28 Юни, 2017 12:57 1 644 1

Скандали разкрития за Мондиалите в Русия и Катар

  • фифа-
  • корупция-
  • избор-
  • домакинство-
  • световно първенство

10-годишната дъщеря на шеф във ФИФА получила 2 милиона евро преди избора за домакин на Мондиал 2022

Скандали разкрития за Мондиалите в Русия и Катар - 1
Снимка: БТА/АР

ФИФА публикува на своята официална страница в интернет доклада на независимия разследващ Майкъл Гарсия. Световната футболна централа беше принудена на тази стъпка, след като части от доклада бяха публикувани от в. „Билд“. Журналистът от германската медия Петер Росберг още в понеделник вечерта започна да показва страници от разследването на личния си профил във „Фейсбук“.

Майкъл Гарсия беше натоварен с разследването на кандидатурите и избирането на домакините за световните първенства през 2018 и 2022 година, които през 2010 година бяха присъдени съответно на Русия и Катар. В годините след това постоянно се говори, че руснаците и катарците са спечелили с подкупи. Затова ФИФА назначи разследване и Гарсия изготви доклад от 430 страници, който незабавно беше засекретен. Вместо да го направи публично достояние, световната футболна централа извади на показ само 42-странично обобщение, заради което Майкъл Гарсия публично подаде оставка.

Във вторник вечерта новите шефове на Комисията по етика към ФИФА Мария Клаудия Рохас и Василиос Скурис решиха докладът „Гарсия“ да бъде публикуван на страницата на ФИФА. Самата комисия ще се събере следващата седмица, за да дискутира заключенията от документите.

Самият Петер Росберг от „Билд“ заяви, че разкритията за корупция няма да изненадат никого. Той уточнява, че докладът не предоставя доказателства, че Русия и Катар са купили домакинството на световните първенства през 2018 и 2022 година.

Най-скандалното разкритие се отнася за шеф във ФИФА. Малко преди избирането на Катар за домакин на Мондиал 2022 в сметката на 10-годишната му дъщеря са постъпили 2 милиона евро. Друг пък член на Изпълкома в специално служебно писмо по електронната поща е благодарил на катарците за превод на стотици хиляди евро в банковата му сметка.

Други по-интересни разкрития на доклада „Гарсия“ също са свързани с различни начини за облагодетелстване на високопоставени членове на ФИФА срещу подкрепа на кандидатурата на Катар. Едно от тях посочва, че трима членове на Изпълкома на централата са пътували с частен самолет за частно парти в Рио де Жанейро на разноските на Катар. Това е станало малко преди декември 2010 година, когато беше изборът за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 година. Освен това катарците са използвали държавната си спортна академия „Аспайър“, за да оказват някакъв вид натиск върху имащите право на глас.

Разследването на Майкъл Гарсия е свързано не само с кандидатурите на Русия и Катар, но с всички подадени заявки за домакинство – Англия, Австралия, Япония, Южна Корея, САЩ, както и съвместните кандидатури Испания-Португалия и Белгия-Холандия. Отбелязано е, че англичаните също са опитали някаква форма на подкупване. Те са искали да играят контролна среща с Тайланд дни преди изборите за домакинство на Мондиал 2018. Островитяните са се отказали от мача малко преди провеждането му, след като станало ясно, че тайландците няма да подкрепят тяхната кандидатура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 daberov

    4 6 Отговор
    през всичките тези години писъците са от англичани и американци защото не избраха тях. Освен това всички разкрития са свързани с Катар , а не Русия. тази статия казва съяото. Но нашият жалък народ продължава да вика, като папагал.