Last news in Fakti

20 Януари, 2013 14:16 1 192 0

Купата на Африка - перлата на континента

  • купа на африка-
  • история-
  • статистика-
  • египет-
  • ето'о
Купата на Африка - перлата на континента - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера стартира 29-тото издание на Купата на Африка - турнир обединяващ цял един континент. Той е аналог на Европейското първенство по футбол. Първото издание на турнира е през 1957 г., а от 1968 г. насам той се провежда веднъж на всеки две години.

Само три отбора участват в Купата на африканските нации през 1957 г. Това са Египет, Судан и Етиопия, а ЮАР  е дисквалифициран заради aпартейда.  По-късно турнирът се разширява и са въведени квалификации, в които участват почти всички национални отбори от Африка. През 1998 г. за първи път във финалите участват 16 отбора, които са разпределени в четири групи по четири отбора във всяка, а първите два от всяка група продължават във фазата на директните елиминации. Този формат на турнира остава непроменен до днес.

Досега общо 13 отбора са печелили Купата на африканските нации. 

Първенството през 2000 г. е първото, което минава под съвместното домакинство на две държави – Гана и Нигерия.  То е спечелено от отбора на Камерун, който успява да повтори успеха си на следващото издание на надпреварата. В първенствата през 2004 и 2006 г. шампиони стават домакинстващите отбори. В първия случай това е Тунис, който не е триумфирал в турнира дотогава, а във втория – Египет, за който това е рекордна пета титла.

Египет печели и следващите два турнира – през 2008 и 2010 г. и по този начин става първият отбор, който става футболен шампион на Африка три последователни пъти и е най-титулуваният африкански тим - цели 7 пъти Фараоните са триумфирали за Купата. Египет държи и рекорда за най-много участия - цели 22 пъти. 

През 2010 г. камерунецът Самюел Ето'о  поставя рекорд за най-много отбелязани голове в историята на Купата на африканските нации с общо 18 попадения.

Сега целият футболен свят е вперил очи в надпреварата, която е перлата на африканския континент.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА