26 Юни, 2018 16:57 1 621 2

Кризата в родния шах се задълбочава все повече

  • криза-
  • федерация-
  • шахмат-
  • кралев-
  • лиценз-
  • съд

Оказа се, че "Българска федерация по шахмат - 1928" е получила лиценза си неправомерно

Кризата в българския шах се засилва, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди за неправомерна процедурата, по която министърът на спорта Красен Кралев даде лиценз на "Българска федерация по шахмат - 1928".

Делото беше заведено от другото сдружение с нестопанска цел - "Шахматна федерация България", което също кандидатства да получи правото да управлява. През март тричленният състав на ВАС се произнесе в негова полза, но последваха жалби от страна на министерството на спорта и на "Българска федерация по шахмат - 1928". Сега петчленният състав на съда обяви решението за окончателно.

Министерството на младежта и спорта (ММС) трябва да започне наново разглеждането на заявленията за избирането на федерация, която да ръководи шаха в страната. Миналото лято Кралев отне лиценза на Българската федерация по шах, ръководена от Силвио Данаилов.

На 7 декември 2017 г. Кралев връчи лиценз на "Българска федерация по шахмат 1928", в чието ръководство са депутатите Иван Генов, Руслан Тошев и Васил Антонов. Последва жалба от страна на сдружение "Шахматна федерация България", явяваща се опозиция от последните години.

През март ВАС постанови, че назначената от Кралев комисия по разглеждане на заявленията е допуснала "съществено нарушение на административнопроизводствените правила". Аргументът на съда е, че комисията е разгледала първо заявлението на "Българска федерация по шахмат 1928", което обаче е било подадено три седмици след това на "Шахматна федерация България", а това противоречи на закона.

В средата на април Кирил Георгиев от опозиционното сдружение предупреди, че българските състезатели по шахмат са изправени пред угрозата да останат с нулев рейтинг (ЕЛО) в ранглистата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

"Считано от 1 май, всички български играчи ще имат рейтинг нула. Това означава, че те ще трябва да започнат своята кариера отначало. Единственото сигурно спасение за шахматистите e да отидат във федерация на друга държава", каза вицепрезидентът на сдружение "Шахматна федерация България" Георгиев. Впоследствие срокът беше удължен, пише "Дневник".

Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова отрече да е подавала заявка да се състезава за Италия, каквито твърдения се появиха. "Вярвам в това ръководство, така че се надявам проблемът да се реши бързо. В противен случай наистина можем да бъдем принудени да се състезаваме за други държави", каза тя в края на миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    Цццц, шах с пешката.
  • 2 Георги

    0 0 Отговор
    Колко струва лиценза по Шахмат?