Last news in Fakti

1 Декември, 2011 11:41 10 914 0

„Камп Ноу” – домът на „Повече от клуб”

  • „камп ноу”-
  • „повече от клуб”-
  • „барселона”
„Камп Ноу” – домът на „Повече от клуб” - 1
Снимка: „Камп Ноу” е най-големият стадион в Европа

Mes Que Un Club („Повече от клуб”) – гласи надписът на централната трибуна на „Камп Ноу” – стадиона на настоящия европейски клубен шампион „Барселона”.

От десетилетия това заслужено се е превърнало и в мото на испанския гранд. „Барса” е футболен клуб… но той е не само клуб. Той представя философия, ценностна система, начин на разбиране на спорта и интерпретация на света, в който живеем.

По времето на Франко (1936 - 1975), когато в Испания много хора са убити, защото защитавали свободата и демокрацията, клубът е бастион на каталунската опозиция срещу военния режим на диктатора: хората носели на стадиона каталунски флагове и други символи и пеели песни на мачовете. Така „Барса” се превръща за много испанци и в съпротива срещу режима, а сред жертвите на диктатурата е и Джосеп Съньол (Josep Sunyol), президент на ФК „Барселона”.

Днес Испания е свободна, демократична страна и Каталуния има голяма политическа свобода и самоуправление. Каталунският език не се ограничава вече и символите също не са забранени. Разбира се, клубът все още е каталунски и продължава да вярва в свободата и демокрацията и да ги защитава, приветствайки всички фенове от Испания, които споделят ценностите му и разбират, че не може да се отречеш от корените си.

Стадион „Камп Ноу” е построен през 1957 г. в Барселона,

когато се е наложило да бъде разрушен старият стадион Camp de Les Corts, който събирал 60 000 привърженици. Честта да работят по грандиозния проект се паднала на архитектите Франсеск Митянс-Миро, Лоренцо Гарсиа Барбон и Хосеп Сотерас Маури. Не е ясно откъде в България влиза названието „Ноу Камп”, защото всъщност правилното е „Камп Ноу“ (в превод „ново игрище”). Официалното име на стадиона е било Estadi del FC Barcelona (стадион на ФК „Барселона”) до 2000 година, но след това управата на отбора гласува за смяна на името на „Камп Ноу”.

Стадионът, който се намира в западната част на града и е оценен от УЕФА с 5 звезди, е домакин на множество международни срещи от висока класа и финали на Шампионската лига, последният от които е през 1999 година. Има капацитет от 99 354 души, което го превръща в най-големия в Европа и 11-и по големина в света.

ФК „Барселона” печели първия си двубой на „Камп Ноу” по доста впечатляващ начин, победа 4:2 срещу „Легия” (Варшава), като първия гол на новия стадион отбелязва Еулогио Мартинес

Над 99,000 фенове са присъствали на това събитие.

Размерите на игрището са 105 метра дължина на 68 метра ширина, има рекордните 105 изхода.
До „Камп Ноу” се намира и стадион Palau Blaugrana, където се провеждат закрити срещи. Там се намира и прилежаща ледена пързалка. Точно зад комплекса пък е Mini Estadi, стадионът където ФК „Барселона Атлетик” (Барса Б) играе мачовете си.

На 18 септември 2007 г. на прочутия английски архитект Норман Фостър е възложен проектът за реконструкция на „Камп Ноу”. Плановете включват разширяване на капацитета с още 10 000 места, а сумата за реализацията на проекта възлиза на 250 милиона евро.
В съоръжението се включват магазин за сувенири, минитерени за тренировките, както и параклис за играчите. В стадиона също е и най-посещаваният музей в Каталуня – El Museu del Barсa, който има 1,2 млн. посещения всяка година.
Музеят е открит през 1984 г.под президентството на Хосеп Луис Нунез.

El Museu del Barсa показва 1420 антики, свързвани с историята на ФК Барселона,420 от които са трофеи. Изложени са едни от първите екипи, обувки и топка още от основаването през 1899 г. Витрините ни водят през годините. Освен грандиозното количество злато зад стъклата, музеят е изцяло оборудван с интерактивни средства. Натискаш екрана и избираш информацията, от която се нуждаеш и... следват снимки, статистика, голове... Централно място е отредено на легендите на клуба, които са почетени с изложени тениски и призове. Там виждаме и името на един от най-добрите български футболисти и легенди на „Барселона” за всички времена, Христо Стоичков.

Няма фен на „Барселона”, който да не говори за Стоичков с благоговение

„Ристо Естойков”, както го наричат в Испания, заема специално място в сърцата на запалянковците. Във витрината на Стоичков са изложени още спечелената от него „Златна топка”, както и с фланелката с № 8 и негов автограф за феновете. Един ден до нея ще седи и екипът на най-добрия футболист в света в момента, трикратния носител на „Златната топка”, превърнал се в емблема на каталунския гранд - Лионел Меси.
От музея се излиза в горната част на трибуните. Гледката е впечатляваща. Тъй като стадионът е много стръмен, и най-задните седалки имат идеална видимост към терена.
Логично „Камп Ноу” е домакин и на много други големи събития извън сферата на футбола.

Стадионът е бил сцена на известни музикални концерти:

на Пинк Флойд, Майкъл Джексън, U2, Брус Спрингстийн, Франк Синатра, Хулио Иглесиас, Стинг, тримата тенори - Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти, Монсерат Кабайе и много др.
Български изпълнителни също са се изявявали там. През 2004, като част от кампанията по освобождаването на българските медици в Либия, пред препълнения стадион Слави Трифонов изпя песента „Йовано, Йованке“.

Завършваме тура през друго помещение, където се прожектират видеокадри от победната история на „Барса”. Въртят се картини от най-славните мигове на триумф и гордост, а акцентът пада върху моментите на доминация над кървавия враг на каталунците – мадридския гранд „Реал” (Мадрид).
В сутерена пък се намира сувенирният магазин на отбора. Тук феновете могат да намерят всичко - от екипировка и снимки с автографи до сувенири и учебни пособия с герба на клуба – моливи, тетрадки и др.

Повечето посетители са туристи, които искат да се докоснат до историята и традициите на клуба,

и естествено, да се заредят с множество подаръци за близки и приятели. Испанците са малко, защото артикули на тима се продават навсякъде из града. Целият град е изпъстрен с артикули в червено-сини цветове. Фланелки, шалове, значки, ключодържатели, всевъзможни чаши, шапки, снимки и какво ли още не се предлагат на всеки ъгъл, а цените не са много различни от тези, каквито са и на самия стадион. А в деня на мачовете билетите са разпродадени и улиците са опразнени - всички са или на стадиона, или вкъщи, готови да подкрепят с все сила своите любимци.

Във всеки справочник за Барселона стадионът на местния едноименен отбор е сочен сред десетте най-големи забележителности на града. А Барселона определено е град, в който има какво да се види – невероятна архитектура, красиви сгради, дело на гения на Антонио Гауди, богати музеи, уникално съчетание между морето и хълмовете, между които е разположен градът.

Теодор Николов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА