Last news in Fakti

17 Септември, 2020 11:46 2 540 1

Старт на мегаделото за допинг в Германия! Ето колко години затвор грозят д-р Шмид

  • дело-
  • допинг-
  • германия-
  • марк шмид

42-годишният лекар Марк Шмид е заплашен от ефективна присъда - затвор от 4 до 6

Старт на мегаделото за допинг в Германия! Ето колко години затвор грозят д-р Шмид - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Мюнхен започна процесът срещу германския лекар Марк Шмид, който е обвинен в създаването на мрежа за доставка на допинг на спортисти от високите нива. Също така той е обвинен, че е използвал забранени методи за подобряване представянето на спортистите.

Това е най-мащабният случай, откакто допингът се превърна в престъпление в Германия. Според Suddeutsche Zeitung, 42-годишният лекар е заплашен от ефективна присъда - затвор от 4 до 6 години и то при положение, че признае вината си и съдейства на правораздавателната система. Повдигнати са обвинения и срещу двама съучастници, както и към бащата на Шмид. Като свидетели са призовани 23-ма скиори и велосипедисти от 8 държави. Някои от тях вече получиха условни присъди за използването на допинг.

Схемата на Шмид беше разкрита през февруари 2019 г. по време на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Зеефелд, Австрия. Тогава няколко спортисти бяха заловени с незаконни кръвопреливания, а в гаража на лекаря в Ерфурт бяха открити замразени торбички с кръв и допинг лекарства. Сега Шмид е обвинен в незаконна търговска дейност, предписване на допинг лекарства и използване на забранени методи, а в едно от обвиненията се съдържат и данни за увреждане на здравето на пациента. В обвинителния акт има общо 208 точки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    0 2 Отговор
    Ако си признае,че е бил съучастник в руската програма за допингиране,ще получи условна присъда и потупване по рамото.