън - 1
©БГНЕС

Джордже Симич от Сърбия спечели "Обиколката на живота си" в едноименния конкурс на Johnnie Walker и подкара болида на Луис Хамилтън, с който той спечели шампионската титла през 2008 година. Щастливият победител получи лично волана от Хамилтън и направи обиколка на пистата "Силвърстоун" в Англия.

След поредица от физически изпитания, тестове на шофьорските умения, концентрацията и способността да се изпълняват команди от бокса, Джордже Симич бе избран за победител сред 17-те финалисти в конкурса на Johnnie Walker. На финала имахме и двама български участника - Валери Стоилов и Мартин Нанкин, които получиха поздравления от организаторите за достойното си представяне.

И въпреки, че наградата бе спечелена от сръбския финалист, най-добрите резултати от всички присъстващи финалисти и журналисти показа журналистът Момчил Манчев, който получи специални похвали от екипа на Vodafone McLaren Mercedes.

По време на 3-дневния престой във Великобритания, всички финалисти от 8-те държави участнички в конкурса имаха възможността да посетят супер технологичния център на Vodafone McLaren Mercedes в Уокинг, където отблизо видяха как се конструират и най-малките детайли по шампионските болиди на легендарния тим. Показани им бяха и част от технологиите, използвани дори в космическите програми на НАСА, както и последния модел сериен автомобил на McLaren MP4 12C.

На втория ден от посещението във Великобритания адреналинът на участниците достигна космически измерения. На пистата в Бетфорд, собственост на бившия пилот във Формула 1 Джонатан Палмър, те бяха разделени на два отбора - "Бътън" и "Хамилтън". Цял ден шофьорските уменията на участниците бяха тествани на различни състезателни коли, сред които BMW M3 GTP, Palmer Jaguar JP-LM, Caterham 7 Superlight. Всеки един финалист имаше възможността да направи по 12 обиколки с инструктор, а в края на деня всеки подкара самостоятелно и едноместен болид.

На третия ден към инженерите на Макларън, които оценяваха пилотирането на участниците, се присъединиха и бившите световни шампиони от Формула 1 Мика Хакинен и Луис Хамилтън, които дадоха съвети за безопасно шофиране, съобщава БГНЕС. След пилотирането на едноместни болиди от класа на Формула 3 беше определен и големият победител, но за поощрителна награда всички участници имаха възможност да бъдат лично возени от Мика Хакинен в спортен модел на Мерцедес на пистата Силвърстоун. За да покаже истинските си умения на шампион от Формула 1, на всеки завой финландският пилот правеше дрифт с автомобила, докато в колата звучеше класическа музика.

Ето какво сподели двукратният световен шампион и посланик на Johnnie Walker за отговорна консумация на алкохол Мика Хакинен: "Управляването на болид от Формула 1 е изключително трудно, затова бях впечатлен от добрите постижения на всички участници. Това да си винаги в кондиция е много важно както за колегите ми от тима на McLaren, така и за всеки шофьор на автомобил. Затова, за да запазят своята концентрация зад волана, аз призовавам всички да не шофират, ако са употребили алкохол."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА