Last news in Fakti

11 Декември, 2011 15:23 1 964 0

Ще има ли реформи в регламента на Шампионската лига?

  • шл-
  • шампионската лига-
  • реформи-
  • регламент-
  • уефа

Европейската Шампионска лига съвсем може да не е такава, каквато я познаваме, през сезон 2015/16, гръмна днес „Ел Мундо Депортиво“.

След точно 4 сезона изтичат всички рекламни, спонсорски и телевизионни договори на марката ШЛ и според каталунското издание това ще е възможно най-удобният момент за УЕФА да направи промени във формата на турнира.

Естествено основната цел на промяната е нарастване на приходите, най-вече за големите и богати клубове.

Пред УЕФА има три основни варианта за преустройство на формата на Шампионската лига, като целта е в нея да попадат все повече отбори от топ първенствата на Стария континент.Това логично ще намали шанса на по-малките тимове за влизане в елитната надпревара.

Единият от възможните варианти е бройката на участниците в турнира ще бъде удвоена – от 32 на 64, а отборите ще бъдат разделени в 16 групи (не 8 както бе досега). Минус ще е фактът, че при това положение ще има 1/16-финали, а на тях най-вероятно ще участват и не толкова известни отбори, предвид факта, че ще се класират цели 32 за фазата на директните елиминации.

Друг вариант гласи закриване на втората по сила европейска клубна надпревара Лига Европа. Тогава просто Шампионската лига ще трябва да се разбие на 2 групи. Първата от тях ще е елитна и ще се състои от 25-26 отбора от топ 10 на страните в ранглистата на УЕФА. Във втората група ще влизат всички останали отбори като местата ще се запълват чрез плейофи.

Третата алтернатива може да се окаже доста пагубна за по-малките отбори, към които попадат и  българските. Предлага се да се създаде Суперлига само с отбори от топ 10 първенствата в Европа, като във въпросната лига бройката ще се допълва от поканени отбори с „уайлдкард“, каквато е системата във волейбола и тениса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА