9 Юни, 2019 11:55 1 642 2

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос" (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • ашли барти-
  • ролан гарос-
  • шампион-
  • тенис турнир-
  • тенисистка-
  • австралия

Исторически триумф на Австралия в Париж

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос"  (ВИДЕО + СНИМКИ) - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Австралийката Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос". Поставената под №8 в схемата Барти не даде шанс на съперничката си на финала Маркета Вондрушова и надигра 19-годишната непоставена чехкиня с 6:1, 6:3 след само 1 час и 10 минути игра. Така Барти стана първата тенисистка на Австралия, която печели титла от "Големия шлем" от 2011 година, когато Саманта Стоусър триумфира на US Open. Освен това Барти е и първата австралийка, която държи в ръцете си трофея на "Ролан Гарос" от 46 години. През 1973 легендарната Маргарет Корт триумфира във френската столица, пише Sportal.bg.

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос"  (ВИДЕО + СНИМКИ)

И за двете тенисистки това бе първо участие на финал на турнир от “Големия шлем” на сингъл. 23-годишната Барти имаше преди днешния си триумф 4 титли на сингъл в WTA в кариерата си досега + 10 титли на двойки. Най-доброто ѝ представяне на сингъл в турнирите от “Шлема” досега бе 1/4-финал на Australian Open през тази година.

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос"  (ВИДЕО + СНИМКИ)

След този върхов момент в кариерата ѝ, австралийката се изкачва с шест позиции на второто място в световната ранглиста и от понеделник ще бъде само на 136 точки зад лидерката Наоми Осака (Япония), която това лято има да защитава трофея си на US Open.

Вондрушова пък имаше 1/8-финал на US Open през 2018 година. Тя влезе в турнира в Париж като №38 в света и имаше възможност да се доближи максимално до Топ 10, ако бе спечелила днес, като щеше да измести от 11-ото място Серина Уилямс (САЩ). Чехкинята ще бъде под №16 в ранглистата (скок от 22 позиции) в първия ден на новата седмица. Тя остава с една-единствена титила на сингъл в кариерата си досега.

За Барти това бе трета победа от три мача срещу Вондрушова досега, като днешната среща бе първият двубой между двете на клей. Австралийката продължава да е без загубен сет срещу чехкинята.

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос"  (ВИДЕО + СНИМКИ)

Барти, която все пак е по-опитната от двете финалистки, взе инициативата от самото начало на мача и набързо поведе с 4:0. Вондрушова върна един от пробивите, правейки резултата 4:1 за австралийката, но Барти не се смути от това и веднага направи рибрейк за 5:1. С помощта на своя начален удар австралийката сложи край на първия сет с гейм на 15.

Втората част също започна по вкуса на Барти, която направи ранен пробив и поведе с 2:0. Австралийката имаше два брейкпойнта и в третия гейм, но тийнейджърката от Чехия успя да удържи подаването си и не позволи на съперничката си да се откъсне още по-сериозно напред в резултата. След това резултатът се движеше гейм за гейм без пробиви. При 3:5 Вондрушова трябваше да сервира за оставане в мача и чехкинята не издържа. Барти се възползва още от първия си мачбол и постигна най-големия успех в кариерата си.

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос"  (ВИДЕО + СНИМКИ)

Шампионката Барти си заслужи с представянето си в Париж през последните две седмици чек за 2 300 000 евро, а финалистката Вондрушова ще прибави към банковата си сметка 1 180 000 евро. Барти печели 2000 точки за световната ранглиста, а Вондрушова си извоюва 1300 точки с достигането си до мача за титлата.

Ашли Барти е новата шампионка на "Ролан Гарос"  (ВИДЕО + СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    4 0 Отговор
    заслужи си купата момичето, игра с хъс на шампион! ЧЕСТИТО!!!
  • 2 Случаен

    0 0 Отговор
    Ех, къде отиде Гришо...при толкова обич и подкрепа....