Last news in Fakti

9 Декември, 2020 11:37 2 432

Емил Кременлиев: Левски е марка във футбола ни и влизането му в Топ 6 не е химера

  • емил кременлиев-
  • бг футбол

Футболистът говори за възхода на настоящия си клуб Арда, за развоя на първенството, защо у нас вече не се правят футболисти и как националният ни отбор може да излезе от пропастта

Емил Кременлиев: Левски е марка във футбола ни и влизането му в Топ 6 не е химера - 1

Емил Кременлиев е един от героите от САЩ 94. Един от тези, които тогава изкараха народа по улиците и му подариха едно незабравимо лято. На онова световно славният ни национален отбор по футбол завърши четвърти. Постижение, което едва ли някога ще бъде подобрено от следващите поколения. Кременлиев е също двукратен шампион на България с Левски и е сред футболистите, играли за Левски и ЦСКА.

В интервю за Silentbet Емил Кременлиев говори за възхода на настоящия си клуб Арда, на който е помощник-треньор, за развоя на първенството, защо у нас вече не се правят футболисти и как националният ни отбор може да излезе от пропастта.

- Г-н Кременлиев, Арда прави фурор този сезон. Ако е вярно, че апетитът идва с яденето, мислите ли вече за Европа?

- Това е доста силно казано. Ние прескачаме стъпало по стъпало, тъй като във футбола има неписано правило, че не могат да се прескочат две-три стъпала наведнъж.

- На кое стъпало тогава в развитието си като отбор е Арда?

- Първо искаха от нас да влезем в елита. Влязохме. После ни бе поставена цел да се утвърдим при майсторите. Утвърдихме се. Сега се борим за влизане в Топ 6 и да се представим добре в турнира за Купата, който нашият треньор вече е печелил с друг клуб. Разбира се, след като подсилим тима на някои постове през зимната пауза и ако напролет ни се отдаде възможност за нещо повече и обстоятелствата позволят, ние ще се борим докрай за колкото се може по-високо класиране.

- Кърджали е сред малкото наши отбори, които разчитат на повече български футболисти?

- Такава е политиката на клуба и смятам, че е правилна. Нещо повече. При нас има българи, които никога не са играли толкова добре в предните си български клубове. В Арда те преоткриха себе си.

- Възможно ли е Арда или Локомотив (Пд) да объркат сметките на претендентите за титлата Лудогорец и ЦСКА София?

- Съгласен съм, че Лудогорец и ЦСКА ще се борят да станат първи. Но след тях се очертава оспорвана битка за местата, даващи право на участие в евро турнирите, и класиране в Топ 6. Не само Арда и Локомотив се борят за шестицата. Очаквам при Локомотив да има отстъпление, което не е свързано с напускането на Акрапович. На това мнение бях и когато той водеше тима в това първенство и в един момент бяха лидери. Отборите вече разгадаха играта на Локомотив, затова имам основание да смятам, че при тях ще се получи спад.

- Кои са другите кандидати за Топ 6?

- Берое, който изостана временно, заради отложени мачове. ЦСКА 1948 направиха стойностна селекция, а и присъствието на фигура като Красимир Балъков се усеща. Черно море също е устремен към шестицата, след като разполага с добър треньор в лицето на Илиан Илиев и качествени изпълнители. И тук задължително да вмъкна и Левски. Влизането в Топ 6 не е химера за тях, защото Левски си е Левски.

- Левски може и да е име, но финансовата криза го съсипва и това му се отразява спортно-технически.

- Това е само временно. Левски е марка в нашия футбол, има и голяма фенска маса. Той е разпознаваем футболен бранд и привлекателен за спонсори. Чета, че вече се е сдобил с един, два нови спонсора. Ще има и още, и постепенно ще се изправи на крака.

- Колко скоро очаквате да се случи?

- Още напролет ще видите един различен Левски. Кризата при него няма нищо общо с кризите в другите клубове. Като Сливен например, където затриха футбола, или по-пресен пример с Нефтохимик, който започна мач със седем футболисти и след като в 10-ата минута остана с шест, двубоят приключи. Говорим за Нефтохимик, който преди години беше трън в очите на лидерите и редовно в челото на класирането. Случващото се с този отбор е срам за общината в Бургас и за местната общественост.

- Г-н Кременлиев, защо в България вече не се произвеждат добри футболисти, както преди години?

- Изтървано е положението от най-ранна възраст. Играчите не са научени на елементарните неща във футбола, не са придобили навици. И това го разбирам, чак когато даден футболист дойде при мъжете.

- Защо се получава така? Нямаме треньори, които да работят с подрастващи, или причината е друга?

- Комплексни са причините. Много млади треньори нямат стимул да работят за 1000 лева. Аз съм говорил с такива. Спряха с футбола и решиха да си вадят хляба с друго. Липсват и финансови стимули за треньорите. Примерно един специалист вади едно-две добри момчета от деца, после му ги вземат Левски, ЦСКА или Лудогорец. Дали ще ги развият или погубят, е друг въпрос. Но треньорът, който ги е създал от най-ранна възраст, не получава стимули. Такива, каквито вероятно ще вземат за трансферите в чужбина първите треньори на Мартин Минчев и Филип Кръстев, сигурно и на Станислав Иванов. Но, за да прави един треньор подобни футболисти, той трябва да е постоянно поощряван от ръководителите си за свършената работа. Има и други причини да нямаме силни млади футболисти. Няма количество, както преди. Защото, ако има количество - примерно 10-15 играчи на година, в които треньорите виждат нещо, все двама-трима качествени ще излизат от тях. Дисциплината, отговорността и самосъзнанието на децата също са от значение. Преди треньорът казваше на тренировка на най-малките как да застават в защита, какъв да им е подходът и т.н. Който не изпълняваше, си тръгваше, и идваха други, тъй като имаше много желаещи да тренират футбол. Сега животът е различен. Предлага други изкушения и занимания за децата, и трябва едва ли не да молим родителите да ги водят на стадиона.

- Виждате ли все пак футболисти, които могат да възродят националния отбор и той отново да побеждава?

- Трябва да се заложи на повечето футболисти от младежкия национален отбор. Сред тях има момчета, които могат да израснат и да са част от един по-добър държавен тим. Нека ги налагат. В началото може и да губят, но публиката ще прости загуби на 22-23-годишни. По-добре да губят те, отколкото да губим с футболисти на 32 години, като Сисиньо например. Моите уважения към него, полезен е на Лудогорец, но на моя пост десен бек има достатъчно българи, които да свършат работа. От националния ни отбор не се иска да стане равностоен на големите, а да не е последен в групата си и да не пада от съперници като Малта, Люксембург и който се сетите. Имаше някакво съживяване при Хубчев, но бързо приключи. Затова мисля, че с оглед на целите в обозримото бъдеще, трябва да се даде шанс на поколението, което излезе от младежкия национален тим тази година.

- Българин или чужденец трябва да наследи Георги Дерменджиев в националния?

- Задължително българин. С чужденците вече имаме горчив опит. Чужденец с български футболисти в българския национален отбор не може да работи.

- Как Ви се струва вариант със Станимир Стоилов за нов национален селекционер?

- В него има логика. Мъри се доказа в бранша и неговите знания и опит, които евентуално може да предаде на младите играчи, за които вече говорих, ще са от голяма полза. Нашият треньор в Кърджали също би развил качествата на младите, но той има недовършена работа с Арда. Държа да уточня, че в случая изразявам само мнение, защото единствено Емил Костадинов ще предложи новия селекционер за одобрение от Изпълкома.



Свързани новини