Last news in Fakti

4 Октомври, 2012 17:19 734 0

Топалов: Не съм доволен от организацията

  • топалов-
  • шахмат-
  • фиде-
  • организация-
  • гран при-
  • купа-
  • мамедяров-
  • гелфалд
Топалов: Не съм доволен от организацията - 1
Снимка: БГНЕС

Веселин Топалов не е останал особено очарован от организацията на Гран при на ФИДЕ в Лондон и смята, че турнирът е преминал на едно обикновено ниво, но определено не на това, което обещаха от компанията "Агон", предаде БГНЕС.

"За първи път от доста време спечелих, но не мисля, че това е една от големите победи в кариерата ми. То дори не е победа. Не загубих партия, но аз съм един от тримата, които направиха това", призна Веско в интервю, взето от кореспондента на Chess-News в Лондон Мария Юренок.

"Самото постижение не е впечатляващо, но е приятно. Изпуснах Ван Хао, но след това ми потръгна в две партии - срещу Домингес и в последния кръг срещу Гири. Плюс три е добър резултат, отчитайки качеството на моите игри и позициите, които получавах. Нямам чувството, че съм играл по-добре от другите, просто ми потръгна в края. И партията си спечелих, и коефициентът ми се оказа по-добър. Сега аз съм един от тримата лидери, а предстоят още пет турнира, така че е рано да се говори докъде ще стигна", продължи Топалов.

Относно организацията, той сподели, че не вижда голяма разлика в сравнение с този турнир на "Агон" и другите, даже в Астана му е харесало повече. "Тук бях в обикновен хотел... отдавна не съм живял в тризвезден. Публика също нямаше. За интерес на медиите не мога да говоря, тъй като по време на турнира не съм чел нищо. Мога да твърдя обаче, че ако такъв турнир се бе провел в България, той щеше да бъде посетен от кмета на града или спортния министър. Тук никой не дойде, тоест не мога да кажа, че това е новото ниво, което обеща господин Андрю Полсън (собственикът на "Агон")", коментира българският гросмайстор.

Припомняме, че вчера Топалов подели първото място на турнира Гран при на ФИДЕ в Лондон с Шахрияр Мамедяров и Борис Гелфанд, но прибра за себе си купата, предвидена за шампиона в британската столица. Съгласно правилата на Гран При, в случай на равенство в точките в крайното класиране се делят местата, общите точки, както и сумите от наградния фонд. Това означава, че Топалов, Мамедяров и Гелфанд ще получат чекове за по 22 500 евро. Шампионската купа обаче става притежание на един играч и той в конкретния случай е Веско Топалов.

Той изпревари конкурентите си по допълнителния показател Зонеборн–Бергер, затова призът бе присъден на него. Топалов в 11 кръга не допусна поражение и записа 8 равенства и 3 победи. Това е най-големият успех за именития ни състезател от 2010 г. насам. Веригата Гран При на ФИДЕ за сезон 2012/2013 включва шест шахматни турнира - в Лондон, Ташкент, Лисабон, Мадрид, Берлин и Париж. Наградният фонд на надпреварата в Лондон бе 240 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА