Last news in Fakti

28 Април, 2019 11:53 1 671 1

Борусия капитулира!

  • борусия дортмунд-
  • шалке-
  • футбол-
  • бундеслига

Два червени картона и четири гола от Шалке поднесоха титлата на Байерн

Борусия капитулира! - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Борусия (Дортмунд) почти сигурно пропиля шансовете си за титлата в Бундеслигата след тежка домакинска загуба с 2:4 от големия враг Шалке 04 в дербито от 31-ия кръг на Бундеслигата. Тимът остава на точка зад Байерн (Мюнхен), който освен всичко е и със среща по-малко, пише sportal.bg.

Това означава, че баварците трябва да сбъркат в два или дори в три от оставащите си четири мача, за да могат “жълто-черните” да се надяват на чудо. А това изглежда почти невероятно, защото шампионите ги очакват срещи с намиращите се в зоната на изпадащите Нюрнберг и Хановер 96, както и с РБ (Лайпциг) и Айнтрахт (Франкфурт), които са трети и четвърти.

По същото време Дортмунд гостува на корави съперници като Вердер (Бремен) и Борусия (Мьонхенгладбах), както и приема Фортуна (Дюселдорф).

При евентуално равенство в точките първо се гледа головата разлика, където Байерн има категорично предимство от +16.

Борусия капитулира!

Борусия капитулира срещу Шалке след слаба игра и ключова намеса на рефера Феликс Цвайер, който изгони двама играчи на домакините с директни червени картони - Марко Ройс и Мариус Волф. И двамата бяха отстранени за нарушения отзад срещу Суат Сердар. За отбелязване обаче е, че през първото полувреме същия този Сердар направи подобен фал срещу Рафаел Герейро, но получи само официално предупреждение.

Марио Гьотце вкара за 1:0 с глава в 14-ата минута, а четири по-късно Даниел Калиджури изравни от дузпа. В 28-ата Салиф Сане даде аванс на гостите. В 62-ата Калиджури отбеляза още веднъж - за 1:3, като попадението дойде от нарушението, за което Ройс беше изгонен. Последва вторият червен картон на Волф в 65-ата минута.

Дори в намален състав Дортмунд върна единия гол чрез Аксел Витцел в 84-ата минута, но надеждите на домакините "умряха" две минути след това, когато Брийл Емболо прониза Роман Бюрки за четвърти път.

С този успех отборът от Гелзенкирхен почти сигурно се спасява от изпадане.

“Жълто-черните” отново излязоха с Марио Гьотце и Марко Ройс в най-предни позиции, а Пако Алкасер и Кристиан Пулишич пак бяха на пейката. И днес Юлиан Вайгъл беше използван в центъра на защитата, а по крилата трябваше да пробиват Джейдън Санчо и Рафаел Герейро.

Хууб Стевенс избра двама нападатели в лицето на Брийл Емболо и Гуидо Бургщалер, както и схема с трима централни защитници. На вратата отново беше предпочен исканият от Байерн (Мюнхен) Александер Нюбел.

Дефанзивната тактика на Шалке, изразяваща се във факта, че всичките 11 футболисти посрещаха съперника в своята половина, ограничи възможностите в началото. Първият изстрел към вратата на Нюбел дойде в 11-ата и минута и беше далечен, излизайки в аут.

При следващия шанс обаче кълбото спря в мрежата на гостите. В 14-ата минута Джейдън Санчо центрира към Гьотце и той изскочи от задна позиция и с лекота преодоля вратаря за 1:0. При радостта за гола Санчо беше ударен от хвърлена от агитката на гостите факла. Той получи медицинска помощ и се завърна в игра.

Веднага след това обаче, Шалке успя да изравни. Първоначално съдията не видя добре ситуацията, при която Емболо стреля и Юлиан Вайгъл спря топката с ръка. Последваха традиционните спорове, че кълбото е ударила ръката, но след намесата на ВАР Феликс Цвайер посочи бялата точка. Калиджури реализира спокойно за 1:1, а минутата беше 18-а.

Последва намаляване на темпото от страна и на двата тима, но това беше добре дошло за играчите на Хууб Стевенс. В 28-ата те поведоха с 2:1, след като централният защитник Салиф Сане надскочи всички при корнер и забоде топката в десния ъгъл на Бюрки.

Марко Ройс беше близо до изравнително попадение десет минути по-късно, но стигна само до ъглов удар.

Второто полувреме не стартира по вкуса на Борусия, тъй като "миньорите" изглеждаха още по-стабилни в защита и на практика нямаше никакви шансове за гол. Това принуди Люсиен Фавър да прибегне до смяна с цел подсилване на атаката. В 57-ата минута Пако Алкасер се появи вместо халфа Томас Дилейни.

Планът на Дортмунд обаче претърпя тежък удар, защото само три минути по-късно Марко Ройс беше изгонен с директен червен картон за опасно влизане отзад на Суат Сердар. Калиджури изненада стража на домакините за 1:3.

Това обаче не беше всичко, защото в 65-ата минута десният бек на Борусия Мариус Волф направи същото нарушение и пак срещу Сердар, за което също трябваше да напусне игра с червен картон.

Мачът вече изглеждаше решен, но интригата се завърна за кратко в 84-ата минута, когато Витцел намали на 2:3. Нямаше обаче условия за шокиращ обрат, защото 120 секунди след това Емболо реши всичко с попадение за крайното 2:4.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Жалко заслужаваха златните медали