Last news in Fakti

18 Януари, 2012 16:41 970 0

Легенда на НБА участвал в измама за 10 млн. долара

  • нба-
  • конго-
  • дикембе мутомбо-
  • измама-
  • африка-
  • сащ

Един от най-добрите блокировачи в историята на НБА Дикембе Мутомбо бе известен не само с доброто си представяне на игрището, но и с многобройните си хуманитарни дейности.

Роденият в Конго баскетболист, бивш участник в Мача на звездите в НБА, се е опитал да вкара нелегално злато на стойност 10 млн. долара от родината си в САЩ, пише The Huston Chronicle.

От изданието се позовават на доклад на ООН, в който се твърди, че Мутомбо е търсел купувач, за да пренесе 450 кг. злато от Конго.

Поради забраната в страната за износ на минерали Мутомбо осигурява помощта на заемащия ръководна длъжност в енергийна компания в Хюстън Кейс Лавал.

Лавал е правил бизнес с Африка преди и е близък приятел с човек на име Карлос Мери, който пък има опит в търговията с минерали, идващи от Третия свят.
„Тъмната” сделка обаче е провалена още в ранните й етапи.

Измамата, която приключва на летище в Гома, със задържането на самолет Гълфстрийм и ареста на Карлос Мери и няколко служители на неговата компания CAMAC, на които в момента са повдигнати обвинения за пране на пари и опит за контрабанда.
Над 450 кг злато от самолета са били иззети от властите на Конго.

Историята се потвърждава от архивите на компанията на Карлос Мери, но Мутомбо и Лавал засега още не са коментирали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА