Last news in Fakti

25 Октомври, 2019 13:44 843 7

До 2 години България решава за Мондиал 2030

  • мондиал 2030-
  • красен кралев-
  • световно първенство-
  • евро 2028

Засега са ясни две кандидатури - на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а другата е на Испания с Португалия

До 2 години България решава за Мондиал 2030 - 1
Снимка: БГНЕС

Четири балкански страни - България, Румъния, Гърция и Сърбия - обявиха планове да издигнат обша кандидатура или за Евро 2028, или за Мондиал 2030. Преговорите между тях за кой форум да насочат усилията си все още текат, като стана ясно колко време ще имат, за да подготвят кандидатурата си, ако искат да приемат Световното първенство.

От ФИФА обявиха крайните срокове, касаещи шампионата на планетата след 11 години. Всички кандидатури трябва да са ясни до 2022 г., след което започват предварителните изслушвания и прегледът на документацията. Крайното решение на Световната футболна централа за домакин на форума ще е през 2024 г.

Това оставя на спечелилата кандидатура само шест години за подготовка. Ако го сравним с Катар, който ще приеме Мондиал 2022, времето е точно наполовина по-малко. Арабската страна научи още през 2010 г., че ще приеме този шампионат и оттогава се подготвя за него, а подготовката още не е дори на 60%.

Засега е ясно, че има обявени три кандидатури, като и трите включват повече от една страна-домакин. Две от тях са от Европа: едната на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а другата на Испания с Португалия. Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че ще иска от Стария континент да има само една кандидатура, за да има по-големи шансове да спечели.

Като основен фаворит обаче се смята кандидатурата на Южна Америка, която ще е обща между Парагвай, Уругвай, Аржентина и Чили. Организаторите ѝ залагат на факта, че през 2030 г. се навършват 100 г. от първото Световно първенство, а то е проведено в Уругвай.

От предстоящите Мондиали, както вече отбелязахме, този през 2022 г. ще е в Катар, а четири години по-късно ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    9 0 Отговор
    Европейското ще се играе на мега стадионите в Бистрица и Селско царство.
  • 2 ❤ 💔

    7 0 Отговор
    До 2030 България ще намалее до 5 млн. души.
  • 3 Цецо

    8 1 Отговор
    Бойко не ставай смешен какви условия ще предложиш и 3000 година пак ще сме боклуци само,че ще сме измрели с изключение на тебе защото ти си безмъртен жалко само,че си прост.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Обещано преди изборите

    2 0 Отговор
    Официален партнъор на събитието ще е
    завода на Фолксваген...................
  • 6 Горо

    1 0 Отговор
    Какво ли си мислят Борисов и Кралев - като не може България да се класира за финалите на световно първенство по футбол, то тогава дай да станем домакини, че да участваме по право. Ха-ха-ха...
  • 7 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Народът е казал: "Цървули няма - гайда иска" !!!