Last news in Fakti

24 Октомври, 2020 14:11 2 650 5

Маркъс Рашфорд от Манчестър Юнайтед прави нещо уникално!

  • маркъс рашфорд-
  • кауза-
  • изхранване-
  • бедни деца

Той се превърна в образ на борбата срещу детската бедност във Великобритания

Маркъс Рашфорд от Манчестър Юнайтед прави нещо уникално! - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Маркъс Рашфорд е най-добрият футболист в света. Не заради гола си срещу ПСЖ. Дори не заради това, което прави с фланелката на Манчестър Юнайтед. Това е така, защото той се превърна в образ на борбата срещу детската бедност във Великобритания, докато британското правителство отказа да предоставя храна на уязвимите деца по време на ваканциите, пише dsport.

Рашфорд е един от най-отдадените активисти, що се отнася до кампанията за изхранване на хора с ниски доходи. Самият той многократно е разказвал, че семейството му се е възползвало от тази социална услуга, когато е бил малък.

22-годишният футболист успя да накара местния бизнес и местните органи на управление в Обединеното кралство да направят така, че нито едно дете да не остане гладно, когато училищата затворят.

Семействата с по-ниски доходи получават ваучери в общ размер 120 млн. паунда, за да могат да си осигурят топла храна. Рашфорд успя да събере 20 млн. паунда, за да предотврати края на кампанията. Над 1 млн. деца във Великобритания продължиха да получават помощи и обяд в училище.

За тези негови действия кралица Елизабет II го награди с орден на Британската империя.

През лятото и предвид пандемичната ситуация, в която се намира Великобритания, Рашфорд се изправи и се бори с правителството, за да удължи по време на летните ваканции достъпа до трапезариите за децата, които при затварянето на училищата няма къде да се хранят.

Той постигна този успех и министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън отстъпи. Децата се хранеха през лятото, но разбира се, проблемът не свърши дотук. Краят на годината наближава, а заедно с това предстоят есенните и коледните празници. Общо около дванадесет седмици, в които децата, чиито родители преживяват деликатна ситуация, няма да имат храна на масата.

Рашфорд пусна до политиците петиция, подписана от повече от 300 хиляди души, с молба тези деца да имат гарантиран достъп до училищното меню по време на ваканциите. Повече от 300 депутати отхвърлиха неговото предложение и казаха, че вече има достатъчно помощи, които страната дава на хората в затруднено положение.

Според данните, изложени от самия Рашфорд, във всеки клас на британското училище има 9 от 30 деца, които живеят в бедност.

Ето защо Рашфорд не спря, въпреки категоричното „не“ на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    15 0 Отговор
    Такива хора като г-н Рашфорд трябва да се подкрепят. Децата са бъдещето на всички народи.

    Коментиран от #3

  • 2 дааа

    11 0 Отговор
    Той е добър човек...
  • 3 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "бушприт":

    А не да ходят и да се учат от малки с намордници
  • 4 Кокорчо🙄

    3 0 Отговор
    То и нашите "звезди" помагат до сутринта в чалготеките на чалгаджийките
  • 5 Острие

    2 0 Отговор
    Не съм му фен,но съм респектиран от това което е направил!Това се прави от хора с големи сърца,а той е от тях!Респект!👏🏻👏🏻👏🏻